• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej

Mateusz Groen
18 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście? Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście?

Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.



Smażalnie ryb w Trójmieście



Idealna regionalna przystawka



Jak często jadasz ryby?

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb, które odcisnęły swoją "płetwę" w historii wielu krajów. Zwyczaje jedzenia śledzi oraz sposoby jego podawania opisywane są od wieków, a wiele z nich w dalszym ciągu praktykowane są w naszych domach.

W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Śledź w Gdański Bowke Śledź w Gdański Bowke
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.

Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.

Śledź w Bałtyckim wydaniu



W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.

Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.



Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.

Miejsca

Opinie (76) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ktoś to czyta przed opublikowaniem? (1)

    Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym (...) daniem.

    • 2 2

    • A co ci nie pasuje? Pewnie jesz beztluszczowe ciasta i dziwisz się, że tyjesz?

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Jak to śpiewał mistrz Młynarski? (2)

    "jest jeszcze śledź w śmietanie
    metafizyczne danie..."

    • 16 1

    • Mlynarski nigdy napiwku nie dawal i mial węża w kieszeni

      • 1 0

    • na rybe tylko do Pucka

      na pyszne i to swieze ryby polecam wyjazd do Pucka, kiedy mam tylko ochote pakuje rodzine i wiem ze tam zjem swieza rybe,nie bede robil reklamy zadnego miejsca, bo nie oto chodzi,napewno znajdziecie
      a drogo przy okazji tez nie jest

      • 0 0

  • (1)

    Prawdziwych śledzi już nie ma. Takie prosto z kutra na patelnię, były aż słodkie

    • 2 0

    • To iperyt

      • 0 0

  • Ciężko dostać

    Ciężko dostać - ktoś tu napisał. Wszędzie słychać to - ciężko. Owe ciężko , to język polskawy, a nie polski.

    • 1 0

  • śledź Ewy (2)

    "Ewa Zaprasza" w Sasinie śledź Ewy w sosie śmietanowo-???? Receptura to sekret - gorąco polecam palce lizać

    • 0 0

    • Pudło, panie! (1)

      Jakim śmietanowo? Tam nie ma ani grama śmietany, a recepturę odtwarzam bez pudła. Dlatego jest taki dobry, bo nie ma śmietany! Proszę zapoznać się z nazwą dania, która wyjaśnia kwestię sosu.

      • 0 0

      • I jeszcze jedna uwaga

        W zasadzie wspomniane danie, choć pyszne, jest mało śledziowe. Po prostu smak śledzia jest przykryty smakiem sosu. Sos po wyjedzeniu zeń śledzia smakuje tak samo jak ze śledziem :) Wiadomo, że są w nim soki ze śledzia (bo danie musi się "przegryźć"), ale to smak sosu dominuje w potrawie. Jest to bardziej sos ze śledziem niż śledź w sosie. Osobiście wolę jeść śledzie w postaci bardziej naturalnej, podkręconej tylko olejem i z małym dodatkiem cebuli.

        • 1 0

  • Pyszny (1)

    Pyszny śledź wiejski - taki napis był na etykietce. A u dołu, ledwo czytelnymi literkami, że made in china.

    • 0 3

    • Wiejski, bo zbierany z pola

      ryżowego

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Marzy mi się skosztować (4)

    Prawdziwego matjasa.
    Śledzie też bardzo lubię, świeże smażone na chrupko szczególnie.
    I wcale nie śmierdzą jak się smaży

    • 22 0

    • Są w Makro. Mrożone

      • 0 0

    • W Kerfie na Morenie mają. Szukaj w szafach zamrażalnikach, obok paluszków rybnych i krewetek.

      Opakowania po 280g, trzy sztuki w środku. Royal Atlantic Matias na opakowaniu.

      • 3 0

    • I nieprawda że dach przeciekał (1)

      • 9 0

      • łubu dubu...

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (11)

    Polecam spróbować prawdziwego Matjasa czyli śledzia atlantyckiego, który nie osiagnął jeszcze dojrzałości płciowej. Zupełnie inna ryba. Rewelacja.

    • 51 0

    • A gdzie można kupić? (3)

      • 3 0

      • Kuchnie Świata i sklep rybny w Hali Targowej

        • 0 0

      • (1)

        Choćby w sieci sklepów rybnych na literę G.

        • 7 0

        • Dzięki :) nie wiedziałam, że mają oryginały.

          • 8 0

    • Liczyłem że w artykule znajdę takie miejsca (1)

      gdzie w Gdańsku można zjeść własnie holenderskiego matjasa a tu lipa...

      • 2 0

      • Kubicki od wielu lat serwuje matjasy jako przystawkę.

        • 2 1

    • polecam śledzie z Litwy - są w gdańskich sklepach, Właśnie jak matjasy.

      nie wiem dlaczego, ale polscy producenci za bardzo solą śledzie a te litewskie są łagodne.

      • 1 5

    • jak sprawdzić dojrzałość płciową śledzia? (2)

      patrzeniem czy jedzeniem?

      • 10 4

      • trzeba zapytać śledzia. i poprosić aby określił/a z którą konkretnie się identyfikuje, do wyboru ma już ponad 50.

        • 9 4

      • Pomyśl sobie, że to cielęcina zamiast wołowiny.

        • 12 0

    • Oczywiście mówimy o Matjasie

      A nie tworzę à la matjas.

      • 18 1

  • Tapas de Rucola

    Najlepszy tatar że śledzia w Trójmieście jaki miałem przyjemność skosztować. Delikatny, maślany rozpływa się w ustach - Tapas de Rucola w Sopocie.

    • 0 0

  • Za taką sumę szczerze to wolę zrobić sobie sam będę miał dużo więcej a zapłacę to samo

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane