- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?
Ta delikatna, a zarazem wyrazista pasta do smarowania, występująca czasem również w roli sosu lub dipu, znana jest obecnie na całym świecie i z roku na rok rośnie jej popularność. Hummus - bo to o nim mowa - to potrawa, którą można zjeść w wielu wydaniach. Dziś, 13 maja, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto jej skosztować. W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Podpowiadamy gdzie.
Sprawdź najlepsze restauracje w Trójmieście
Jak zrobić hummus?
Hummus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak istnieją różne tajniki, dzięki którym udaje się zrobić pastę delikatną, gładką i kremową.
- Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, google daje kilka milionów prawie takich samych przepisów, ale jest kilka zasad koniecznych do spełnienia, aby idealny humus się udał. Oto one: ciecierzyca nigdy nie może być z puszki - gotowana samemu ma inny smak i strukturę. Przyprawy i dodatki muszą być świeże - prawdziwy sok z cytryny, świeże chili, idealnie jest na świeżo zmielić przyprawy, a w szczególności kumin, to nadaje zupełnie innego aromatu, dobrej jakości oliwa z oliwek. Nie należy bać się wody z gotowania ciecierzycy - dawać jej więcej niż się wydaje, że potrzeba, bo ciecierzyca pęcznieje i wchłania tę wodę, a za mało płynu to twardy glut zamiast aksamitnej pasty. Ważny jest też mocny blender, najlepiej kielichowy, żeby struktura była kremowa i bez grudek - zdradza Aleksandra Pietrosiuk z Babette - pracownia zupy i chleba.
Hummus buraczany w Babette
Najbardziej klasyczne wydanie hummusu to takie w postaci pasty do smarowania chleba, do pity lub innego pieczywa. W Babette są serwowane oraz sprzedawane zapasteryzowane w słoiczkach dwa rodzaje humusu: klasyczny i buraczany.
- Klasyczny zawsze cieszy się zainteresowaniem, ale języczkiem u wagi jest ten buraczany, bo robimy go jak nigdzie indziej - z samych pieczonych buraków, bez wypełniacza w postaci ciecierzycy! Jest więc niesamowicie buraczany, wyrazisty w smaku, krwisto-bordowy, a składa się tylko z pieczonych buraków, tahiny, cytryny, czosnku i przypraw, w tym dużo kuminu - mówi Aleksandra Pietrosiuk.
Hummus daktylowy w Nie/mięsnym
Z kolei w Nie/mięsnym zjemy m.in klasyczny hummus z falaflem, czyli chrupiącymi kotlecikami z ciecierzycy, sosem tahini i mango czy też z grillowanymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem, granatem i ziołami, ale dostaniemy tu również inne wydanie tego dania. Hummus daktylowy (z dodatkiem daktyli), hummus z zatarem (bliskowschodnią przyprawą) i orzechami: nerkowca, włoskimi, ziemnymi i płatkami migdałów, a także hummus sezonowy z pieczonym czosnkiem i pasternakiem, chutney śliwkowo-cebulowy z dodatkiem chipsów z pasternaka i topinamburu, ziołami i oliwą.
Hummus z guacamole i nachosami w Hummusland
W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food i działający w klubie 100cznia. Zjemy tu m.in hummus z guacamole i nachosami, lekko pikantny hummus orzechowy, chrzanowy, marchwiowy, dyniowy, paprykowy, pomidorowy i wiele innych wersji. A ponadto dostaniemy tutaj egzotyczne i izraelskie wrapy, smakowite burgery, mezze i kebaby, bo nie samym hummusem człowiek żyje, jak przekonują właściciele tej knajpy.
A jeśli najbardziej lubicie pałaszować w swoich czterech ścianach, to na pewno warto zaopatrzyć się słoiczek (albo od razu kilka) pasty z ciecierzycy lub innego zdrowego smarowidła w Gdańskim Spichlerzu, który jest sklepem z tradycyjną i naturalną żywnością.
Miejsca
Opinie (48) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-13 19:09
Czy to tylko zbierzność nazwy? (2)
Humus
"Humus jest wierzchnią, najbardziej urodzajną warstwą ziemi. Powstaje z rozkładu resztek organicznych (na przykład obumarłych roślin), zawiera więc próchnicę. To z niego rośliny czerpią związki pokarmowe. Podglebie zwane martwicą to warstwa leżąca tuż pod humusem."- 13 8
-
2022-05-13 23:04
Taka sama jak między zbierzność a zbieżność. Niby tak samo się wymawia ale po tym jak ktoś pisze można ocenić wykształcenie.
- 8 1
-
2022-05-16 16:11
a
fu
- 0 0
-
2022-05-13 19:57
(1)
fuj w zyciu nie jadlem nic gorszego
- 7 10
-
2022-05-14 07:31
gorszy dla mnie byl schabowy
- 2 3
-
2022-05-13 20:42
A fuj!
tfu,tfu, tfu.
- 5 7
-
2022-05-13 20:56
Humus (1)
Nie lubię humusu ! Wolę zjeść schabowego ! Humus niech jedzą tam gdzie powstał !
- 4 14
-
2022-05-14 00:09
czyli np u mnie w kuchni
nie zapraszam zoofagów
- 4 2
-
2022-05-13 21:01
Potrawy (1)
Żyjemy w Polsce ! I powinnismy obchodzić własne święto np .kotleta schabowego , pożarskiego czy mielonego ! Dzień hummusu zostawmy Arabom !!!
- 8 8
-
2022-05-14 00:10
Właśnie !! Zostawmy Arabom !!! Tak jak ich cyfry
- 7 2
-
2022-05-13 21:06
Wolałbym informację gdzie można zjeść dobry bigos lub schabowego .
A ten humus to niech jedzą nasi nowi obywatele !
- 7 11
-
2022-05-14 04:47
Pesto już wyszło z mody? (1)
- 2 2
-
2022-05-14 07:33
nie wyszlo. jest pesto, ajwar, hummus i masa in.
to tak jak zapytac mięsowych czy schabowy lub parówa wyszły z mody
- 3 0
-
2022-05-14 05:55
Hummus nie jest izraelski (1)
to tak na marginesie.
Liban/Egipt wymyślił hummus. Także niech Izraelici nie uzurpują sobie prawa do określania się mianem wynalazcy hummusu.- 3 1
-
2022-05-14 07:35
to naród wybrany przez postać baśniową
oni tak od wieków wmawiajo, że wszystko to od nich. lepiej przytakiwać, wedle zaleceń lekarzy specjalistów.
- 1 1
-
2022-05-14 08:09
humus - próchnica ziemi ,w gastronomii ikona kuchni arabskiej.
Próchnica powstaje w procesie humifikacji, który odbywa się z udziałem bakterii, grzybów saprofitycznych i zwierząt (m.in. dżdżownic, nicieni). W czasie humifikacji dochodzi do rozkładu związków organicznych i syntezy związków próchniczych kwasów humusowych, kwasów fulmowych, huminów, ulminów. Ziemia urodzajna jest również bogata w azot, siarkę, fosfor. Rozkład humusu w zależności od jego formy może nastąpić w ciągu kilkudziesięciu-kilkuset lat. W kuchni arabskiej humus zastosowanie ma ze względu na klimat i ogólnie panującą biedę . tani sposób na jedzenie.
- 2 1
-
2022-05-14 11:17
Ja jem tylko koszerne dania. Czy Hummus jest koszerny ? (1)
Izaak
- 2 3
-
2022-05-14 13:16
koszerny czyli robiony przez chłopa z izraeliskim paszportem
no cóż, musisz wylegitymować kucharzy
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.