• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy wegańsko?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.

1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak tego dnia na świecie obchodzony jest też Światowy Dzień Wegan. Z roku na rok kuchnia wegańska robi się coraz bardziej popularna, a bezmięsnych i beznabiałowych alternatyw przybywa nie tylko na sklepowych półkach, ale też w restauracjach.



Nowe lokale w Trójmieście



Czy starasz się ograniczać mięso i nabiał?

Data Światowego Dnia Wegan ma upamiętniać powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Była to pierwsza organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", będący dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Czym jest weganizm?



Założenia diety wegańskiej obejmują bowiem całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszystkiego, do czego wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta. Weganie nie tylko eliminują z diety takie produkty, jak: nabiał, jajka, miód, ale też unikają ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych, rozrywek, w których wykorzystywane są zwierzęta, oraz testowanych na zwierzętach kosmetyków.

Wegańska kuchnia w Trójmieście



Jak widać, pojęcie weganizm bywa stosowane zarówno do diety, jak i do stylu życia, jednak nie wszyscy kulinarni weganie decydują się na radykalne ograniczenia dotyczące życia codziennego - niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu.

Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Co ciekawe, wiele produktów spożywczych, które mogą wydawać się nam wegańskie, wcale takimi nie są. Dobrym przykładem jest wino, które często klarowane jest za pomocą produktów i substancji odzwierzęcych. Niewegańskie bywają też leki (żelatyna w otoczkach), żelki (żelatyna), niektóre gatunki piwa (proces klarowania) czy czerwone słodycze (barwione koszenilą).

Powody, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegańską, bywają różne. Najpopularniejsze są jednak zdrowotne, ekologiczneetyczne.

- Kiedy byłam młoda, jedzenie mięsa i nabiału wydawało mi się naturalne. Wszyscy to robili. Pamiętam nawet popularne hasło z kampanii społecznej przypadającej na lata mojego dzieciństwa: "Pij mleko! Będziesz wielki" - mówi Marta, weganka od pięciu lat. - Szkoda, że nikt nie mówił wtedy o tym, jakie cierpienie muszą znieść krowy, od których to mleko pozyskujemy. Zadziwia mnie, jak nikła jest świadomość społeczeństwa, mimo powszechnego dostępu do informacji. Nawet moi rodzice nie zdawali sobie sprawy, że krowa, żeby dawać mleko, musi być ciężarna... Od dziecka uczono nas, że krówki po prostu tak mają, że chętnie dzielą się z nami mlekiem. Odkąd wiem, jak działa ten przemysł, świadomie z niego rezygnuję.
Co ważne, oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.

Wegańskie jedzenie w Trójmieście



Wydawać by się mogło, że po wyeliminowaniu mięsa i nabiału dieta wegan musi być nudna i powtarzalna. To błędne przekonanie, czego dowodem są różnorodne pozycje w menu trójmiejskich restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Jedną z nich jest gdyńskie Las Vegan. W karcie restauracji znajdziemy m.in. tacosy z konopną szarpaną wołowiną (27 zł), tatar z marynowanych grzybów shimeji (30 zł), burger wikinga z konopnym mięsem, boczkiem z tofu i wegańskim serem (45 zł), wegańską "kaczkę" w marynacie karobowej (45 zł) czy zrazy z wędzonego tofu (38 zł).

Dużą kreatywnością w kuchni wykazują się też kucharze wegańskiej restauracji manna 68. Warto wpaść do niej na słynną już "kaczkę" w sosie słodko-kwaśnym (41 zł) lub królewskiego burgera z czerwonej fasoli i pieczarek z marynowaną czerwoną kapustą, piklowaną cukinią i marchewką, sosem BBQ i pikantnym sojonezem (38 zł). W menu znajdziemy też takie pozycje jak stek z kalafiora (45 zł) czy "fishburger" na gofrze (38 zł).

Atelier Smaku specjalizuje się nie tylko w kuchni wegańskiej, ale też bezglutenowej. W gdyńskim bistro dostaniemy dania szybkie, proste i smaczne. Za ich receptury odpowiadają Jola SłomaMirek Trymbulak. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (25-32 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (25 zł), nie-gulasz z cieciorką (25 zł), nie-fasolkę po bretońsku (25 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (32 zł) i nie-gyrosem (32 zł).

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Gdańska restauracja Wavegan specjalizuje się w wegańskich burgerach z autorskimi kotletami. Burgery (w cenie 31 zł) możemy zamówić w wersji z dużą ilością warzyw, z nachosami, wegańskim serem, BBQ lub curry-ananas. Ponadto w menu restauracji znajdują się zupy (14 zł): krem z batatów, toskańska, żurek i soczewicowa i dania (26 zł) takie jak: gulasz libański, curry z dynią, tofu tikka masala i gulasz węgierski.

Jak widać, wybór dań wegańskich w Trójmieście jest naprawdę spory, a to przecież nie wszystkie restauracje specjalizujące się w tej kuchni. Czy macie jakieś swoje ulubione? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (155) ponad 50 zablokowanych

  • Jak to "dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia" (14)

    Skoro zapotrzebowanie na wit B12, oraz żelazo, trzeba zaspokoić suplementacją sztucznym preparatem?
    Skąd weganie biorą bakterie jelitowe, skoro nie spożywają jego źródła - mleka i jego przetworów?
    Co to za sugestia, że krowy cierpią przy dojeniu? Spróbujcie nie doić krów, to dopiero zobaczycie jakich zwierzak dostanie boleści.

    • 45 28

    • (2)

      Kompletna bzdura. Na diecie wege nie trzeba suplementować żelaza. Trzeba suplementować B12, ale to też zalecane jest mięsożercom po 50 rż.

      • 9 7

      • Trzeba suplementować, bo żelazo pochodzenia roślinnego jest trudno-przyswajalne (1)

        W diecie wege dominuje żelazo niehemowe (trudnowchłanialne), weganie muszą go jeść więcej, oraz jeść dużo wit C aby je przyswoić. Niestety witC to coś o co trudno w dzisiejszych owocach i warzywach, dlatego wszyscy wege mają kłopoty z żelazem.

        • 2 4

        • Polecam zapoznać się z wynikami badań, żeby się nie kompromitować pisząc takie dyrdymały. Na diecie bezmięsnej nie trzeba suplementować żelaza.

          • 2 1

    • Krowy tak bardzo cierpią przy dojeniu (3)

      że same podchodzą, żeby je wydoić.
      W ultra nowoczesnych oborach nie ma ludzi do dojenia, są tylko "stacje dokujące" dla krowy. Krówka sama podchodzi do automatu, kiedy chce być wydojona.

      • 11 8

      • (2)

        Tak, tak, powtarzać to sobie, łatwiej będzie żyć.

        • 8 9

        • dziwne, że młode jałówki (młode krowy) nie dają mleka (1)

          • 5 4

          • Po urodzeniu cielaka dadzą, a potem podtrzymuj laktację, z przerwą na ciążę i karmienie potomstwa.

            • 0 1

    • (5)

      Krowa ma mleko wtedy, kiedy ma młode. W przemyśle mlecznym cielaka zabiera się od niej prawie od razu, tak żeby ludzie wzięli mleko dla siebie. To ogromny stres wynikający z instynktu macierzyńskiego które zwierzęta mają tak samo jak my, być rozdzielonym z młodym dla kaprysu człowieka. A w wielkich gospodarstwach dzieje się to non stop, co chwilę zapłodnienie, ciąża i odebranie dziecka żeby mleko było na okrągło. Bardzo to okrutne.

      • 19 10

      • To walić Wielkie gospodarstwa przemysłowe! Kiedyś na wsi dawano krowie odchować jałówkę, czy byczka, a potem dopiero dojono.

        • 1 0

      • Jest taki powiedzenie:

        "Nie rycz, jak krowa niewydojona" było modne w latach 90-tych...
        No i klasyk "Chłopcy radarowcy" Rosiewicza:
        Tam na polu stoi krowa,
        Cierpi, bo już pełna mleka
        Biegnie do niej Maciejowa,
        Drogą jedzie dyskoteka....

        • 3 2

      • Kłamiesz nikt nie zabiera cielaka od krowy!

        Ty wiesz ile kosztuje cielęcina? O ile nikt nie chce powiększyć stada, to cielaki idą na mięso, ale dopiero jak podrosną. Trwa to 4-6 miesięcy!

        • 3 1

      • Piesoly gadasz. Dziadek miał krowy i 2x dziennie dojenie a nie były ciężarne (1)

        • 12 13

        • A kobieta po porodzie to niby nie ma laktacji przez dlugi czas? Krowa tez ssak, to i ta sama regula.

          • 8 5

    • Zawsze jak jest coś o krowach, przypomina mi się suchar.

      Idzie miastowy z pełnym wiadrem. -Wstałem rano i wydoiłem wam krowę ! Wieś w szoku. -Ale my nie mamy krowy. Mamy buhaja rozpłodowego.

      • 3 0

  • toz oni klamia ,ci weganie

    • 2 2

  • Rozwój człowieka powstał gdy wynalazł ogien by upiec mieso!! Wegan by nawet nie było na swiecie! (1)

    • 5 2

    • nie masz nic. tylko gacie. idź złap i zabij np sarnę

      ja idę na jabłka

      • 2 2

  • weganie (2)

    zapraszam zima do pracy na dworzu-szybko miesko wam zasmakuje

    • 10 8

    • od lat pracuję na zewnątrz i nie jem mięsa

      ja nawet ciepłego nie piję.

      • 1 2

    • Nie, dziękuję :)

      • 2 1

  • Zawsze się zastanawiałem po co tym weganom czy wegetarianom 'namiastki mięsa'? Już pomijając mnóstwo chemii używanej do produkcji, to chcesz jeść trawę, to jedz trawę, a nie wymyślaj parówki wege, kotlety wege...

    • 7 3

  • To pyszne czy weganskie ?

    • 6 2

  • Współczesny lewicowy trend polega na tym by dzielić ludzi jak tylko się da (2)

    z wszystkiego robić ideologię (łącznie z żarciem) a później czarować hasłami typu Diversity. Jakie to żenujące.

    • 9 6

    • (1)

      A co ma do tego lewica? Takie czasy, zjawisko niezależne od poglądów politycznych.

      • 3 2

      • Serio nie widzisz tego, że wszelkie podziały (w tym ponad 50 tzw tożsamości płciowych

        ... i ogólnie LGBTQ+) są domeną społeczeństw o lewicowych lub skrajnie lewicowych poglądach? Zabawne jest jak ktos na siłę dzieli ludzi według różnych kryteriów, nadaje setki nowych nazw, przez lata uczy o równości, a jak już rozkręcił podziały do gargantuicznych rozmiarów, dochodzi do wniosku, że różność nie wystarczy i czas na Diversity. Tak samo z weganizmem - kiedyś byli Weganie, a teraz przez tych Sexi Flexi Vagan nie wiadomo już o co im chodzi...

        • 1 4

  • Światowy dzień wegan i święto zmarłych... hmm...

    macie dwa święta w jednym - ci co jeszcze uważają, że to dobra dieta i ci co dostali zapaści i umarli.

    • 5 3

  • Trawa też jest smaczna (1)

    • 13 5

    • Jasne! Ja najbardziej lubię pszenicę, naturalnie odpowiednio przygotowaną.

      • 1 1

  • Pyszne? (1)

    Dlaczego wszystko do jedzenia musi być koniecznie - pyszne? Przecież pyszne ma z 80 synonimów w języku polskim.

    • 6 1

    • Bo ten epitet jest najpyszniejszy.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane