• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Ceny i ciekawe smaki

Mateusz Groen
24 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Lody są jednym z ulubionym deserów zarówno młodszych, jak i starszych, a dziś obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Lody są jednym z ulubionym deserów zarówno młodszych, jak i starszych, a dziś obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych.

Nadszedł dzień prawdziwych lodożerców, a dokładniej Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Nim zastaną nas wakacje, warto skorzystać z coraz cieplejszej aury i po zimowej przerwie udać się na gałkę lodów. Lody rzemieślnicze bardzo często zaskakują swoimi nieoczywistymi smakami. Gdzie zjeść dobre lody, w jakiej cenie oraz jakie niecodzienne smaki oferują lodziarnie z Trójmiasta? Wybraliśmy kilka z nich.



Lodziarnie w Trójmieście


Ile możesz zapłacić za porcję (gałkę) lodów rzemieślniczych?

Lodami raczyli się ludzie już w I wieku naszej ery, w starożytnym Rzymie, jednak wtedy był to śnieg z dodatkiem owoców, soków i miodu. A ich obecna forma powstała w XVII-wiecznej Francji. Lodów bez dwóch zdań próbował każdy. Ten słodki deser z biegiem lat zmienia się na naszych oczach, a receptury dostosowywane są do obecnego konsumenta.

Dla wielu osób wprawdzie nie liczy się tylko smak, ale też takie aspekty, jak alternatywy wegańskie, bezlaktozowe czy spełniające inne kryteria zdrowotne. Ciekawostką dla wielu może być, że istnieje specjalna dieta lodowa, ponoć pomagająca zrzucić wagę.

Czytaj też: Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Polecamy pięć lodziarni

Lody rzemieślnicze różnią się od swoich gotowych odpowiedników produkcyjnych m.in. okrojonym składem, który ma gwarantować lepszy smak. Najczęściej pozbawione są dodatkowych zagęszczaczy czy związków przedłużających ich trwałość, przez co mają skrócony czas przechowywania, do około 3-4 dni. Stąd też możemy mieć pewność co do świeżości lodów zakupionych w lodziarniach. Dobry skład niesie ze sobą nieco wyższą cenę. Dlatego postanowiliśmy zweryfikować, jak sytuacja cenowa i smakowa wygląda w Trójmieście.

Bosko Bosko
W lodziarni Bosko porcja lodów to 120 g i zapłacimy za nią 6 zł. Lodziarnię znajdziemy w Gdańsku przy al. Jana Pawła II Mapka, w Gdyni przy ul. Świętojańskiej Mapka, a także w Wejherowie przy ul. Jana III Sobieskiego. W ofercie mają ponad 300 smaków, zarówno klasyczne, jak: czekoladowe, słony karmel i inne klasyki, ale też opcje dla wegan czy alergików.

- Mamy sorbet Jagermeister, sorbet Aperol, grzaniec, makowe z żurawiną i białą czekoladą, ricotta z jagodami, smak szyszki z karmelem oraz wege słony fistaszek. Od kwietnia startujemy z lodowymi premierami. Wprowadzimy smaki wybrane przez naszych klientów w konkursach - informują przedstawiciele lodziarni Bosko.
Latto-Gelato Latto-Gelato
Lodziarnia Latto Gelato, znajdująca się przy ul. Mirona Białoszewskiego 12 we WrzeszczuMapka, oferuje porcję lodów o wadze 75-80 g za 6 zł. Smaki tworzą sami od podstaw, ciągle opracowują nowe przepisy, a lody wyrabiają codziennie na świeżo. Dlatego też smaki zmieniają się każdego dnia, a aktualne lodowe menu zamieszczane jest w relacji na Facebooku i na Instagramie. Łącznie zgromadziłoby się ponad 200 smaków i ciągle pojawiają się nowe. Z ciekawszych smaków odnoszących się do aktualnych trendów kulinarnych możemy dostać np. lody o smaku śmietanki bez cukru i karmelu miso. Jednak hitem ostatniego lata były lody o smaku ciasta drożdżowego przelanego jagodami i przesypanego świeżą, maślaną kruszonką oraz limitowane lody poziomkowe.

- Nasi klienci najbardziej lubią naszą pistację w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami, ale wielką popularnością cieszył się też smak gelato jagodzianka. Smakiem limitowanym i również hitem absolutnym były w lecie smaki poziomkowe. W dzień lodów rzemieślniczych planujemy sprzedawać same hitowe smaki, które wcześniej można było wpisywać w formularzu na Instagramie - informuje Latto Gelato.
Lody Miś Lody Miś
Lodziarnia Miś Mapka oferująca kultowe, lodowe smaki stawia na sprawdzone propozycje. To właśnie klasyczne smaki przyciągają do tego miejsca lodożerców nie tylko z najbliższej okolicy. Lodziarnia tworzy tradycyjne lody na bazie świeżych, naturalnych produktów, bez sztucznych barwników i stabilizatorów. Jest to rodzinny biznes prowadzony od 1962 r. Jak sami mówią, wyróżnia ich smakowa ósemka, dostępna od początku powstania: kakao, lody miś, karmel, wanilia, deser angielski, malaga, truskawka i cytryna oraz na dodatek smak niespodzianka, który zawsze jest inny. Lody dostępne są w gramaturze 65 g za 6 zł.

Czytaj też: Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne

W Le Delice Sztuce Lodów Mapka również będziemy mogli wybrać spośród klasycznych smaków, jak: czekolada deserowa, sorbet mango, snickers, wiśnia ze śmietanką, słony karmel oraz wiele innych. W lodziarni możemy wybrać gramaturę: 100 g - 6,50 zł, porcja dziecięca 50 g - 3,50 zł i porcja dla fanów lodów - 150 g - 9,50 zł.

Sztuka lodów la delice Sztuka lodów la delice
Na lody z naturalnych składników, bez konserwantów warto wybrać się również do Mamma Mia Mapka, która swoje oddziały ma w Gdańsku i Sopocie. Zjemy tu zarówno lody zwykłe za 7 zł, jak i premium, np. pistacjowe za 8 zł. Kulka lodów w lodziarni waży około 60-75 g. Z najciekawszych smaków warto wyróżnić: jaśminowy, kokosowy, mascarpone, a także sezonowe smaki sorbetowe, jak guava, porzeczka, rokitnik. Najczęściej jednak klienci sięgają po malinę, pistację i mango.

Wartymi uwagi są też lody sprzedawane w Słonym Karmelu, który spotkamy w Gdyni przy ul. 10 Lutego 6 Mapka i w Gdańsku przy ul. Wajdeloty 11 Mapka oraz przy Wałach Jagiellońskich 28/30 Mapka. Słony Karmel ma w ofercie zarówno lody o klasycznych smakach, np. śmietankowe, pistacjowe i najpopularniejsze wśród gości - słony karmel, ale też sezonowo pojawiają się w lokalu bardziej niecodzienne warianty, jak choćby malinowa pokrzywa. Lody sprzedawane są za 6 zł/70 g.

A Wy gdzie najczęściej kupujecie lody? Podzielcie się swoim miejscem w komentarzach.

Miejsca

Opinie (120) ponad 20 zablokowanych

  • Dzień lodów w marcu? :) (4)

    tak z miesiąc za szybko w naszym klimacie :)

    ps. a Miś to już nie to samo :(

    • 51 3

    • bo ten miś i tamten miś

      to dwie różne firmy. Stary miś to obecnie lodziarnia "Znane Smaki"

      • 20 1

    • Najlepsze lody robił Pan Kulczycki (1)

      • 4 0

      • Pan? Pani to dopiero robi aż się ciemno w oczach... mhmmm

        • 0 0

    • Kiedys były lody.

      Eskimo we Wrzeszczu na dół po schodkach, kupowało się w kasie żeton z ilością gałek a kolejka zawsze była, a teraz to proszek wymieszany z wodą i substancje smakowe,

      • 2 0

  • (6)

    Czy to prawda, że lody rzemieślnicze powstają z gotowców a konkretnie z proszku?

    • 47 5

    • (4)

      Dokładnie tak jest. Inaczej sanepid by tego nigdy nie odebrał. Baza jest zawsze gotowa "w proszku"

      • 22 2

      • (2)

        Na czym, zatem, polega ich rzemieślniczość i wyższość nad przemysłowymi?

        • 22 0

        • Na tym, iż Janusz biznesu kręci w mikserze proszek z wodą + proszek mleczny

          • 26 2

        • na tym że nie miesza maszyna a pan Heniu większą trzepaczka w bańce

          • 25 1

      • nieprawda. w perfetto Naturalnie nie ma żadnych proszków!

        • 0 5

    • Z proszku rzemieślniczego.

      • 19 1

  • najlepsze lody! (3)

    Lodziarnia delfin na Osowej. Polecam!

    • 4 5

    • Na osowej! (2)

      Tam kruki pionowo latają

      • 9 0

      • niemożliwe ... (1)

        • 0 1

        • Jedz sprawdź. Na owczarni zawracają

          • 3 0

  • Lody rzemieślnicze, dawne, jak dawniej, prawdziwe, hand made, ręcznie wytwarzane, babuni, dziadunia, mojej mamy, staro recepturowe

    • 19 1

  • Zaspa cukiernia Wenta

    Polecam, lody są naprawdę dobrej jakości i duża porcja

    • 10 7

  • Prawdziwe lody to były we Wrzeszczu... (5)

    Papuga, Eskimos, Roma. Gimby nie znają

    • 17 6

    • (3)

      eskimos jest, idź przekonaj się, że nie warto, kup żeton, albo lepiej nie.

      • 7 3

      • Dziś nikt nie umie robić prawdziwych lodów

        Przepis mam na lody takie jakie robiono dla Cara. Ale nie powiem.

        • 1 4

      • Mowie jak bylo kiedys

        Dzis to podróbka eskimosa

        • 3 0

      • Eskimos, fuj...

        • 2 0

    • Ano nie znajo

      • 0 0

  • ja polecam Beza-Krówka na Płockiej w Gdańsku (4)

    nigdy nie wiesz jaki danego dnia będzie smak :) idąc tam dopiero na miejscu wybierasz, a bywają różne szalone smaki

    • 14 11

    • A idź pan z tą sieciówką!

      • 8 2

    • Potwierdzam :)

      Są naprawdę pyszne, a trafiłam tam zupełnie przypadkiem :D

      • 3 2

    • Z Bezy najlepszy sorbet cytrynowy - nigdzie nie znalazłam podobnego idealnie kwaskowego i słodkiego jednocześnie. Smaków mnóstwo i ciągle się zmieniają. Kolejki potrafią być spore, ale wolę postać i kupić tam porządną porcję niż w cukierni małą z Nestle czy Scholer za tyle samo.

      • 0 0

    • Slabe

      • 0 0

  • Róg Słupskiej i Kołobrzeskiej, lokal ostatnio zamknięto po chyba 20 latach:(

    • 6 0

  • (3)

    Powinno się wprowadzić dzień pamięci RWPG, bo to w tamtych czasach uczciwych ludzi było stać na lody, a jaki smak. Dziś syf i w cenie tylko dla złodziejów z maturami.

    • 30 39

    • Homo sovieticus w natarciu :) czasy słusznie minione ale niektórym widać sie teskni

      do tego aby wszyscy mieli równo każdy g....

      • 19 2

    • to nie była zasługa RWPG tylko słabo rozwiniętych technologii zamieniania tektury w jedzenie

      • 5 0

    • Jedź do któregoś z krajów Wspólnoty Niezawissimich Gosudarstw.

      To jakby troche taka kontynuacja. Może się spodoba? Współczuję.

      • 2 0

  • Gałka powinna kosztować teraz 10zł, a za 2-lata 20zł. (5)

    Co to za sonda. Ja więcej niż max. 3zł za gałkę nigdy nie dam, wole już np. Magnuma kupić.

    • 34 9

    • (1)

      Za dobrą gałę dam o wiele więcej niż 10 zł

      • 6 15

      • głodnemu tylko jedno w głowie

        tym bardziej jak nie ma z kim.... !!!

        • 0 0

    • Za 50 zł to masz maszynkę do lodów więc po co komuś płacić tyle?

      • 4 1

    • a ja 4 złote za pudełko litrowe lodów (1)

      • 2 1

      • chyba w biedrze

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane