• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Ceny i ciekawe smaki

Mateusz Groen
24 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Lody są jednym z ulubionym deserów zarówno młodszych, jak i starszych, a dziś obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Lody są jednym z ulubionym deserów zarówno młodszych, jak i starszych, a dziś obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych.

Nadszedł dzień prawdziwych lodożerców, a dokładniej Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Nim zastaną nas wakacje, warto skorzystać z coraz cieplejszej aury i po zimowej przerwie udać się na gałkę lodów. Lody rzemieślnicze bardzo często zaskakują swoimi nieoczywistymi smakami. Gdzie zjeść dobre lody, w jakiej cenie oraz jakie niecodzienne smaki oferują lodziarnie z Trójmiasta? Wybraliśmy kilka z nich.



Lodziarnie w Trójmieście


Ile możesz zapłacić za porcję (gałkę) lodów rzemieślniczych?

Lodami raczyli się ludzie już w I wieku naszej ery, w starożytnym Rzymie, jednak wtedy był to śnieg z dodatkiem owoców, soków i miodu. A ich obecna forma powstała w XVII-wiecznej Francji. Lodów bez dwóch zdań próbował każdy. Ten słodki deser z biegiem lat zmienia się na naszych oczach, a receptury dostosowywane są do obecnego konsumenta.

Dla wielu osób wprawdzie nie liczy się tylko smak, ale też takie aspekty, jak alternatywy wegańskie, bezlaktozowe czy spełniające inne kryteria zdrowotne. Ciekawostką dla wielu może być, że istnieje specjalna dieta lodowa, ponoć pomagająca zrzucić wagę.

Czytaj też: Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Polecamy pięć lodziarni

Lody rzemieślnicze różnią się od swoich gotowych odpowiedników produkcyjnych m.in. okrojonym składem, który ma gwarantować lepszy smak. Najczęściej pozbawione są dodatkowych zagęszczaczy czy związków przedłużających ich trwałość, przez co mają skrócony czas przechowywania, do około 3-4 dni. Stąd też możemy mieć pewność co do świeżości lodów zakupionych w lodziarniach. Dobry skład niesie ze sobą nieco wyższą cenę. Dlatego postanowiliśmy zweryfikować, jak sytuacja cenowa i smakowa wygląda w Trójmieście.

Bosko Bosko
W lodziarni Bosko porcja lodów to 120 g i zapłacimy za nią 6 zł. Lodziarnię znajdziemy w Gdańsku przy al. Jana Pawła II Mapka, w Gdyni przy ul. Świętojańskiej Mapka, a także w Wejherowie przy ul. Jana III Sobieskiego. W ofercie mają ponad 300 smaków, zarówno klasyczne, jak: czekoladowe, słony karmel i inne klasyki, ale też opcje dla wegan czy alergików.

- Mamy sorbet Jagermeister, sorbet Aperol, grzaniec, makowe z żurawiną i białą czekoladą, ricotta z jagodami, smak szyszki z karmelem oraz wege słony fistaszek. Od kwietnia startujemy z lodowymi premierami. Wprowadzimy smaki wybrane przez naszych klientów w konkursach - informują przedstawiciele lodziarni Bosko.
Latto-Gelato Latto-Gelato
Lodziarnia Latto Gelato, znajdująca się przy ul. Mirona Białoszewskiego 12 we WrzeszczuMapka, oferuje porcję lodów o wadze 75-80 g za 6 zł. Smaki tworzą sami od podstaw, ciągle opracowują nowe przepisy, a lody wyrabiają codziennie na świeżo. Dlatego też smaki zmieniają się każdego dnia, a aktualne lodowe menu zamieszczane jest w relacji na Facebooku i na Instagramie. Łącznie zgromadziłoby się ponad 200 smaków i ciągle pojawiają się nowe. Z ciekawszych smaków odnoszących się do aktualnych trendów kulinarnych możemy dostać np. lody o smaku śmietanki bez cukru i karmelu miso. Jednak hitem ostatniego lata były lody o smaku ciasta drożdżowego przelanego jagodami i przesypanego świeżą, maślaną kruszonką oraz limitowane lody poziomkowe.

- Nasi klienci najbardziej lubią naszą pistację w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami, ale wielką popularnością cieszył się też smak gelato jagodzianka. Smakiem limitowanym i również hitem absolutnym były w lecie smaki poziomkowe. W dzień lodów rzemieślniczych planujemy sprzedawać same hitowe smaki, które wcześniej można było wpisywać w formularzu na Instagramie - informuje Latto Gelato.
Lody Miś Lody Miś
Lodziarnia Miś Mapka oferująca kultowe, lodowe smaki stawia na sprawdzone propozycje. To właśnie klasyczne smaki przyciągają do tego miejsca lodożerców nie tylko z najbliższej okolicy. Lodziarnia tworzy tradycyjne lody na bazie świeżych, naturalnych produktów, bez sztucznych barwników i stabilizatorów. Jest to rodzinny biznes prowadzony od 1962 r. Jak sami mówią, wyróżnia ich smakowa ósemka, dostępna od początku powstania: kakao, lody miś, karmel, wanilia, deser angielski, malaga, truskawka i cytryna oraz na dodatek smak niespodzianka, który zawsze jest inny. Lody dostępne są w gramaturze 65 g za 6 zł.

Czytaj też: Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne

W Le Delice Sztuce Lodów Mapka również będziemy mogli wybrać spośród klasycznych smaków, jak: czekolada deserowa, sorbet mango, snickers, wiśnia ze śmietanką, słony karmel oraz wiele innych. W lodziarni możemy wybrać gramaturę: 100 g - 6,50 zł, porcja dziecięca 50 g - 3,50 zł i porcja dla fanów lodów - 150 g - 9,50 zł.

Sztuka lodów la delice Sztuka lodów la delice
Na lody z naturalnych składników, bez konserwantów warto wybrać się również do Mamma Mia Mapka, która swoje oddziały ma w Gdańsku i Sopocie. Zjemy tu zarówno lody zwykłe za 7 zł, jak i premium, np. pistacjowe za 8 zł. Kulka lodów w lodziarni waży około 60-75 g. Z najciekawszych smaków warto wyróżnić: jaśminowy, kokosowy, mascarpone, a także sezonowe smaki sorbetowe, jak guava, porzeczka, rokitnik. Najczęściej jednak klienci sięgają po malinę, pistację i mango.

Wartymi uwagi są też lody sprzedawane w Słonym Karmelu, który spotkamy w Gdyni przy ul. 10 Lutego 6 Mapka i w Gdańsku przy ul. Wajdeloty 11 Mapka oraz przy Wałach Jagiellońskich 28/30 Mapka. Słony Karmel ma w ofercie zarówno lody o klasycznych smakach, np. śmietankowe, pistacjowe i najpopularniejsze wśród gości - słony karmel, ale też sezonowo pojawiają się w lokalu bardziej niecodzienne warianty, jak choćby malinowa pokrzywa. Lody sprzedawane są za 6 zł/70 g.

A Wy gdzie najczęściej kupujecie lody? Podzielcie się swoim miejscem w komentarzach.

Miejsca

Opinie (120) ponad 20 zablokowanych

  • u Kwaśniaka na Grabówku ;)

    • 10 1

  • Wszystko pięknie, ładnie tylko czemu znowu mam wrażenie, że ktoś mnie srogo robi w ... (tego co wiecie) wstawiając gadki o surowcach, starożytnych recepturach itp

    • 24 1

  • z Misia

    pozostała już tylko nazwa, tylko Znane Smaki

    • 33 1

  • Najlepsze lody (9)

    Niestety ale najlepsze lody są w Gelateria Italia w Osowej na ul. Wolarza. Po prostu niebo dla podniebienia :)

    • 15 20

    • Oj tak (1)

      Tylko gwoli pamięci - zamknięte pon-wt. Ale smaki boskie. Pistacja Iran + Marcepan ...

      • 1 8

      • Nie ma to jak właściciel piszący sam ze sobą

        Nie ma ludzi, że się tak nudzicie?

        • 5 0

    • A gdzieś nie na zad*piu?

      • 6 0

    • (1)

      Przy jakiejkolwiek wzmiance w artykułach o tej lodziarni pojawia się ciągle ten sam komentarz. Słowo w słowo to samo. Może niech właściciele zaczną traktować klientów z szacunkiem zamiast wklejać ciągle ten sam pochwalny tekst zawsze jak tylko jest okazja.

      • 9 0

      • Jaka lodziarnia, taka próba reklamy.

        SŁABA!

        • 8 0

    • Najlepsze?

      Tego chemicznego bagna w waflu aż strach jeść.
      Współczuję Ci, skoro te "lody" są według ciebie najlepsze...

      • 4 1

    • (1)

      To ktoś tam jeszcze jada?
      Po tylu aferach?
      Nie boicie się?

      • 5 0

      • Jakich aferach, powiesz coś więcej?

        • 2 1

    • polecam zajrzeć na stronę facebookową Gelaterii i poczytać jakie foliarskie akcje wspierają właściciele

      • 3 1

  • u Cycusia na Morenie ;)

    • 1 0

  • najlepsze są w Paulo na Unruga (1)

    • 4 6

    • Najgorsze

      Ostatnio jadłam tam smak chyba ananasowy. Czegoś tak obrzydliwego dawno nie miałam okazji próbować. Sama chemia, smak sztuczny.

      • 0 0

  • Paulo Gelateria, ale na Obłużu (1)

    Wymiatają i czasem są baaardzo oryginalne

    • 4 7

    • Ble

      Wymiatają w sztucznych smakach. Nie polecam

      • 1 0

  • Jak kogoś dziwią ceny to niech się zainteresuje cenami składników (3)

    Np czekolady rubinowej, czy pistacji z Włoch

    • 6 17

    • Tak, tak. Najwyższej jakości surowce od lokalnych producentów. Prosto z promocji w Lidlu/ Biedrze/ Makro.

      • 10 0

    • Chyba gotowego proszku od dystrybutora

      • 0 0

    • to dlatego smietankowe takie drogie?

      • 4 0

  • Dla mnie (1)

    tylko "Znane smaki". Jeszcze nie spotkałam lodów. które by im dorównały.

    • 14 3

    • czyli dawny kultowy "Miś"

      • 1 0

  • z misia -nazwa tylko zostala

    • 24 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane