• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji. W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji.

Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.



Ile zazwyczaj wynosi twój rachunek w restauracji?

Fine Dining Week to ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział lokale z wyższej półki, których szefowie kuchni przygotowują specjalne dwa menu degustacyjne, każde składające się z pięciu dań.

Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.

- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.

Nowe lokale w Trójmieście


Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.

Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.

Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście


  • W obu festiwalowych kartach Słonej Wody dominują ryby i owoce morza.
W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.

Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.

Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.

Wydarzenia

Fine Dining Week (3 opinie)

(3 opinie)
129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 8 zablokowanych

  • chcecie dobrze - smacznie ,zdrowo po polsku ,normalne porcje i normalna cena zjeść ?

    polecam u Senwickich - jestem stałym gościem i zawsze zadowolony ! nie mam czasu na wygłupy !, zaznaczam !- jestem konsumentem profesjonalnym i znawcą dobrego polskiego jadła - inne dania jaddm poza krajem ...

    • 6 6

  • Panuje eventoza (2)

    Już mnie to nudzi. Nie chcę eventu żeby zjeść.

    • 46 5

    • Pomieszały się priorytety w narodzie.

      • 4 1

    • To taka dieta, jesz tylko w eventy. Po za eventami glodowka

      • 6 0

  • nono (1)

    ja tam chodzem sie napic alkohola

    • 9 5

    • aperola

      bo jestem obywatelem Europy!

      • 0 4

  • Zabawne, ze ludziom się wydaje, ze to tylko kwestia ciężkiej pracy a osiągną taki poziom. Ze bliżej im do bogatego człowieka niż marginesu. Ale jakby przeliczyć dochody to dystans to tego pierwszego jest kilkukrotnie wyższy niż do drugiego... Zabawne jak nasz umysł sobie wszytko tłumaczy...

    • 19 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane