• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Finlandia od kuchni

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i "Polish Culinary Paths". Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce "Tradycje kulinarne Finlandii"

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Publikacja "Tradycje kulinarne Finlandii" znalazła się w finale jednego z najbardziej prestiżowych konkursów dla książek kulinarnych - Gourmand World Cookbook Awards (Kulinarne Oskary). Publikacja nominowana jest aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia skandynawska) i Embassies (ambasady, dyplomacja kulinarna).

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie - Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku

Przeczytaj także

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Barista i Bambino

Gdańsk
Sucha 37 B

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2024

Content

Gdańsk
Angielska Grobla 35

Restauracje

Planowane otwarcie

Maj 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Carmnik Kantyna Mapka 6.0

Burgery
Najlepsze burgery w Trójmieście. Jakość składników oraz ich kompozycja na najwyższym poziomie. Polecam!

Cukiernia Le Delice Mapka 6.0

Cukiernie i piekarnie
Super miejsce na kawę z dobrym klimatem. Najlepsze wypieki w Trójmiejscie

Loftburgery Mapka 6.0

Burgery
Niebo w gębie , no i te buły

Punto Bianco Mapka 5.5

Pizzerie
Duży wybór pizzy. Ceny umiarkowane. Jedyny minusik to długi czas oczekiwania w przypadku wielu gości. Miła obsługa.