To wynik głosowania uczestników festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbył się w ubiegłym miesiącu w trzydziestu trójmiejskich restauracjach.
tak, biorę je pod uwagę przed wizytą w lokalu
40%
nie, wolę samodzielnie wyrobić sobie opinię o restauracjji
60%
Restaurant Week to cykliczny festiwal kulinarny, podczas którego zaproszone przez organizatorów trójmiejskie restauracje przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść popisowy posiłek szefa kuchni. W połowie października impreza odbyła się w ponad trzydziestu lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.
- Po każdej rezerwacji gość może wejść na naszą stronę i ocenić wrażenia z pobytu w lokalu w kategoriach: obsługa, atmosfera, przystawka, danie główne i deser. W plebiscycie wyciągana jest ocena w każdej kategorii oraz ocena ogólna, w której wyłaniamy trzy najlepiej ocenione lokale - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator inicjatywy.W imprezie dokonano 4500 rezerwacji. Jak mówi Chądzyński, co trzecia osoba oddała głos. Najlepszą restauracją według głosów uczestników została gdańska
Fino. To otwarty kilka miesięcy temu lokal uzdolnionego szefa kuchni
Jacka Koprowskiego, który w karcie łączy kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami kulinarnymi. Fino otrzymało również wyróżnienie za najlepszą atmosferę oraz najlepsze danie główne (w wersji mięsnej dorsz z raviolo z wędzonym dorszem, w wersji wegetariańskiej - pieczony burak, puree z karmelizowanego kalafiora z paloną pomarańczą).
Zobacz także: Jacek Koprowski - szef kuchni na swoim
Koprowski komentuje: - Cieszy nas niezmiernie ta nagroda, bo jest odzwierciedleniem satysfakcji gości po spędzeniu czasu w naszej restauracji. Goście docenili zarówno jedzenie, jak i atmosferę, a o to nam w filozofii funkcjonowania Fino właśnie chodzi.Drugie miejsce w plebiscycie uczestników zajęła specjalizująca się w polskiej kuchni restauracja
Papieroovka, która znajduje się w gdańskim Hotelu Sadova. Lokal doceniony został również za obsługę. Ostatnią pozycję na podium zajęła Majolika, która znajduje się w zabytkowej neobarokowej willi Uphagena i serwuje nowoczesną kuchnię z akcentami staropolskimi. Restaurację wyróżniono również za najlepszą przystawkę. Z kolei najlepszy deser wybrano w sopockiej
Sztuczce Bistro, a najpopularniejszą restauracją okazała się gdyńska
Fedde.
Wydarzenie zapowiadaliśmy specjalnym tekstem
Oprócz wymienionych wyżej, w październikowej odsłonie Restaurant Week wzięły udział następujące lokale: Cyganeria,
Chwila Moment,
Cozzi,
Dwie Zmiany, Espléndidos,
Fidel,
Gvara,
Koncept,
Moje Miasto,
Nie/mięsny,
Nowy Świat,
Osteria Fino,
Pélican,
Pomelo,
Punkt Gdynia,
Rada Miasta,
Restauracja 5. Piętro,
Polskie Smaki,
Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88,
Serio, Tapas Barcelona,
Trafik,
Verres en Vers,
Wozownia Gdańsk.
Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w kwietniu.