• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Firmy cateringowe zmieniają ofertę

Aleksandra Wrona
2 kwietnia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Firmy, które dotychczas oferowały wyłącznie catering, muszą dostosować się do nowych realiów. Firmy, które dotychczas oferowały wyłącznie catering, muszą dostosować się do nowych realiów.

Czas epidemii koronawirusa uderza nie tylko w bary i restauracje (ratujące się dowozami i daniami na wynos ), ale też w firmy cateringowe, które dotychczas dostarczały jedzenie do biur i na imprezy zorganizowane. Część z nich postanowiła zmienić sposób swojego działania i obsługiwać też klientów indywidualnych.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Obiad do pracy:

- Drodzy Klienci, w tym wyjątkowym czasie nie zawiedziemy was i będziemy dostępną opcją cateringową. Żebyście nie musieli wychodzić z domów do zatłoczonych sklepów i nie narażać swojego zdrowia wychodzimy na przeciw z gotowymi rozwiązaniami - czytamy na stronie cateringu Głodny Niedźwiedź.
Głodny Niedźwiedź postanowił utrzymać dostawę do funkcjonujących jeszcze biur (dostawcy przyjmują zamówienia zbiorcze poprzez wiadomość sms i umawiają się na odbiór jedzenia z jedną osobą z firmy, poza budynkiem). Ponadto posiłki przygotowane przez firmę można zamówić do domu w pakietach cateringowych (od 50 do 64 zł) zawierających sześć lub siedem posiłków.

Nie wszystkie firmy cateringowe zdecydowały się na podobne działania, dojeżdżająca do biur Smaczna Jazda zawiesiła swoją dotychczasową działalność.

- Sytuacja jest bardzo trudna, ponieważ nie tylko wypadły nam duże zlecenia, ale też te mniejsze. W tę niedzielę mieliśmy robić catering na domową imprezę z okazji 40 urodzin, jednak goście obawiali się przyjść i wszystko zostało odwołane - powiedziała nam szefowa jednej z firm cateringowych.
  • Zamówienie dostarczone do domu przez Głodnego Niedźwiedzia.
  • Zamówienie dostarczone do domu przez Głodnego Niedźwiedzia.
  • Harmonogram pracy Lilu Fruits.
  • Coś bardziej wytrawnego? Może dania zamówione przez Oregano Catering, które współpracuje ze słynącą z owoców morza restauracją Lobster?
  • Firmy cateringowe radzą sobie jak mogą. Niektóre z nich zmieniają profil swojej działalności, otwierając się na klientów indywidualnych.
  • Oferta od Vica Catering.
W tej sytuacji Vica Catering (oprócz normalnie realizowanego cateringu - ciasta, desery, torty, pierogi, mięsa) wprowadziło opcję gotowych zestawów obiadowych z odbiorem osobistym lub dowozem.

- Czas jest trudny, ale nie załamujemy rąk - pisze na swojej stronie Oregano Catering. - Wiemy, że większość z was ma zapasy suchych produktów, a my mamy resztę. Dlatego specjalnie na ten czas poszerzamy asortyment potraw, które możemy dla Was przygotować. Proponujemy wszystkim ekstra dobre tradycyjne jedzenie w wersji garmażu na zimno na wagę i w wersji gorącej to, co najbardziej jednak wszyscy lubimy: kotlety de volaille, kotlety mielone, karkówka pieczona, pierogi, krokiety, sałatki, dania bezglutenowe i wegetariańskie. Jeśli złożycie zamówienie 48 godzin wcześniej możemy upiec zdrowy, wegański chleb z ziarnami i dowieźć z jedzeniem.
Catering Smart Bistro oferuje klientom indywidualnym przejrzysty system zamówień poprzez stronę internetową lub aplikację oraz darmowy dowóz niezależnie od kwoty zamówienia.

- Jako pierwsi i jedyni oferujemy klientom darmowy dowóz, brak konieczności wykupowania abonamentu na określony czas, brak minimalnej wartości zamówienia, brak ograniczeń w zakresie adresu dostawy - mówi Marcelina Sędziak, Smart Bistro. - Każdy dostawca posiada terminal płatniczy wyposażony w możliwość płatności BLIKiem. Oferujemy też system płatności online, dzięki któremu klient nie musi widzieć się z kurierem, a zamówienie możemy zostawić pod drzwiami.

W trudnej sytuacji znalazły się też firmy dostarczające owoce i warzywa do biur i restauracji.

Lilu Fruits, importer i dystrybutor warzyw i owoców do restauracji, zdecydowała się na poszerzenie oferty o zakupy przez internet z dowozem do domu. Podobną możliwość oferuje też firma Vitamin box, dotychczas dostarczająca owoce i warzywa biurom, restauracjom, hotelom, sklepom i instytucjom szkolnym.

Zdrowa żywność w Trójmieście z dowozem do domu


- Wychodząc naprzeciw potrzebom, jakie pojawiły się w związku z rozwijającą się epidemią, przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego - pisze na swojej stronie firma Vitamin box. - Od dziś dla klientów indywidualnych (czyli dla Was) wprowadzamy możliwość skompletowania zamówienia warzyw oraz owoców, a następnie odbioru gotowego zamówienia, w naszym punkcie stacjonarnym w Rumi. Jeśli jesteś zainteresowany dostawą do domu - napisz do nas, może uda nam się coś wspólnie wymyślić.
Ofertę o dowóz do domu poszerzyły również Owoce do biura, która teraz zostawiają zamówienie pod naszymi drzwiami. Przez stronę internetową zamówimy m.in. owoce, warzywa i produkty spożywcze. Dowóz jest realizowany na terenie Gdańska, Sopotu, Gdyni, Rumi i Banina.

Miejsca

Opinie (89) ponad 20 zablokowanych

  • (13)

    Kto poleci jakiś catering, który robi pyszne ciasta na zamówienie?
    Potrzebuje coś na święta, i niekoniecznie sernik, albo babkę.
    Bo znudziły mi się ciasta z piekarni cięte z metra..:)

    • 7 14

    • ja sernik kupuję ten koło Manhattanu, jakieś ciacho czy jak tam się nazywają

      • 0 0

    • Vica catering (1)

      Maja mega ciasta, na prawdziwych produktach a nie polproduktach czy mieszankach itd. My korzystamy od lat, szczerze polecam

      • 2 0

      • Chciałem Ci dać minusa, ale masz fajne imię to dam plusa.

        • 0 2

    • (2)

      Witam, polecam catering Smaker, ma swoje menu na święta Wielkanocne, ciasta jak i dania w zeszłym roku zamawiałam i jedzenie było przepyszne, w tym roku na pewno też tak zrobię, można zobaczyć na Facebooku ich stronkę. Pozdrawiam

      • 3 10

      • I po reklamie (1)

        • 17 1

        • Smaczny smaker

          Polecamy

          • 1 1

    • (4)

      ok
      Nie cfaniakuj
      I tak skończysz na półce z ciastami w biedrze

      • 7 0

      • Polcamy smaker

        • 1 1

      • (1)

        nie skończę... fakt, jestem leniem, ale nie skończę. to poleć mi coś cfaniaku.. chyba, ze jesz tylko w biedronce..

        • 1 0

        • no dobra, obejrzałam to menu i słabiutko, tylko jabłecznik i jakaś babka...

          • 0 0

      • Hahaha ale beka

        • 2 1

    • Upiecz sobie.

      • 2 2

    • W smakerze mają mój ulubiony jabłecznik

      • 1 10

  • Zastanówcie sie jak to bardzo jest nie eko. (16)

    Codziennie ileś tych tacek ląduje w koszu, przeważnie z plastiku nie do recyclingu. Przecież to jest jakiś dramat. Tutaj srele morele nowa moda na zero waste wszyscy w firmie, siateczki do zakupu warzyw a z drugiej strony wystające z kosza plastikowe tacki z super fit cateringów. No niech ktoś sie w głowe podrapie.

    • 108 34

    • a co ty o tym wiesz zamawiales kiedys? korzystam z cateringow od lat i wiele sie zmienilo, po pierwsze nie marnuje jedzenia bo zjadam cale, po drugie nie truje powietrza bo nie jezdze samochodem, po trzecie wszystkie pudelka sa eko do recyklingu, po czwarte nie marnuje c zasu na gotowanie i mam go dla rodziny, po piate mniej zuzywam wody i pradu po szoste mam zbilansowana diete...reszta broni sie sama

      • 0 2

    • tacki? (1)

      chlopie ty sie zastanow o miejsca pracy i nie mowie tu o barach i restauracjach ,ale o firmach i innych przedsiebiorstwach bo jak tam pracujacy straca zrodlo utrzymania to nie kupia jedzenia nawet na tackach bo nie beda mieli za co.

      • 8 3

      • Dokładnie

        Chociaż niektórzy twierdzą że, wspieranie gastro najwazniejsze, jakoś oni nie wspierają nas swoimi cenami...

        • 0 0

    • Serio to jest teraz najważniejsze? (1)

      Jakieś plastikowe tacki? A to, że umieramy to nie zauważyłeś? To, że ludzie często nie mają jak kupić jedzenia to nieważne? Może jednak ekologię odłożymy na bok na czas pandemii?

      • 14 28

      • Umieramy?

        Powiadasz...

        • 3 1

    • Bo to jest

      Eko-bulszit dla korpo szczurów w zerówkach... którzy w rzeczywistości świadomość mają zerową...

      • 0 3

    • turlaj beret

      eko-terrorysto

      • 2 2

    • jadalne opakowania (1)

      Zgadzam się z autorem wypowiedzi, dostępne są już na polskim rynku jadalne tacki, talerzyki i pudełka robione z otręb albo ryżu, to jest chyba kierunek dla firm cateringowych, które chcą być naprawdę eko. Nie trzeba tych opakowań talerzyków jeść, ale można, na pewno są one biodegradowalne szybko. Zainteresowanych odsyłam do Google.

      • 6 1

      • tylko dla takich firm te produkty są za drogie

        • 4 0

    • (1)

      Są opakowania biodegradowalne także nie rozumiem o co Ci chodzi

      • 5 5

      • Bzdura. Nie wiesz na czym polega biodegradowalność tworzyw sztucznych!

        • 5 2

    • eko idioci

      brak konsumcji = brak miejsc pracy... trzeba byc na prawde glupim zeby wierzyc w te eko i**otyzmy.

      • 6 6

    • zastanow sie nad pozostawianym sladem weglowym, moze eksterminacja w Imie "bardzo eko"

      • 1 2

    • (2)

      Zastanów się, ile produktów kupowanych w sklepie jest pakowanych w plastik.

      • 15 10

      • (1)

        Da się kupować bez, wystarczy robić to w małych lokalnych przedsiębiorstwach nie wielkich supermarketach

        • 10 8

        • W hurcie połowa warzyw jest w plastiku

          Bo mali się lubią zaopatrywać w dużych hurtowniach a nie na giełdzie towarowej

          • 3 0

  • Drinki na dowóz (2)

    Jeszcze fajna opcja są koktajle na dowóz, z tego co kojarzę to w naszej Gdyni jako pierwsza taka firma w Polsce powstał Wymix, jak nie można wyjść do pubu to postanowił że to pub do nas przyjedzie. Bomba

    • 2 1

    • Spoko

      Ale w cenie dwóch drinków zrobię sobie w domu 10, i wcale nie jest to janiszowe liczenie, bo żeby zrobić porządnego drinka nie trzebw być barmanem...

      • 0 0

    • Świetny pomysł! muszę sprawdzić

      • 1 0

  • chętnie bym sobie przygotowała makaron czy ryż w domu do pracy bo to 5 min (3)

    ale u mnie w biurze nie ma mikrofalówki jest ogólny zakaz smrodzenia, także wszyscy jadą na zupkach chińskich

    • 10 6

    • P.S.

      A teraz boicie się virusa... a raka już nie?

      • 0 0

    • Później będziecie jechać

      Na hormonach, insulinie i anty depresantach... a chwilę później w trumnie.

      • 0 0

    • Mądre
      Zupki chińskie w ogóle nie śmierdzą

      • 14 2

  • Mnie to na swój sposób jednak śmieszy.... (13)

    ... jak restauracje, które najpierw dyktują ceny z kosmosu i nie liczą się z klientem - po dwóch tygodniach błagają o "cegiełkę" na ich ratowanie pod postacią zamówienia jedzenia.
    BTW, nie to, żeby przy okazji obniżyły ceny - o nie, na dokładkę jeszcze je podnoszą! I tak 1 szt. filetu ze śledzia ... 16 zł, jedno jajko faszerowane .... 6 zł....
    Dlaczego ludziom tak trudno idzie myślenie? Rozsądna cena = więcej klientów = szansa na przetrwanie. Niestety, zachłanność i krótko terminowość myślenia to chyba najpoważniejsze z przywar Polaków.... szkoda, bo pewnie część osób nawet i by zdecydowała się na catering, żeby nie biegać po sklepach w ten trudny czas. Ale nikomu z nieba kasa nie spada....

    • 127 12

    • Wszystko tak wygląda w tym kraju

      Wielcy przedsiębiorcy, sprzedają ideologię i ładnie dobrane zdjęcia z insta, oby tylko zedrzeć skórę... a kiedy pali się d*pa zamiast robić wszystko aby przetrwać nadal próbują nas dymać... szkoda.

      • 1 0

    • (5)

      Co to jest "cena z kosmosu". Wiesz co się na nią składa i dlaczego jest taka, a nie inna. To "bardzo trudne" pytanie, ale postaram się trochę pomyśleć.

      • 1 31

      • (4)

        Produkt który kupowałem przed tą urojoną paniką kosztował 4 zł szt, obecnie kiedy chciałem owy produkt zakupić to koszt 20zł szt. Napisz teraz nam mistrzu wiedzy co spowodowało wzrost ceny o 500% w tak krótkim czasie?

        • 22 3

        • Zwiekszenie popytu

          Zmnieszenie podazy.

          • 1 2

        • a co to za pródukt tak podrożał

          • 1 1

        • chęć jeszcze większego zysku - strzelam

          • 8 0

        • Konkretnie - jaki produkt? Maseczki, rękawice, mydło?

          • 3 7

    • popieram !!

      • 0 0

    • Drogo

      Czy ty będziesz pracował za darmo? Jeżeli tak to cie zatrudnię obniżę wtedy koszty i klient będzie miał taniej. Ani produkty ani media za darmo nie sa. A ty chcesz żeby było tanio

      • 0 9

    • ceny teraz mają też z kosmosu gdzie nie mają kosztów skąd ludzie mają brać kasę rozumiem że każdy chce przeżyć ale bez przesady

      • 6 0

    • właśnie te ceny to teraz mają z kosmosu w dobie gdzie ludzie są bez pracy wiadomo , że każdy walczy teraz o przetrwanie ceny powinny być mniejsze o 50% a nie większe przecież teraz nie ma już takich kosztów utrzymania

      • 10 0

    • (1)

      A pomysl ile oni maja oplat.
      Ile kosztuje czynsz np na Monte Cassino.
      Gdzie tu zachlannosc.
      Policz koszta.
      Rozumiem, ze Ty bys doplacal do interesu tylko po to by miec najtansze. menu.

      • 2 16

      • A pomyśl jaka jest szansa, że biorąc pod uwagę grożący nam kryzys i bezrobocie ktoś kupi catering za takie pieniądze???? Eko-sreko jajko kosztuje 1 zł i to w detalu! Każdy z nas teraz liczy każdą złotówkę, bo nie wiadomo ile czasu to dziadostwo będzie się panoszyć po ludziach (w sensie COVID).

        Czy ludzie - tacy zwykli, którzy teraz w znacznej mierze zarabiają mniej nie mają nagle opłat, są z nich zwolnieni???? Czy restauracje utrzymując ceny wyższe niż sprzed kryzysu zarobią na utrzymanie? Nie sądzę. A szkoda, bo często są to sympatyczne miejsca, tylko panika robi z ludźmi dziwne rzeczy i znosi logikę myślenia. Albo inaczej, powoduje, że każdy myśli tylko i jedynie o sobie. Gdyby obie strony potraktowały się poważnie i wyszły do siebie naprzeciw pewnie skutek byłby o wiele lepszy. Ot, tyle.

        • 24 0

  • Jest jeden plus z tego armagedonu padnemicznego (2)

    najpierw ceny z kosmosu w resteuracjach - co jedna to bardziej "ekskluziw" i droższa , co zwykły burger to 20 , 30 , 50 pln a teraz kilka dni przestoju i resteuracje jedzą gruz i błagają o pomoc. Niech giną ! Jak ten burdel się skończy to nauczyłem się jednego , gotować do pracy , na wyjście , na wyjazd itp jedzenie dla siebie / rodziny jak za dawnych czasów. Wszystkie potrzebne makro składniki itp. Cenowo 4x taniej niż w resteuracji. Mam ich gdzieś na dziś i na najbliższe lata.

    • 13 2

    • Ja tak samo! (1)

      Restauracje pokazały jakie to z nich biznesy. 90% podniosło ceny za dojazd i jedzenie. Obecnie 60 zł za obiad dla 2 osób to bardzo dużo. Gotowałam wcześniej, ale teraz gotuję codziennie. Gotowanie to nie fizyka kwantowa i naprawdę proste potrawy można zrobić w domu, taniej, szybko i na kilka dni. Partner chwali i zadowolony:) Kupiłam maszynkę do włosów i włosy też mu obetnę. Swoje włosy z resztą od lat farbuje sama farbą Palette za 10 zl (u fryzjera 250 zł!). Obcinam też. Usługi nie niezbędne nie powinny tyle kosztować teraz.

      • 7 0

      • A Ty w jakiej branży robisz?

        Zbędnej czy nie?

        • 0 2

  • Ja zawsze zamawiam catering od Margaret i w obecnej sytuacji to się nie zmieniło. Mają bezkontaktowe dostawy do domu czy biura, wszystko online albo telefonicznie.

    • 0 0

  • Zart (1)

    Za 60 dych trzy warzywka????

    • 7 0

    • Cztery i za 58!

      • 0 0

  • (2)

    Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie to jest nieekologiczne i niebezpieczne dla zdrowia. Wystarczy ze chory na covi19 pakuje, przygotowuje, dowozi to jedzenie.
    Smacznego!

    • 9 10

    • Polecam Poranek Kojota

      Zobaczycie jak robia na dowoz zarcie

      • 2 0

    • Jeszcze nikt nie świecie się nie zaraził coronawirusem przez jedzenie

      • 3 3

  • Polecam (2)

    Dobre i smaczne

    • 0 15

    • Tylko smaker (1)

      Mniam

      • 1 0

      • kończ waść z tą kryptoreklamą

        • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane