• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food trucki w papierosowym dymie

Karol
1 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Zloty food trucków odwiedzają setki osób. Czy przydałaby się strefa dla palaczy? Zloty food trucków odwiedzają setki osób. Czy przydałaby się strefa dla palaczy?

Sezon food trucków rozpoczął się na dobre. Do Trójmiasta co tydzień zjeżdżają różnorodne barobusy. Można spróbować dań z różnych kuchni (przy okazji mocno za to przepłacając). Na zlotach czuć woń frytek, hamburgerów, dań chińskich, dań meksykańskich i... papierosów - pisze nasz czytelnik, pan Karol, po wizycie na zlocie barobusów.



Czy na plenerowych imprezach kulinarnych potrzebne są strefy dla palaczy?

Liczbę odwiedzających można liczyć w setkach: młodzi, starsi, rodziny z dziećmi i w każdej z tych grup część jest osób palących. Niektórzy z nich mogą na czas jedzenia powstrzymać się od tego nałogu. Niestety oczekiwanie na podanie jedzenia może być tak stresujące, że już nie wytrzymują i muszą zapalić. Pół biedy, jeżeli robią to w pasie komunikacyjnym (gdzie ludzie tylko przez chwilę poczują ten zapierający dech w piersiach zapach), ale czasami bez jedzenia, siedząc przy stolikach, raczą współtowarzyszy (i osoby w promieniu kilku metrów) tlenkami węgla, azotu, amoniaku, cyjanowodoru czy benzenu.

Zwracanie uwagi nie zawsze pomaga. Niczym emancypantki w latach 20. walczą o swoje prawa, tym razem nie do głosowania, a wolności do trucia życia innym. I jedyne, co może ich zmusić do taktycznego odwrotu, to pokazanie, że w promieniu ich rażenia jest kobieta w ciąży. Jako pokonani odchodzą z nietęgimi minami, burcząc coś pod nosem.

Performance artystyczny to nieobce słowo w słowniku palaczy. Z pełną gracją i finezją dają oni upust swojej twórczości. Najczęściej spotykanym sposobem jest lekkie, niczym dym unoszący się bezwiednie z papierosa, rzucenie na chodnik jeszcze trochę żarzącego się peta i dumne przydepnięcie mówiące "Ja tu byłem" - niczym psia kupa na chodniku. Drugim sposobem jest chęć do obrony kraju - niczym wyszkolony żołnierz ładują pomiędzy palce nabój z peta i jak wytrawny snajper wystrzeliwują go pomiędzy ludzi. Pocisk ten upada analogicznie do swojego pierwowzoru, dymiąc po drodze i u celu.

Czy takie zloty nie powinny brać przykładu z restauracji (na których zostało to kilka lat temu wymuszone) i zakazać palenia w strefie jedzenia albo chociaż wyznaczyć miejsce odosobnione?

Na świecie występują cztery pory roku, a w Polsce dwie - dymiąca z kominów w okresie jesień-zima i dymiąca z ust na ulicach wiosenno-letnia. Przed żadną nie ma ucieczki. Pytanie tylko, co nastąpi pierwsze - ludzie sami zrozumieją, organizatorzy zlotów food trucków zabronią palenia, rząd zabroni palenia na świeżym powietrzu czy może najszybciej umrą biernie palący zgorzkniali przeciwnicy palenia?
Karol

Co Cię gryzie - artykuł czytelnika to rubryka redagowana przez czytelników, zawierająca ich spostrzeżenia na temat otaczającej nas trójmiejskiej rzeczywistości. Wbrew nazwie nie wszystkie refleksje mają charakter narzekania. Jeśli coś cię gryzie opisz to i zobacz co inni myślą o sprawie. A my z radością nagrodzimy najciekawsze teksty biletami do kina lub na inne imprezy odbywające się w Trójmieście.

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (178) 9 zablokowanych

  • A mnie denerwują nie palący. (1)

    Może zrobić specjalną strefę dla nich. A no i pokój dla matki z dzieckiem.

    • 8 9

    • Ciekawe.

      A czym szkodzą tobie niepalący,czym psują Tobie zdrowie niepaląc,Słucham???

      • 0 2

  • Wymusić, zakazać, karać... (2)

    "(na których zostało to kilka lat temu wymuszone) i zakazać"

    Właśnie w tym problem, że coraz więcej zakazów. Każdy by tylko zakazywał, gonił, piętnował, karał... Dym z grilla, z palonego i przerabianego na węglowodory aromatyczne tłuszczu jednemu z drugim nie przeszkadza, ale jak ktoś zapali w oddali papierosa, to już zakazać, zabronić, wygonić.
    Ech, co to za dziwne czasy nadeszły :/

    • 7 5

    • Jak to jakie czasy?

      Nadeszly czasy swiadomosci,walki z nałogami,dbania o srodowisko o drugiego czlowieka.Najwazniejsza zasada w zyciu nie szkodzic innym.Jezeli Marku nie potrafisz sie odnalezc w tych strasznych czasach to moze popytaj,poczytaj,poobserwuj wyjdz z strefy komfortu i popatrz dalej niz czubek własnego nosa.

      • 1 1

    • Zakazy są potrzebne tam gdzie nie ma kultury

      • 3 1

  • Ta moda na niepalenie zaraz pod dyskryminację palaczy będzie podchodzić (2)

    Takie to trochę nie demokratyczne

    • 20 19

    • (1)

      A ja uważam, że dyskryminacją jest to, że praktycznie w każdej knajpce miejscem dla palaczy są stoliki na zewnątrz. I w taki oto sposób latem jestem zmuszona siedzieć w restauracji w środku, bo na zewnątrz jestem praktycznie z każdej strony atakowana smrodem papierosów. To jest dopiero dyskryminacja.

      • 4 5

      • Dyskryminacją jest to...

        ... że jako właściciel lokalu nie mam prawa otworzyć pubu dla palących. Dyskryminacją jest to że w pendolino czy w samolocie na kilkugodzinnej trasie nie ma gdzie zapalić.

        • 1 0

  • Idę zajarać

    • 4 0

  • też mnie zastanawia kwestia higieny przygotowywania produktów (3)

    Gdzie tam toaleta, bieżąca woda??
    Nigdy nie zjem z takiej budy

    • 120 12

    • (1)

      rozumiem brak Twojej wyobraźni, i problem pracowników z łapanki, ale takie pojazdy maja wodę w zbiornikach lub są podłączane do ujęć (zależy od miejsca)
      co do przepłacania za te wyroby to jest różnie - są takie które tylko wozem nadrabiają, ale są i takie gdzie właściciel dba o to co wydaje, bo to jego i tylko jego interes i kasa i pasja.
      Jeżeli ktoś nie dba o czystość to widać i nawet w lokalu stacjonarnym by miał syf a jak osoba jest rzetelna to tam będzie błysk. i czy to barobus, buda plażowa czy restauracja to nić nie zmieni.

      • 15 4

      • Pasje to widać u Ciebie w laniu wody...

        • 3 2

    • i toaleta i bieżąca woda są w najbliższym potoku!

      • 7 2

  • Źle wybrałeś kolego (4)

    Wkurzanie się na papierosy na zlocie foodtrucków jest jak kłótnia o przeciągnięty kotlet w barze mlecznym, albo brudny kibel w pijalni

    • 216 51

    • a mnie najbardziej irytuja (1)

      wszystkie laski w ciazy...obnosza sie z tym jakby cud jakis zrobily...

      • 10 4

      • Wylosowały 500+ już za chwilkę do odbioru. Hipster kocha jak mu zazdroszczą

        • 6 3

    • takim to smród z TOY'TOY'a metr dalej - nie przeszkadza

      ale ci Paaaaaaaaalacze 100m dalej !!!!

      • 14 4

    • "czy może najszybciej umrą biernie palący zgorzkniali przeciwnicy palenia?"
      nie życzę im żeby szybko umierali, ale stwierdzenie że są zgorzkniali - w samo sedno!

      • 12 11

  • Autor ma rację - pasywny palacz przyjmuje 80% tego co palacz. (1)

    Jak w okolicy jest 2-3 palących to tak jakby wypalił 1.5 -2 papierosy.

    To już lepiej samemu palić.

    • 9 6

    • Prima Aprilis

      • 1 1

  • bus zarcie

    byłem i widziałem żenada syf a ceny za co lepiej do knajpy pójść zamówić i taniej będzie

    • 3 0

  • Zrobic strefy dla palaczy, krzyzowcow, bio, trans i innych palaczy ksiazek. Czysta segregacja.

    • 2 1

  • Oooooo (1)

    Karola po****o i to zdrowo. Może zaciągnął się dymem z czego innego??

    • 6 8

    • Taaa. Zaciągnął się dymem że swojego buta :)

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane