• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?

Łukasz Stafiej
11 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Nie tylko zajazdy i fast-foody karmią przejeżdżających obwodnicą przez Trójmiasto. Na obrzeżach miasta znajdziemy kilka ciekawych restauracji, m.in. z kuchnią polską, śródziemnomorską, włoską, a nawet brazylijską.



Kowall - nowoczesna kuchnia polska



  • Kowall serwuje nowoczesną kuchnię polską.
  •  Kowall
  •  Kowall
  •  Kowall
  •  Kowall
Kowall zobacz na mapie Gdańska to restauracja wciąż trochę nieodkryta przez mieszkańców spoza dzielnicy Kowale, gdzie się znajduje. Smakosze powinni te zaległości jak najszybciej nadrobić - lokalem zarządza Artur Moroz, jeden z renomowanych trójmiejskich szefów, właściciel Bulaja. W przeciwieństwie do sopockiej restauracyjki, Kowall to lokal przestronny, rodzinny i otwarty na gościa poszukującego prostszych smaków. Karta nie jest długa, zmienia się sezonowo i trafia przede wszystkim do miłośników kuchni polskiej, tej tradycyjnej i nowoczesnej. Zjemy tutaj m.in. tatar (26 zł), żurek (14 zł), domowy pasztet z marynatami (14 zł), sałatę z wędzoną piersią gęsi z sosem pomarańczowym i kasztanami (24 zł), polędwiczkę wieprzową z grzybami (39 zł) czy domowe pierogi (od 19 zł). Ceny nie należą do najwyższych, tym bardziej, że większość półproduktów przygotowywana jest na miejscu z lokalnych składników. Czynne codziennie w godz. 11-22. Do restauracji Kowall w Centrum Kowale przy ul. Staropolskiej 32a dojedziemy z obwodnicy zjazdem na Kowale.



Pousada Kumaki - brazylijski grill churrasco



  • W Pousada Kumaki kuchnię prowadzi Brazylijczyk, który przygotowuje tradycyjne dania ze swojego kraju.
  •  Pousada Kumaki
  •  Pousada Kumaki
  •  Pousada Kumaki
  •  Pousada Kumaki
Zjeżdżając z obwodnicy na wysokości Kowal, ale kierując się w drugą stronę, czyli w kierunku Bąkowa, dojedziemy do niewielkiego gospodarstwa pod adresem Wieczornych Mgieł 21. W kompleksie niewielkich budynków działa tam szkółka jeździecka oraz urokliwa restauracja Pousada Kumaki zobacz na mapie Gdańska. To wspólne przedsięwzięcie wychowanej tutaj Polki i jej brazylijskiego męża, którzy postanowili otworzyć lokal z tradycyjnymi potrawami z ojczyzny mężczyzny. Wizyta tutaj powinna być obowiązkowa dla każdego poszukiwacza nietypowych smaków, bo prawdopodobnie drugiego takiego miejsca nie znajdzie w całej Polsce. Można zamówić m.in. talerz przystawek (30 zł), w tym m.in. kibe, czyli gryczane krokiety z mięsem i ziołami, zupę z czarnej fasoli (15 zł), polędwicę z dorsza z warzywami i krewetkami pieczoną w liściu bananowca (65 zł) czy szynkę wieprzową z zasmażką maniokową, warzywami i prażonym boczkiem (45 zł). Najlepiej jednak zarezerwować stolik podczas imprezy Rodizio de Churrasco (terminy na stronie restauracji), czyli brazylijskiej uczty z mięsem z grilla przygotowywanym przez szefa kuchni na oczach gości przy specjalnym palenisku. W cenie 80 zł od osoby serwowanych jest sześć rodzajów mięsa i kilkanaście rodzajów ciepłych i zimnych przystawek, m.in. grillowana polenta i pieczone banany. Wszystko w nielimitowanych ilościach. Pousada Kumaki czynna jest od środy do piątku w godz. 15-22, a w weekendy od godz. 10.



Azurro - śródziemnomorskie smaki



  • Restauracja Azzurro specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej.
  •  Restauracja Azzurro
  •  Restauracja Azzurro
  •  Restauracja Azzurro
  •  Restauracja Azzurro
Azzurro zobacz na mapie Gdańska to restauracja, gdzie odnajdą swoje miejsce miłośnicy smaków z regionu morza Śródziemnego. I nie chodzi tu tylko o kuchnię włoską czy grecką. W lokalu przy zjeździe na ulicę Spacerową znajdziemy również dania inspirowane kuchnią tunezyjską czy francuską. Właściciel, który zresztą w tych rejonach zdobywał gastronomiczne szlify, dba o to, żeby dania były wysokiej jakości i jak najlepiej oddawały smak i klimat miejsca, z którego pochodzą. Warto spróbować m.in. szaszłyków z krewetek na risotto (49 zł), grillowanej dorady (44 zł), tadżina z baraniną (37 zł), łososia z cytrusami (40 zł), grillowanej fety z miodem i sezamem (18 zł) czy brików - tunezyjskich placuszków nadziewanych ziemniakami i tuńczykiem (15 zł). Azzurro świetnie nadaje się na rodzinny wypad - restauracja znajduje się w piętrowym, przestronnym budynku ze sporym, zagospodarowanym i dostępnym dla gości ogrodem tuż pod lasem. Aby tam dotrzeć, należy zjechać z obwodnicy na wysokości Osowy kierując się w stronę Sopotu i skręcić w boczną dróżkę po przeciwnej stronie zjazdu do hipermarketu. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.



Tutta Mia - tradycyjne włoskie smaki



  • W Tutta Mia zjemy tradycyjną kuchnię włoską.
  •  Tutta Mia Ristorante Italiano
  •  Tutta Mia Ristorante Italiano
  •  Tutta Mia Ristorante Italiano
  •  Tutta Mia Ristorante Italiano
Tutta Mia zobacz na mapie Gdyni założył dwanaście lat temu Włoch, który przeprowadził się dla żony do Polski. To doświadczony szef kuchni, który gotuje od kilku dekad i w Polsce postanowił karmić zgodnie z kulinarnymi prawidłami, które poznał w swojej ojczyźnie. Dlatego też właściciel nie idzie na kompromisy, pracuje na włoskich produktach, stara się wiernie odtwarzać ojczyste smaki, a jego misją jest być ambasadorem włoskiej kuchni w Trójmieście. W Tutta Mia znajdziemy klasyczne potrawy, m.in. carpaccio wołowe ze szparagami i parmezanem (28 zł), bruschetty z wypiekanego na miejscu pieczywa (25 zł), tagliatelle z krewetkami i pistacjami (35 zł), ravioli z prawdziwkami w sosie z czarnych trufli (40 zł), polędwicę wołową z rukolą i parmezanem (56 zł) i wiele innych włoskich dań, w tym pizzę z pieca opalanego drewnem. Lokal znajduje się przy ul. Morskiej 357, tuż przy zjeździe z obwodnicy w Chyloni. Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 22.



Magnifico - kameralne włoskie bistro



  • W Magnifico zjemy pizzę i włoskie makarony.
  •  Magnifico   pizza&pasta
  •  Magnifico   pizza&pasta
  •  Magnifico   pizza&pasta
  •  Magnifico   pizza&pasta
Magnifico zobacz na mapie Gdańska w Klukowie to kameralne bistro, które sprawdzić powinni przede wszystkim fani pizzy i makaronów. To właśnie w tych dwóch daniach specjalizuje się właściciel - energetyczny młody człowiek, którego marzeniem było otwarcie małej, włoskiej restauracji. Zresztą temperamentem nie ustępuje Włochom - wita swoich gości w progu, pamięta o ich ulubionych potrawach, dotrzymuje towarzystwa. W Magnifico możemy wybierać w kilkunastu rodzajach pizzy wypiekanych w piecu opalanym drewnem (od 15 zł do 36 zł) i prawie dziesięciu pozycjach makaronowych (ze świeżego, jajecznego makaronu importowanego z Włoch). Warto spróbować m.in. czarnego spaghetti z owocami morza (28 zł), tagliatelle z szynką crudo i kozim serem (28 zł) czy gnocchi w sosie z czarnych trufli (28 zł). W menu znalazło się też miejsce na kilka przystawek i sałatek. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20, a najłatwiej dojechać do niego zjeżdżając z obwodnicy w kierunku lotniska i skręcając w ul. Radarową przed pierwszym rondem.



Monte Carlo Pizza i Wino



  • Specjalność Monte Carlo Pizza i Wino to włoski placek z pieca opalanego drewnem.
  •  Monte Carlo Pizza i Wino
  •  Monte Carlo Pizza i Wino
  •  Monte Carlo Pizza i Wino
  •  Monte Carlo Pizza i Wino
To miejsce zapewne dobrze znają fani motoryzacji, powinni też poznać fani pizzy. Monte Carlo Pizza i Wino zobacz na mapie Gdańska znajduje się bowiem w kompleksie Motostrefa na Szadółkach. W pierwszej chwili można pomyśleć, że jest to bar w budynku stacji benzynowej, ale nic bardziej mylnego. To samodzielna restauracja z piecem opalanym drewnem, która specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy w wielu odsłonach. Każdy placek kryje się pod nazwą rajdowego samochodu. Zamawiając Mirafiori zjemy klasyczną margheritę, a Lancię Stratos - specjalność szefa kuchni - włoski placek z pikantnym salami i pastą z czarnych trufli. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższa pozycja kosztuje 34 zł. Oprócz tego zjemy tutaj kilka dań makaronowych (od 14 zł) i sałatek (od 19 zł). Czekając na obiad możemy zostawić auto w pobliskim samochodowym SPA, zatankować lub zlecić naprawę w zakładzie mechanicznym. Monte Carlo czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-20:30, w piątki i soboty w godz. 12-21:30, a w niedziele w godz. 12-19:30. Najłatwiej z obwodnicy dojechać zjazdem na Szadółki, a następnie kierując się ulicą Lubowidzką w stronę Otomina.

Miejsca

Opinie (113) 6 zablokowanych

  • MAGNIFICO ;)

    Lokal dla osób ceniących doskonałą jakość i niesamowite smaki, a nie lubiących tylko zapchać kiche. Kuchnia serwuje dania z najwyższej jakości produktów specjalnie sprowadzanych z Italy, co nadaje potrawom niespotykany smak. Dodatkowych wrażeń dostarcza widoczny na sali piec opalany drewnem oraz wypiekana w nim pizza ! Extra wrażenie ! Na dodatek można obserwować cały proces przygotowywania pizzy. Pełna profeska !!!!! No i te wina....

    • 2 3

  • słoiki nie chodzą po barach. (9)

    • 14 18

    • (7)

      Zdziwiłbys sie - bylam w wiekszej ilosci knajp niz Ty do konca zycia odwiedzisz :-) Sloik ze mnie, korporacyjny. Mam kredyt ale szok - stac mnie na wakacje i restauracje !!!!!! I mam nawet auto z tejestracja GD !

      • 10 18

      • (1)

        te słoje potem zajeżdżają do swoich pierdziejewów autami GD lub GA i robią szał na wsi

        • 4 1

        • Jak życie w Gdańsku to szczyt marzeń miejscowych cebulaków i powód do wywyższania się. To śmiech mnie ogarnia. Jest wiele ciekawszych miejsc do życia w PL, niż zapyziałe Trójmiasto, a rodowici mieszkańcy sami udowadniają, że są debilami. Nie wszyscy oczywiście i pozdrawiam normalnych.

          • 1 2

      • Tylko prawdziwe buraki opisują w necie... (1)

        ...na co ich stać.
        Słoik to dla ciebie za wysoka poprzeczka.

        • 17 2

        • Przecież napisał że ma kredyt więc napisał

          Na co go nie stać

          • 0 0

      • Ale mental zawsze pozostanie słoja

        • 8 3

      • Po pracy pojechałaś autkiem na GD do super knajpy

        A potem po super obiedzie wróciłas oddychać świeżym powietrzem na Szadółki. Jest czego zazdrościć :/

        • 10 2

      • yyyy no właśnie wszystko się zgadza, teraz jestem gdańszczanka!

        • 4 2

    • bo nie żyją tak konsumpcyjnie jak Ty

      • 0 8

  • gdzie prawdziwa shoarma z braniny ? (2)

    bo wszedzie daja z wieprzowiny i kuraka.

    • 0 0

    • to i tak dobrze

      bo mogliby podawać z twojego kota

      • 0 1

    • W egipcie

      • 1 0

  • Lubie jadac przy Obwodnicy z mojom Grazynom. (1)

    W niedziele swoim Passatem zawsze zabieralem Grazyne na hot doga do baru w Ikeji.
    Tera jak wejdzie ta nowa ustawa to nie wiem gdzie bedziemy jezdzic.

    Moze ktos polecic na ktorej stacji som dobre Hot-dogi (byle nie drozyzna po 5 zlotych)?

    • 10 0

    • w zabkach sa ok

      ale te male. Duze sa nie dopieczone bulki. Maja duzy wybor sosow.

      ale ja zawsze tylko czosnkowy!

      • 5 0

  • MAGNIFICO czy AZZURRO ..... zawsze mam dylemat. Pierwsza liga w Gdańsku !!! Pełna profeska, wyśmienite dania, wyśmienite produkty, niezapomniane smaki, extra atmosfera, extra obsługa..... Sami sprawdżcie !!! POLECAM !!!

    • 6 3

  • Pousada Kumaki - absolutnie obowiązkowa wizyta (1)

    Mieliśmy tam wigilię firmową niedawno. Jedzenie świetne, choć grillowane serca mi akurat nie podeszły. Ciekawe smaki, w trojmiescie na pewno takiego lokalu nie ma. No i latynoska muzyka na żywo !

    • 10 1

    • bylem tydzien temu, serduszka wlaśnie najlepsze :)

      • 1 0

  • A gdzie hot dogi za zeta ?!

    • 2 0

  • Żurek po 14... (1)

    Będziemy się ze żoną do wieczora śmieli

    • 4 0

    • Ale macie super pomysł na życie.

      • 2 1

  • Babazwykła (2)

    Azzuro. Ledwo 2pkt. Na 10. Nie wiem co ludzie jedzą w domach. Jeżeli to dobra kuchnia włoska to ja jestem władcąSan Escobar

    • 9 6

    • to nie jest

      Kuchnia włoska,bardziej marokanska

      • 2 0

    • zaczyna się... prawda w oczy kole?

      Niech każdy skupi się na sobie, a nie zaklina rzeczywistość...San Escobar

      • 0 2

  • "większość półproduktów przygotowywana jest na miejscu z lokalnych składników" (7)

    To znaczy że na Kowalach hodują gęsi i sądzą ziemniaki czy po prostu kupują rukolę w lokalnym Lidlu?

    • 80 3

    • Czuję sarkazm (2)

      My w Borkowie mam swoje kasztany, rosną one przy ulicy Kasztanowej.
      Może od nas bierze je jako lokalne produkty? W końcu to bliziutko!

      • 10 1

      • Najlepsze kasztany rosną na placu Pigalle.

        • 4 0

      • Ty właśnie jesteś takim kasztanem z borkowa.

        • 9 2

    • Błąd myślenia (1)

      Gęś kasztan itp to nie jest półprodukt.polprodukt to np kiełbasa która by robili sami. Albo polgesek jeśli sami wedzą.jak się nie znasz to sie nie wypowiadaj.

      • 4 2

      • Z LOKALNYCH SKŁADNIKÓW

        Zatem skąd te gęsi na ten półgęsek? Z Tesco czy z Selgrosa?

        • 4 0

    • Zbierają po sąsiedzku na Szadółkach XD

      • 5 0

    • w lidlu nie, do tesco jest blizej

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane