- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (45 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Gastronomiczna rewolucja w Oliwie
Kilka miesięcy wystarczyło, żeby w starej Oliwie rozkwitło życie gastronomiczne - powstał lokal z autorską kuchnią tajską, oryginalne kawiarnie i modne bistro. W planach: kolejne miejsca oraz pomysł na dzielnicowy przewodnik kulinarny.
Podobnie zadziało się kilka lat temu w Dolnym Wrzeszczu. W okolicach wyremontowanego ronda przy ul. Wajdeloty w niedługim czasie ruszyło kilka gastronomicznych biznesów. W Oliwie rewitalizacji nie było, ale w ciągu kilkunastu tygodni w okolicach Starego Rynku Oliwskiego ruszyło kilka nowych restauracji i barów.
- Najpierw zauważyliśmy, że zaczęły znikać banki, których oddziały straszyły tutaj od lat. Potem w krótkim czasie ruszyło kilka knajpek - cieszy się Tomasz Strug, oliwski aktywista oraz członek Rady Dzielnicy Oliwa. - To cieszy, bo mimo szumnych zapowiedzi władz o oliwskiej strefie prestiżu sprzed kilku lat, wiele się tutaj nie działo. Wysokie czynsze raczej wypędzały najemców, a nie ich przyciągały.
Nagle coś się jednak zmieniło. Oliwa - kojarzona raczej dotąd ze starszym pokoleniem gdańszczan i rodzinnymi wycieczkami do katedry i parku - zaczęła stawać się atrakcyjna także dla młodych. Mieszkańcy obserwują, że wprowadza się ich tutaj coraz więcej. Coraz częściej bywają też goście z innych dzielnic. Częściowo dzieje się tak za sprawą nowych biurowców, ale nie tylko.
- Ludzie zaczynają chodzić po ulicach i to nie tylko podczas niedzielnych spacerów. Mam wrażenie, że Oliwa staje się, tak jak wcześniej Wrzeszcz, coraz bardziej modna - dodaje Strug.
Skutek jest tego taki, że i nowa oliwska gastronomia chce być na czasie z trendami. Tajska restauracyjka Ryż, którą kilka tygodni temu otwarto przy ul. Stary Rynek Oliwski 2 , powoli zaczyna uchodzić za jedną z najciekawszych knajpek z kuchnią autorską w mieście. Vis-a-vis ruszyła Kotka Cafe, jedna z dwóch w Trójmieście kocich kawiarni. Kilka kroków dalej działa modne bistro Jak się masz, gdzie w sąsiedzkiej atmosferze zjemy pomysłowe śniadania i lunche, a za rogiem - w hipsterskiej kawiarence Tutaj przy ul. Cystersów 12 - napijemy się kawowych alternatyw.
Jemy na mieście: pyszne śniadania w bistro Jak się masz?
Jeszcze wcześniej w okolicy pojawiły się m.in. meksykański bar Pinata, inspirowana serialem "Przyjaciele" kawiarnia Coffee Perk, roślinna restauracyjka Food Art Company oraz szalenie popularna pierogarnia Mandu. Od lat działają też susharnia Fusion Sushi, pizzeria Margherita, amerykański Classic, meksykańska El Paso oraz legendarna kawiarnia Kafe Delfin.
- Kulinarny rozkwit dzielnicy cieszy mnie zarówno jako oliwianina, jak i właściciela restauracji, którą we wrześniu uruchamiam. Doświadczenia z innych dzielnic pokazują, że im większa konkurencja w danym miejscu, tym więcej ludzi, a co za tym idzie - ruch w biznesie - mówi animator oliwskiego życia kulturalnego i szef fundacji Wspólnota Gdańska, Andrzej Stelmasiewicz.
Jego Tu Można Marzyć ruszy na parterze budynku na rogu ul. Opata Jacka Rybińskiego i Polanki i będzie restauracją ze zdrową, autorską kuchnią regionalną. Właściciel już teraz planuje współpracę z innymi gastronomami w dzielnicy.
- Chciałbym powołać w Oliwie coś na kształt klastra kulinarnego. Będę starał się doprowadzić do spotkania właścicieli tutejszych lokali i wspólnego stworzenia "Oliwskiego Przewodnika Kulinarnego", który w postaci papierowej książeczki, a także strony internetowej na równi promowałby każde z miejsc - tłumaczy Stelmasiewicz.
Skrzyknąć chcą się też właściciele biznesów z ulicy Artura Schopenhauera , aby wspólnie powalczyć o rewitalizację ich uliczki i okolicznego placu targowego.
Anna Rzyman, współwłaścicielka działającego przy tej ulicy baru Pinata dodaje: - Marzy nam się, aby w przyszłości udało się ożywić ryneczek, by było to charakterystyczne miejsce spotkań, nowe centrum na mapie Oliwy. Niestety obecnie, poza niedzielnym pchlim targiem, wieje tam smutną pustką, a jest to miejsce z wielkim potencjałem.
Aktywista Tomasz Strug mówi, że planowane są już w tej sprawie pierwsze spotkania, ale też studzi emocje.
- Knajpki dają nadzieję na zmiany w dzielnicy, ten trend wskazuje dobry kierunek, ale jestem ostrożnym optymistą - twierdzi. - Będą pojawiać się nowe lokale, ale nie zdziwię się, jeśli któryś za jakiś czas zniknie. Koniec sezonu będzie sprawdzianem dla gastronomicznej rewolucji w Oliwie.
Miejsca
-
Kotka Cafe Gdańsk, Polanki 124D
-
Tutaj Kawiarnia Gdańsk, Cystersów 12
-
Ryż Gdańsk, Stary Rynek Oliwski 2
-
Jak się masz? Gdańsk, Opata Jacka Rybińskiego 24
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-08-23 21:39
Tańce
W poniedziałki jest potańcówka w Paszczy Lwa. Młodzi ludzie wymiatają aż miło. Pełna kultura. Super .
Byłam , widziałam- 7 3
-
2017-08-23 21:36
Biały Zdrój i Szaszłyk
Kto jest z Oliwy to wie też o tych miejscach. Kuchnia tradycyjna a klimat niespotykany.Być może już niedługo będą cieszyć wielbicieli więc należy korzystać .
- 1 1
-
2017-08-23 21:01
Baru "U szwagra" i tak nic nie przebije. "Szwagier" rulez!
- 9 1
-
2017-08-23 20:59
Tajska kuchnia autorska, czyli:
Tajski bigos, tajska fasolka po bretońsku, schabowy po tajsku, barszcz i rosół tajski, ogórkowa z tajskich ogórków itd.
- 5 1
-
2017-08-23 13:01
(3)
lokal z autorską kuchnią tajską
czyli jednak nie tajska?- 41 4
-
2017-08-23 13:56
Nie (2)
To ma tylko przyciągać ludzi. "Nie mam pojęcia o kuchni tajskiej, więc zrobię coś po swojemu i dodam tajski przymiotnik".
- 16 1
-
2017-08-23 14:07
schabowy po tajsku i placki ziemniaczane po tajsku (1)
- 14 1
-
2017-08-23 20:57
Tajskiego bigosu i tajskiej fasolki po bretońsku nie ma?
- 3 2
-
2017-08-23 15:48
Aj tam (2)
Ja - jako były Oliwianin, od kilku lat mieszkający gdzie indziej w Trójmieście - cieszę się, że w Starej Oliwie coś się dzieje. Smutne to było, jak zaorali Księgarnię przy Starym Rynku Oliwskim, kiedy w co drugim lokalu pojawił się bank jeden czy drugi. Teraz coś się dzieje i dobrze. A czy te lokale okażą się pomysłem trafionym - ocenić można pewnie z perspektywy co najmniej roku-dwóch.
- 20 0
-
2017-08-23 16:10
(1)
i tak nikt nie czyta, a jak juz musi to kupi przez allegro
- 3 2
-
2017-08-23 20:35
Czyta, czyta !!!
I uwielbia chodzić do księgarni. Nie generalizuj :)
- 4 0
-
2017-08-23 12:27
Byłęm w Ryżu. Jedzenie świetne i na najwyższym poziomie. Duży minus jednak za brak wentylacji (4)
Byliśmy w sobote przy pełnym obłożeniu. Restauracja tak zadymiona oparami z kuchni, że ciężko było oddychać. To troche nieporozumienie jak na klase jedzenia jaką proponują. Na pewno zasługują na lepszy lokal (albo okapy :D).
- 55 3
-
2017-08-23 14:59
W jaki sposób doszedłeś do wniosku, że kucunia jest świetna, skoro czułeś opary z kuchni a nie danie? (1)
- 5 6
-
2017-08-23 20:29
Zgadnij. Zjadłem i oceniłem smak.
- 7 1
-
2017-08-23 15:53
I trochę ciasno pewnie?
- 2 1
-
2017-08-23 13:02
Duży minus jednak za brak wentylacji
wielki, olbrzymi- 18 0
-
2017-08-23 19:10
problem to wysokie ceny i male porcje. jak mozna tak przycinac na jedzeniu.
- 10 1
-
2017-08-23 18:29
Odleciał
Właściciel odleciał w kosmos z cenami , byłem raz i już nigdy więcej tam nie pójdę !!! i tak jeszcze 200-300 gości i za rok bankructwo i lokal do wynajęcia !!! Porcje małe , smaki mocno średnie !!!
- 11 2
-
2017-08-23 17:55
drzweko szczescia (1)
było super "drzewko szczęscia" w budynku na Kaprów. funkcjonowało trochę ponad rok i likwidacja a imprezka okolicznościowa była super. tanio, smacznie i z super obsługa . a odkąd niema kultowego"Camela " nie ma gdzie robić imprez okolicznościowych ;(
- 8 1
-
2017-08-23 18:28
To tam jest Stella del Nord i moim zdaniem to zmiana na lepsze.
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.