• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uliczne jedzenie w Gdyni. W sobotę kolejna edycja Kulinarnej Świętojańskiej

goch
7 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Kulinarna Świętojańska wraca po pandemicznej przerwie. W tym roku o makaron może być trudniej, ponieważ motywem przewodnim są smaki słodko-kwaśne, ale nigdy nie wiadomo. Może któraś ze streetfoodowych propozycji będzie również z którymś gatunkiem pasty. Kulinarna Świętojańska wraca po pandemicznej przerwie. W tym roku o makaron może być trudniej, ponieważ motywem przewodnim są smaki słodko-kwaśne, ale nigdy nie wiadomo. Może któraś ze streetfoodowych propozycji będzie również z którymś gatunkiem pasty.

Kulinarna Świętojańska powraca po pandemicznej przerwie. Teraz jednak miłośnicy jedzenia i poznawania nowych smaków znów będą mogli skosztować ciekawych propozycji przygotowanych przez restauracje mieszczące się przy tej słynnej ulicy, ale nie tylko tych. Piąta edycja wydarzenia odbędzie się w najbliższą sobotę, 9 lipca, między godz. 12 a 18. Motywem przewodnim są smaki słodko-kwaśne. Kuratorem imprezy został argentyński szef kuchni Martin Gimenez Castro.



Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Czy wybierasz się w tym roku na Kulinarną Świętojańską?

W najbliższą sobotę na ul. Świętojańskiej w Gdyni, na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury oraz Wybickiego, ponownie będzie niósł się zapach najróżniejszych przysmaków. Kulinarna Świętojańska jako największy festiwal streetfoodowy w tej części kraju nie tylko zapewni doznania smakowe, ale też spowoduje utrudnienia w ruchu. Należy pamiętać, że wspomniany odcinek ulicy na czas trwania wydarzenia zostanie wyłączony z ruchu kołowego.

  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  •  Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  •  Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  •  Kulinarna Świętojańska
  • Uczestnicy Kulinarna Świętojańska
  •  Kulinarna Świętojańska
W trakcie festiwalu będzie można spróbować około 40 propozycji, także tych pochodzących z najlepszych gdyńskich restauracji. Kulinarna Świętojańska przede wszystkim promuje najnowsze trendy kulinarne i daje możliwość spróbowania kuchni całego świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week



Motywem przewodnim tegorocznej edycji jest kreatywne połączenie smaków lata - będzie trochę słodko, trochę kwaśno. Nie zabraknie również kuchni bogatej w ryby i owoce morza. Goście na scenie zaprezentują ich autorską i zaskakującą interpretację.

Gościem specjalnym i kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar. Argentyńczyk od 15 lat mieszka w Polsce, ale swoje umiejętności szlifował w restauracjach na całym świecie, w tym tych kilkukrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin.

To pozwoliło mu stać się mistrzem w swoim fachu - obecnie jest specjalistą od ryb oraz owoców morza. Castro poprowadzi pokazy i warsztaty kulinarne. Wtórować mu będzie zespół Sushi Kushi, specjalizujący się w daniach kuchni orientalnej.

Klimatyczne ogródki gastronomiczne w Trójmieście



Kulinarna Świętojańska to jednak nie tylko stoiska kulinarne oraz pokazy gotowania na żywo. To także rozrywka. W trakcie tych sześciu godzin trwania imprezy odbędą się m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Ponadto Bieg Kelnerów, czyli wydarzenie, które swoje początki miało już w latach 30. ubiegłego wieku. Bieg odbędzie się w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci. Całość festiwalu umili jazz grany na żywo.

Quiz Kulinarne miejsca w Trójmieście Średni wynik 48%

Kulinarne miejsca w Trójmieście

Rozpocznij quiz
goch

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska V edycja

street food, degustacja

Zobacz także

Opinie (44) 9 zablokowanych

  • Kulinarna świętojańska (3)

    Głupi pomysł zwłaszcza dla lokali gastronomicznych,które ledwo co zarabiają na czynsze,niech ujawni się pomysłodawca tego burdelu w centrum włącznie z cenami parkowania aut.Ta władza w Gdyni musi odejść-nie da się żyć.

    • 34 35

    • Bredzisz człowieku !!! (1)

      Gdyby Świętojańska byłaby deptakiem to i handel by kwitł.

      • 9 11

      • Kto to wymyślił?

        Może dla osoby mieszkającej w Gdyni deptak na Świętojańskiej to atrakcja, ale dla mieszkańców centrum od lat, to poroniony pomysł tak, jak kolejna edycja żarcia na ulicy. To jest chore żeby zamykać akurat Świętojańską zostawiając tylko przejezdną Władysława IV.

        • 10 4

    • :(

      Ty Musisz odejść niestety :(

      • 6 6

  • No chyba już tym razem nikt nie da się nabierać tym cwaniaczkom (1)

    ... znaleźli sposób na oszustwa i się przewiozą zapewne.

    • 11 3

    • Walcz z swoimi problemami, póki nie jest za późno.

      • 1 3

  • Oo

    No cóż bo główna ulica miasta to banki,apteki,lokaliki przy ulicy wielkości toalety szumnie dziwacznie nazywane ogródkami plus sklepy z tanią odzieżą na głównej ulicy takiego miasta i to wszystko na tym koniec. Owszem sklepy z tanią odzieżą to fajna rzecz ale nie na głównej ulicy w mieści które nie ma nic do zaoferowania w mieście tak promowanym.

    • 14 3

  • pytam sie gdzie jest sanepid zeby to sprawdzić

    • 10 1

  • Będą zapewne dominować zupki chińskie

    • 9 2

  • Pandemia

    Po pandemicznej przerwie, oh jaka to była monstrualna pan de mia, oh pan de mia Trójmiasto.pl piękne uczestnictwo w zbiorowej propagandzie. Oh pandemia, epidemia.

    • 5 3

  • Mowia ze bigos im dluzej tym lepszy

    Zgadnijcie ile leżał bigos na jarmarku... Tydzien.. ale codziennie dokladalo sie jak ubywało z gara..

    • 10 1

  • (1)

    Nie mam tyle kasy na to jedzenie. Lepiej wpadnę do Baru Słonecznego

    • 7 1

    • Przynajmniej ma coś do zaoferowania.

      • 3 1

  • Nie przychodzić ludzie, omijać... (1)

    ... nie dać się nabijać w butelkę tym cwaniaczkom i kombinatorom

    • 5 2

    • Ciężko pracujący restauratorzy

      Czemu obrażasz pisząc cwaniaczki i kombinatorzy?
      Każdy ma prawo robić biznes.

      • 1 3

  • zabijacie gastronomię

    WSTYD ... suweren czeka na podatki a wy zabijacie kurę, która ma płacić te podatki. opamiętajcie się ! kazdy weekend z imprezą tego typu zabija lokale, które zatrudniają non-stop, i to one płacą do budżetu. W jaki sposób Rzeczplita ma wyżywić posłów, ministrów, urzędników, kontrolerów, policjantów, wojskowych, nauczycieli, lekarzy, księży ...skoro podcinacie źródło kasy. Jak mamy otrzymać nasze 500+, zasiłki, zapomogi, renty, emerytury, 13 i 14 pensję? PYTAM !!!

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane