• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rib Eye, Tomahawk, T-Bone - 5 miejsc z dobrymi stekami w Trójmieście

Magda Mielke
14 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Choć steki pochodzą z kuchni argentyńskiej, kojarzone są przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Ten solidny kawał czerwonego mięsa wołowego potrafi osiągać zaskakujące ceny. Jednak o jego wartości nie decyduje jedynie kwota, ale cały proces produkcji - zadbane pod każdym względem zwierzęta hodowlane i restauratorzy, którzy za dobry towar są w stanie słono zapłacić. Choć steki pochodzą z kuchni argentyńskiej, kojarzone są przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Ten solidny kawał czerwonego mięsa wołowego potrafi osiągać zaskakujące ceny. Jednak o jego wartości nie decyduje jedynie kwota, ale cały proces produkcji - zadbane pod każdym względem zwierzęta hodowlane i restauratorzy, którzy za dobry towar są w stanie słono zapłacić.

Bardzo popularne w krajach anglosaskich, podawane na wiele różnych sposobów steki, u nas nadal uznawane są za potrawę dość wykwintną. Choć z pozoru ich przygotowanie wydaje się wymagać zaledwie odrobiny kulinarnego zaangażowania i być mało czasochłonne, w praktyce potrzeba sporo wprawy w smażeniu. Prawdziwym kluczem do sukcesu dobrego steka jest jednak odpowiedni kawałek mięsa. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować go po raz pierwszy, Trójmiasto ma do zaoferowania sporo restauracji specjalizujących się w stekach i wołowinie. Zobaczcie nasze subiektywne propozycje restauracji, w których szefowie kuchni na stekach znają się jak mało kto, a same steki podawane są w sposób niebanalny i z oryginalnymi dodatkami.



Trójmiejskie restauracje, w których zjesz steki


Jak często jadasz steki?

W potocznym rozumieniu określenie stek odnosi się przede wszystkim do befsztyku - smażonego, pieczonego lub grillowanego steku wołowego. Zazwyczaj używa się fragmentu mięsa wołowego, polędwicy, karkówki lub antrykotu. Dla uzyskania najlepszego mięsa hodowane są specjalne rasy krów (m.in. w Japonii). Stek może być wysmażony w dowolnym stopniu, w zależności od upodobania:
  • Blue, czyli stek lekko obsmażony z każdej strony. To najbardziej krwista wersja steka, ciepła i surowa w środku, możliwa do uzyskania tylko na patelni,
  • Rare (mocno krwisty) - stek słabo wysmażony. W tym wypadku rozpoczął się już proces ścinania białka, jednak mięso pozostaje czerwone w środku. Mocno krwisty stek ma rumiane boki i jest miękki w dotyku,
  • Medium (średnio wysmażony) - najbardziej popularny stopień wysmażenia. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość. W środku mięso powinno być brązowe,
  • Medium well, czyli dobrze wysmażony stek w bardziej brunatnym kolorze. Po dotknięciu mięso jest twardawe, ale elastyczne,
  • Well done (dobrze wysmażony) - mięso ma brunatny lub szarawy kolor, a miejscami może nawet nosić ślady niewielkiego przypalenia.

True Restaurant


Gdańsk, ul. Chmielna 10Mapka

W True Restaurant znajdziemy steki, które wykrawane są na miejscu. Spróbować można tu steków m.in.:
  • z polędwicy (długi i stosunkowo wąski mięsień, ułożony wzdłuż grzbietu),
  • z antrykotu (długi mięsień wzdłuż kręgosłupa przyrastający do kręgów piersiowych),
  • sezonowanego na sucho T-bone'a, czyli steka z kością z małą częścią polędwicy i większą rostbefu,
  • "Bone in NY", czyli sezonowanego na sucho kawałka rostbefu z kością,
  • Tomahawk - steka ribeye z długą kością.
Za stek z polędwicy (250 g) zapłacimy 98 zł, z antrykotu (250 g) 88 zł, z kolei cena pozostałych uzależniona jest od wagi i wynosi od 37 do 47 zł za 100 g.

Zobacz także: Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?

Restauracja słynie jednak przede wszystkim z łączenia na jednym talerzu dwóch całkowicie odmiennych, lecz równie smakowitych produktów - krwistych steków i orzeźwiających owoców morza. Spróbować tego połączenia można zamawiając talerze "Surf&turf". Do wyboru jest stek z polędwicy podawany wraz z krewetką olbrzymią (230 zł), Tomahawk z homarem (cena zależna od gramatury) lub talerz kilku dań mięsnych i owoców morza (m.in. polędwica, antrykot, rostbef, krab kamczacki, krewetki black tiger, dzikie krewetki argentyńskie, kalmary, ośmiorniczki, mule w białym winie), stanowiący doskonałą propozycję dla dwojga (480 zł).

  • Steki w towarzystwie owoców morza proponuje True Restaurant.
  • Steki w towarzystwie owoców morza proponuje True Restaurant.
  • Steki w towarzystwie owoców morza proponuje True Restaurant.

Delmonico Cut Steakhouse


Gdańsk, ul. Chmielna 26Mapka

Wołowinę wagyu uważa się za najdroższą na świecie. Hodowcy i restauratorzy są w stanie wydać na kilogram mięsa ponad tysiąc złotych, dlatego na dania z tym produktem w roli głównej często trzeba słono zapłacić. W Trójmieście z serwowania tej właśnie wołowiny słynie restauracja Delmonico Cut Steakhouse. Podawane tu steki pochodzą z ich własnej hodowli bydła wagyu, która mieści się na Kaszubach. Wyjątkowość wołowiny wagyu wynika z marmurkowatej struktury mięsa, czyli tłuszczu osadzonego między mięśniami, dlatego najbardziej polecanymi stekami są Ribeye i Ribsteak, gdyż jest w nich go najwięcej. Tłuszcz ten nadaje daniu wyjątkową głębię smaku, ale także zalicza się do tłuszczów zdrowych, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.

Najwyższej jakości steki z Wagyu, serwowane są z sezonowymi dodatkami. Można wybierać spośród steków dojrzewających na mokro: Picanha (89 zł/ok. 350 g), Rumpstek (98 zł/ok. 350 g), Tenderloin steak (149 zł/ok. 200 g), Ribeye Steak (169 zł/ok. 500 g), New York Strip (329 zł/ok. 550 g) oraz na sucho: New York Steak (299 zł/powyżej 700 g), Rib Steak (339 zł/800 g), T-Bone Steak (369 zł/ok. 900 g) oraz polecany przez szefa kuchni Tomahawk (379 zł/powyżej 1 kg). Nie wszystkie rodzaje oraz wielkości steków są dostępne codziennie, ale kelnerzy w Delmonico służą radą w kwestii doboru rodzaju, wielkości czy stopnia wysmażenia steka.

Delmonico to jednak nie tylko wołowina. W karcie znaleźć można wiele innych dań, w tym propozycji wegetariańskich, jak np. grillowane tofu.

  • Wołowina wagyu (znana tez jako kobe) uznawana jest za najlepszą na świecie ze względu na wybitną marmurkowatość (tłuszcz międzymięśniowy). Serwowane w restauracji Delmonico steki pochodzą z bydła hodowanego na Kaszubach od 13 lat.
  • Wołowina wagyu (znana tez jako kobe) uznawana jest za najlepszą na świecie ze względu na wybitną marmurkowatość (tłuszcz międzymięśniowy). Serwowane w restauracji Delmonico steki pochodzą z bydła hodowanego na Kaszubach od 13 lat.
  • Wołowina wagyu (znana tez jako kobe) uznawana jest za najlepszą na świecie ze względu na wybitną marmurkowatość (tłuszcz międzymięśniowy). Serwowane w restauracji Delmonico steki pochodzą z bydła hodowanego na Kaszubach od 13 lat.
  • Wołowina wagyu (znana tez jako kobe) uznawana jest za najlepszą na świecie ze względu na wybitną marmurkowatość (tłuszcz międzymięśniowy). Serwowane w restauracji Delmonico steki pochodzą z bydła hodowanego na Kaszubach od 13 lat.
  • Wołowina wagyu (znana tez jako kobe) uznawana jest za najlepszą na świecie ze względu na wybitną marmurkowatość (tłuszcz międzymięśniowy). Serwowane w restauracji Delmonico steki pochodzą z bydła hodowanego na Kaszubach od 13 lat.

Steak House Evil


Gdańsk, ul. Powroźnicza 19/20Mapka

Różnych rodzajów steków spróbujemy też w Steak House Evil. Lokal specjalizuje się w stekach z sezonowanej wołowiny, pochodzącej z polskich hodowli, m.in. rasy Hereford, Red Angus i Black Angus. W menu znajdują się zarówno steki klasyczne, jak i bardziej wyszukane propozycje, jak np. stek ze strusia. Sezonowane mięsa umieszczane są w lodówkach ustawionych na widoku, przez co każdy gość restauracji ma możliwość wybrania upatrzonego kawałka mięsa.

W lokalu zjemy steki wysmażane na grillu:
  • z antrykotu (25 zł/100 g),
  • Rib eye (27 zł/100 g),
  • z polędwicy (40 zł/100 g),
  • sezonowane na sucho z kością lub bez z antrykotu, rostbefu, tomahawk 35-40 zł/100 g),
  • T-bone (40 zł/100 g),
  • Porterhouse (50 zł/100 g),
  • ze strusia (35-40 zł/100 g),
  • z tuńczyka (32 zł/100 g).

Evil proponuje ciekawą opcję, jaką jest możliwość zamówienia desek - zestawów mięs podawanych wraz z dodatkami. Dzięki temu można za jednym podejście spróbować kilku rodzajów steków. Do wyboru jest deska mini składająca się z antrykotu i rostbefu (łącznie 800 g mięsa) oraz dodatków i sałatki w cenie 240 zł, deska classic z większą ilością mięsa (1,2 kg) w cenie 300 zł oraz deska vip, w której skład wchodzi 1,5 kg lub więcej mięsa sezonowanego bez kości i z kością, wszystkie dodatki, sałatka oraz zestaw sosów. Za

  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.
  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.
  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.
  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.
  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.
  • Do Evil Steak House warto wybrać się na wielką stekową ucztę. W ofercie m.in. zestawy w postaci desek stekowych z różnymi rodzajami mięs, na których znaleźć można mięsa sezonowane na sucho nawet 130 dni.

Billy's Restaurant


Sopot, ul. Plac Zdrojowy 2Mapka

Szeroki wybór grillowanych steków znajdziemy także w innej amerykańskiej sieci - Billy's Restaurant. Lokal słynie z tego, co w amerykańskiej kuchni najlepsze: wyśmienitych steków i soczystych burgerów. Steki przygotowywane są tu z dużą starannością. Powstają ze specjalnej, późno leżakowanej wołowiny, opatrzonej certyfikatem jakości, która zawiera jedynie od 10 do 15 proc. tłuszczu. Zjemy tutaj m.in:
  • stek z łopatki wołowej American Black Angus (89 zł),
  • Californian Steak z polędwicy wołowej (99 zł),
  • dojrzewający przez pięć tygodni New York USA stek z rostbefu (109 zł),
  • długo dojrzewający Ohio stek z antrykotu (119 zł),
  • Porterhouse - stek z kością, która oddziela delikatną polędwicę od rostbefu (119 zł),
  • Tomahawk - specjalną odmianę cięcia steka z zachowanym dłuższym żebrem. Z uwagi na rozmiar, stek wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Podawany jest również dla dwóch osób (169 zł).

Czytaj także: Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?

  • Stek Tomahawk jest wykrawany ze środkowej części antrykotu. To długi mięsień biegnący wzdłuż kręgosłupa, przyrastający do kręgów piersiowych oraz do żeber. Mięso z tej części wołu ma delikatne włókna oraz wyróżnia się marmurkowatością, która wzbogaca jego soczystość. Idealna propozycja na kolację czy obiad.
  • Stek Tomahawk jest wykrawany ze środkowej części antrykotu. To długi mięsień biegnący wzdłuż kręgosłupa, przyrastający do kręgów piersiowych oraz do żeber. Mięso z tej części wołu ma delikatne włókna oraz wyróżnia się marmurkowatością, która wzbogaca jego soczystość. Idealna propozycja na kolację czy obiad.
  • Stek Tomahawk jest wykrawany ze środkowej części antrykotu. To długi mięsień biegnący wzdłuż kręgosłupa, przyrastający do kręgów piersiowych oraz do żeber. Mięso z tej części wołu ma delikatne włókna oraz wyróżnia się marmurkowatością, która wzbogaca jego soczystość. Idealna propozycja na kolację czy obiad.
  • Stek Tomahawk jest wykrawany ze środkowej części antrykotu. To długi mięsień biegnący wzdłuż kręgosłupa, przyrastający do kręgów piersiowych oraz do żeber. Mięso z tej części wołu ma delikatne włókna oraz wyróżnia się marmurkowatością, która wzbogaca jego soczystość. Idealna propozycja na kolację czy obiad.

Texmex


Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 17Mapka

Z kolei sopocka restauracja Texmex specjalizuje się w wołowinie wysokiej jakości importowanej z różnych stron świata, m.in. z Argentyny, Urugwaju i USA. Sprzedawane są tu sezonowane przez minimum trzy tygodnie całe elementy, które następnie zostają rozebrane na: T-bone, Porter House, New York Bone In, Ribeye Bone In, Rostbef, Ribeye, Chateaubriand oraz filet Mignon. Do steków polecane są zaś takie dodatki jak: ziemniak Hasselback ze śmietaną i kawiorem, pieczone ziemniaki w soli z Chimichurri, grillowane warzywa czy kukurydza z grilla.

  • Rare, medium rare czy medium? Nawet jeśli nie wiesz, który stopień wysmażenia okaże się najlepszy, załoga TexMex chętnie wprowadza gości w tajemnice tego mięsnego świata.
  • Rare, medium rare czy medium? Nawet jeśli nie wiesz, który stopień wysmażenia okaże się najlepszy, załoga TexMex chętnie wprowadza gości w tajemnice tego mięsnego świata.
  • Rare, medium rare czy medium? Nawet jeśli nie wiesz, który stopień wysmażenia okaże się najlepszy, załoga TexMex chętnie wprowadza gości w tajemnice tego mięsnego świata.
  • Rare, medium rare czy medium? Nawet jeśli nie wiesz, który stopień wysmażenia okaże się najlepszy, załoga TexMex chętnie wprowadza gości w tajemnice tego mięsnego świata.
  • Rare, medium rare czy medium? Nawet jeśli nie wiesz, który stopień wysmażenia okaże się najlepszy, załoga TexMex chętnie wprowadza gości w tajemnice tego mięsnego świata.

Miejsca

Opinie (134) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A gdzie medium rare? (1)

    Autorka zapomniała o jakże popularnym stopniu wysmażenia. Mogła darować sobie medium well (stopień na siłę), ale nie medium rare! Blue też raczej nie spotyka się, bo do niego trzeba wyjątkowego mięsa i oferowany oraz wybierany jest marginalnie.

    • 4 1

    • Przeciez ona sie nie zna

      Tylko zrzyna z google hahaha

      • 0 0

  • (8)

    Brak takich miejsc jak Piroman czy Crudo nasunął mi taką myśl , ze być może ten artykuł to podpłacona popelina jest a nie dziennikarstwo.

    • 101 9

    • I ctazy butcher

      Mielke to stan umyslu gosciowa w ogole nie robi rekonqnsu tylko sciaga

      • 0 0

    • Dokładnie, brak Piroman to mocno już naciągany artykuł.

      • 0 0

    • Prawda

      Aż się zdziwiłam że nie ma znowu fino i Petit Paris

      • 3 0

    • dokładnie, chociaz crudo akurat jest słabe i maly wybor, ale brak piromana?

      • 11 5

    • Piroman mnie wkurzył - o ile mięso spoko to ile ja mam k#$%@ tych sałatek zamówić żeby złożyć konkretną porcję do 0,5kg steka?! 10? Mizeria to jest faktycznie mizeria - jeden mały ogórek pokrojony na 20 kawałków... litości. Nie róbmy filozofii z prostego jedzenia.

      • 15 2

    • Pozostaje wierzyć że Pani Magdalena lub redakcja odpisze

      • 8 0

    • Mam tę samą myśl

      • 11 0

    • A.

      to samo pomyślałam po przeczytaniu!

      • 23 0

  • Mielke skad ty bierzesz te miejsca

    Zero badania rynku. Gdzie crazy Butcher

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Ceny wysokie, niestety za jakość sie płaci, ale (20)

    nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić surowe mięso - w Trojmiescie w wielu miejscach można kupić sezonowana wołowinę, ale tez mokra nasza - Polska. Wystarczy opanować technikę smażenia i mamy w domowym zaciszu takie dania za pół ceny. No i samemu decydujemy o dodatkach, możemy kombinować ze stopniem wysmażenia, poczuc sie jak szef kuchni etc. :) jedyny minus to, ze w domu będzie pełno dymu

    • 52 4

    • (6)

      Od kiedy to tłuste, niezdrowe, smażone pożywienie to "jakość"?
      Radzę się zaznajomić z wiedzą nt. porównania stanu zdrowia wegetarian i mięsożerców.

      • 2 30

      • Steka się nie smaży gamoniu a dodatkowo nie jest to tłuste mięso.

        • 1 0

      • wołowina tłusta? :)

        • 2 0

      • Przecież pisze o wegetariańskiej nie wegańskiej.

        • 0 2

      • Z badań to akurat wynika

        że 84% trawożerców porzuca dietę wegańską, a głównym czynnikiem przemawiającym za tą decyzją są perturbacje zdrowotne

        • 11 0

      • Zaraz cie zjedzą po tym komentarzu :) szybciej niż stek z tasiemcem midium rare

        • 4 7

      • Xd dobre, idź sobie być weganem gdzie indziej

        • 18 0

    • (6)

      Podpowiesz, gdzie można kupić dobrą wołowinę w 3city?

      • 3 1

      • (2)

        Nigdzie, mięso nigdy nie będzie "dobre". Jego produkcja jest nieetyczna, zła i z gruntu przykra i zbędna. Do tego jest to niezdrowe. Powodzenia w dalszej nauce dzieci relatywizmu moralnego.

        • 3 51

        • A czy przez przypadek nosisz buty skurzane albo pasek ze skóry albo portfel?

          To też jest zbędne w/g twojej teorii? Odrzucasz mięso i odbierasz prawo innym do tego to chodź goły...bo wszystko jest zbędne tak naprawdę.

          • 6 0

        • a co chcesz od relatywizmu moralnego?

          • 4 0

      • Bazar natury na Garnizonie, Crazy Butcher (równiez Garnizon) - odkroja taki kawałek, o jaki poprosisz.
        Polecam Stek z antrykotu 250g, 3min z każdej strony na mocnym ogniu, 8-10 min odpoczywania i ogień :) ale tak, jak wspominałem - dymu będzie mnóstwo. Mimo wszystko polecam. Fajnie, ze w takich miejscach doradzają jak przyrządzić.

        • 4 0

      • sklep po schodkach w Orłowie na przykład

        • 5 0

      • w makro

        • 6 3

    • Każdy doskonale wie, że jak na steka to tylko do baru mleczego na Władysława VI

      • 1 1

    • (1)

      Chodz sam jestem z Gdanska to że swojej strony mogę polecic 'Po schodkach' w Gdyni.
      Też chętnie poznam inne miejsca. Może ktoś coś poleci?

      • 8 3

      • Słownik
        Obecnie darmowy

        • 2 2

    • nie do końca

      Dobra wołowina też swoje kosztuje i w stekowniach o dziwo dużo sobie nie liczą za rzucenie na grilla. Polecam sklep "po schodkach" w Orłowie - mają mięcho prima sort.

      Natomiast jeżeli chodzi o samo smażenie, to niestety klasyczna kuchenka to tylko namiastka - długie lata smażyłem na patelni grillowej na indukcji. Owszem, stek był, ale to nie to. Jak zainwestowałem w końcu w grill gazowy, to dopiero osiągnąłem steakhouse'ową jakość.

      • 0 1

    • No smażenie steka w mieszkaniu z pochłaniaczem zamiast wyciągu uważam za odważne - ja mam wyciąg i mimo to cały dzień w domu czuć co było jedzone ;D

      • 6 1

    • Sezonowana nie oznacza od razu dobrej jakości. Podobnie jak "świeże" warzywa w reklamach dyskontów

      nie oznaczają smacznych warzyw. Wołowina sprzedawana w Polsce jest przede wszystkim zbyt chyba i dlatego niezbyt smaczna.

      • 4 2

  • (1)

    Steki powodują u ludzi frustracje.

    • 0 0

    • jeszcze większą u krów

      • 0 0

  • Artykul Sponsorowany? (2)

    Sezonuje wolowine juz kilka lat. W kilku Steak House'ach bylem. Jesli to nie jest reklama najdrozszych i zawsze pustych stekowni w Trojmiescie to nie wiem co jest...
    Powierzchownosc az uderza. Takie osoby nie powinny pisac o kuchni.

    • 12 0

    • a te dobre, to które?

      • 0 0

    • podaj chociaż 2 takie restauracje?

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Japońskim krowom Kobe podaje się sake i piwo, żeby się bezstresowo chowały, poddawane są również masażom i wpływowi uspokajającej muzyki, żeby ich mięso było najwyższej jakości :)
    To nie żart.

    • 33 6

    • sake to ogólne określenie na alkohol. Piwo to też jest sake.

      • 1 1

    • (1)

      Ciekawe co podają tym kaszubskim hehe

      • 1 0

      • zylc i kuch

        • 7 0

    • hm to ja codziennie po 16...

      jestem kobe!!!!

      • 18 0

    • Ale na steki idą byki a nie krowy !

      • 6 0

  • już czuję ten jad robotników w komentarzach :) (1)

    coo, za surowego schabowego wydać tyle, co my z dziecioma we 4kę w tydzień na jedzenie! Można by mieć za to 20 kg parówek z biedry!

    • 3 4

    • Pyszniutki obiadek (porcje ogromne!) w Turystycznym 20 razy taniej i żadnych rurkowcuw! Wybór jest oczywisty.

      • 0 0

  • Tylko Meat Shack BBQ . (6)

    Ciekawe dlaczego tutaj nie wymienione?

    • 3 3

    • (1)

      Piszesz o tej pseudorestauracji w ktorej czulem sie jak w aptece, gdzie bardzo precyzyjnie wazyli wydawane kawaleczki miesa?

      • 2 0

      • Też byłem zdziwiony tą precyzją.

        • 0 0

    • meat shack się zepsuł, porcje mniejsze niż kiedyś

      +średnia obsługa

      • 0 0

    • Daj spokój, suche jak czterdziestolatka (2)

      • 4 1

      • Chyba dobrze 40 nie potrafisz rozgrzać (1)

        • 4 2

        • Ja nie dzięcioł aby próchno opukiwać

          w poszukiwaniu korników.

          • 4 2

  • Prawie kilogram czerwonego mięsa z patelni.. (2)

    No, na zdrowie! Onkolog będzie miał robotę

    • 4 8

    • podziwiam jak zjesz 1kg mięsa

      • 0 0

    • ... napisał Janusz wlewając do gardła kolejną setkę wódki i zaciągając się papierosem z przemytu....

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane