• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Polecamy pięć lodziarni

Mateusz Groen
9 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Lody to jeden z najbardziej popularnych deserów. Lody to jeden z najbardziej popularnych deserów.

Wakacje już za nami, po upałach pozostało wspomnienie, ale na dworze nadal jest ciepło. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się lodowymi przysmakami. Rzemieślnicze, tradycyjne, włoskie - lody to jeden ze specjałów, który - mimo że jest kojarzony z latem - sprawdzi się jako idealny deser przez cały rok. Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Zobaczcie nasz subiektywny wybór pięciu ciekawych lodziarni, które zaskakują oryginalnymi smakami.




Lody Włoska RobotaMapka



Czy lubisz jeść lody?

Pierwszą lokalną lodziarnią, do której warto się wybrać, są Lody Włoska Robota. Lokal mieści się przy ul. Grunwaldzkiej 30/32C w Gdańsku, tuż przy domu handlowym Jantar. Pierwsza lodziarnio-kawiarnia pod tą samą nazwą powstała w 2016 roku w Kwidzynie. Włoskie lody rzemieślnicze z Gdańska sprzedawane są w najróżniejszych smakach. Wśród nich znajdziemy: sorbet mango, śmietankowe, banan z wanilią, oreo, słony karmel, kinder jojo, czekoladowe, snickers, truskawka, mascarpone z czarną porzeczką, a od niedawna również jogurt z wiśniami i jeżynowe. Są też słynne czarne lody podawane w równie czarnym waflu.

- Nasze specjały tworzymy z oryginalnych włoskich składników i receptur, które cały czas ulepszamy, aby lody włoskie nie kojarzyły się tylko z tanimi wodnistymi proszkowymi lodami w budce przy plaży. U nas tworzymy lody na bogato, treściwe, puszyste, idealne nie tylko na słoneczne dni - podkreślają właściciele punktu Lody Włoska Robota.
Lody sprzedawane są za 5,50 zł za porcję. Można je kupić również na wynos w pojemnikach termoizolacyjnych. Każdy lód podawany jest w ekologicznych kubeczkach lub kolorowych waflach: czerwone, czarne, zielone itp. Do każdego z nich można dobrać shot czekoladowy, czyli przepyszną czekoladę wpuszczoną do wafelka, a na to lody w ulubionej wersji.

Lodziarnia Włoska robota. Lodziarnia Włoska robota.

Latto GelatoMapka



Według właścicieli lodziarni Latto Gelato lody wyróżnia idealnie kremowa, aksamitna konsystencja i wyraźny smak. Przygotowują je według włoskich receptur. Lodziarnia stworzona została przez Anię i Kubę, małżeństwo, które odnalazło wspólną pasję w produkcji lodów. Ania przez pół roku mieszkała właśnie we Włoszech, gdzie codziennie raczyła się prawdziwymi gelato. Po powrocie wraz z mężem postanowiła stworzyć lodziarnię, której owocem jest inspirowane włoskimi smakami - Latto Gelato.

- Latto Gelato to nasz autorski pomysł. Powstał z pasji do tworzenia prawdziwego włoskiego gelato. Chcemy stworzyć w Gdańsku miejsce, gdzie każdy przez chwilę będzie mógł się poczuć jak na Półwyspie Apenińskim. Dlaczego nasze gelato jest wyjątkowe? Bo nie korzystamy z gotowych baz lodowych. Każdy smak gelato i sorbetu jest unikalnym przepisem - podkreślają właściciele lodziarni.
Smaki deserów w lodziarni zmieniają się bardzo często. Jednymi z najnowszych smaków są lody inspirowane jagodzianką, na bazie placka drożdżowego, z jagodami i przesypane kruszonką. Jednymi z najpopularniejszych smaków w lodziarni są zarówno te zwyczajne, jak wanilia, pistacja, czekolada, słony karmel, ale klienci chętnie też wybierają takie smaki, jak macha z białą czekoladą, kokos z wiśnią, sorbet rabarbarowy czy lody wegańskie. Jak informują właściciele, smaki lodów z owocami nigdy nie będą takie same z uwagi na fakt, że korzystają wyłącznie z dobrych i naturalnych składników.

Czytaj też: Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne

  • Latto Gelato.
  • Latto Gelato.
  • Latto Gelato.
  • Latto Gelato.
  • Latto Gelato.

Bosko



Lodziarnia mieści się przy al. Jana Pawła IIMapka oraz przy Świętojańskiej 71 w Gdyni Mapka. W swojej ofercie ma prawie 300 smaków. Oczywiście nie wszystkie są dostępne jednocześnie. W zależności od zapotrzebowania i pomysłu personelu pojawiają się one codziennie w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, Bosko ma tak zwane "wege wtorki", podczas których nie brakuje specjalnych smaków dla wegan. Są również lody dla alergików oraz osób z nietolerancją pokarmową, a także produkty fit czy bez cukru.

Jeżeli chodzi o cenę, to za gałkę jednego smaku należy zapłacić 5,50 zł. Cena jednak idzie z wielkością, ponieważ płacimy za 120 g lodów, czyli często dwukrotnie większą ilość niż standardowo w wielu lodziarniach. Jak podkreśla lodziarnia - lody produkowane są wyłącznie na naturalnych składnikach i nie ma w nich dodatków chemicznych i konserwantów.

Lody Bosko Lody Bosko

Cukiernia Le Delice



Cukiernio-lodziarnię Le Delice znajdziemy w dwóch gdańskich lokalizacjach. Pierwsza z nich mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 we Wrzeszczu. Druga zaś przy ul. Królewskie Wzgórze na Morenie. Lody i sorbety rzemieślnicze produkowane są zgodnie z własną autorską recepturą cukierni. Znajdziemy tu lody: śmietankowe, słony karmel, czekolada Valhrona Guanaja, orzech laskowy, snickers, mascarpone z maliną, czekolada Valhrona Jivara z morelą, sernik z bakaliami, jogurt grecki sam, jak i z czarną jagodą, gorgonzola z melonem, mleczna truskawka, mleczna wiśnia, oreo, orzech włoski z figą, pistacja.

Prócz tak szerokiej oferty lodów tworzonych na bazie śmietanki cukiernia oferuje również sorbety o smaku: gruszki, mango, marakui, ananasa z pietruszką, truskawki z bazylią, truskawki z rabarbarem, cytryny z miętą, szarlotki z kruszonką. Dostępność poszczególnych smaków należy jednak sprawdzać na bieżąco.

Lody można zamówić również przez stronę internetową w trzech wielkościach: 750 g (40,50 zł), 500 g (28 zł), a także 1 kg (53 zł).

  • Lodziarnia Le Delice.
  • Lodziarnia Le Delice.

Dziś Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych



You Scream Ice CreamMapka



Kolejne lody rzemieślnicze - You Scream Ice Cream znajdziemy na terenie imprezowej 100czni i przy ulicy Garbary 14 w Gdańsku. Klasykami są tutaj lody o smaku rafaello, cookies, nutella, sorbet mango alphonso i - uwaga - lody absyntowe. Co ciekawe, miejsce stworzone zostało przez właściciela Cafe Absinthe - Karla Kuellmera, stąd też nie ma co się dziwić, że nawiązanie do znanego lokalu znajdziemy również w nazwach i smakach lodów.

W obu lokalach lodami może delektować się zarówno człowiek, jak i jego czworonożny przyjaciel. Przeznaczone dla zwierząt lody są pozbawione czekolady, laktozy i zawierają niską zawartość cukru. Jednym ze smaków dostępnych dla psów są np. lody bananowe.

  • You Scream ice Cream
  • You Scream ice Cream
  • You Scream ice Cream

Miejsca

Opinie (237) ponad 50 zablokowanych

  • (2)

    Najlepsze lody to były w Cafe Absynthe.

    • 13 4

    • W klubie metro też dobre kręcili:) minus to była wspólna WC z sąsiednim Aviatorem.

      • 1 2

    • tzw lody ekipy

      • 3 1

  • (2)

    Lodziarni jak mrowkow w Gdańsku.... I każda w nazwie lody rzemieślnicze lody naturalne lody tradycyjne ..... wchodzisz a tam 30 smaków do wyboru ....

    • 44 4

    • ale nie wszystkie płacą za promocje wiec ich na liscie nie ma.

      • 31 2

    • Nie widziałem jeszcze tradycyjnej lodziarni z 30 smakami.

      Zazwyczaj jest to 5-6.

      • 18 2

  • lody najlepsze (12)

    od lat najlepsze lody w lodziarni ,,Miś''

    • 17 91

    • według jakiego kryterium?

      • 8 3

    • najlepsze są "Znane Smaki" (1)

      to dawny Miś, obecny nie ma nic wspólnego z dawnym miejscem

      • 45 1

      • Tartaczna 5

        Znane smaki, najlepsza receptura od wielu wielu lat

        • 24 2

    • Wiesz, znam to miejsce od lat 80 (1)

      I nigdy nie były to dobre lody. Kiedyś rak na bezrybiu, teraz zupelnie niezrozumiały fenomen.

      • 14 1

      • Yyy niech zgadnę konkurencja

        • 1 0

    • lody z Misia (3)

      Były i będą najlepsze bo na starych recepturach , jajka świeże nie z proszku mleko niebo w gębie bez konserwantów. mieszkałem w Gdańsku na Kartuskiej dziś mieszkam w Gdyni i zawsze w sezonie jadę z termosem do Misia na lody, podkreślam wielokrotnie.

      • 0 5

      • To znaczy na Tartaczną?

        Prawda?

        • 1 0

      • Lody z Misia

        Są robione na sztucznych barwnikach, z dodatkami nic oprócz jajek nie jest tam prawdziwe , więc proszę nie siać zamętu, pracowałam tam dwa lata temu... I mogę dużo opowiedzieć również o oszukanej recepturze.

        • 1 0

      • Lody

        Miś, to nie to samo, teraz Znane smaki!

        • 1 0

    • Miś?

      Stara rura a nie miś...cytując klasyka, Miś się dawno skończył, została jajecznica z sokiem i naleśnik.

      • 2 0

    • Słabe lody

      w smaku i żałosna ich wielkość, serio nakladaja smieszne ilosci w porownaniu... ze wszystkimi.

      • 0 0

    • Lody

      To już nie te same, polecam Znane smaki.

      • 0 0

  • jak w trójmieście to też Sopot (2)

    Prawdziwe lody z tradycją , to Molano !

    • 6 15

    • Kiedyś były Milano

      • 3 0

    • Chyba Milano :)

      Jeżeli chodzi o te u Włocha. To sopocka legenda, najlepsze lody cytrynowe jakie w życiu jadłam :)

      • 0 2

  • (5)

    U Kwaśniaka na Grabówku.

    • 42 5

    • U Kwaśniaka na Wajdeloty we Wrzeszczu (1)

      • 6 5

      • Na Wajdeloty we Wrzeszczu to nieporozumienie w porównaniu z Kwaśniakiem na Grabówku.

        • 6 0

    • To prawda! (1)

      Po lodach od Kwaśniaka nic mi nie jest.Po innych (czytaj Grycan,Sowa,Justynka) puchnę.Myślę że to kwestia ulepszaczy.

      • 3 0

      • Po jednych i po drugich puchniesz. To kwestia kalorii. Też tak mam.

        • 9 2

    • są obrzydliwe.

      Po wielu latach kierowany sentymentem zagoscilem w tym przybytku i zakończyło się to ogromnym rozczarowaniem. Sama chemia.

      • 4 1

  • Prawdziwe lody (3)

    To Calypso w kostce ;)

    • 82 16

    • do tej pory b. dobre, a może i lepsze (2)

      zawsze wylizuję złotko od środka. Pozdrowienia

      • 12 2

      • Komunistyczne sentymenty.

        • 2 32

      • niby dobre ale drogie...

        • 3 0

  • Pamięć (6)

    Czy ktoś pamięta może smak lodów z cukierni hotelu Heveliusz? O kształcie kuli, zawijane w papier, były naprawdę świetne. Do tej pory nie mogę natrafić na taki smak...

    • 47 4

    • Z termosem po nie łaziłem.

      • 10 1

    • Pamiętam, jeździłem po nie, z Tatą w niedzielę...

      ...kula była waniliowa, a spód kakaowy/czekoladowy. Pycha!!!

      • 14 1

    • cassate

      • 18 0

    • Prawda, niepowtarzalne

      • 3 0

    • faktycznie

      dzięki, że przypomniałaś/eś :-))

      • 2 0

    • cassate

      To były lody Cassate, sprzedawane były także w Coctail-Barze na Dlugiej

      • 3 0

  • paula (1)

    Polecam "Miło mi" na Świętojańskiej :)

    • 17 12

    • Kiedyś moze tak, teraz smak nijaki...

      • 1 1

  • A Mariola w Gdyni? (5)

    Lody najlepsze.

    • 37 25

    • Mariola to było coś ale w PRLu

      Teraz szału nie ma

      • 9 6

    • Nigdy nie smakowały mi lody w Marioli (1)

      • 2 0

      • Pani Małgosiu

        Chyba z humorem coś nie wyszło -- przykro

        • 0 0

    • Popieram! wg mnie najlepsze, biją na głowę Bosko i inne. Jestem totalnym lodożercą i odwiedziałm wiele miejsc, w kraju i za granicą. więc mam z czym porównywać. Sorbety fantastyczne, gęste, czuć smak prawdziwych owoców - np malinowy to czysta poezja, pozostałe "kremowe" smaki są nie do przebicia - ciasteczkowy albo oreo, są jak dla mnie nie z tej ziemi. Proporcja ceny do ilości tej jest na plus

      • 3 2

    • Pani Gdynianko

      Widać , że zna się Pani na prawdziwych lodach . Ja również jestem fanką lodów w Gdyni w " batorym " i oczywiście w Marioli

      • 0 0

  • A nie Miś czasem ? (6)

    Bo zawsze wszyscy zachwalają. Ze ponoć cztery litery urywa.

    • 7 52

    • Jak już ktoś pisał, dawny Miś to teraz "Znane Smaki", bo tam przeszła cała ekipa. (1)

      Poza tym ci co je zachwalają, to po prostu chodzą tam z sentymentu.

      • 29 1

      • Mało wiesz..... zmar właściciel msia zawistna spadkobierczyni dostala w spadku tylko nazwę..... a pracownicy przepis
        I lody maja bardzo dobre
        Znane smaki

        • 21 1

    • Już nie. Kiedyś tak.

      • 5 3

    • to już przeszłość

      najlepsze są w bocznej uliczce tuż za obecnym Misiem

      • 9 0

    • xxx

      Tak ale nie te z logo Misia. to juz nie Miś. Prawdziwy Mis dla wtajemniczonych . Znane Smaki. To jest dawny Miś

      • 4 0

    • To prawda

      Jak zjesz to ci 4 litery urwie w toalecie

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane