- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (64 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę
Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.
Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.
Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-07-27 09:05
Krupniok!! (2)
To nie je kaszanka ino krupniok - taki wurszt co ma krupy
- 2 2
-
2017-07-27 12:15
krupniok to nie kaszanka ćwoku (1)
to 2 różne wyroby różniące się wypełnieniem tzn rodzajem kasz
- 2 2
-
2017-07-27 12:22
racja - krupniok - kasza jęczmienna
kaszanka - kasza gryczana
- 2 1
-
2017-07-27 12:21
najlepsza kaszanka tylko od Kumera
- 0 1
-
2017-07-27 12:18
A browar piwna
Pyszna kaszanka - spora porcja, fajnie przyprawiona - polecam
- 0 2
-
2017-07-27 07:12
(2)
Mała uwaga. Kaszanka powinna być zrobiona z kaszy gryczanej i mieć w sobie grubo posiekaną wątrobę. Powinna być też dość mocno pieprzna. Kaszanka z Pomorza i np. z łódzkiego to dwie różne kaszanki ze zdecydowanym wskazaniem na tą drugą.
- 24 17
-
2017-07-27 07:27
I prawie bym sie zgodzil (1)
Ale twój wpis o wyższości łódzkiej kaszanki nad pomorska spowodował iż dostajesz minusa.Jak mozna tak walić kaszankę we własne gniazdo.
Zapamiętaj sobie do konca zycia. Nie ma lepszej kaszanki od pomorskiej- 24 6
-
2017-07-27 12:06
ludzie spokojnie, kaszankę można robić na wiele sposobów, dla każdego coś miłego...
- 6 0
-
2017-07-27 11:02
Stara wozownia- lublewo
Jadna z lepszych kaszanek jest w karczmie "stara wozownia" w lublewie- moze to nie trojmiasto ale jego okolice. Kaszanka jest fajnie podana w papierze ryzowym jak sajgonki, poprostu super polecam.
- 0 3
-
2017-07-27 10:42
Kaszanka to moja trauma z dzieciństwa, nienawidziłem tego jeść. Ale do wątróbki się przekonałem :-)
- 5 0
-
2017-07-27 10:36
Ja tylko z lidla
A w domu już samemu robie tuning i jest kozacka i i na pewno nikt i niej nie zapomiał, zaraz napiszecie ze biała kiełba wraca do łask
- 1 2
-
2017-07-27 10:23
Już odpowiadam. Najlepiej w domu. Taniej znacznie taniej i smaczniej.
- 14 1
-
2017-07-27 10:20
papu z krwi, smacznego
- 5 10
-
2017-07-27 08:43
Polska kuchnia chemią stoi.
Jakoś nie mam szczęścia do nabycia w sklepach smacznej i zdrowej kiełbasy, kaszanki, nawet boczek wędzony, parzony jest kwaśny od dodatków chemicznych, gdzie zwykła słonina gruba na trzy palce.
Polska żywność jest jedną z mniej smacznych i zdrowych w Europie, porównajcie ją z tą np w Słowacji, Chorwacji.
Jak ktoś ma inne zdanie o polskich przetworach mięsnych to niech kupi jakąś wędlinę parzoną np o nazwie szynka i zamrozi a po odmrożeniu spróbuje zjeść, smacznego .- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.