• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Tradycyjny schabowy w Motlavie. Tradycyjny schabowy w Motlavie.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja. Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • Dom Harcerza wymiata (1)

    Kto był na "schabie po góralsku" wie o czym piszę. Do tego 18 zł za całe drugie danie.

    • 1 2

    • już nie....

      • 0 0

  • Dobrze wysmażony schabowy, smażone ziemniaki, zasmażana kapusta, piwo - klasyka.

    • 2 1

  • Schabowy ?? (5)

    Codziennie jadam w Barze "Turystyczny" w Gdansku. Tam nie tylko schabowy jest pyszny ale i pierogi, pomidorowka itd..... A nalesniki to juz pychotka. Polceam i naprawde jest smacznie i co najwazniejsze tanio!!!!!!

    • 17 4

    • (2)

      Wcale nie tak tanio
      Poza tym tłok i nieraz śmierdziele.
      Jak jest się studenciakiem to może ok

      • 6 5

      • (1)

        Porównując do restauracji i innych lokali gastronomicznych to jest tanio.

        • 3 0

        • Pewnie tak
          Ale są też miejsca, bez smordu, i takie żarcie koztuje tak samo/niewiele taniej.

          • 1 0

    • (1)

      Tam powinna być ochrona - klienci w krawatach . Byłem tam kiedyś - drogo ludzi pełno. I menele podchodzą do stolika z 3 razy daj 2 zł. na zupkę odechciewa się jeść....

      • 1 3

      • Bo są głodni. Jak kolega byłby w ich sytuacji to co???

        • 1 1

  • (1)

    Restauracje Polakom?
    Hahahaha hahahaha!
    Sos z paczki, kasza gryczana, piwo w rękę i won do roboty :-)

    • 1 4

    • Nie kazdy dorastał tak jak ty.

      • 0 0

  • Kmar (1)

    Najlepsze schabowe smażone na smalcu są w Kmarze na Żabiance!

    • 6 2

    • Nie uśmiecha mi się jeść z psami i taksiarzami - czyli też psami.

      • 2 2

  • Bar Turysyczny (2)

    Nie polecam. Jak ktoś chciałby wiedzieć co je to powinien tam pracować....Personel-0 mięsa i ryb na obiad......

    • 2 0

    • (1)

      Farmazony opowiadasz....

      • 0 1

      • Zgłoś się do justynki i co ci powie....

        • 0 0

  • (2)

    Bar Turystyczny- nie polecam pełno meneli co podchodzą do stolika i daj na zupkę 2 zł.

    • 3 1

    • Zareaguj i poproś kogoś i po sprawie. Ja polecam😁

      • 0 1

    • Byłem dzisiaj jadłem zupkę pomidorową------- podszedł '' żurek i zaproponował mi dofinansowanie do posiłku...???? A gdzie kierowniczka z rodzinką ???. To bar dla meneli polecam syrenę gd- wrzeszcz super jadło i czysto nawet tanio...

      • 2 0

  • Najlepszy schabowy

    Najlepszego schabowego jadłem w restauracji Baby Cafe, marynowany w mleku, chrupiący, polecam

    • 2 0

  • PRL (3)

    W PRL będąc dzieckiem jadłem w domu schabowe tylko bez kości i to było moje ulubione danie. Ewentualnie poledwiczki wieprzowe ale schabowy rządził. Jakie było moje zdziwienie jak około 1987 r. bylem z rodzicami w restauracji i dostałem schabowego z kością!

    • 2 0

    • Dziecko resortowca?

      • 1 4

    • podobno schabowy z kością lepiej smakuje i na smalcu.....

      • 4 0

    • Komuno wracaj ze schabowym i kapustą.......

      • 2 0

  • dobrze wspominam

    lokal Swojski Smak w Gdyni na Władyslawa IV vis a vis skarbówki. Schaboszczak na pół dużego talerza, ziemniaczki i zasmażana kapucha. Do tego zimny kompot.
    Pyszne mieli też pierogi robione na miejscu
    Szkoda, że już nie istnieje.

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane