Wiadomości

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • kaszanka mała porcyjka 20 zł :)) (1)

    Żeby to jeszcze smakowało.

    • 38 8

    • Jakby smakowało to byłoby 40 zł.

      • 14 4

  • Najlepszą kaszankę jadłem.. (11)

    W domu. To zabawne jak znowu próbuje naciągać sie ludzi na pieniądze. Kaszanka z wczorajszym pieczywem za 14zl.. Poważnie? Kaszanka to z założenia tanie, smaczne danie. W cale nie wraca do łask restaurstorów- po prostu zwietrzyli interes gdzie coś bardzo taniego można sprzedać za 5-krotność faktycznej ceny. Niedlugo kaszanka skończy jak kawior, który jeszcze pod koniec XIX w. był daniem dla biednych żebraków mieszkających w portowych mieścinach, dopiero gdy car rosji zaczął go wsuwać to świat nagle oszalał, a jego ceny osiągneły absurdalny poziom.. I trwa to do dzisiaj!

    • 103 8

    • (3)

      Tylko skąd teraz wziąć cara? I to takiego, który będzie wsuwał kaszankę.

      • 14 1

      • jaro i kilku jego pretorian na pewno to wsuwa (2)

        • 10 10

        • (1)

          Od jedzenia takich przysmaków to była inna ekipa.

          • 6 3

          • he he

            celna riposta!

            • 1 3

    • (2)

      Januszu a ty znowu swoje, że najlepiej jest w domu bo najsmaczniej, najpewniej i najtaniej ale do knajpy nie idzie się jedynie po to, żeby się nażreć tylko po to, żeby się oderwać od codzienności i najzwyczajniej odpocząć będąc obsłużonym i za to trzeba zapłacić.

      • 10 19

      • Szczyt oderwania

        A Ty odrywasz się kaszanka hihi

        • 10 7

      • no tu akurat prawdę napisał

        też nie lubię dziadowania ale bardziej wnerwia mnie naciąganie restauratorów.

        • 3 1

    • Skape Janusze w akcji!

      • 3 9

    • Dokładnie, podobnie jak sushi, prosta potrawa wymyślona przez żony (2)

      japońskich rybaków , w czasach gdzie nie było żywności i było trzeba coś zrobić z pozostałości z ryb , a teraz uchodzi tutaj za luksus :) .

      • 14 1

      • Sushi w dodatku niesie ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne, a kaszanka leczy anemię i tarczycę, zawiera dużo cynku dobrego na potencję i prostatę , tylko trochę za dużo cholesterolu.

        • 2 2

      • Są różne legendy w temacie sushi a jedna z nich stanowi, że była to odwrotność czy jak kto woli, dekompozycja posiłków jakie jadali wojownicy japońscy.
        Chodziło głównie o to, że jako posiłek mieli ryż, rybę konserwowaną w occie oraz liście chrzanu wasabi jako antidotum na biegunki itp schorzenia. Wystarczyło więc zmienić nieco kolejność tworzenia posiłku i wyszło to co wyszło.

        • 1 1

  • Kaszanka polskim kawiorem :)

    • 25 5

  • (2)

    kaszanka...?
    uwielbiam
    czesto z moją eteryczną ukochaną ja spozywamy na romantycznych kolacjach

    • 17 6

    • Gratuluję,też tak bym chciał

      Moja kaszana to tylko golone zapijaną piwem uważa.

      • 4 2

    • co miesiąc

      • 1 3

  • 26 zl ?? (1)

    ok rozumiem te 14, no do moze 20 ale prawie 3dyszki za kasznake? cyba troszke przegiecie.
    Ja rozumiem ze lokal, ze pracownicy, no ale bez przesady

    • 74 1

    • Tylko w Pudlu

      To spróbuj w Pudlu. Zmienisz zdanie. Tam jest podawana od lat.

      • 0 0

  • Po ile będzie autorska pasztetowa:)? (2)

    W jaki sposób zostanie podana? Z bitą śmietana? Dużo będzie kleksów?

    • 73 3

    • (1)

      Paprykarz szczeciński po królewsku z autorskimi kanapkami, 30 zł w zwyż

      • 30 1

      • Otwierany ciupagą ten paprykarz?

        Heheszki

        • 0 0

  • (2)

    Mała uwaga. Kaszanka powinna być zrobiona z kaszy gryczanej i mieć w sobie grubo posiekaną wątrobę. Powinna być też dość mocno pieprzna. Kaszanka z Pomorza i np. z łódzkiego to dwie różne kaszanki ze zdecydowanym wskazaniem na tą drugą.

    • 24 17

    • I prawie bym sie zgodzil (1)

      Ale twój wpis o wyższości łódzkiej kaszanki nad pomorska spowodował iż dostajesz minusa.Jak mozna tak walić kaszankę we własne gniazdo.
      Zapamiętaj sobie do konca zycia. Nie ma lepszej kaszanki od pomorskiej

      • 24 6

      • ludzie spokojnie, kaszankę można robić na wiele sposobów, dla każdego coś miłego...

        • 6 0

  • Kaszanka zawinięta w sreberko (6)

    a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
    Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
    Koszt mojej porcji to 3,45 zł

    • 79 3

    • gratis otrzymujesz starego niemca (1)

      o imieniu alzheimer. Więcej "sreberka" dawajcie.....

      • 7 10

      • popieram...

        ...to sreberko to folia aluminiowa - a wg najnowszych badań aluminium jest dużo gorsze, czyli bardziej niebezpiecznie zdrowotnie niż rtęć. Przemyśl to Facetko

        • 5 5

    • (2)

      Nie można napisać masło i cebula?

      • 14 4

      • To jest takie pyszne jedzonko (1)

        że trzeba użyć zdrobnienia bo inaczej nie pasuje!

        • 6 9

        • R**gi

          • 0 0

    • wypieczona kaszanka z grilla z piwem - dobra rzecz

      • 6 1

  • kaszanka (2)

    najlepszą kaszankę jako przystawka jadłam w restauracji Kubicki w Gdansku

    • 5 10

    • Ooo Kubicki kiedyś...Mmmmm. Ależ to była restauracja. Sztos.

      • 2 0

    • dwa razy bylem i dwa razy wlosy w jedzeniu i nawet przepraszam nie bylo

      • 0 2

  • (10)

    Jak robicie kaszankę na grillu? Bo mi zawsze wyłazi z flaka, a chciałbym ją dobrze upiec.

    • 11 6

    • (1)

      ja obieram z flaka dodaje szczypiorek i zawijam w folie

      • 3 1

      • a folia jaka? plastik czy alu?

        obie są rakotwórcze. Smacznego

        • 3 8

    • folia - na spód kaszanki kawałek chleba - kaszanka we flaku - cebula/majeranek - zawinąć i piec (2)

      • 5 1

      • pyt. jak wyżej (1)

        smacznego wielbiciele folii (wszystkich)

        • 2 5

        • Jajka kiedyś tez były szkodliwe...

          • 7 1

    • Mnie nie prEszkadza ze wyłazi. To co wyjdzie dodatkowo się przypieka i traktuje to jako ta sama potrawę w innej formie, bardziej przypieczonej.

      • 14 1

    • Przed grillowaniem musisz jej powiedzieć bu nie wyłaziła. Ot i tajemnica.

      • 11 1

    • no za długo grillujesz

      kaszankę trzeba piec na grillu max. 10-12 minut. Wtedy nie wyłazi z flaka.

      • 1 0

    • Smaczna (1)

      W folię aluminiową podwójną kładziesz kaszankę we flaku a obok ćwiartkę gruszki i szczypik (ilość wyciągnięta trzema palcami) kiszonej kapusty - nie płukanej i nie krojonej. Posypujesz ostrą papryką zawijasz szczelnie i na grill 20 minut. Po otwarciu foli kaszaneczka jest pięknie otwarta z flaczka. Do tego sos bbq.... Niebo w gębie. Kapustka kwaśnia nadaje posmaku a słodka gruszka to tonuje. Polecam.....

      • 0 0

      • sos bbq? porażka. reszta ok.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2