Wiadomości

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • kaszanka mała porcyjka 20 zł :)) (1)

    Żeby to jeszcze smakowało.

    • 38 8

    • Jakby smakowało to byłoby 40 zł.

      • 14 4

  • Najlepszą kaszankę jadłem.. (11)

    W domu. To zabawne jak znowu próbuje naciągać sie ludzi na pieniądze. Kaszanka z wczorajszym pieczywem za 14zl.. Poważnie? Kaszanka to z założenia tanie, smaczne danie. W cale nie wraca do łask restaurstorów- po prostu zwietrzyli interes gdzie coś bardzo taniego można sprzedać za 5-krotność faktycznej ceny. Niedlugo kaszanka skończy jak kawior, który jeszcze pod koniec XIX w. był daniem dla biednych żebraków mieszkających w portowych mieścinach, dopiero gdy car rosji zaczął go wsuwać to świat nagle oszalał, a jego ceny osiągneły absurdalny poziom.. I trwa to do dzisiaj!

    • 103 8

    • (3)

      Tylko skąd teraz wziąć cara? I to takiego, który będzie wsuwał kaszankę.

      • 14 1

      • jaro i kilku jego pretorian na pewno to wsuwa (2)

        • 10 10

        • (1)

          Od jedzenia takich przysmaków to była inna ekipa.

          • 6 3

          • he he

            celna riposta!

            • 1 3

    • (2)

      Januszu a ty znowu swoje, że najlepiej jest w domu bo najsmaczniej, najpewniej i najtaniej ale do knajpy nie idzie się jedynie po to, żeby się nażreć tylko po to, żeby się oderwać od codzienności i najzwyczajniej odpocząć będąc obsłużonym i za to trzeba zapłacić.

      • 10 19

      • Szczyt oderwania

        A Ty odrywasz się kaszanka hihi

        • 10 7

      • no tu akurat prawdę napisał

        też nie lubię dziadowania ale bardziej wnerwia mnie naciąganie restauratorów.

        • 3 1

    • Skape Janusze w akcji!

      • 3 9

    • Dokładnie, podobnie jak sushi, prosta potrawa wymyślona przez żony (2)

      japońskich rybaków , w czasach gdzie nie było żywności i było trzeba coś zrobić z pozostałości z ryb , a teraz uchodzi tutaj za luksus :) .

      • 14 1

      • Sushi w dodatku niesie ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne, a kaszanka leczy anemię i tarczycę, zawiera dużo cynku dobrego na potencję i prostatę , tylko trochę za dużo cholesterolu.

        • 2 2

      • Są różne legendy w temacie sushi a jedna z nich stanowi, że była to odwrotność czy jak kto woli, dekompozycja posiłków jakie jadali wojownicy japońscy.
        Chodziło głównie o to, że jako posiłek mieli ryż, rybę konserwowaną w occie oraz liście chrzanu wasabi jako antidotum na biegunki itp schorzenia. Wystarczyło więc zmienić nieco kolejność tworzenia posiłku i wyszło to co wyszło.

        • 1 1

  • Kaszanka polskim kawiorem :)

    • 25 5

  • (2)

    kaszanka...?
    uwielbiam
    czesto z moją eteryczną ukochaną ja spozywamy na romantycznych kolacjach

    • 17 6

    • Gratuluję,też tak bym chciał

      Moja kaszana to tylko golone zapijaną piwem uważa.

      • 4 2

    • co miesiąc

      • 1 3

  • 26 zl ?? (1)

    ok rozumiem te 14, no do moze 20 ale prawie 3dyszki za kasznake? cyba troszke przegiecie.
    Ja rozumiem ze lokal, ze pracownicy, no ale bez przesady

    • 74 1

    • Tylko w Pudlu

      To spróbuj w Pudlu. Zmienisz zdanie. Tam jest podawana od lat.

      • 0 0

  • Po ile będzie autorska pasztetowa:)? (2)

    W jaki sposób zostanie podana? Z bitą śmietana? Dużo będzie kleksów?

    • 73 3

    • (1)

      Paprykarz szczeciński po królewsku z autorskimi kanapkami, 30 zł w zwyż

      • 30 1

      • Otwierany ciupagą ten paprykarz?

        Heheszki

        • 0 0

  • (2)

    Mała uwaga. Kaszanka powinna być zrobiona z kaszy gryczanej i mieć w sobie grubo posiekaną wątrobę. Powinna być też dość mocno pieprzna. Kaszanka z Pomorza i np. z łódzkiego to dwie różne kaszanki ze zdecydowanym wskazaniem na tą drugą.

    • 24 17

    • I prawie bym sie zgodzil (1)

      Ale twój wpis o wyższości łódzkiej kaszanki nad pomorska spowodował iż dostajesz minusa.Jak mozna tak walić kaszankę we własne gniazdo.
      Zapamiętaj sobie do konca zycia. Nie ma lepszej kaszanki od pomorskiej

      • 24 6

      • ludzie spokojnie, kaszankę można robić na wiele sposobów, dla każdego coś miłego...

        • 6 0

  • Kaszanka zawinięta w sreberko (6)

    a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
    Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
    Koszt mojej porcji to 3,45 zł

    • 79 3

    • gratis otrzymujesz starego niemca (1)

      o imieniu alzheimer. Więcej "sreberka" dawajcie.....

      • 7 10

      • popieram...

        ...to sreberko to folia aluminiowa - a wg najnowszych badań aluminium jest dużo gorsze, czyli bardziej niebezpiecznie zdrowotnie niż rtęć. Przemyśl to Facetko

        • 5 5

    • (2)

      Nie można napisać masło i cebula?

      • 14 4

      • To jest takie pyszne jedzonko (1)

        że trzeba użyć zdrobnienia bo inaczej nie pasuje!

        • 6 9

        • R**gi

          • 0 0

    • wypieczona kaszanka z grilla z piwem - dobra rzecz

      • 6 1

  • kaszanka (2)

    najlepszą kaszankę jako przystawka jadłam w restauracji Kubicki w Gdansku

    • 5 10

    • Ooo Kubicki kiedyś...Mmmmm. Ależ to była restauracja. Sztos.

      • 2 0

    • dwa razy bylem i dwa razy wlosy w jedzeniu i nawet przepraszam nie bylo

      • 0 2

  • (10)

    Jak robicie kaszankę na grillu? Bo mi zawsze wyłazi z flaka, a chciałbym ją dobrze upiec.

    • 11 6

    • (1)

      ja obieram z flaka dodaje szczypiorek i zawijam w folie

      • 3 1

      • a folia jaka? plastik czy alu?

        obie są rakotwórcze. Smacznego

        • 3 8

    • folia - na spód kaszanki kawałek chleba - kaszanka we flaku - cebula/majeranek - zawinąć i piec (2)

      • 5 1

      • pyt. jak wyżej (1)

        smacznego wielbiciele folii (wszystkich)

        • 2 5

        • Jajka kiedyś tez były szkodliwe...

          • 7 1

    • Mnie nie prEszkadza ze wyłazi. To co wyjdzie dodatkowo się przypieka i traktuje to jako ta sama potrawę w innej formie, bardziej przypieczonej.

      • 14 1

    • Przed grillowaniem musisz jej powiedzieć bu nie wyłaziła. Ot i tajemnica.

      • 11 1

    • no za długo grillujesz

      kaszankę trzeba piec na grillu max. 10-12 minut. Wtedy nie wyłazi z flaka.

      • 1 0

    • Smaczna (1)

      W folię aluminiową podwójną kładziesz kaszankę we flaku a obok ćwiartkę gruszki i szczypik (ilość wyciągnięta trzema palcami) kiszonej kapusty - nie płukanej i nie krojonej. Posypujesz ostrą papryką zawijasz szczelnie i na grill 20 minut. Po otwarciu foli kaszaneczka jest pięknie otwarta z flaczka. Do tego sos bbq.... Niebo w gębie. Kapustka kwaśnia nadaje posmaku a słodka gruszka to tonuje. Polecam.....

      • 0 0

      • sos bbq? porażka. reszta ok.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście Ewenement. "Skandal" wkrótce w kinach
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Taniec w powietrzu. Akrobacje, których możesz się nauczyć
Aerial - kontrowersyjny taniec czy sport?