• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Łukasz Stafiej
27 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • niedobrze mi

    na samą myśl

    • 4 3

  • Ja już idę do restauracji to po to by szef kuchni mnie zaskoczył. Owszem wykonanie i cena zaskakuje, ale nie pozytywnie (2)

    Będę szczery do bólu. Kaszanka to nie jest danie do każdej restauracji. W zasadzie można by powiedzieć że to danie głównie do baru. Aż nie chce mi się uwierzyć że odwiedzajac taką restaurację będę porównywał szefa kuchni, który ma wykształcenie i doświadczenie, z "kucharzem" z budki. A wierzcie mi że taki "kucharz" potrafi zrobić naprawdę dobrą kaszankę, ba nawet sam ją przygotuje.

    • 3 0

    • ależ to nie taka tam zwykłla kaszanka, to khaszankęv, la kasznez, wyrob przygothofany przez kucharza Von-trupke (1)

      • 5 0

      • hehe dobre :D

        • 1 0

  • (1)

    Restauratorzy już wymyślają cuda na kiju by ściągnąć klienta. Niedługo ogórkowa za 40 zł/miska/talerz będzie hitem.

    • 11 0

    • 40 zł/100 g

      • 2 0

  • Wszędzie kaszanka

    • 2 1

  • !

    Najsmaczniejsza jest w domu !

    • 2 0

  • O fuj !!!! Musiałam to jeść jako małe dziecko, za komuny, do tej pory robi mi się na sam widok kaszanki ( kaszaneczki;) niedobrze. Może jeszcze salceson i pieczeń rzymską zaczniecie polecać?

    • 6 5

  • Polish Taste (2)

    A co powiecie na kaszankę w Polish Taste na Złotników w Gdańsku?

    • 3 3

    • pytasz czy smakuje twoje danie?

      • 3 1

    • Bigosik

      A ja jadłam tam bigosik. Rewelacja. Polecam choć jadłam tam pierwszy raz

      • 0 1

  • Gvara dla mnie bardzo dobra

    Mi kaszanka w restauracji Gvara smakowała i pozostałe dania także.Dziękuje pozdrawiam.

    • 10 3

  • Bleee!

    Fuj! Kaszanki nie jadam bo bym się chyba po***ał...

    • 3 6

  • Gavra to legovisko niedźviedzi

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane