• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Magda Mielke
6 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.

Łosoś - zjemy go niemal we wszystkich trójmiejskich smażalniach i wielu restauracjach. To jedna z najpopularniejszych ryb świata, taki kurczak wśród ryb. Delikatne różowe mięso jest proste do przyrządzenia i zawsze smaczne - zarówno jako smażony, wędzony, grillowany lub gotowany na parze filet, jako tatar czy w zupie rybnej. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie pomysły na podanie łososia mają trójmiejscy restauratorzy.




Gdzie zjemy najlepszego łososia w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często jesz łososia?

Rybakówka na Wyspie Spichrzów: łosoś "królem" wielu dań



Zlokalizowana na Wyspie Spichrzów Rybakówka serwuje dania rybne, ryby z patelni lub z pieca. Ich niepowtarzalny smak jest zasługą łączenia tradycji z nowoczesnością.

Łosoś "króluje" tu w wielu potrawach. Szef kuchni szczególnie poleca podsmażane na maśle pierogi z łososiem i szpinakiem (32 zł). Ponadto w menu znajdziemy tatar z łososia w tradycyjnym wydaniu - z cebulką, ogórkiem konserwowym i pieczywem (39 zł), łososia marynowanego w zalewie z octu winnego, podawanego z cebulką i pieczywem (39 zł). Ciekawą opcją jest też deska przystawek polecana dla dwóch osób. Składa się ona z tatara z łososia, łososia marynowanego, śledzia po tatarsku, śledzia korzennego z kaparami, masła i pieczywa (125 zł).

Specjalnością restauracji są ryby z patelni (filet łososia kosztuje 19 zł/100 g) i z pieca (za filet z łososia zapłacimy 15 zł/100 g). Łososia zjemy tu też na śniadanie - plastrom wędzonej ryby towarzyszy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Za zestaw z pieczywem, masłem i kawą/herbatą zapłacimy 35 zł.

  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.

Fisherman w Sopocie: łosoś - odważne wariacje smaków



Choć nazwa restauracji, a także jej położenie, nieopodal sopockiej plaży, mogłyby wskazywać, że pozycją obowiązkową jest tu smażona ryba z frytkami - nic bardziej mylnego. W Fishermanie zjemy oczywiście ryby, ale w odważnych wariacjach tradycyjnych smaków.

Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Zjemy tu łososia Loch Duart, podawanego z pierożkami z kurkami, ponzu, sałatką ziemniaczaną z fasolką, dziką rukolą i lebiodą (93 zł). Łosoś szkocki jest też podawany na placku ziemniaczanym z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (42 zł). Znajdziemy go też w menu w postaci "ryby w galarecie" (44 zł). Choć na tę tradycyjną polską specjalność składa się tutaj opiekany łosoś, gotowane warzywa, marynowana rzodkiew i majonez, oblicze tej potrawy zostało drastycznie odświeżone.

  • Danie główne z łososiem.
  • Danie główne z łososiem.
  • Tatar z łososia w wydaniu White Marlin.

White Marlin w Sopocie: łosoś na kilka sposobów



Łososia w wielu ciekawych wydaniach - zarówno typowych, jak i dość oryginalnych - zjemy w sopockiej restauracji White Marlin, zlokalizowanej tuż przy plaży.


Jako przystawkę możemy zamówić tatar z łososia. Podawany jest tu z szalotką, ogórkiem małosolnym, koperkiem i sosem z rukoli (59 zł). Restauracja serwuje też zupę bouillabaisse z łososiem, dorszem i krewetkami, podawaną z parmezanem, grzanką i majonezem szafranowym (55 zł).

Łosoś podawany jest także jako danie główne - z puree z zielonego groszku, fasolką szparagową, ziemniakami i sosem szczawiowym (89 zł). Ciekawą propozycją jest Fishburger z łososia, dorsza, kalmarów i krewetek, z dodatkiem świeżych warzyw, jalapeno i majonezu wasabi, podawany z frytkami z batatów (93 zł).

Wszystkie te dania powstają z łososia MOWI, który zawiera 20 proc. więcej kwasu Omega-3 niż zwykły łosoś, karmiony jest unikalną karmą pochodzenia morskiego, hodowany w zgodzie ze środowiskiem i nie jest poddawany działaniu antybiotyków.

Tatar z łososia - restauracja Vinegre. Tatar z łososia - restauracja Vinegre.

Vinegre na dachu Muzeum Marynarki Wojennej: łosoś w śródziemnomorskim wydaniu



Vinegre, restauracja mieszcząca się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, której ogromnym atutem jest widok na morze, serwuje dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Łosoś jako danie główne występuje tu w towarzystwie musu z botwinki, liści szczawiu, kalafiora, młodych ziemniaków i jajka poszetowego. Cena takiego dania wynosi 79 zł. Zjemy tu również tatar z łososia - przyrządzany z mlekiem tygrysim, ogórecznikiem, chipsami z batatów i chili (44 zł).

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej. Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej.

Tawerna Orłowska, Gdynia-Orłowo: łosoś na przystawkę



Jedną z dość wykwintnych przystawek jest tatar z łososia, który znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Delikatne mięso łososia sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki.

W Tawernie Orłowskiej tatar z łososia serwowany jest w słodko-ostrym wydaniu - z miodem, kawiorem, papryczką chilli, ostrym sosem i pieczywem (28 zł).

A wy gdzie jedliście najlepszego łososia w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.

Miejsca

Opinie (88) 9 zablokowanych

  • Najlepszy

    Łosoś to bałtycki usmażony ma maselku klarowanym z dodatkiem oliwy i usmażony w domu knajpy to dno stary olej tak prawda

    • 14 1

  • W sklepach najczęściej kupić możemy łososia pochodzącego z hodowli. Ma piękny, różowo-brzoskwiniowy kolor, który aż kusi, żeby wrzucić tę rybę do koszyka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że hodowlane norweskie łososie wcale nie mają takiej barwy. Tak naprawdę te ryby są szare, a różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi, czyli pigmentowi dodawanemu do ich pokarmu.

    Łososie norweskie są hodowane na fermach, ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodach fiordów. Karmione są paszą, aby się opłacało najtańszą zwierającą m.in. odpady zwierzęce - wieprzowinę, kurczaki, ryby do tego wzbogaconą antybiotykami, barwnikami typu np. Salmo Fan aby uzyskać "pomarańczowy" kolor mięsa i innego rodzaju chemią.

    • 19 1

  • (1)

    czym się futruje łososia że ma takie różowe mięso , dzikus jest szary lub lekko różowy.

    • 28 1

    • Zalezy jaki dzikus, z obszarow gdzie zre krewetki tez ma intensywny kolor. Ogolnie kolor miesa lososia zalezy od ilosci karotenu w pokarmie.

      • 8 0

  • Łosoś?

    Mrożony, made in china, niesmaczny i hirrrendalnie drogi.

    • 11 4

  • Był ostatnio w parku obok Góry Gradowej

    • 1 1

  • A potem się dziwią że upadają.

    • 13 1

  • W domu!!!

    • 20 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane