• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Magda Mielke
6 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.

Łosoś - zjemy go niemal we wszystkich trójmiejskich smażalniach i wielu restauracjach. To jedna z najpopularniejszych ryb świata, taki kurczak wśród ryb. Delikatne różowe mięso jest proste do przyrządzenia i zawsze smaczne - zarówno jako smażony, wędzony, grillowany lub gotowany na parze filet, jako tatar czy w zupie rybnej. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie pomysły na podanie łososia mają trójmiejscy restauratorzy.




Gdzie zjemy najlepszego łososia w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często jesz łososia?

Rybakówka na Wyspie Spichrzów: łosoś "królem" wielu dań



Zlokalizowana na Wyspie Spichrzów Rybakówka serwuje dania rybne, ryby z patelni lub z pieca. Ich niepowtarzalny smak jest zasługą łączenia tradycji z nowoczesnością.

Łosoś "króluje" tu w wielu potrawach. Szef kuchni szczególnie poleca podsmażane na maśle pierogi z łososiem i szpinakiem (32 zł). Ponadto w menu znajdziemy tatar z łososia w tradycyjnym wydaniu - z cebulką, ogórkiem konserwowym i pieczywem (39 zł), łososia marynowanego w zalewie z octu winnego, podawanego z cebulką i pieczywem (39 zł). Ciekawą opcją jest też deska przystawek polecana dla dwóch osób. Składa się ona z tatara z łososia, łososia marynowanego, śledzia po tatarsku, śledzia korzennego z kaparami, masła i pieczywa (125 zł).

Specjalnością restauracji są ryby z patelni (filet łososia kosztuje 19 zł/100 g) i z pieca (za filet z łososia zapłacimy 15 zł/100 g). Łososia zjemy tu też na śniadanie - plastrom wędzonej ryby towarzyszy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Za zestaw z pieczywem, masłem i kawą/herbatą zapłacimy 35 zł.

  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.

Fisherman w Sopocie: łosoś - odważne wariacje smaków



Choć nazwa restauracji, a także jej położenie, nieopodal sopockiej plaży, mogłyby wskazywać, że pozycją obowiązkową jest tu smażona ryba z frytkami - nic bardziej mylnego. W Fishermanie zjemy oczywiście ryby, ale w odważnych wariacjach tradycyjnych smaków.

Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Zjemy tu łososia Loch Duart, podawanego z pierożkami z kurkami, ponzu, sałatką ziemniaczaną z fasolką, dziką rukolą i lebiodą (93 zł). Łosoś szkocki jest też podawany na placku ziemniaczanym z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (42 zł). Znajdziemy go też w menu w postaci "ryby w galarecie" (44 zł). Choć na tę tradycyjną polską specjalność składa się tutaj opiekany łosoś, gotowane warzywa, marynowana rzodkiew i majonez, oblicze tej potrawy zostało drastycznie odświeżone.

  • Danie główne z łososiem.
  • Danie główne z łososiem.
  • Tatar z łososia w wydaniu White Marlin.

White Marlin w Sopocie: łosoś na kilka sposobów



Łososia w wielu ciekawych wydaniach - zarówno typowych, jak i dość oryginalnych - zjemy w sopockiej restauracji White Marlin, zlokalizowanej tuż przy plaży.


Jako przystawkę możemy zamówić tatar z łososia. Podawany jest tu z szalotką, ogórkiem małosolnym, koperkiem i sosem z rukoli (59 zł). Restauracja serwuje też zupę bouillabaisse z łososiem, dorszem i krewetkami, podawaną z parmezanem, grzanką i majonezem szafranowym (55 zł).

Łosoś podawany jest także jako danie główne - z puree z zielonego groszku, fasolką szparagową, ziemniakami i sosem szczawiowym (89 zł). Ciekawą propozycją jest Fishburger z łososia, dorsza, kalmarów i krewetek, z dodatkiem świeżych warzyw, jalapeno i majonezu wasabi, podawany z frytkami z batatów (93 zł).

Wszystkie te dania powstają z łososia MOWI, który zawiera 20 proc. więcej kwasu Omega-3 niż zwykły łosoś, karmiony jest unikalną karmą pochodzenia morskiego, hodowany w zgodzie ze środowiskiem i nie jest poddawany działaniu antybiotyków.

Tatar z łososia - restauracja Vinegre. Tatar z łososia - restauracja Vinegre.

Vinegre na dachu Muzeum Marynarki Wojennej: łosoś w śródziemnomorskim wydaniu



Vinegre, restauracja mieszcząca się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, której ogromnym atutem jest widok na morze, serwuje dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Łosoś jako danie główne występuje tu w towarzystwie musu z botwinki, liści szczawiu, kalafiora, młodych ziemniaków i jajka poszetowego. Cena takiego dania wynosi 79 zł. Zjemy tu również tatar z łososia - przyrządzany z mlekiem tygrysim, ogórecznikiem, chipsami z batatów i chili (44 zł).

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej. Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej.

Tawerna Orłowska, Gdynia-Orłowo: łosoś na przystawkę



Jedną z dość wykwintnych przystawek jest tatar z łososia, który znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Delikatne mięso łososia sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki.

W Tawernie Orłowskiej tatar z łososia serwowany jest w słodko-ostrym wydaniu - z miodem, kawiorem, papryczką chilli, ostrym sosem i pieczywem (28 zł).

A wy gdzie jedliście najlepszego łososia w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.

Miejsca

Opinie (88) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ryba (4)

    Dla mnie ta ryba jest przereklamowana . Jest nie smaczna i ( ma dużo metali ciężkich jak czytałem )jest faszerowana analitykami,podczas hodowli.

    • 20 17

    • Masz rację . Pokazali to w telewizji jak wygląda hodowla łososia w Norwegii i czy go tam futrują . W życiu tego do ust nie wezmę .

      • 9 1

    • Czym jest faszerowana? (2)

      > jest faszerowana analitykami

      Analitykami rynku? Politycznymi?

      • 4 0

      • Tęczowymi analitykami.

        • 0 0

      • Analitykami farmaceutycznymi

        Nie ulega to frekwencji.

        • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Większość knajp nie umie podawać łososia, którego zbyt długo smażą/pieką.
    Łosoś powinien być w środku wilgotny i półsurowy. Większość jest podawana w formie "well done" i to jest duży błąd- kardynalny błąd.

    • 64 15

    • Wszystko się zgadza, ale półsurowy być nie powinien.

      • 26 3

    • wiel-błąd

      "Większość" powiadasz. A na podstawie ilu (i których) restauracji tak daleko posunięte wnioski?

      • 17 1

  • Kiedy czytam o daniach z rybą po 8-9 dyszek... (5)

    ... To naprawdę bawią mnie doniesienia o inflacji w Polsce na poziomie 16% :) Wszystkim życzę smacznego!

    • 47 2

    • 16,1 (1)

      • 2 0

      • Więc co oznacza zwrot "na poziomie"?

        :)

        • 0 1

    • To nawed pod łososiem nie leżało z paszarni

      • 6 1

    • Kg łososia w zakupie 80-90 zł, np w Farutexie, do tego dodatki, marża... Co się dziwisz? Jak się nie znasz, to lepiej milczeć

      • 3 7

    • trzeba było nie marudzić na ośmiorniczki , teraz micha ryżu o ile da się kupić w sklepie

      • 10 1

  • W domu!!!

    • 20 1

  • w większości jest to łosoś norweski hodowlany (1)

    polecam obejrzeć sobie filmy na temat hodowli łososia.
    smacznego

    • 38 2

    • W większości?

      Kupują tylko hodowlanego. Hoduje się nie nie tylko u wybrzeży Norwegii, ale także Szkocji, Chile, Kanady. To jest śmietnik faszerowany karmą z dużą ilością utrwalaczy, do tego antybiotyki bo chorują w takim zagęszczeniu.

      Dziki jest drogi i nie zawsze dostępny. Rzeka artykułów była napisana na ten temat, dużo jest programów dokumentalnych. Przy tym hodowla drobiu to jest super eko. Jak już chcesz wybrać hodowlaną wybierz pstrąga od dobrego dostawcy.

      • 8 0

  • (1)

    Na bank , każdy łosoś serwowany w restauracjach to ten najtańszy / tniemy koszty / pochodzący z hodowli . A jak wygląda hodowla / w klatkach / łososia w Norwegii i czym jest on karmiony to pokazano to w telewizji . Jedno świńswo , to samo co wietnamska panga z rzeki Mekong , która jest jednym wielkim ściekiem fekaliów .

    • 41 2

    • Pokazali w telewizji? I uwierzyłeś?

      • 1 6

  • (1)

    czym się futruje łososia że ma takie różowe mięso , dzikus jest szary lub lekko różowy.

    • 28 1

    • Zalezy jaki dzikus, z obszarow gdzie zre krewetki tez ma intensywny kolor. Ogolnie kolor miesa lososia zalezy od ilosci karotenu w pokarmie.

      • 8 0

  • Łosoś? A kto to je? Nawet świniom się tego nie daje. (2)

    • 19 18

    • No kilo 190zł a świni z 25kg

      • 4 1

    • jest norweski pani minister norwegi karmione antybiotykami i paszą na sterydach i jest dziki atlantycki którego zostało jak na lekarstwo bo paszowce duńskie i szwedzkie wszystko wyławiają

      • 5 2

  • A potem się dziwią że upadają.

    • 13 1

  • Najlepsza ryba (1)

    jest u mnie w domu, albo rybakówce.
    Na pewno najgorzej i najmniej zdrowo przyrządzana jest w pasie nadmorskim, gdzie ryby robi się pod turystę, czyli na sztukę.
    Dla turysty liczy się to że je nad morzem rybę. Wstawi 9 fotek na fb, że właśnie zjada rybę i jest spełniony.
    Osobiście nigdy nie jadam w miejscach , gdzie robi się jedzenie pod turystę, czyli byłe by coś było na talerzu i w kieszeni się zgadzało...
    Jak wspomniałem polecam rybakówkę w oliwe. Zawsze świeże pyszne ryby.

    • 17 11

    • Nie zachęca mnie rekomendacja kogoś, kto w nicku ma seplunę.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane