• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Magda Mielke
6 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.
  • Dania z łososiem w restauracji Rybakówka.

Łosoś - zjemy go niemal we wszystkich trójmiejskich smażalniach i wielu restauracjach. To jedna z najpopularniejszych ryb świata, taki kurczak wśród ryb. Delikatne różowe mięso jest proste do przyrządzenia i zawsze smaczne - zarówno jako smażony, wędzony, grillowany lub gotowany na parze filet, jako tatar czy w zupie rybnej. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie pomysły na podanie łososia mają trójmiejscy restauratorzy.




Gdzie zjemy najlepszego łososia w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często jesz łososia?

Rybakówka na Wyspie Spichrzów: łosoś "królem" wielu dań



Zlokalizowana na Wyspie Spichrzów Rybakówka serwuje dania rybne, ryby z patelni lub z pieca. Ich niepowtarzalny smak jest zasługą łączenia tradycji z nowoczesnością.

Łosoś "króluje" tu w wielu potrawach. Szef kuchni szczególnie poleca podsmażane na maśle pierogi z łososiem i szpinakiem (32 zł). Ponadto w menu znajdziemy tatar z łososia w tradycyjnym wydaniu - z cebulką, ogórkiem konserwowym i pieczywem (39 zł), łososia marynowanego w zalewie z octu winnego, podawanego z cebulką i pieczywem (39 zł). Ciekawą opcją jest też deska przystawek polecana dla dwóch osób. Składa się ona z tatara z łososia, łososia marynowanego, śledzia po tatarsku, śledzia korzennego z kaparami, masła i pieczywa (125 zł).

Specjalnością restauracji są ryby z patelni (filet łososia kosztuje 19 zł/100 g) i z pieca (za filet z łososia zapłacimy 15 zł/100 g). Łososia zjemy tu też na śniadanie - plastrom wędzonej ryby towarzyszy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Za zestaw z pieczywem, masłem i kawą/herbatą zapłacimy 35 zł.

  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.
  • W Fishermanie zjemy łososia przyrządzonego na kilka sposobów.

Fisherman w Sopocie: łosoś - odważne wariacje smaków



Choć nazwa restauracji, a także jej położenie, nieopodal sopockiej plaży, mogłyby wskazywać, że pozycją obowiązkową jest tu smażona ryba z frytkami - nic bardziej mylnego. W Fishermanie zjemy oczywiście ryby, ale w odważnych wariacjach tradycyjnych smaków.

Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Zjemy tu łososia Loch Duart, podawanego z pierożkami z kurkami, ponzu, sałatką ziemniaczaną z fasolką, dziką rukolą i lebiodą (93 zł). Łosoś szkocki jest też podawany na placku ziemniaczanym z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (42 zł). Znajdziemy go też w menu w postaci "ryby w galarecie" (44 zł). Choć na tę tradycyjną polską specjalność składa się tutaj opiekany łosoś, gotowane warzywa, marynowana rzodkiew i majonez, oblicze tej potrawy zostało drastycznie odświeżone.

  • Danie główne z łososiem.
  • Danie główne z łososiem.
  • Tatar z łososia w wydaniu White Marlin.

White Marlin w Sopocie: łosoś na kilka sposobów



Łososia w wielu ciekawych wydaniach - zarówno typowych, jak i dość oryginalnych - zjemy w sopockiej restauracji White Marlin, zlokalizowanej tuż przy plaży.


Jako przystawkę możemy zamówić tatar z łososia. Podawany jest tu z szalotką, ogórkiem małosolnym, koperkiem i sosem z rukoli (59 zł). Restauracja serwuje też zupę bouillabaisse z łososiem, dorszem i krewetkami, podawaną z parmezanem, grzanką i majonezem szafranowym (55 zł).

Łosoś podawany jest także jako danie główne - z puree z zielonego groszku, fasolką szparagową, ziemniakami i sosem szczawiowym (89 zł). Ciekawą propozycją jest Fishburger z łososia, dorsza, kalmarów i krewetek, z dodatkiem świeżych warzyw, jalapeno i majonezu wasabi, podawany z frytkami z batatów (93 zł).

Wszystkie te dania powstają z łososia MOWI, który zawiera 20 proc. więcej kwasu Omega-3 niż zwykły łosoś, karmiony jest unikalną karmą pochodzenia morskiego, hodowany w zgodzie ze środowiskiem i nie jest poddawany działaniu antybiotyków.

Tatar z łososia - restauracja Vinegre. Tatar z łososia - restauracja Vinegre.

Vinegre na dachu Muzeum Marynarki Wojennej: łosoś w śródziemnomorskim wydaniu



Vinegre, restauracja mieszcząca się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, której ogromnym atutem jest widok na morze, serwuje dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Łosoś jako danie główne występuje tu w towarzystwie musu z botwinki, liści szczawiu, kalafiora, młodych ziemniaków i jajka poszetowego. Cena takiego dania wynosi 79 zł. Zjemy tu również tatar z łososia - przyrządzany z mlekiem tygrysim, ogórecznikiem, chipsami z batatów i chili (44 zł).

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej. Tatar z łososia - propozycja Tawerny Orłowskiej.

Tawerna Orłowska, Gdynia-Orłowo: łosoś na przystawkę



Jedną z dość wykwintnych przystawek jest tatar z łososia, który znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Delikatne mięso łososia sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki.

W Tawernie Orłowskiej tatar z łososia serwowany jest w słodko-ostrym wydaniu - z miodem, kawiorem, papryczką chilli, ostrym sosem i pieczywem (28 zł).

A wy gdzie jedliście najlepszego łososia w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.

Miejsca

Opinie (88) 9 zablokowanych

  • Zarabiamy łącznie ok 25 000 miesięcznie (9)

    Martwimy się głownie o to, czy hotel na wakacjach spełni nasze oczekiwania. Latamy średnio 4 razy w roku. Ceny w sklepach... zazwyczaj robiliśmy zakupy za ok 300zł, teraz płacimy 600-700. Trzeba pracować mądrze i zarabiać, a nie będzie wiecznego lamentu, że drogo :-)

    • 11 36

    • Zabrakło tylko smoków w twojej bajce. Talent masz, może zacznij pisać bajki dla dzieci?

      • 32 4

    • (2)

      i ok
      Każdemu jego Mount Everest.
      Dla mnie to dziadowanie
      Ja w IT, żona lekarz i te 90k wpada.

      • 21 2

      • To już ok

        Ok

        • 3 1

      • Socjalowi śnią się niebotyczne zarobki.

        Obudźcie się powyżej średniej krajowej nie dojdziecie.

        • 1 1

    • 25 to dziś jakieś wielkie halo? Nie umiesz nawet trollować

      • 21 0

    • i czym tu się chwalić

      25 tysi na 2 osoby? Słabo

      • 13 0

    • Ludzie naprawdę szczęśliwi nie chwalą się zarobkami w tekście o łososiu i knajpach. Pozdrawiam Ciebie i życzę szczęścia.

      • 14 0

    • To chyba tanio latacie...

      Ja ma koło 18 tys i to ledwo starcza

      • 5 1

    • zapomniałeś się panie Jacku Kurski podpisać

      • 0 0

  • Bylam w White Marlin tydzien temu. Faktycznie najlepszy losos.

    Dlatego, ze wszystkie dania z Mowi, a nie jakiegos badziewia i od razu przeklada sie to na jakosc dan. Tatarek petarda!

    • 3 7

  • Proponuję cykl artykułów, o tym, jak zjeść tanio. (3)

    Czym zastąpić łososia, jak oszczędzić.

    • 8 0

    • Łososia zastępujemy śledziem zabarwionym na kolor łososia. (2)

      • 10 0

      • Lub panga (1)

        • 1 0

        • Marzenie 500+. Tania dobra do wódzi rybka.

          Raz na miesiąc, można szaleć.

          • 0 0

  • Te dania są tak duże że czerema porcjami to bym się nie najadł. (1)

    • 14 0

    • Masz kupić 6 porcji a nie 4.

      • 1 1

  • Niestety znawcy zabrakło mi tutaj Gravlax (2)

    • 0 1

    • (1)

      Na gravlaxa to Napleciu musisz machnąć się przez Bałtyk.

      • 0 0

      • ....a na pannekakery-za ocean?

        Spróbuj Surstromming.Rozjaśnia umysł.
        Pozdrawiam

        • 1 0

  • pytanie (2)

    a czy Rybakówka na Wyspie Spichrzów i ta w lesie w Oliwie to ta sama Rybakówka ? i czy dania mają te same ?

    • 3 0

    • Tak ta sama (1)

      Ta sama... Ale zupełnie inne menu. Główny wlasciel zmarł w zeszłym roku. Teraz jego rodzinka to prowadzi. Ceny w jednym i drugim lokalu są powalające... Na Stągiewnej jest bardziej "miastowo"

      • 3 0

      • dziękuję

        • 0 0

  • smacznego

    dobrze, że większość ludzi nie wie jakiego rodzaju łososia podaje się im w prestiżowym różowym kolorze. Grunt, że utarło się kiedyś, że łosoś to nie wiadomo jak dobra i ekskluzywna ryba. To co podają w restauracjach to łosoś z hodowli. Już ktoś pisał o tym, że jest fajny film do obejrzenia - o norweskim i szkockim przemyśle łososiowym. Ogólnie to życzę smacznego. Z ryb hodowlanych to ewentualnie pstrąg. Z ryb morskich raczej nic - zawartość wszystkich toksyn przekroczona.

    • 5 1

  • Nie polecam

    Prawie w 100 procentach łosoś podawany w restauracjach jest łososiem hodowlanym z Norwegii polecam poczytać o tych hodowlach

    • 7 1

  • a gdzie pod łososiem? (2)

    • 6 2

    • Nie dał siana na reklamę.

      • 11 1

    • Tam, gdzie ma być. We wspomnieniach sierot po komunie.

      • 2 1

  • Jedna z najsmaczniejszych ryb i najbardziej zatruta przez człowieka.

    • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane