• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Magda Mielke
2 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Gęsina to tradycyjne danie przyrządzane na Dzień Świętego Marcina. Gęsina to tradycyjne danie przyrządzane na Dzień Świętego Marcina.

"Na św. Marcina - najlepsza gęsina", "Na św. Marcina - gęś do komina", "Wesele Marcina, gęś i dzban wina" - nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta. 11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - ptak ten coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.



Wydarzenia odbywające się w Święto Niepodległości


Czy lubisz gęsinę?

Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsi od kilku lat na nowo odżywa. Choć zwyczaj ten jest długi, a Polska należy do największych w Europie producentów gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach stosunkowo rzadko i zwykle w charakterze kulinarnej ciekawostki. A szkoda - gęś jest najzdrowszym drobiem, zdrowszym od kurczęcia. Mimo wysokiej kaloryczności ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - z przewagą jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a także wysoką zawartość białka.

Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 13 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku akcja potrwa od 5 do 28 listopada.

Gdzie zjeść? Lista polecanych restauracji


Gęsina na Świętego Marcina - historia



Święty Marcin jest patronem żołnierzy i ubogich - podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka, a następnie został duchownym. Jedna z opowieści o św. Marcinie głosi, że aby uniknąć mianowania biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża, lecz jego kryjówkę zdradziły gęgające gęsi. Święty przyjął sakrę, a od tej właśnie historii miał wziąć się zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.

Obok gęsi w Dzień Świętego Marcina pieczone są rogale. Inna legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął piec rogale.

  • W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania, właśnie z gęsiną w roli głównej.
  • W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania, właśnie z gęsiną w roli głównej.
  • W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania, właśnie z gęsiną w roli głównej.
  • W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania, właśnie z gęsiną w roli głównej.

Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach



Kraina Kaszub w okresie jesiennym słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. Niemniej największą atrakcją jest gęś rozmarynowa pieczona w całości, nagrodzona Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego w kategorii "Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne". Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy?

- Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś piecze się około ośmiu godzin. Dodatkową atrakcją jest sposób podania potrawy. Płonąca gęś serwowana jest przy gościach i następnie przy nich krojona przez szefa kuchni. Jest to doskonałe dopełnienie nieformalnego spotkania przy piwie, jak również oficjalnej kolacji biznesowej - mówi szef gastronomii Jakub Kuszewski.

Gęsina na św. Marcina w wielu pysznych odsłonach zawita w dniach od 4 do 28 listopada do restauracji Tabun w Otominie. W tym czasie będzie można tu skosztować dań z gęsiny inspirowanych m.in. regionalną kuchnią kaszubską, m.in.: pierogów z gęsiną i marynowaną gruszką, zupy z brukwi na gęsinie, kaszubskiej okrasy z gęsi, gęsiego uda pieczonego z jabłkami oraz gęsiej piersi na różowo.

  • W restauracji Tabun od 4 do 28 listopada będą serwowane różne dania z gęsiny inspirowane m.in. regionalną kuchnią kaszubską.
  • W restauracji Tabun od 4 do 28 listopada będą serwowane różne dania z gęsiny inspirowane m.in. regionalną kuchnią kaszubską.

Gęsina - przepisy od szefa kuchni Króla Gęsiny



Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze M15 Restaurant & Bar. W tym roku restauracja zaserwuje gościom:
  • przystawkę: salceson gęsi z konfiturą pietruszkową i olejem z cząbru,
  • danie główne: ramen na gęsinie z pieczoną gęsią, jajkiem, marynowanymi kurkami, porem, wakame, groszkiem cukrowym, jarmużem, szczypiorem i sezamem,
  • danie główne: pierogi z szarpaną gęsiną z olejem majerankowym,
  • danie główne: de volaille z gęsi z foie gras, z masłem z pieczonym czosnkiem, serwowany na purée z groszku z pieczoną marchewką,
  • danie główne: konfitowane udko z gęsi na sałatce z fasoli z pieczoną kapustą i delikatnym consome,
  • deser: tarta tatin z jabłkiem pieczonym na gęsim smalcu.

Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week. A już w listopadzie Fine Dining Week

- Poza daniami à la carte restauracja oferuje także linię delikatesów, w których znajdziemy między innymi smalec z gęsi oraz bogaty wybór pasztetów i past. Oczywiście, nie może zabraknąć kultowego wina świętomarcińskiego z winnicy Turnau. Posiadamy również bogaty wybór nalewek i wódek regionalnych. Wszystkie te produkty będą dostępne także w koszach prezentowych, z których sprzedażą wkrótce startujemy - mówi Magdalena Molesztak z M15. - Nasz szef kuchni Adrian Gabryszak zdobył już tytuł Króla Gęsiny w poprzednich latach, liczymy, że w tym roku uda nam się powtórzyć sukces.
W restauracji M15 będzie można w tym roku spróbować m.in. ramenu na gęsinie, salcesonu gęsiego oraz de volaille'a z gęsi z foie gras. W restauracji M15 będzie można w tym roku spróbować m.in. ramenu na gęsinie, salcesonu gęsiego oraz de volaille'a z gęsi z foie gras.

Gęsina na św. Marcina w wielu wydaniach



W długi listopadowy weekend dania z gęsiną w roli głównej serwować będzie także bistro Tygle. W specjalnym menu znajdą się:
  • okrasa z gęsi z piklowanymi grzybami i warzywami, gorczycą i śliwką (przystawka zimna),
  • hot dog z rwaną gęsiną, sałata, ketchup ze śliwki, majonez rakowy, cebulka (przystawka ciepła),
  • smażona gęsia wątróbka, jabłka, cebulka, majeranek, domowa brioche (przystawka ciepła),
  • krem z brukwi i ziemniaków na gęsinie, rwana gęsina z gruszką i solonym karmelem, brusznica i chipsy z topinamburu (zupa),
  • "gęsie pipki" ragout z gęsich żołądków, skorzonera, purée z dynią, rydze (danie główne).

Również restauracja Fisherman przygotowała specjalną propozycję z gęsiną w roli głównej. W specjalnym, trzydaniowym menu znajdzie się: szarpana gęś z rokitnikiem nadmorskim, podwędzony półgęsek z "cukierkami" świerkowymi, kawiorem z czarnego bzu i chrupiącymi ozorkami oraz gęsie pipki glazurowane hibiskusem z sosem pieprzowym i kaszubską kalarepą. Cena takiego zestawu to 135 zł.

  • Dania z gęsiny będą dostępne w restauracji hotelu Courtyard by Marriott przez cały listopad.
  • Dania z gęsiny będą dostępne w restauracji hotelu Courtyard by Marriott przez cały listopad.
  • Dania z gęsiny będą dostępne w restauracji hotelu Courtyard by Marriott przez cały listopad.
Dania z gęsiny dostępne są przez cały listopad w ofercie restauracji hotelu Courtyard by Marriott. Spróbować można tutaj:
  • wędzonej piersi z gęsi z chutneyem z podwędzanej śliwki, rzodkiewką i chipsem z jabłka (przystawka zimna),
  • gęsich żołądków z karmelizowaną gruszką, żurawiną i sosem porto (przystawka ciepła),
  • krupniku na gęsinie,
  • konfitowanego udka z gęsi, podawanego z kaszą pęczak, pieczoną dynią i sosem jałowcowym (danie główne),
  • pierogów z gęsiną ze smażonymi kurkami (danie główne).

W Winnym Gronie gęsiny można spróbować już teraz. Restauracja znalazła się w ekskluzywnym gronie odbiorców, którzy mają dostęp do proekologicznych gęsi z Instytutu w Kołudzie Wielkiej, dlatego w karcie gdańskiej restauracji gęsina w różnych postaciach będzie gościć przez kilka miesięcy. 13 listopada odbędzie się tu zaś Święto gęsi kołudzkiej. W tym dniu będzie można nie tylko skosztować potraw z gęsi, ale też nauczyć się robić okrasę i posmakować gęsich pipek. Wszystko to pod czujnym okiem Piotra Lenarta, pasjonata kuchni i organizatora wydarzeń kulinarnych.

13 listopada w restauracji Winne Grono odbędzie się Święto gęsi kołudzkiej. 13 listopada w restauracji Winne Grono odbędzie się Święto gęsi kołudzkiej.

Wydarzenia

Święto gęsi kołudzkiej w Winnym Gronie

degustacja

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (54) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Uwielbiam zupę brukwiową na gęsinie ,jak i pieczoną gęś. (3)

    • 19 2

    • na Kaszubach był to kiedyś standard (1)

      teraz już mało kto w domu robi, a zupa jedna z najlepszych.

      • 6 2

      • Robię ją sobie parę razy jesienią ,żona nie Kaszubka i nie jada zupy .Czekam już na gęsine.

        • 4 1

    • 11listopada

      Zapraszam na zupę brukwiową do Villa Eva.Mamy ją w menu G.Grasa.

      • 0 0

  • Na swietego Marcina najlepsza dziewczyna. (3)

    • 12 3

    • Halina:)

      • 4 4

    • Justyna!

      • 1 1

    • Padlina!

      • 1 1

  • Znów promocja jedzenia miesa.... tragedia... (5)

    • 6 54

    • Gąska jest eko (2)

      Nie pierdzi tyle co cielak

      • 10 5

      • A co to ma do rzeczy? Chyba ze oszołomie odpowiedziałeś w (1)

        Jej stylu.

        • 2 2

        • Miało być oszolomce, ale nawet sztuczna inteligencja gardzi feminazizmem.

          • 3 2

    • (1)

      Tak jest od tysięcy lat.

      • 1 1

      • na świętego łupanego - mamucina

        weź przestań pierdzielić

        • 1 0

  • Taka gąska pieczona w całości z Brovarni.. (7)

    przemawia do wyobraźni.Cóż,może kiedyś,póki co zaczęły się u mnie tzw.lata chude.Oby nie aż siedem lat,jak chce porzekadło,było chudych.
    Życzę tego sobie i innym.

    • 36 3

    • (1)

      Sinuhe wpylał pieczone gąski co wieczór.Kaptah mu przynosił,pewnie nie były drogie.Fakt,Sinuhe był lekarzem,w porywach zarabiał fortunę.Ale to dawno byłoJeżeli chcecie zaprzepaścić całą noc,poświęcić ją lekturze dwóch tomów powieści,czytać z wypiekami na twarzy aż do świtu,zapomnieć o kablówce i Netflixie,kopnąć z lekceważeniem walające się po podłodze prastare płyty DVD,narazić się na gniew małżonki za jej zaniedbanie to jesteście właściwymi ludźmi.Kumaci wyguglują.Odsyłam do lektury.

      • 3 5

      • Książka super tylko mam wrażenie, , że tego typu

        lekturę odkrywa się i podnieca mądrościami w niej zawartymi w liceum.

        • 0 0

    • Żeby zjeść cała gęś, potrzeba pewnie z dziesieciu chłopa, ale fakt, nie wiem ile ta Browarnia bierze. (3)

      P. S. W polskim alfabecie nie ma v, na pewno prawidłowo nazwę podałeś?

      • 6 1

      • Cała 600 zł (2)

        Wczoraj jadłem u nich udziec za 79 zł i nie był wart tej ceny także z całą kaczką będzie podobnie. Piwo kiedyś wybitne, dziś ledwie poprawne.

        • 7 1

        • Dzięki za informacje, a miałem tam się niedługo wybierać (1)

          • 6 1

          • Nie warto !

            • 4 1

    • Nie dziwię się małżonce , zamiast czytać całe noce zabierz się do uczciwej pracy ! A wtedy nie będziesz miał chudych lat Nicponiu !

      • 1 6

  • Opinia wyróżniona

    A na deser... (3)

    Rogal świętomarciński... Uwaga oryginalny ( z certyfikatem) robiony jest na.. margarynie :/ skandal, oraz dodawane są m.in. okruchy cukiernicze, orzeszki ziemne.. specyfika pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej zrobić samemu.. biały mak, miód, orzechy włoskie itd. roboty jest od uja, ale warto ;)

    • 25 3

    • Olać certyfikat (1)

      W Poznaniu wiedzą gdzie kupić wspaniałe rogale - robione na maśle. Jadłem i potwierdzam doskonałe wrażenie.

      • 8 0

      • W biedronie też są dobre. I bez kolejki

        • 2 7

    • niestety syf w marketach w ogole nalezy omijac je szerokim lukiem
      a cukiernie oszczedzaja i masy makowe i orzechowe to jedna wielka chemia...

      • 5 0

  • Żenująca tradycja. (3)

    Biedne gęsi.

    • 9 35

    • Kraj jadacy na tradycji - tradycja picia wodki, tradycja jedzenia miesa, tradycja chrzczenia dzieci, (1)

      tradycja rodzenia w bólach, etc

      • 12 13

      • Zapomniałeś o najważniejszej tracycji: oni też kradli więc my kradniemy jeszcze więcej.

        To im się po prostu należy!

        • 10 11

    • Aż tak ci żal pobratymek?

      • 0 0

  • (4)

    wiekszosc tych potraw wyglada koszmarnie, jakby hiena wy...zy...gała

    • 7 21

    • (1)

      gęsie pipki glazurowane hibiskusem z sosem pieprzowym i kaszubską kalarepą.

      czym rózni sie kaszubska kalarepa od zwykłej?

      • 7 2

      • Juz tłumaczymy: kaszubska kalarepa, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Kaszub.

        Tym rózni się od zwykłej. Mam nadzieję że wytłumaczyliśmy

        • 7 1

    • Pokaż twoje dania ,chętnie obejrzymy.

      • 4 2

    • sami kelnerzy?

      • 2 0

  • Może i bym zajrzał do jednej z tych restauracji, ale ... (1)

    Jak widzę w perspektywie takie podwyżki jak gaz, prąd, woda, śmieci a przy tym wszystkim niższa pensja przez nowy polski wał to chyba zrezygnuję, bo od stycznia nie tylko o gęsinie będę mógł pomarzyć ale i o chlebie z masłem.

    • 31 9

    • Na masło stać, powodzi się.

      • 7 1

  • To są porcje dla dzieci ??? (1)

    Bo wydać kupę kasy a potem dopychać kebsem to słaby deal ....

    • 11 2

    • Tak, to są porcje dla dorosłych ludzi, a nie przyjezdnego barachła!

      • 0 0

  • i znowu umrze w bólu kilkaset tysięcy istnień (3)

    żeby innemu gatunkowi dobrze się odbiło

    • 10 20

    • na pocieszenie...tych ludzi ktorych nie skremuja

      zjedza robale

      • 2 3

    • (1)

      Masz na myśli stado tygrysów lub lwów które nieustannie polują na inne gatunki?

      • 1 1

      • 60 mld istnien rocznie dla bekniec i pierdniec

        z czego 80% przed ukonczeniem 2 lat, z czego ponad polowa ginie by zostac wyzucona bo sie przeterminowala. ludzie to mordercy

        • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane