• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala restauracyjna powstanie w CH Batory

Łukasz Stafiej
7 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • CH Batory w grudniu obchodzić będzie 20. urodziny.
  • Parter Batorego częściowo zostanie zagospodarowany na potrzeby hali restauracyjnej.
  • Strefa przeznaczona dla food trucka (codziennie innego) znajduje się przy głównym wejściu do obiektu.

Parter gdyńskiego Centrum Handlowego Batory zobacz na mapie Gdyni z końcem roku zamieni się w tzw. halę restauracyjną na wzór modnych warszawskich Koszyków. Wcześniej, bo 14 maja przed obiektem ruszy strefa dla barobusów.



Czy hala restauracyjna w Batorym to dobry pomysł?

Food halls albo, bardziej po polsku, tzw. hale restauracyjne to najgorętszy trend w polskiej gastronomii w ostatnim czasie. Modę na tego typu przestrzeń gastronomiczną, gdzie na kilkuset (albo więcej) metrach kwadratowych swoje stoiska otwierają modne bary i restauracje serwujące nowoczesną, autorską kuchnię, wylansowała na rodzimym gruncie warszawska Hala Koszyki.

Niedawno pisaliśmy, że podobna przestrzeń powstanie na Wyspie Spichrzów. Teraz udało się nam dowiedzieć, że halę restauracyjną planuje otworzyć również gdyńskie Centrum Handlowe Batory na parterze obiektu.

- Strefa składać się będzie z kilkunastu lokali gastronomicznych o powierzchni od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów kwadratowych oraz ogólnodostępnej części stolikowej. Naszym celem jest stworzenie miejsca innego niż dotychczas znane z centrów handlowych strefy tzw. food court - mówi Sylwia Brzyska zajmująca się marketingiem w CH Batory.
Najemcami lokali będą lokalni gastronomicy z ciekawymi i nowatorskimi konceptami gastronomicznymi m.in. specjalizujący się w jedzeniu ulicznym z różnych stron świata. Otwarcie planowane jest na przełomie roku.

To niejedyne działanie związane z gastronomią zaplanowane przez gdyńskie centrum handlowe, które w grudniu tego roku obchodzić będzie 20. urodziny.

14 maja przy Batorym otwarta zostanie strefa food trucków przy głównym wejściu od ul. 10 lutego.

- Przestrzeń zostanie wzbogacona o małą architekturę oraz dużo zieleni, a miłe spędzanie czasu urozmaicać będą food trucki - codziennie inny, aby zapewnić jak największą różnorodność - mówi Brzyska.
Jak dodaje Brzyska, obie przestrzenie będą także czynne w niedziele wolne od handlu.

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • A ile z tego będzie miał ???? (5)

    A jaki procent będzie z tego miał nasz prezydent nasz ukochany Neron Leszczynek.

    • 16 26

    • Gdzie Trolle Horały ? (2)

      Gdzie Janusz ch i ten burak z trojmiasto.pl, co kazdego od trolli wyzywa ? Bo pan "kim dzon szczur" to oficjalny gdanski niedolaniec. Jemu trzeba wybaczyć ze względu na pochodzenie ;) Pieniadze w partii sie skonczyly ? Czy jednak nikłe szanse na fotel ? Szczere pytanie

      • 3 5

      • Janusz Ch. z uwielbieniem czci budynia i zarazem jest od Horały? Chyba coś bredzisz.

        • 2 0

      • Ten ktory wszystkich od trolli wyzywa teraz nie pracuje.

        Jak UM zacznie dzialac to uslyszymy od kaczych lapach, brazowych smugach itp

        • 3 2

    • lecz się, chłopie....

      • 5 1

    • Przecież budyń w Gdyni nie rządzi,ogarnij się.

      • 8 3

  • szkoda że brzeska nie rozwineła myśli ze to INNY pomysł na food court (2)

    bo ja nie widzę różnicy

    • 11 3

    • (1)

      czy ktoś wie czy chcą cały parter zmienić (raczej watpię) a jeśli nie to jaką część?

      • 2 1

      • Zmienia tylko KFC i SFINKSA - reszta po staremu.

        W miejscu KFC ma byc fastfood z kurczakami, w miejscu Sfinksa ma byc restauracja.

        Aby podbic statystyki kazdy z przybytkow zostanie podzielony na sektory wspomnianej wielkosci kilkunastu metrow kwadratowych (dwa stoliki na sector).

        • 2 1

  • (4)

    A ja lubię jadać w bistro na przeciwko (takie kaszubskie barwy) i nie zamierzam zmienić przyzwyczajeń :)

    • 12 11

    • naprzeciwko w j. polskim piszemy razem - nie wiem jak po kaszubsku (2)

      ale ta restauracja ma cokolwiek wspólnego z Kaszubami?

      • 16 3

      • Coś za dużo GYMsa hipster. Stres robisz.

        • 1 0

      • No, jest na Kaszubach...

        • 3 3

    • Naprzeciwko piszemy razem,a nie "na przeciwko"

      • 0 0

  • co z szpetnym parkingiem za Batorym? szczurek dlaczego blokujesz zmiany??? (2)

    • 9 13

    • Ten sam tekst jeszcze raz? Za „kopiuj i wklej” też płacą?

      • 1 0

    • Teren invest komfort, tam pytaj

      • 9 1

  • smacznego, talerze pełne odpadającego tynku. (1)

    a historia zatoczyła koło. Dawno temu, na miejscu batorego stały pawilony, które zrównali z ziemią, żeby postawić coś co nie będzie(!) szpecić miasta. Za grubą kasę powstał batory. Dzisiaj jest to już skansen architektury i myślenia rodem z lat 90tych. Który oblepili reklamami, a teraz obstawią go jeszcze ciężarówkami. Pięknie! Wejherowo tańczy i śpiewa.

    • 36 6

    • bujaj się, to jedyne ch w gdyni

      które jest sensownie przemyślane.

      • 0 1

  • no i kiedy remont nawierzchni Bulwaru i kiedy będą kibelki ? - co by po krzakach nie latać (1)

    • 15 0

    • Nasze wnuki nie dożyją :(

      • 4 1

  • Super

    SUPER!!! Hala Koszyki to moje ulubione miejsce w Warszawie!

    • 6 3

  • Batory to padlina

    • 2 7

  • Świetny pomysł (1)

    Wreszcie poznam więcej gdyńskich hipsterów!

    • 15 3

    • Nie ma takowych w Gdyni

      • 2 0

  • Nareszcie jakiś sensowny pomysł na ten skansen z lat 90tych. Szkoda tylko że zniknie sklepik Tchibo;)

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane