• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala restauracyjna powstanie w CH Batory

Łukasz Stafiej
7 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • CH Batory w grudniu obchodzić będzie 20. urodziny.
  • Parter Batorego częściowo zostanie zagospodarowany na potrzeby hali restauracyjnej.
  • Strefa przeznaczona dla food trucka (codziennie innego) znajduje się przy głównym wejściu do obiektu.

Parter gdyńskiego Centrum Handlowego Batory zobacz na mapie Gdyni z końcem roku zamieni się w tzw. halę restauracyjną na wzór modnych warszawskich Koszyków. Wcześniej, bo 14 maja przed obiektem ruszy strefa dla barobusów.



Czy hala restauracyjna w Batorym to dobry pomysł?

Food halls albo, bardziej po polsku, tzw. hale restauracyjne to najgorętszy trend w polskiej gastronomii w ostatnim czasie. Modę na tego typu przestrzeń gastronomiczną, gdzie na kilkuset (albo więcej) metrach kwadratowych swoje stoiska otwierają modne bary i restauracje serwujące nowoczesną, autorską kuchnię, wylansowała na rodzimym gruncie warszawska Hala Koszyki.

Niedawno pisaliśmy, że podobna przestrzeń powstanie na Wyspie Spichrzów. Teraz udało się nam dowiedzieć, że halę restauracyjną planuje otworzyć również gdyńskie Centrum Handlowe Batory na parterze obiektu.

- Strefa składać się będzie z kilkunastu lokali gastronomicznych o powierzchni od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów kwadratowych oraz ogólnodostępnej części stolikowej. Naszym celem jest stworzenie miejsca innego niż dotychczas znane z centrów handlowych strefy tzw. food court - mówi Sylwia Brzyska zajmująca się marketingiem w CH Batory.
Najemcami lokali będą lokalni gastronomicy z ciekawymi i nowatorskimi konceptami gastronomicznymi m.in. specjalizujący się w jedzeniu ulicznym z różnych stron świata. Otwarcie planowane jest na przełomie roku.

To niejedyne działanie związane z gastronomią zaplanowane przez gdyńskie centrum handlowe, które w grudniu tego roku obchodzić będzie 20. urodziny.

14 maja przy Batorym otwarta zostanie strefa food trucków przy głównym wejściu od ul. 10 lutego.

- Przestrzeń zostanie wzbogacona o małą architekturę oraz dużo zieleni, a miłe spędzanie czasu urozmaicać będą food trucki - codziennie inny, aby zapewnić jak największą różnorodność - mówi Brzyska.
Jak dodaje Brzyska, obie przestrzenie będą także czynne w niedziele wolne od handlu.

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • A bar mleczny bedzie? (2)

    • 15 2

    • Tak Twoja mama bedzie dostawca mleka. (1)

      • 2 5

      • A ja będę od siebie dodawał śmietanę prosto z kija

        • 2 1

  • A ten fudtrak to nikomu nie będzie przeszkadzać? (6)

    Bo autobus na uboczu przy Domu Marynarza jakoś przeszkadzał...

    • 65 12

    • co z szpetnym parkingiem za Batorym??? szczurek dlaczeg blokujesz zmiany??? (3)

      • 13 16

      • (1)

        Teren prywatny. Miasto nic do jego nie ma. Nie pisz bzdur, bo ludzie wierzą w słowo pisane i potem sieją durne plotki

        • 17 2

        • Nic do tego?

          A kiedy w momencie zwrotu dzialki prywatnemu wlascicielowi zmieniali plan zagospodarowania z biurowca na tereny zielone to jakos mielimieli cos do gadania.

          • 4 3

      • wypij wiadro białej farby, przestaniesz pitolic o parkingach

        • 13 0

    • autobus na uboczu to był syf i malaria z kiełbachą

      rodem z bangladeszu, obklejony reklamami coca-coli

      Nie porównuj do food tracków

      • 18 10

    • nie dziwię się, że przeszkadzał

      • 15 14

  • "o powierzchni od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów "

    Marze, zeby zjesc cos w knajpce o powierzchni kilkunastu metrow kwadratowych.

    Strefa food truckow przed wejsciem od 10 Lutego - to ile sie w tej "strefie" zmiesci Food truckow?

    Jeden/dwa? Chyba, ze chodzi o Cinquecento dostawcow pizzy na telefon - wtedy moze 4 sie wcisna.

    • 14 1

  • Można by to było zainstalować wzdłuż Bulwaru !- wiem ,że bardzo brakuje Gdynianom i nie tylko -

    aby przy Bulważe znalazły się stoliczki pod parasolkami gdzie można by przekąsić kielabaske z grilla , a może i rybke , łyknać kawke ,herbatke itd. itp.

    • 10 5

  • gdyby nie zakaz handlu w niedzielę baton nadal byłby mdły i nijaki

    może teraz coś ruszy

    • 3 3

  • Już nigdy...

    ...nie zagłosuję na Samorządność w Gdyni,to kłamcy,kłamcy i jeszcze raz kłamcy!!!!

    • 5 5

  • Autorska kuchnia (1)

    Mcdonalds, burger king, kfc, pizza hut, jakis makaron, kanapki, salatki dla brodatych i kawa starbucks dla tych co lubia nadgryzione jablka

    • 32 4

    • Koncept

      • 5 0

  • a może coś dla chlorów z wiczlina (1)

    jakies darmowe jabole na otwarcie?

    • 15 7

    • Pewnie sam marzysz o mieszkaniu na Wiczlinie :)

      • 2 6

  • Gdynia to nie Warszawa

    To w sumie komplement ;-) ale w Warszafce klienci to głównie korporacje i króluje tam firmowa karta kredytowa. U nas raczej jedzenie lunchowe (proste) w przerwie na obiad w tygodniu i wyjście z rodziną na niedzielny, bardziej wyszukany obiad. Jeśli będzie tam różnorodnie, ciekawie i w przystępnych cenach, to ma może jednak szansę na sukces. Ważne, aby to nie była przypadkowa zbieranina podobnej jakości średnich lokali. Pomysł wart na pewno spróbowania, bo przynajmniej jest to coś innego, ale nie jestem jednak pewien tego potencjału w Gdyni.

    • 11 3

  • dobry pomysł może to ożywi Batorego bo centrów handlowych jest za duzo (1)

    a taka hala koszyki naprawdę daje rade

    • 34 7

    • jutro tam jedziemy

      Z karyną i dziećmi coś zjeść.

      • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane