- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-28 17:27
Gastronomia ledwo przędzie, a Wy to jeszcze oceniacie! (5)
Wstyd mi za ten ranking. Lepiej pomóżcie gastro!
- 20 95
-
2020-10-30 13:31
No właśnie pomagają, najlepszym. Przecież to świetna reklama! A inni niech się bardziej postarają.
- 2 1
-
2020-10-28 18:49
taak? (1)
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie.
Czytaj więcej na:
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Jedzenie-na-telefon-test-trzech-pizzerii-z-Trojmiasta-n150101.html#tri- 5 0
-
2020-10-28 20:12
Nie chciała wystawić złych ocen.
- 3 0
-
2020-10-28 17:37
(1)
To po co strajkujecie jak Wam tak źle? Jakby mi kazali zamknąć budę,to wszędzie szukałabym zarobku, a wy ściemniacie
- 12 9
-
2020-10-28 17:49
Ty jedynie jakiego zarobku szukasz to w pośredniaku.
- 6 11
-
2020-10-28 18:34
hihi (2)
Wolność słowa i usuwanie opinii
Żegnam- 21 2
-
2020-10-28 21:12
nikt nie bedzie tesknił (1)
- 1 7
-
2020-10-30 10:36
Jecie za darmo i jeszcze wam do redakcji dostarczą.
Dlatego ten zachwyt.
- 3 0
-
2020-10-28 17:57
Test to pic na wodę fotomontaż (4)
Większość właścicieli lokali gastronomicznych zna autorkę "recenzji" więc nie da się ukryć że wiedzą jak ja udobruchać.
- 50 8
-
2020-10-28 22:10
Obiektywizm (1)
Zwłaszcza w jednej z oliwskich knajp jednego z miejskich radnych. Gdzie autorka poszła dwa razy ( bo za pierwszym razem rzekomo było przed zmianą menu, a recenzja nie została opublikowana). A "rewizyta" to oczywiście 6/6 i same ochy achy, choć nie potwierdzają tego niezależne opinie w Internecie.
Czy inne lokale też mogą liczyć na taką łaskę?- 24 0
-
2020-10-30 09:40
Tak, tak, obiektywizm, matole, na pewno tego słowa szukałeś.
- 1 2
-
2020-10-28 21:46
Udob co?
Myślisz, że tak to działa?
- 2 1
-
2020-10-28 18:48
motofontaż sie pisze
- 9 1
-
2020-10-28 22:20
lekko i bez pretensjonalności elo! (1)
Agnes just likes pizza. Agnes is happy. Happy Agnes is Agnes with pizza. omomomomo po co tam smaki dalekich podróży
- 4 0
-
2020-10-30 08:40
Dżizas, ale mnie rozbawiłaś/-eś tym komentarzem! Jak dobrze, że są ludzie z takim poczuciem humoru! Cały dzień dzisiaj będzie za mną chodzić wyobrażenie tęgiej jejmości otoczonej pudełkami pizzy, oburącz opychającej się trójkącikami. Omomomomo...
- 0 0
-
2020-10-30 06:16
Co za "praca" (1)
Koleś zamawia 3 pizze, mówi co mu smakowało i 140 komentarzy... To jest jakas paranoja.... "Wielki" dziennikarz.
- 4 1
-
2020-10-30 07:32
Trzeba się było uczyć
- 0 1
-
2020-10-29 18:34
Pogórzanka na Obłużu. (1)
Jak dla mnie bezkonkurencyjna
- 3 1
-
2020-10-30 07:12
Hahahaha pogórzanka na pogórzu raczej
- 1 1
-
2020-10-29 12:04
Anker (1)
i długo, długo nic.....
- 5 5
-
2020-10-30 06:36
no właśnie....
nie chciałem tu za bardzo krypto ,ale moim zdaniem boloneise mają spoko , wszystko co trzeba czyli ciasto ,ser ,mięsiwo i cena , mi tam pasuje :)
- 1 0
-
2020-10-29 10:23
"Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno" (3)
Naprawdę, proszę zachować resztki godności. Pani nigdy nie jadła czegoś "ostrego jak diabli" Zabawa z ostrym jak diabli zaczyna się od sosu 800k-1mln SHU i wyżej dla bardziej wprawionych. Papryka jalapeno ma 8000 SHU.
- 11 4
-
2020-10-29 18:01
Masz po prostu wyższa tolerancje, wiec potrzebujesz milionów jednostek, by odczuć piekielna ostrość. (1)
Pani ma pełne prawo pisać tak, jak czuje.
- 4 3
-
2020-10-29 20:36
To powinna napisać "moim zdaniem"
- 4 0
-
2020-10-29 13:15
Mi wystarczy Da Bomb, zeby miec ogien z d*py:-)
- 0 0
-
2020-10-28 17:46
(3)
Brooklyn pizza korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie . Gbury nie kierowcy i wieczny problem z resztą!
- 26 4
-
2020-10-29 19:03
cry me a river...
No chyba nazwa o czymś świadczy! Wpadasz na Brooklyn i jeszcze marudzisz? Wyskakuj z skarpetek chłystku i żebym tu ciebie więcej nie widział! Adios muchachos!
- 0 0
-
2020-10-28 18:03
(1)
nie znam tej pizzy, ale mógłbyś sięzdecydować, co Ci w niej nie pasuje - jedzenie czy obsluga? :P
- 1 6
-
2020-10-29 06:29
No przecież napisał -_-
"...korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie"- 7 0
-
2020-10-28 23:16
(2)
łudziłam się że pani autorka zniknie na czas zamknięcia restauracji, co za szkoda
- 8 4
-
2020-10-29 18:08
Liczyłeś może, ze w ogóle pójdzie na zasiłek?
- 0 1
-
2020-10-29 08:19
A jednak wchodzisz w treść artykułu i jeszcze komentarz zostawiasz.
I o to chodzi.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.