- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-28 20:44
Samo stwierdzenie... (5)
... że pizza smakowała z sosem czosnkowym już powinno zdyskwalifikować taką pizzę. Pizze je się bez sosu - jej własny pod składnikami powinien być wystarczająco dobry. Podstawowa zasada - nie zamawiać w lokalach gdy po wybraniu pizzy pytają się jaki sos do tego.
- 35 4
-
2020-10-29 08:03
Ale polska pizza to taka właśnie na grubym cieście, z toną składników i zalana czosnkowym. (2)
Przeciętny Polak na regularną włoską pizzę kręci nosem.
- 3 1
-
2020-10-29 18:07
No właśnie, większość klientów tak lubi, wiec większość lokali pyta :)
Ale światowcy maja tez swoje racje, włoska pizza jest najlepsza :)
- 1 0
-
2020-10-29 09:20
Skąd wiesz?
- 1 0
-
2020-10-29 08:29
Dla mnie jak ktoś chce to niech sobie zje z sosem czosnkowym. Mnie tylko śmieszy to wybieranie pizzy do tego sosu. Bo jak zalewają ja czosnkowym czy ostrym to nieważne co jest pod spodem. Czujesz tylko sos.
- 7 0
-
2020-10-28 21:05
Znalazł się gastronomiczny purysta. Przeszkadza ci ten sos? Zgadnij, co? Nie musisz go jeść.
- 3 10
-
2020-10-29 10:16
Lepsza od dowożonej jest pizza mrożona np. Giuseppe. (1)
Mrożona, po wyjęciu z piekarnika ma chrupiące ciasto. Pizza dowożona jest flakowata i jest bardzo słabo udekorowana dodatkami.
- 6 4
-
2020-10-29 18:05
A prosiłeś kiedyś, żeby Ci na chrupko ciasto wypiekli?
Bo może warto spróbować :)
- 0 2
-
2020-10-28 17:55
Najlepsze pizze to mrożone Riga i Giuseppe. (8)
- 68 21
-
2020-10-29 07:30
(2)
giuseppe jest strasznie gumowa. nie polecam.
- 1 5
-
2020-10-29 10:01
(1)
Spróbuj ją upiec w piekarniku. Nie wystarczy tylko wyjąć z pudełka.
- 19 0
-
2020-10-29 18:04
Trafiony, zatopiony :)
- 5 0
-
2020-10-29 10:33
Oj, powiem Ci że wole proste historie "kaszubską" i feliciane.
- 2 0
-
2020-10-29 00:16
Bida klepie
Jak cie nie stać to owszem :)
- 0 6
-
2020-10-28 23:36
I twój stary
- 1 4
-
2020-10-28 22:45
Najlepsze są te z Biedronki ale nie mrożone tylko świeże. Są pyszne i lepsze niż niejedna z pizzerii. Moja ulubiona z kurczakiem.
- 4 5
-
2020-10-28 18:06
Z mrożonek tak
Masz racje
- 16 2
-
2020-10-28 17:08
Jak pizza to musi być z ananasem! (11)
Do tego najlepiej jeszcze banan, brzoskwinie i dla przełamania smaku anchois z oliwą truflową.
- 76 42
-
2020-10-28 17:16
no i do popicia (2)
koniecznie piwo z 2 łyżeczkami cukru!
- 20 0
-
2020-10-29 18:03
Piwo tylko z solą :)
- 0 0
-
2020-10-28 17:21
Oj nie, to ma zły indeks glikemiczny. Chociaż czasem można sobie zaszaleć.
Osobiście wybrałbym lekkie, wytrawne frizzante. Pomoże strawić ser i uwypukli smak rybek.
- 4 4
-
2020-10-28 19:17
(1)
I zasmażka!
- 8 0
-
2020-10-29 18:03
Spam? :)
- 1 0
-
2020-10-29 10:59
I zasmażką.
- 1 1
-
2020-10-28 21:03
Włosi płaczą xD
- 8 1
-
2020-10-28 20:11
Z frytkami i majonezem!
Jadłem we Florencji - prawdziwa włoska pizza!
- 5 3
-
2020-10-28 19:13
(1)
Jak pizza to tylko z DragonPizza na Przymorzu
- 0 10
-
2020-10-28 19:22
Prosimy bez kryptoreklamy ...
- 15 2
-
2020-10-28 18:50
racja, dodałbym to tego ciutkę czekolady mlecznej i marchwi z ziemiaczkami
- 17 0
-
2020-10-28 19:34
(3)
Co to za ankieta? Pizza z ananasem? To nie pizza
- 19 7
-
2020-10-29 14:30
(2)
Możecie nalać polakówowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polak wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe. Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polakówowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje. Dlatego mnie nie dziwi, że 3/4 z was, biedaki szkaluje hawajską. nie dziwi mnie to, ponieważ wiem że jesteście tylko biednymi cebulakami i całe życie schabowe z mięsa za 7,99/kg. Nie znacie życia, wasze kubki smakowe są wypalone od podrobionych fajek i ch***wej wódki. Nigdy nie mieliście okazji poznać smaków. Na widok pizzy z miodem byście pewnie skakali i darli mordę jak te małpy w zoo. Kompozycja słodko-słone, albo słodko-kwaśne to jedna z najlepszych rzeczy jakie można skonsumować. Prawdziwa eksplozja dla wyrafinowanych smakoszy.
W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.- 4 2
-
2020-10-29 17:54
Nawet to zabawne :)
- 4 0
-
2020-10-29 15:23
Słono kwaśne jest
Malibu z kija
- 1 0
-
2020-10-29 06:19
Zrób artykuł o pizzy, nie podaj ile która ważyła. Nieraz kupowałem "dużą", a (2)
karton w jednej pizzerri był ciężki, w innych miałem wrażenie, że jest pusty.
- 6 0
-
2020-10-29 16:01
Dokadnie. Powinna byc podana waga. (1)
Zdarzyło mi się zamówić pizzę mega na trzy osoby. Miała być mega a byliśmy po niej głodni. Była tak cienka jak naleśnik. Więc jak być sytym po jednym nalesniku.
- 1 1
-
2020-10-29 17:52
Pizza powinna być cienka jak naleśnik :)
Ale faktycznie jest wiele lokali, które serwują bułkę z dodatkami podobnymi do tych z pizzy. Dla każdego coś miłego.
- 1 0
-
2020-10-29 12:14
Pamiętam pierwszą pizzerię w Gdańsku na ul. Piwnej. Prowadził ją Włoch. (2)
Pizza była w jednym rozmiarze, z jednym zestawem składników. Doprawiona była oryginalnymi przyprawami włoskimi. Takich przypraw już potem nigdy nie jadłem. Ciekawostka: pizzę jadło się nożem i widelcem. W tym lokalu podawano też spaghetti i zupę cebulową. Serwowano tylko 3 dania. Prawie zawsze było czekać w kolejce.
- 12 1
-
2020-10-29 16:41
Na Ogarnej też była dobra pizza.
- 1 0
-
2020-10-29 14:23
Podobnie było w restauracji w Gdyni na Starowiejskiej.
- 0 0
-
2020-10-28 21:04
najlepsza pizza to domowa (1)
jw
- 6 6
-
2020-10-29 14:28
Ale zajmuje wiele czasu
- 1 0
-
2020-10-28 20:24
Najlepsza pizza z TINO na Chlemie (2)
Pychota...
- 3 17
-
2020-10-29 14:28
Po Tino to tylko sr*czka jest
- 3 0
-
2020-10-28 21:16
Przestań polecać ten syf
- 5 0
-
2020-10-29 11:40
Pizza
Wolę sam w domu zrobić za tą cenę to mam trzy blachy zrobione ...
- 4 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.