• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta

Agnieszka Haponiuk
28 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Zamiast cyklu "Jemy na mieście" zamawiam jedzenie do domu. Tym razem wybrałam sześć pizz z trzech trójmiejskich pizzerii. Zamiast cyklu "Jemy na mieście" zamawiam jedzenie do domu. Tym razem wybrałam sześć pizz z trzech trójmiejskich pizzerii.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Moja ulubiona pizza to:

Niestety, ale znowu musimy się pożegnać z wizytami w naszych ulubionych restauracjach, pubach i kawiarniach. Na szczęście wciąż możemy zamawiać jedzenie na wynos lub telefon i jeśli możecie, to wspierajcie lokalnych restauratorów, bo nadszedł dla nich naprawdę trudny czas.

Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.

Oranżeria



Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6Mapka zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.

Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):

- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).

Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.

Margherita z Oranżerii. Margherita z Oranżerii.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.

To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.

Pizza Aglio olio z Oranżerii. Pizza Aglio olio z Oranżerii.

Brooklyn Pizza



W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11.Mapka Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.

Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:

- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).

Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".


Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.

Pizza Pepperoni od Brooklyn Pizza. Pizza Pepperoni od Brooklyn Pizza.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.

Pizza Hawaii od Brooklyn Pizza. Pizza Hawaii od Brooklyn Pizza.

NOI pizza i wino



Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14Mapka. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.

Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):

- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).

Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.

Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.

Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście



Pizza Vegetariana od NOI pizza i wino. Pizza Vegetariana od NOI pizza i wino.
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.

Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.

Pizza Spinata od NOI pizza i wino. Pizza Spinata od NOI pizza i wino.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!

Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Samo stwierdzenie... (5)

    ... że pizza smakowała z sosem czosnkowym już powinno zdyskwalifikować taką pizzę. Pizze je się bez sosu - jej własny pod składnikami powinien być wystarczająco dobry. Podstawowa zasada - nie zamawiać w lokalach gdy po wybraniu pizzy pytają się jaki sos do tego.

    • 35 4

    • Ale polska pizza to taka właśnie na grubym cieście, z toną składników i zalana czosnkowym. (2)

      Przeciętny Polak na regularną włoską pizzę kręci nosem.

      • 3 1

      • No właśnie, większość klientów tak lubi, wiec większość lokali pyta :)

        Ale światowcy maja tez swoje racje, włoska pizza jest najlepsza :)

        • 1 0

      • Skąd wiesz?

        • 1 0

    • Dla mnie jak ktoś chce to niech sobie zje z sosem czosnkowym. Mnie tylko śmieszy to wybieranie pizzy do tego sosu. Bo jak zalewają ja czosnkowym czy ostrym to nieważne co jest pod spodem. Czujesz tylko sos.

      • 7 0

    • Znalazł się gastronomiczny purysta. Przeszkadza ci ten sos? Zgadnij, co? Nie musisz go jeść.

      • 3 10

  • Lepsza od dowożonej jest pizza mrożona np. Giuseppe. (1)

    Mrożona, po wyjęciu z piekarnika ma chrupiące ciasto. Pizza dowożona jest flakowata i jest bardzo słabo udekorowana dodatkami.

    • 6 4

    • A prosiłeś kiedyś, żeby Ci na chrupko ciasto wypiekli?

      Bo może warto spróbować :)

      • 0 2

  • Najlepsze pizze to mrożone Riga i Giuseppe. (8)

    • 68 21

    • (2)

      giuseppe jest strasznie gumowa. nie polecam.

      • 1 5

      • (1)

        Spróbuj ją upiec w piekarniku. Nie wystarczy tylko wyjąć z pudełka.

        • 19 0

        • Trafiony, zatopiony :)

          • 5 0

    • Oj, powiem Ci że wole proste historie "kaszubską" i feliciane.

      • 2 0

    • Bida klepie

      Jak cie nie stać to owszem :)

      • 0 6

    • I twój stary

      • 1 4

    • Najlepsze są te z Biedronki ale nie mrożone tylko świeże. Są pyszne i lepsze niż niejedna z pizzerii. Moja ulubiona z kurczakiem.

      • 4 5

    • Z mrożonek tak

      Masz racje

      • 16 2

  • Jak pizza to musi być z ananasem! (11)

    Do tego najlepiej jeszcze banan, brzoskwinie i dla przełamania smaku anchois z oliwą truflową.

    • 76 42

    • no i do popicia (2)

      koniecznie piwo z 2 łyżeczkami cukru!

      • 20 0

      • Piwo tylko z solą :)

        • 0 0

      • Oj nie, to ma zły indeks glikemiczny. Chociaż czasem można sobie zaszaleć.

        Osobiście wybrałbym lekkie, wytrawne frizzante. Pomoże strawić ser i uwypukli smak rybek.

        • 4 4

    • (1)

      I zasmażka!

      • 8 0

      • Spam? :)

        • 1 0

    • I zasmażką.

      • 1 1

    • Włosi płaczą xD

      • 8 1

    • Z frytkami i majonezem!

      Jadłem we Florencji - prawdziwa włoska pizza!

      • 5 3

    • (1)

      Jak pizza to tylko z DragonPizza na Przymorzu

      • 0 10

      • Prosimy bez kryptoreklamy ...

        • 15 2

    • racja, dodałbym to tego ciutkę czekolady mlecznej i marchwi z ziemiaczkami

      • 17 0

  • (3)

    Co to za ankieta? Pizza z ananasem? To nie pizza

    • 19 7

    • (2)

      Możecie nalać polakówowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polak wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe. Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polakówowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje. Dlatego mnie nie dziwi, że 3/4 z was, biedaki szkaluje hawajską. nie dziwi mnie to, ponieważ wiem że jesteście tylko biednymi cebulakami i całe życie schabowe z mięsa za 7,99/kg. Nie znacie życia, wasze kubki smakowe są wypalone od podrobionych fajek i ch***wej wódki. Nigdy nie mieliście okazji poznać smaków. Na widok pizzy z miodem byście pewnie skakali i darli mordę jak te małpy w zoo. Kompozycja słodko-słone, albo słodko-kwaśne to jedna z najlepszych rzeczy jakie można skonsumować. Prawdziwa eksplozja dla wyrafinowanych smakoszy.
      W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

      • 4 2

      • Nawet to zabawne :)

        • 4 0

      • Słono kwaśne jest

        Malibu z kija

        • 1 0

  • Zrób artykuł o pizzy, nie podaj ile która ważyła. Nieraz kupowałem "dużą", a (2)

    karton w jednej pizzerri był ciężki, w innych miałem wrażenie, że jest pusty.

    • 6 0

    • Dokadnie. Powinna byc podana waga. (1)

      Zdarzyło mi się zamówić pizzę mega na trzy osoby. Miała być mega a byliśmy po niej głodni. Była tak cienka jak naleśnik. Więc jak być sytym po jednym nalesniku.

      • 1 1

      • Pizza powinna być cienka jak naleśnik :)

        Ale faktycznie jest wiele lokali, które serwują bułkę z dodatkami podobnymi do tych z pizzy. Dla każdego coś miłego.

        • 1 0

  • Pamiętam pierwszą pizzerię w Gdańsku na ul. Piwnej. Prowadził ją Włoch. (2)

    Pizza była w jednym rozmiarze, z jednym zestawem składników. Doprawiona była oryginalnymi przyprawami włoskimi. Takich przypraw już potem nigdy nie jadłem. Ciekawostka: pizzę jadło się nożem i widelcem. W tym lokalu podawano też spaghetti i zupę cebulową. Serwowano tylko 3 dania. Prawie zawsze było czekać w kolejce.

    • 12 1

    • Na Ogarnej też była dobra pizza.

      • 1 0

    • Podobnie było w restauracji w Gdyni na Starowiejskiej.

      • 0 0

  • najlepsza pizza to domowa (1)

    jw

    • 6 6

    • Ale zajmuje wiele czasu

      • 1 0

  • Najlepsza pizza z TINO na Chlemie (2)

    Pychota...

    • 3 17

    • Po Tino to tylko sr*czka jest

      • 3 0

    • Przestań polecać ten syf

      • 5 0

  • Pizza

    Wolę sam w domu zrobić za tą cenę to mam trzy blachy zrobione ...

    • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane