- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-28 21:49
No to się popasła
A przed pęknięciem uratowało oddanie reszty (napoczętej) pizzy sąsiadom. Super pomysł w dobie covida.
- 6 0
-
2020-10-28 21:45
Najlepsza pizza musi miec ciasto z Termomixu
Plus sos pomidorowy, ser i pepperoni !
- 1 7
-
2020-10-28 19:34
Dlaczego tak drogo ? (1)
Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan - 32 zł
Składniki nie wyszukane a cena kosmos.
Czasy niepewne , każdy oszczędza , zrobię pizzę sam.- 42 0
-
2020-10-28 21:02
A ja proszę o zwrot tych 3 sekund, które zmarnowałem na czytanie tego bezsensownego komentarza. Kto mi wynagrodzi stratę czasu?
- 0 25
-
2020-10-28 20:39
E tam
Najlepsze pizzerie nie potrzebuja recenzji i reklamy
- 22 0
-
2020-10-28 20:12
Do autorki/redakcji
Nieładnie kłamać. A teraz spójrzcie na wstęp poprzedniego artykułu - relacja z Vidokowki.
Pisze pani że w kolejnym artykule relacja będzie z Oranżerii i tu kluczowe stwierdzenie " już tam byliśmy"
No więc chyba jednak nie do końca?
Jakbyście tam byli, to czytelnicy dostaliby recenzje tej knajpy.
A tu ściema. Wszystko ustawione, straciła pani jakąkolwiek wiarygodność, która zresztą i tak była marna.- 28 1
-
2020-10-28 19:34
Szanowna Pani autor (1)
Skoro udostępnia Pani swoje opinie publicznie proszę sprawdzać pisownię nazw produktów. Pikantna kiełbasa z Kalabrii to Spianata, a nie jakaś spinata. Pozdrawiam
- 21 1
-
2020-10-28 20:09
Dziękuję za zwrócenie uwagi, ale czego się spinata?
- 14 0
-
2020-10-28 20:02
Oregano na Wiczlinie
Najlepsza pizza jaka jadłem od wielu lat. Idealna!
- 5 7
-
2020-10-28 19:47
Pizza to miłość, pizza to życie
Jednak bez mięsnych dodatków (albo przynajmniej owoców morza), jakoś tak smutno. Niby można, zapewne będzie smacznie, ale skoro jest wybór... Powyższych pizzerii nie próbowałem, polecić mogę za to Włoszczyznę i Mąkę i Kawę - a żeby nie było, czasem nachodzi mnie też ochota na tłustą, śmieciową, daaaleką od włoskej, pizzę z sieciówki. Są takie dni, nie zamierzam z tym walczyć!
- 14 2
-
2020-10-28 19:41
Tylko Włoszczyzna na Morenie !
- 6 10
-
2020-10-28 19:33
Włoszczyzna na morenie albo we Wrzeszczu. Hmm moja ulubiona
- 5 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.