• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Azima Tatarskie Przysmaki - uczta dla podniebienia

Agnieszka Haponiuk
21 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
W restauracji Azima zjemy baklawę po turecku z pistacjami z kawą po tatarsku na piasku. W restauracji Azima zjemy baklawę po turecku z pistacjami z kawą po tatarsku na piasku.

Jak zapewne Państwo wiecie, z niecierpliwością odliczałam dni do ponownego otwarcia gastronomii. Od 15 maja działają restauracyjne ogródki, a więc czym prędzej ruszyłam zjeść coś poza domem, dzięki czemu nasz cykl Jemy na mieście może wrócić w pierwotnej formie. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Tym razem swoje kroki skierowałam do niewielkiej rodzinnej restauracji Azima Tatarskie Przysmaki.



Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby



Azima mieści się w Dolnym Wrzeszczu przy ulicy Wyspiańskiego 5A (Dom Studencki nr 8)Mapka. Restaurację prowadzi Susanna Izzerdinova - rodowita krymska Tatarka. Jak sama nazwa wskazuje, restauracja serwuje dania kuchni krymskich tatarów. A tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.

Do Azimy wybrałam się wraz z kolegą oraz jego nastoletnim synem. Rzecz jasna, zajęliśmy miejsce w "ogródku", który położony jest na terenie kampusu akademickiego w bardzo zielonym i urokliwym miejscu. "Ogródek" jest nieduży, otoczony w jednym miejscu płotkiem, pod dużymi parasolami stoi kilka długich stołów z ławami.

  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
  • Restaurację Azima prowadzi Susanna Izzerdinova, rodowita krymska Tatarka. Tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
Jak wspomniałam na początku, menu obfituje w dania kuchni krymskim Tatarów, ale znajdziemy tam też kilka tureckich przysmaków. Natomiast przy barze możemy zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy w słoiczkach, kawę, chałwę i inne słodkości na wynos. Z obszernej karty zamawiamy:

Przystawkę:
  • bakłażan z pomidorami/ bakłażan, majonez, pomidor - 10 zł/5 szt. - 200 g.

Zupę:
  • szurpa/ rosół z baraniny, kawałki baraniny, ziemniak, marchew - 18 zł.

Dania obiadowe:
  • sarma/ rolki z liści winogron nadziewane ryżem i mięsem baranio-wołowym - 26 zł,
  • dziewizli Tatarasz/ pielmieni z baraniną i wołowiną posypane orzechami włoskimi - 20 zł.

A na deser:
  • baklawa po turecku z pistacjami - 7,50 zł,
  • kawa po tatarsku na piasku - 9 zł.




  • Krążki bakłażana w mące z plastrem pomidora.
  • Krążki bakłażana w mące z plastrem pomidora.
  • Szurpa - rosół z baraniny.
  • Szurpa - rosół z baraniny.
Krążki bakłażana obtoczone w mące i obsmażone z obu stron, posmarowane odrobiną majonezu z czosnkiem, a na to plaster pomidora, to przystawka z cyklu "prosto i pysznie". Bakłażan i pomidor to duet idealny - oddzielnie bakłażan nie zawsze smakuje, bywa mdły, ale w towarzystwie słodko-kwaśnego pomidora i czosnkowego majonezu całość nabrała wyrazistości i smakowała fenomenalnie.

Szurpa - rosół z baraniny jest ekstremalnie prosty i nie taki tłusty, jak myślałam. Ma ten charakterystyczny "smaczek", delikatność i lekką słodycz. Kawałki baraniny są mięciutkie, tłustawe, ale smaczne. A ziemniak jak to ziemniak, dobrze się tutaj wpasowuje. To bardzo smaczny i całkiem inny niż nasz "niedzielny" rosołek. Szczególnie polecam wielbicielom baraniny.

  • Sarma to potrawa przypominająca nasze gołąbki.
  • Sarma to potrawa przypominająca nasze gołąbki.
Sarma to potrawa przypominająca nasze gołąbki. Z tą różnicą, że farsz zawinięty jest nie w kapustę, a liście winogron. Cienko zwinięte rolki z liści winogron nadzianych mięciutkim ryżem i mięsem baranio-wołowym pełne są orientalnych aromatów kuminu i ziaren kolendry, zwieńczone przyjemną pikantnością chili. Prawdziwy rarytas, który bardzo przypadł do smaku mojemu koledze.

  • Dziewizli Tatarasz - pierożki w cienkim i miękkim cieście z farszem z mięsa baranio-wołowego.
  • Dziewizli Tatarasz - pierożki w cienkim i miękkim cieście z farszem z mięsa baranio-wołowego.
  • Dziewizli Tatarasz - pierożki w cienkim i miękkim cieście z farszem z mięsa baranio-wołowego.
Pielmieni to moje ulubione pierożki, a te skryte pod nazwą Dziewizli Tatarasz są nieziemsko smaczne. Cienkie i miękkie ciasto skrywa soczysty i wyrazisty farsz z mięsa baranio-wołowego. Smaczku dodają posiekane orzechy oraz gęsta, kwaśna śmietana. Myślę, że od teraz w moim osobistym rankingu pielmieni z Azimy zajmują pierwsze miejsce.

Baklawa była poprawna, bardzo słodka, wilgotna i naprawdę po jednym kęsie człowiek był nasycony słodkością. Idealnie komponowała się z mocną, romantyczną czarną kawą, podaną w tygielku i przecudnej srebrnej filiżance.

  • W restauracji Azima zjemy baklawę po turecku z pistacjami z kawą po tatarsku na piasku.
  • W restauracji Azima zjemy baklawę po turecku z pistacjami z kawą po tatarsku na piasku.
  • W restauracji Azima zjemy baklawę po turecku z pistacjami z kawą po tatarsku na piasku.
Spotkanie z kuchnią tatarską, zarówna ja, jak i moi kompani, uważamy za bardzo udane. Oczywiście wystawiam ocenę celującą, bo nie znalazłam tam żadnych niedociągnięć, każde z dań było pełne smaku, dopracowane, na świeżych i dobrych produktach, a do tego bardzo gościnna i przesympatyczna obsługa. Z Azimy wyszłam z dwoma słoiczkami przypraw i chałwą oraz myślą, że niebawem muszę tu wrócić na czebureki. Oby ten sezon należał do udanych.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (64) 5 zablokowanych

  • W Azima mieso uboju Halal! (1)

    • 4 6

    • No i co z tego. Bardziej cie boli jeśli krowa jest zabita w taki sposób a nie inny? A tego burgera zjem bo dostał prądem ale tego burgera już nie zjem bo mu podcięli gardło. Hipokryta

      • 0 0

  • Ceny nie dla Polaków (1)

    • 7 7

    • W KFC czy MC masz taniej za zestaw burgera z niby napojem i frytkami za 25-30zł. Po tym torsje w brzuchu. Myślę że tu dołożysz parę zł więcej i masz coś dobrego i zdrowego

      • 4 2

  • A nszych Tatarów nie ma?

    • 5 5

  • Bardzo oryginalne i smaczne menu.

    Prawde mowiac jest to teraz pierwsze miejsce, ktore proponujemy naszym znajomym na obiad. Przwaznie zamawiamy dla kazdeo inne danie i ktos z nas podjezdza autem po zamowienie. Dzieci uwilebaja manty z dynia. Zawsze smaczne i zaskakuje nas smakami. A kawa turaceka wysmienita. Oby tak dalej. Wielu naszych znajomych nie z Trojmiasta jak przyjzedza pyta sie, gdzie smacznie zjesc wskauzjemy to miejsce,bo nigdy sie nie zawiedlismy na ich daniach.

    • 0 5

  • Byłam w zeszłym roku kilka dni po otwarciu

    Też byłam zadowolona. Trzeba się wybrać znowu bo pielimieni u nich nie jadłam. Czasem gdy jestem w okolicach ul.Mickiewicza to kupuję ich wypieki

    • 6 2

  • Byłem przed pandemią i czekałem 40 minut na proste danie. To stanowczo za długo.

    • 1 1

  • My lubimy

    Raz na jakiś czas wejdziemy i jest ok. Smaczny jest ajwar. Baklawa tak samo. Menu smaczne i bardzo sycące :) ogólnie polecam

    • 0 0

  • Drogo

    Bylam jeszcze przed pandemia, smacznie ale male porcje i drogo to wychodziło. Obsługa bardzo miła.

    • 1 0

  • Niestety ja mam zgoła inną opinię. Wjechałam do Azime, żeby wziąć na wynos jedzonko. Zamówiłam czeburek z mięsem i jantyk z serem i pomidorami. Swoją drogą, cena tych dań jest trochę śmieszna - 25 zł za dwa niewielkie placki w niedużym zestawie Jako kobieta w ogóle się tym nie najadłam. No ale trudno, zamówione to zamówione. Jakie rozczarowanie spotkało mnie w domu, jak otworzyłam pudełko i zobaczyłam marnej wielkości te pierogi/ciasto smażone i na dodatek praktycznie bez nadzienia.. Jedna sztuka jantyka była totalnie bez niczego, druga miała minimalną dosłownie ilość sera i pomidora. Czebureki wypadły trochę lepiej, ale nie du*y nie urywały. Od tamtej pory omijam z daleka i nie polecam bardzo głodnemu towarzystwu.

    • 1 0

  • Koordynacja wydawania dań dla stolika kilkuosobowego jest porażająca i irytująca

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane