• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Allora - smaczna kuchnia prosto z Rzymu

Agnieszka Haponiuk
11 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca. Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Allora w Gdańsku. W poprzednim odcinku byliśmy w restauracji Zaprava w Gdyni, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Krewetkarnię w Gdyni - już tam byliśmy.



Z Wrzeszcza do centrum Gdańska przeprowadziła się włoska restauracja Allora, która obecnie mieści się przy Grobli III 1/6 D zobacz na mapie Gdańska na rogu Świętojańskiej. Wnętrze lokalu jest jasne i przestronne, składa się z dwóch pomieszczeń, w których panuje wystrój minimalistyczny. Widzimy też duży bar i częściowo otwartą kuchnię, z której dobiega melodyjny język włoski. Wszystko to za sprawą szefa kuchni, który przybył do Gdańska aż z Rzymu. Doceniam fajny pomysł, jakim są podkładki ze słowniczkiem z podstawowymi zwrotami po włosku.

W menu Allora nie znajdziemy powszechnie znanych Polakom specjałów typu spaghetti bolognese, lasagne czy też imitacji spaghetti carbonara, czyli makaronu ze śmietaną i boczkiem. I całe szczęście! Bo ileż można?

Allora oferuje za to kuchnię rzymską, która opiera się na daniach prostych, ale pysznych. Specjalnością tej kuchni jest przede wszystkim makaron we wszystkich postaciach. Najbardziej rzymski jest makaron rigatoni - grube rurki oraz ser pecorino.

  • Restauracja Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Wnętrze restauracji Allora w Gdańsku.
  • Restauracja Allora w Gdańsku.
W karcie dominują makarony, które są tak zwanym pierwszym daniem. Oczywiście jest też pizza na różne sposoby. Wszystkie nazwy dań są zapisane po włosku.

Naszą rzymską ucztę zaczynamy od antipasti, czyli przystawek:

- Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem (9 zł);
- La bruschetta romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą (zestaw w cenie 25 zł).

Następnie primi piatti, czyli pierwsze dania, a na sposób włoski jest to zawsze makaron, czyli:


- Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu (24 zł);
- Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji (39 zł).

A z menu Allora pizza wybieramy:

- pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia (28 zł).

Na deser życzymy sobie:

- Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).

Ceny są całkiem przystępne i warte tego, co otrzymałam na talerzu. Focaccia była zachwycająca: z chrupkimi, wypieczonymi bąblami, a do tego delikatnie wyczuwalny posmak rozmarynu. Idealna.

Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem. Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem.
Zestaw La bruschetta Romana jest na tyle dużą przystawką, że swobodnie pierwszy głód zaspokoją nią trzy osoby. Na specjalną uwagę zasługuje krem z karczochów, idealnie wyważony smak, świetna pasta z pieczonej papryki, którą dosłownie można jeść łyżkami. Niestety, zabrakło fasoli ze słoniną, ale w zamian podano najlepszą jaką jadłam do tej pory marynowaną czerwoną cebulę - delikatnie słodką, bez intensywnego octowego posmaku. Flaczki po rzymsku miały dość ciekawy smak, podane w pomidorach z odrobiną selera naciowego. Jednak wolę naszą wersję tradycyjną, pikantną. Pomidorki w oliwie to nic odkrywczego, ale z chrupiącą kromką opieczonego pieczywa smakowały znakomicie.

La bruschetta Romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą. La bruschetta Romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą.
Rigatone cacio e pepe, czyli rurki w serowym sosie ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, to danie genialne w swej prostocie. Makaron ugotowany idealnie - al dente, sos serowy dość słony, ale takie jest pecorino - słone i intensywne w smaku. Pieprz nadaje temu daniu pikanterii.

Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu. Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu.
Tagliatella all'orata in crema di pistacchio to makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji, który zaskakuje wspaniałą równowagą pomiędzy dobrze zrobionym makaronem i kremem pistacjowym w połączeniu z delikatnością dorady. Danie petarda! We Włoszech dość popularne, ale u nas rzadko spotyka się połączenie ryby z makaronem, a to jest tak pyszne. Plus za popping z prażonych pistacji na koniec. To doskonałe danie.

Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji. Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji.
Pizza Norma z twarogiem ricotta i bakłażanem już nie wzbudziła takich zachwytów jak makarony. Owszem, ciasto niczego sobie, cienkie, z ładnie przypieczonymi i chrupiącymi rantami, ale całość okazała się słabo przyprawiona i dopiero smakowa oliwa nadała tej pizzy charakter.

Pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia. Pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia.
O deserze Profiterol bianco mogłabym napisać tylko jedno słowo: boski! Bardzo udane ciasto parzone, nadziane muślinowym kremem czekoladowo-śmietankowym i polane aksamitnym sosem waniliowym. Zapewniam, że ciężko powstrzymać się od zamówienia drugiej porcji. Idealnie wyważona słodycz.

Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).
Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).
Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Allora Gdańsk, Grobla III 1/6D

Opinie (80) ponad 10 zablokowanych

  • Rarytas

    Za 7-10 € to mam antipasto 1 i 2 postre i cosa Do picia arivederci palla. Lunga e pedalare szukaja frajerow10 € Za miché makaronu

    • 4 1

  • miła obsługa, smaczne jedzenie, ogromne porcje i niskie ceny. Polecam!!!! (1)

    • 1 8

    • niskie ceny?

      • 5 0

  • Wszędzie tylko ta pizza makorony i burgery:( (2)

    • 21 16

    • Burgerowni wcale nie ma aż tak dużo. Zresztą pizza to pizza, a burger to burger.

      • 0 5

    • no właśnie

      A D..a rośnie

      • 4 1

  • W lokalach bywa tak, że przystawki są duże, wielkości dania głównego. Można się najeść jeśli ktoś nie stawia na wielką wyżerkę i nie trzeba nic więcej zamawiać, a fajnie spędzić czas.

    • 0 0

  • (1)

    Ja akurat tym miejscem zachwycona nie jestem. Raz zmaówiłam przystawkę, która w menu maiła grzyby, a okazalo sie, że były pieczarki. Ktoś powie, że to też grzyb, ale dla mnie grzyb znaczy lesny, jak zamawiam zupe grzybowa, to nie spodziewam się, że podadzą pieczarkową. To 1 zgrzyt. 2 to sos do pizzy. Robiony w tej knajpie mi nie smakuje.

    • 7 2

    • o cholera, całe szczęście, że nie zamówiłaś pierogów z kapustą i grzybami \O/

      • 2 2

  • blablablabla

    co kogo obchodzi, co sądzi o jedzeniu jakaś baba z portalu. pójdźcie izjedzcie sami, Allorę polecam, chociaż wolałem, jak była we Wrzeszczu

    • 6 2

  • ten deser za 18 zł to jakich jest rozmiarów? (3)

    Zdjęcie wygląda trochę jakby robiine z zoomem.

    • 76 10

    • Jak na zdjęciu skala 1:1 (1)

      • 2 6

      • Czytałem artykuł na projektorze - spory ten deser

        • 8 0

    • Heheh, niedługo przez mikroskop trzeba będzie fotografować

      Tak zwany dałnsajzing ma się dobrze.

      • 8 0

  • Przeciez (1)

    Jadłem tam lasagne więc jak nie ma jej w ofercie? Dokładnie ujmując musiałem dojeść resztki po dziewczynie bo jej nie smakowało :) ogolnie nasza ocena 3/10

    • 15 4

    • A ja tam jadłem Carbonarę, której też rzekomo nie ma...

      I prawdę mówiąc, była to najgorsza carbonara jaką w życiu jadłem - żałośnie mała porcja wyzuta z jakiegokolwiek smaku. Lasagne jadła moja teściowa i też dała mu 3/10. Pizza była ok, ale reszta...

      • 4 1

  • obrusow nie ma ! czas na talerze. A potem dywaniki i na glebie jesc jak w Europie zachodniej!

    • 3 7

  • Hmm,jadłem tam lasagne i szału nie było lekko mówiąc...

    • 10 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane