• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Aperitivo - poprawna kuchnia w stylu włoskim

Agnieszka Haponiuk
2 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.
  • Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji.

Aperitivo to włoski zwyczaj spędzania czasu na mieście, bez pośpiechu, przy drinku, z jedzeniem i w towarzystwie przyjaciół. Aperitivo to także nazwa gdańskiej restauracji, która mieści się przy ulicy Szerokiej 121/122 w bliskim sąsiedztwie hali targowej i vis-à-vis klasztoru Dominikanów. Postanowiliśmy ją odwiedzić w ramach naszego cyklu Jemy na mieście. Przekonajcie się, czy włoskie smaki w Aperitivo są warte polecenia.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



AperitivoMapka to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu biel, czerń i butelkowa zieleń. Aby w małym wnętrzu zapewnić gościom odrobinę intymności, ustawiono przy stolikach wygodne, pluszowe loże w kolorze brzoskwiniowym, a jedna ze ścian zbudowana jest z lustra, co optycznie powiększa salę.

Na ścianach zawieszono dziesiątki czarno-białych zdjęć przedstawiających kadry z włoskiej klasyki kina, włoskie krajobrazy, gwiazdy filmu i muzyki. Tu i ówdzie dostrzeżemy stare reklamy, np. martini czy coca-coli, muzyczne instrumenty, plakaty reklamujące włoskie miasta. Są też fragmenty ścian z odsłoniętymi cegłami, co zdecydowanie ociepla wnętrze.

A na zewnątrz czekają na gości dwa spore ogródki z parasolami.



  • Bruschetta
  • Bruschetta

Nasze zamówienie



Karta składa się z klasyków kuchni włoskiej - od bruschetty po pizzę. Wraz z towarzyszkami kulinarnej wyprawy zamawiamy:


  • bruschettę/ chrupiące pieczywo z pomidorami, bazylią, rukolą i parmezanem - 18 zł,
  • cremina alla carbonara/ włoska wędzonka, masło truflowe, krem z parmezanu - 30 zł,
  • orata/ dorada z pieca z rozmarynem, czosnkiem, oliwą, cytryną - 39 zł,
  • fegatini di pollo/ wątróbki drobiowe smażone z pieprzem, konfitura z figi, maliny, carpaccio z zielonego jabłka w oliwie estragonowej - 29 zł,
  • panna cotta/ na wiejskiej maślance w sosie z malin - 16 zł.


Dania główne podawane są bez dodatków, a więc domówiłyśmy dwie porcje patate picole/ małe ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem - 9 zł/ porcja.

  • Dorada smażona
  • Fegatini di pollo, czyli wątróbka
  • Fegatini di pollo, czyli wątróbka
  • Fegatini di pollo, czyli wątróbka

Dorada z pieca i wątróbka drobiowa



Bruschetta to nic odkrywczego, ale smakowała dobrze. Cóż więcej można powiedzieć o grzance z pomidorami skropionymi oliwą i słodkawym balsamico? To przystawka, której przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Niestety, wszystkie dania główne wraz z makaronem dotarły na stół letnie, co było o tyle dziwne, że restauracja nie miała pełnego obłożenia.

Dorada z pieca była przepyszna. Bardzo soczysta, świeża, aromatyczna dzięki ukrytym w jej wnętrzu ziołom (co prawda był to tymianek, a nie wspominany w karcie rozmaryn), które nie zdominowały dorady, a podkreśliły jej delikatne mięso. Z rybą dobrze komponowały się pieczone z rozmarynem i czosnkiem ziemniaki (dotarły gorące). I jedyne, czego brakowało, to świeżej sałaty skropionej oliwą, ale takiej pozycji w menu nie znalazłam.

Wątróbka drobiowa była dobrze wysmażona - miękka w środku, a z zewnątrz leciutko zrumieniona. Słodka konfitura z figi, kwaśne maliny oraz winne plastry jabłka stanowiły świetną kompozycję smakową i wydobyły delikatny smak wątróbki oraz złagodziły charakterystyczną cierpkość.

  • Cremina alla carbonara
  • Cremina alla carbonara
  • Panna Cotta
  • Panna Cotta
  • Panna Cotta

Aromat trufli



Tagliatelle z włoską wędzonką, masłem truflowym i kremem z parmezanu okazał się być bardzo udaną wariacją na temat carbonara. To danie uwiodło mnie wspaniałą równowagą pomiędzy dobrze ugotowanym makaronem al dente i niepowtarzalnym aromatem trufli, który jednak nie zdominował całego dania, a pozwolił także zaistnieć kremowemu sosowi z parmezanu i słonej wędzonce. Przepyszne!

Panna cotta z wiejskiej maślanki była zdecydowanie za słodka, podana z równie słodkim sosem malinowym. Miała teksturę grysiku, nie była gładka i aksamitna, jak oczekiwałam. Na pewno zasmakuje wielbicielom bardzo słodkich deserów.

Po wizycie w Aperitivo mam mieszane uczucia. Miałam okazję odwiedzić tę restaurację przed pandemią i muszę przyznać, że wówczas o wiele bardziej smakowały mi serwowane dania. Podczas ostatniej wizyty zabrakło mi w nich ostatecznego dopieszczenia, tzw. "chef touch". Wystawiam ocenę dobrą, ale wiem, że Aperitivo stać na więcej, a więc do następnego razu!
4.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (65) 9 zablokowanych

  • Lokal otwarty pod "mala Sycylie" dla mafi mieszkaniowej od swietego Szawla.

    • 3 1

  • Zawsze na kilometr rozpoznać można artykuł w ten czy inny sposób sponsorowany. Przede wszystkim przez sztuczny, nadęty, nienaturalny język. Czy ktokolwiek odwiedzając restaurację tak mówi o jedzeniu? Wrzuć na luz to może uwierzę, że to twoje odczucia

    • 3 1

  • Nie ma zadnej wloskiej kuchni

    Makaron wynalezli Chinczycy a pizze Polacy. Byly to podplomyki, placki pieczone na kamieniach i posypane tym co sie nawinelo pod reke.

    • 4 2

  • Jak włoska to tylko na Szerokiej koło biedronki

    Pozdrawiam kucharzy i obsługę sali. Jesteście najlepsi. Zapomniałem nazwy. Przepraszam.

    • 1 4

  • Cos. Slabo, tylko jedna opinia w kierunku ok, nie zacheca:(

    • 2 0

  • Powiem szczerze (1)

    Bywam na Sycylii w miarę często bo mam tam rodzinę ale wolę włoską kuchnię przerobioną na sposób Polski.Np.rury z odnóg ośmiornic z nadzieniem tak to napiszę nie mają szans z naszymi flakami.Te rury są niedogotowane wolę flaczki.No co innego aranczini to jest super ale pod warunkiem że do środka włożymy nasze wyroby a nie tam jakieś ryby - fuj.Pizze wolę robić sam bo robię ją w formie do ciasta na grubym cieście.A robię ją z kilograma mąki,kilograma cebuli,kilograma mięska,0,7 sera,drożdże i inne.I to jest pizza a nie jakieś tam pierdu,pierdu.

    • 3 3

    • Racja
      Ale do pizzy dodaj kilogram smalcu
      Jest lepsza

      • 3 1

  • "równowagą pomiędzy dobrze ugotowanym makaronem al dente i niepowtarzalnym aromatem trufli " (3)

    Równowaga między teksturą a aromatem? Coś jak równowaga między słodkim a czerwonym.

    • 81 1

    • Recenzja

      Czekam na recenzje paprykarza szczecińskiego i konserwy turystycznej w wykonaniu pani Agnieszki ;)

      • 8 0

    • (1)

      W punkt. Kulinarne towarzyszki.

      • 25 1

      • Pani Agnieszka w formie

        W punkt

        • 19 1

  • Pamietam ze jak sie otworzyli przed pandemią to było bardzo dobrze, dzieki za przypomnienie, na pewno sam sprawdzę jaką mają teraz kondycję

    • 4 3

  • Byłam tam kilka razy, ostatnio w Boże Ciało - uważam, że maja super jedzenie.

    • 4 9

  • Pusto tam, nie polecam (12)

    • 12 6

    • (2)

      A polskich nazw nie ma? Jesteśmy w Polsce!!

      • 9 13

      • czy aby na pewno?

        lepiej o tym nie wspominać.

        • 3 1

      • Ty tak serio?

        • 8 2

    • Takie artykuły tylko szkodzą takim knajpą (1)

      • 10 7

      • Knajpom - liczba mnoga

        • 8 2

    • Fakt, ceny z kosmosu, a porcje mega małe (2)

      • 28 6

      • (1)

        A czego się po śródmieściu spodziewasz? Większość lokali bazuje na jednorazowym kliencie oraz naciąganiu pijanych norków.

        • 17 2

        • Zapewniam ciebie, że czynsz w tych lokach jest 5 razy wyższy niż w twojej budzie z kebabami na osiedlu.

          • 6 6

    • No tak polska kuchnia jest wymagająca i pracochłonna lepiej i szybciej ugotować makaron na wodzie. (1)

      Asy gotowania ;-))

      • 8 6

      • Niestety, 95% Polaków nie potrafi ugotować poprawnie marakonu i g... o nim wiedzą.

        • 9 4

    • Makaron z kleksami i nazwa zagraniczna i to ma być wyznacznik włoskiej kuchni. Śmiech na sali. (1)

      A gdzie kuchnia polska? Kartacze, placki ziemniaczane, schabowe, żurek, flaki?

      • 6 11

      • Gdzie? Gdzie indziej.

        • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane