- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Jemy na mieście: Aperitivo - poprawna kuchnia w stylu włoskim
Aperitivo to włoski zwyczaj spędzania czasu na mieście, bez pośpiechu, przy drinku, z jedzeniem i w towarzystwie przyjaciół. Aperitivo to także nazwa gdańskiej restauracji, która mieści się przy ulicy Szerokiej 121/122 w bliskim sąsiedztwie hali targowej i vis-à-vis klasztoru Dominikanów. Postanowiliśmy ją odwiedzić w ramach naszego cyklu Jemy na mieście. Przekonajcie się, czy włoskie smaki w Aperitivo są warte polecenia.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu biel, czerń i butelkowa zieleń. Aby w małym wnętrzu zapewnić gościom odrobinę intymności, ustawiono przy stolikach wygodne, pluszowe loże w kolorze brzoskwiniowym, a jedna ze ścian zbudowana jest z lustra, co optycznie powiększa salę.
Na ścianach zawieszono dziesiątki czarno-białych zdjęć przedstawiających kadry z włoskiej klasyki kina, włoskie krajobrazy, gwiazdy filmu i muzyki. Tu i ówdzie dostrzeżemy stare reklamy, np. martini czy coca-coli, muzyczne instrumenty, plakaty reklamujące włoskie miasta. Są też fragmenty ścian z odsłoniętymi cegłami, co zdecydowanie ociepla wnętrze.
A na zewnątrz czekają na gości dwa spore ogródki z parasolami.
Nasze zamówienie
Karta składa się z klasyków kuchni włoskiej - od bruschetty po pizzę. Wraz z towarzyszkami kulinarnej wyprawy zamawiamy:
- bruschettę/ chrupiące pieczywo z pomidorami, bazylią, rukolą i parmezanem - 18 zł,
- cremina alla carbonara/ włoska wędzonka, masło truflowe, krem z parmezanu - 30 zł,
- orata/ dorada z pieca z rozmarynem, czosnkiem, oliwą, cytryną - 39 zł,
- fegatini di pollo/ wątróbki drobiowe smażone z pieprzem, konfitura z figi, maliny, carpaccio z zielonego jabłka w oliwie estragonowej - 29 zł,
- panna cotta/ na wiejskiej maślance w sosie z malin - 16 zł.
Dania główne podawane są bez dodatków, a więc domówiłyśmy dwie porcje patate picole/ małe ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem - 9 zł/ porcja.
Dorada z pieca i wątróbka drobiowa
Bruschetta to nic odkrywczego, ale smakowała dobrze. Cóż więcej można powiedzieć o grzance z pomidorami skropionymi oliwą i słodkawym balsamico? To przystawka, której przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Niestety, wszystkie dania główne wraz z makaronem dotarły na stół letnie, co było o tyle dziwne, że restauracja nie miała pełnego obłożenia.
Dorada z pieca była przepyszna. Bardzo soczysta, świeża, aromatyczna dzięki ukrytym w jej wnętrzu ziołom (co prawda był to tymianek, a nie wspominany w karcie rozmaryn), które nie zdominowały dorady, a podkreśliły jej delikatne mięso. Z rybą dobrze komponowały się pieczone z rozmarynem i czosnkiem ziemniaki (dotarły gorące). I jedyne, czego brakowało, to świeżej sałaty skropionej oliwą, ale takiej pozycji w menu nie znalazłam.
Wątróbka drobiowa była dobrze wysmażona - miękka w środku, a z zewnątrz leciutko zrumieniona. Słodka konfitura z figi, kwaśne maliny oraz winne plastry jabłka stanowiły świetną kompozycję smakową i wydobyły delikatny smak wątróbki oraz złagodziły charakterystyczną cierpkość.
Aromat trufli
Tagliatelle z włoską wędzonką, masłem truflowym i kremem z parmezanu okazał się być bardzo udaną wariacją na temat carbonara. To danie uwiodło mnie wspaniałą równowagą pomiędzy dobrze ugotowanym makaronem al dente i niepowtarzalnym aromatem trufli, który jednak nie zdominował całego dania, a pozwolił także zaistnieć kremowemu sosowi z parmezanu i słonej wędzonce. Przepyszne!
Panna cotta z wiejskiej maślanki była zdecydowanie za słodka, podana z równie słodkim sosem malinowym. Miała teksturę grysiku, nie była gładka i aksamitna, jak oczekiwałam. Na pewno zasmakuje wielbicielom bardzo słodkich deserów.
Po wizycie w Aperitivo mam mieszane uczucia. Miałam okazję odwiedzić tę restaurację przed pandemią i muszę przyznać, że wówczas o wiele bardziej smakowały mi serwowane dania. Podczas ostatniej wizyty zabrakło mi w nich ostatecznego dopieszczenia, tzw. "chef touch". Wystawiam ocenę dobrą, ale wiem, że Aperitivo stać na więcej, a więc do następnego razu!
O autorze
Miejsca
Opinie (65) 9 zablokowanych
-
2021-07-03 22:13
Lokal otwarty pod "mala Sycylie" dla mafi mieszkaniowej od swietego Szawla.
- 3 1
-
2021-07-03 19:47
Zawsze na kilometr rozpoznać można artykuł w ten czy inny sposób sponsorowany. Przede wszystkim przez sztuczny, nadęty, nienaturalny język. Czy ktokolwiek odwiedzając restaurację tak mówi o jedzeniu? Wrzuć na luz to może uwierzę, że to twoje odczucia
- 3 1
-
2021-07-03 17:12
Nie ma zadnej wloskiej kuchni
Makaron wynalezli Chinczycy a pizze Polacy. Byly to podplomyki, placki pieczone na kamieniach i posypane tym co sie nawinelo pod reke.
- 4 2
-
2021-07-03 15:52
Jak włoska to tylko na Szerokiej koło biedronki
Pozdrawiam kucharzy i obsługę sali. Jesteście najlepsi. Zapomniałem nazwy. Przepraszam.
- 1 4
-
2021-07-03 15:31
Cos. Slabo, tylko jedna opinia w kierunku ok, nie zacheca:(
- 2 0
-
2021-07-03 09:42
Powiem szczerze (1)
Bywam na Sycylii w miarę często bo mam tam rodzinę ale wolę włoską kuchnię przerobioną na sposób Polski.Np.rury z odnóg ośmiornic z nadzieniem tak to napiszę nie mają szans z naszymi flakami.Te rury są niedogotowane wolę flaczki.No co innego aranczini to jest super ale pod warunkiem że do środka włożymy nasze wyroby a nie tam jakieś ryby - fuj.Pizze wolę robić sam bo robię ją w formie do ciasta na grubym cieście.A robię ją z kilograma mąki,kilograma cebuli,kilograma mięska,0,7 sera,drożdże i inne.I to jest pizza a nie jakieś tam pierdu,pierdu.
- 3 3
-
2021-07-03 11:09
Racja
Ale do pizzy dodaj kilogram smalcu
Jest lepsza- 3 1
-
2021-07-02 13:06
"równowagą pomiędzy dobrze ugotowanym makaronem al dente i niepowtarzalnym aromatem trufli " (3)
Równowaga między teksturą a aromatem? Coś jak równowaga między słodkim a czerwonym.
- 81 1
-
2021-07-03 09:40
Recenzja
Czekam na recenzje paprykarza szczecińskiego i konserwy turystycznej w wykonaniu pani Agnieszki ;)
- 8 0
-
2021-07-02 14:08
(1)
W punkt. Kulinarne towarzyszki.
- 25 1
-
2021-07-02 14:45
Pani Agnieszka w formie
W punkt
- 19 1
-
2021-07-03 08:05
Pamietam ze jak sie otworzyli przed pandemią to było bardzo dobrze, dzieki za przypomnienie, na pewno sam sprawdzę jaką mają teraz kondycję
- 4 3
-
2021-07-03 01:56
Byłam tam kilka razy, ostatnio w Boże Ciało - uważam, że maja super jedzenie.
- 4 9
-
2021-07-02 14:41
Pusto tam, nie polecam (12)
- 12 6
-
2021-07-02 14:43
(2)
A polskich nazw nie ma? Jesteśmy w Polsce!!
- 9 13
-
2021-07-02 23:21
czy aby na pewno?
lepiej o tym nie wspominać.
- 3 1
-
2021-07-02 14:54
Ty tak serio?
- 8 2
-
2021-07-02 14:42
Takie artykuły tylko szkodzą takim knajpą (1)
- 10 7
-
2021-07-02 21:21
Knajpom - liczba mnoga
- 8 2
-
2021-07-02 14:43
Fakt, ceny z kosmosu, a porcje mega małe (2)
- 28 6
-
2021-07-02 16:19
(1)
A czego się po śródmieściu spodziewasz? Większość lokali bazuje na jednorazowym kliencie oraz naciąganiu pijanych norków.
- 17 2
-
2021-07-02 17:58
Zapewniam ciebie, że czynsz w tych lokach jest 5 razy wyższy niż w twojej budzie z kebabami na osiedlu.
- 6 6
-
2021-07-02 14:46
No tak polska kuchnia jest wymagająca i pracochłonna lepiej i szybciej ugotować makaron na wodzie. (1)
Asy gotowania ;-))
- 8 6
-
2021-07-02 14:55
Niestety, 95% Polaków nie potrafi ugotować poprawnie marakonu i g... o nim wiedzą.
- 9 4
-
2021-07-02 14:45
Makaron z kleksami i nazwa zagraniczna i to ma być wyznacznik włoskiej kuchni. Śmiech na sali. (1)
A gdzie kuchnia polska? Kartacze, placki ziemniaczane, schabowe, żurek, flaki?
- 6 11
-
2021-07-02 14:54
Gdzie? Gdzie indziej.
- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.