• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chwila Moment w Gdyni - udana wizyta

Agnieszka Haponiuk
20 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu). Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu).

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Chwilę Moment w Gdyni. Poprzednio byliśmy w barze Skrzydlarnia w Gdańsku, było tam tanio i smacznie. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Deska w Sopocie - już tam byliśmy.




U zbiegu ulic Świętojańskiej i 10 lutego, na dwóch poziomach Info Boxu, powstały Chwila i Moment, czyli Chwila Moment. Na parterze mieści się Chwila, gdzie serwują głównie śniadania, desery i przeróżne wypieki. Można tu kupić świeżo upieczony chleb na zakwasie i bagietki oraz jedną z lepszych chałek, jakie jadłam. Chwila urządzona jest skromnie, acz przytulnie, w pastelowej kolorystyce, z dużą liczbą drewnianych elementów i kolorowych dodatków w postaci poduch czy obić siedzisk i foteli.

Moment mieści się na górnej kondygnacji, dzieli się na część zamkniętą i tarasową. W Momencie zjemy potrawy z różnych stron świata i wypijemy drinka. Od czasu do czasu organizowane są tu koncerty. Wystrój jest współczesny, oszczędny w detale, dość surowy. Dominuje metal i drewno z kolorowymi akcentami. Na tarasie możemy wygodnie rozsiąść się na skórzanych kanapach i fotelach i obserwować ruch na ul. Świętojańskiej i 10 lutego.

  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
Do Chwili Moment wpadam z koleżanką na sobotni obiad. Zajmujemy miejsce w Momencie, czyli na górze. Długo studiujemy kartę, w której króluje kuchnia międzynarodowa, znajdziemy tu m.in. dania z Indii, Maroka, Izraela, Hiszpanii... Niezły miszmasz, co nie zawsze dobrze wróży.

Z karty zamawiamy:

- krewetki na patelni z masłem czosnkowym, chorizo, papryką pieczoną, grzanką czosnkową, pietruszką i limonką (21,90 zł);
- zupę cebulową z grzanką z cheddarem (11,90 zł);
- filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką, puree ziemniaczane z bazylią, split tomato dressing, pesto z suszonych pomidorów i bazylii (35,90 zł);
- burger hiszpański: rostbef stekowy, chorizo, karmelizowana cebula, cheddar, aioli, salsa pomidorowa, mix sałat, brioche + coleslaw (26,90 zł).

Desery nie są wymienione w karcie, ale wystarczy zapytać o nie obsługę lub zajrzeć do witrynki przy barze. Wybrałam tartę wiśniową z migdałami (12,90 zł).


Na pierwszy ogień idą krewetki z patelni z zaskakującymi dodatkami, jak chorizo i pieczona papryka. I, o dziwo, ten zestaw mile mnie zaskoczył. Chrupiące plastry ostrej kiełbasy, delikatne, sprężyste krewetki i pyszna pieczona papryka oraz dwie czosnkowe grzanki bardzo dobrze razem smakowały.

Krewetki na patelni Krewetki na patelni
Zupa cebulowa niestety nie skradła mojego serca. Nie mogę napisać, że była zła i niezjadliwa, ale jej smak był "płaski", bez wyrazu. Może dodatek wina nieco by go podkręcił? Zupa została podana w dość fantazyjnej, choć niestety niezbyt poręcznej misce.

Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem
Dorsz z pieca w ziołowej posypce to istny rarytas. Soczysta, jędrna ryba, a na niej fantastyczna ziołowa kruszonka, która mimo że była lekko pikantna, nie zdominowała dorsza, a jedynie podkreśliła jego delikatne mięso. Tu dobrze też zostały dobrane pozostałe dodatki - pyszne ziemniaczane puree z bazylią, słodki pomidorowy sos. To było świetnie skomponowane danie, ale przede wszystkim doskonale przyrządzona ryba.

Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką
Burger hiszpański został podany w słodkawej, chrupiącej i przepysznej chałce. To fajna alternatywa dla wszędobylskich bułek. Burger był dobrze wysmażony, nie ociekał tłuszczem, a mimo to był bardzo soczysty. Subtelnie doprawiony, a więc swoisty smak mięsa nie został przykryty przyprawami. Chrupiące chorizo, płynący cheddar, słodycz cebuli to wystarczające podstawy do tego, by powiedzieć, że burger hiszpański smakuje pierwszorzędnie. Surówka coleslaw była równie smaczna.

Burger hiszpański z dodatkami Burger hiszpański z dodatkami
Wiśniowa tarta z migdałami i gałką lodów waniliowych była wspaniałym zwieńczeniem obiadu. Ależ to było dobre. Kruche ciasto tarty fenomenalne, taki cudownie domowy smak, jak u babci.

Tarta wiśniowa z migdałami Tarta wiśniowa z migdałami
Podsumowanie: Chwila Moment, tu warto się zatrzymać. To miejsce pozytywnie mnie zaskoczyło - dobrymi wypiekami, udanymi kompozycjami obiadowymi. Zatem z czystym
sumieniem wystawiam ocenę bardzo dobrą z minusem za nieporęczną miskę zupy cebulowej i smak, który mocno odstawał od pozostałych pozycji.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • może by zrobić recenzję maca na oliwie? (4)

    • 12 2

    • Oliwa to wyspa? (1)

      dlaczego "na"? przyjechałeś z mazur?

      • 9 0

      • Najświeższy gdański zaciąg jest z Warmii i Mazur...właśnie.
        Wcześniejszy wiadomo skąd....:)

        • 0 0

    • Pycha

      Dziś wraca kanapka drwala - najlepszy Burger

      • 4 3

    • Daj sobie spokój trollu głupkowaty.

      • 1 11

  • Przemyślenia

    Porcje są małe w każdej przeważnie kawiarni to samo że słodyczami i kawa w sklepach gramatura wszędzie pomniejszona a potem oferty cena promocyjna i tak zawyzona. W Gdyni brakuje lokalu zdała od smogu i ulic gdzieś na wzgórzu w lesie wśród drzew z tarasami. Szkoda, że miasto nie przejęło sanatorium w Orlowie na lokale gastronomiczne lub kawiarnie z pięknymi widokami na morze, gwarantuje, że szybko inwestycja by się zwróciła.

    • 12 2

  • Jak zawsze - samo mięcho. (9)

    • 14 36

    • Trawę masz na trawniku

      • 1 1

    • Sa opcje wege, bylo wiecej aleludzie wola miecho....

      • 0 0

    • I prawidłowo. (5)

      Dla królików są inne lokale.

      • 25 6

      • Poczytaj o śladzie środowiskowym produkcji mięsa. Bo pewnie jestes z tych co nie piją przez (4)

        słomkę i kochają zwierzęta (czytaj: bawią sie z pieskiem)

        • 8 12

        • Oczywiscie, ze kocham zwierzęta. I kocham również je spożywać. (2)

          • 10 5

          • (1)

            Mam nadzieje, ze dzieci nie kochasz...

            • 1 7

            • Nie, nie jestem księdzem.

              • 7 0

        • ja się martwię o rodzinę, a ty się martw o ślad środowiskowy albo o co tam chcesz

          martwię się śladem środowiskowym tylko przy spuszaniu wody w toalecie, czy znowu oczyszczalnia w Gdańsku nie nawali.

          • 3 6

    • Mają kilka opcji Wege.

      proszę nie być pretensjonalnym bez wnikania w menu :)

      • 7 1

  • 3 (trzy) krewetki (8)

    w cenie 21 PLN?
    Czy ja dobrze widze?

    ps. zupa byla w filizance?

    • 37 0

    • (6)

      oprócz krewetek jest tam kiełbasa chorizo. wyguglaj sobie ile kosztuje kg (ale nie w lidlu czy tesco).

      • 0 7

      • (2)

        te 4 plasterki nie ważą więcej niż 20 g no dobra niech będzie że 50 g a ta chorizo nie jest z tych mocno podsuszanych więc ca jej koszt to max. 2,50 zł

        • 4 1

        • (1)

          myślisz że restauracje kupują mięso na plasterki ?

          • 0 4

          • W hurcie przecież taniej.

            • 0 0

      • A jak myślisz?

        Gdzie się zaopatrują restauracje?

        • 0 0

      • "kazdy glupi" wie, ze ta chorizo

        wlasnie tego ranka dojechala ze slonecznych wzgorz espani ;)

        • 8 0

      • Kilo kielbasy tam wsadzili?

        • 6 0

    • Ah, jednak 4 (cztery)

      to nie bylo pytania ;)

      • 13 0

  • Dlaczego porcje są takie małe? Przecież ceny nie są niskie. (7)

    • 100 18

    • porcje są ok, ceny nie

      • 3 1

    • (2)

      dla takich jak ty bar mleczny albo kebab za 15 zł - nie rozumiesz tego typu restauracji i na pewno się tam nie odnajdziesz - nie ten poziom

      • 9 22

      • (1)

        Tak jest, nie nadaję się na poziom krojenia klienta, a to wszystko dlatego, że nie jestem lemingiem. Bardzo mi przykro, że mi nie jest przykro.

        • 26 3

        • Popieram.

          • 4 1

    • a co w polu robisz, że się musisz nawpie..lac ?

      • 9 27

    • Ten burger to powinien być w chlebie oliwskim przekrojonym w poprzek.

      • 34 0

    • wlasnie dlatego.

      • 20 0

  • Wolę jeść w domu. (1)

    • 15 3

    • Dzissssassss

      • 2 2

  • Ja też polecam (3)

    czasami chodzimy na śniadania, czasami na firmowe lunche. Zupa cebulowa jest dobra, ale faktycznie nie najlepsze, jaką jadłam.
    Jesli chodzi o dorsza, a także fish and chips, czyli ryba z frytkami - też polecam. Ciasta i chlebki są bardzo dobre - robione na miejscu.
    Kawki są mniam.
    raz mi podpadliście - zamówiłam herbatę piernikową, dostałam herbatę bez niczego - nawet cukru. taka zwykła. poszłam z pretensjami, bo wiem jak ona wyglądała wcześniej i smakowała. ani jabłek, nie ma goździków, cynamonu zero smaku - okazało się, że nie było też esencji smakowej.
    Pan się gęsto tłumaczył, to prawda.
    kofta też była taka średnia - miałam wrażenie, że mięso trochę już leżało.

    poza tym na śniadania - jak pisałam wcześniej - zawsze chętnie wpadami z dzieckiem :)

    • 6 15

    • Dzieciakowi to sama rób śniadanie.

      • 3 2

    • Serio? Nie potrafisz dziecku sama zrobic jajecznicy czy zagrzac parowki?
      Kaleka z ciebie.

      • 5 3

    • "Pan się gęsto tłumaczył" z czego? Że pomylił się i przyniósł inną herbatę? I o to robiłaś pretensje? Żenada...

      • 4 2

  • Ostatnio kolega mówił mi, że zbadano kilka rodzai mięs wieprzowych i ryb. Zbadano też zawartość chińskiej" zupki instat. (8)

    Okazało się, że owa zupa ma najmniej chemii. Gdzie ten świat podąża??

    • 22 12

    • Jak może być w czymś mniej chemii, jak wszystko to co nas otacza to chemia. Nawet tam gdzie mówisz,że nie ma chemii, jest i to 100%.

      • 3 1

    • (3)

      Co to znaczy mniej chemii?

      • 14 1

      • (1)

        No mniej chemii, po prostu. Tu węglowodany, aminokwasy, tłuszcze nasycone, a w zupce to głównie H2O, glutaminian i aromaty. Wszystko się zgadza.

        • 17 1

        • Wielu uważa glutaminian za produkt chemiczny, gdy tymczasem robi się go w sposób naturalny poprzez hodowlę specjalnych szczepów drożdży, grzybów itp

          • 1 0

      • Co to znaczy kilka rodzai?

        • 6 1

    • Popros kolege (1)

      O zrodla tej wypowiedzi.Jaki instytut ja przeprowadzil i jak byla metoda badawcza.
      Inaczej to zwykle bzdury.

      • 11 4

      • Źródło to Onet, WP albo Interia.

        Hahaha.

        • 5 1

    • Ja sobie przypomnę zdjęcia tych ryb z wrzodzmi z Zatoki Puckiej... Fuj. To już zupka chińska lepsza

      • 4 3

  • Najbardziej sfochowana obsługa w mieście (1)

    Zawsze mi przykro jak widzę, że ktos włożyl kasę w miejsce a obsługa sfochowana

    • 15 3

    • Taka kase wsadzil w obsluge, to taka obsluge ma.

      • 3 0

  • U zbiegu ulic Świętojańskiej i 10 lutego czyli w smrodzie spalin i olbrzymim hałasie (2)

    siedząc na zewnątrz musi dobrze smakować:)

    • 26 40

    • tak, bo w takim Rzymie czy Barcelonie to wcale nie ma stolików na zewnątrz.

      • 10 4

    • bez przesady to nie obwodnica - ruch tam nie jest zbyt wielki...

      • 3 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane