- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (135 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (13 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak
Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11 na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.
Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.
- Przystawka:
- Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
- Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
- Dania główne:
- Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
- Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
- Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
- Dodatki:
- Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- Deser:
- Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.
Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.
Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.
Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.
Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
O autorze
Miejsca
Opinie (93) ponad 20 zablokowanych
-
2022-03-28 21:53
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie (4)
Ceny moze i wysokie, ale za jakosc sie placi. jedzenie na prawde pyszne!
- 7 18
-
2022-03-29 18:29
Serio ? (1)
Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- 7 0
-
2022-04-04 07:51
Jedna z ulubionych moich potraw
Kaszanka i ziemniaczki bez tego grill i się nie liczy. Szkoda mi kasy na chodzenie do knajpy z takimi cenami swoją drogą dobrze że podajecie ceny
- 1 0
-
2022-03-29 11:27
(1)
Jak już wydajecie na teksty sponsorowane, to możecie sobie też polskie litery kupić.
- 7 2
-
2022-03-29 12:37
gdzie można kupić polskie litery?
- 3 2
Wszystkie opinie
-
2022-03-28 13:16
(6)
Mi nie smakowało, szkoda, zawiodłem sie tym bardziej ze mam niedaleko. Piroman pod względem jedzenia na miejscu nie ma sobie równych, również cenowo, a co dom mięsa to albo online zamówić trzeba albo rzezimieszek jest ok, cenowo również są normalniejsi.
- 51 4
-
2022-03-28 13:20
(3)
Oraz nie, to nie jest Januszowa odp ale we Włoszech espresso kosztuje 1 złotówkę!1!, po prostu sporo zamawiam mięsa sezonowanego z dobrych sklepów i mam doświadczenie.
- 14 3
-
2022-03-28 23:25
Ciekawe (1)
Piłem trzy dni temu espresso w val di fiemme, a konkretnie w Tesero, zapłaciłem 1,5 euro czyli ok 7 PLN... chętnie poznam miejsca gdzie można wypić za ok 0,22 euro. Podzielisz się?
- 8 1
-
2022-04-25 21:31
W zasadzie tyle co w Polsce
Chociaż w PL częściej już po 8 i to w takim "zwykłym" lokalu typu cukiernia, a nie w ą ę restauracji. A teraz przelicz na siłę nabywczą Polaka i Włocha.
- 0 0
-
2022-03-30 15:13
Chyba 1 Euro
- 0 0
-
2022-03-28 16:04
jeszcze żeby się pan w rzezimieszku tak często na kasie nie mylił... (1)
- 9 0
-
2022-03-28 22:02
Serio? Dzięki za info, przypatrzę się. Przyznaję, że ostatnio burgery były tak tłuste,że na patelni po 4 burgerach było z 1cm warstwy tłuszczu.. Czyżby inflacja?
- 1 1
-
2022-03-28 21:53
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie (4)
Ceny moze i wysokie, ale za jakosc sie placi. jedzenie na prawde pyszne!
- 7 18
-
2022-03-29 18:29
Serio ? (1)
Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- 7 0
-
2022-04-04 07:51
Jedna z ulubionych moich potraw
Kaszanka i ziemniaczki bez tego grill i się nie liczy. Szkoda mi kasy na chodzenie do knajpy z takimi cenami swoją drogą dobrze że podajecie ceny
- 1 0
-
2022-03-29 11:27
(1)
Jak już wydajecie na teksty sponsorowane, to możecie sobie też polskie litery kupić.
- 7 2
-
2022-03-29 12:37
gdzie można kupić polskie litery?
- 3 2
-
2022-04-01 09:33
nazwa
dzisiaj kojarzy się z rzeźnikiem na Kremlu. Smacznego!
- 2 0
-
2022-03-30 10:08
Co to za rzeźnik jak podaje stek z kapusty
- 6 0
-
2022-03-30 09:30
"Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć."
To bardzo interesujące, ciekawe czy ziemniaki też trzeba sobie samemu ugotować...
- 6 0
-
2022-03-28 16:23
Stek z kapusty ??? Padłem, z kapusty to najwyżej może być surówka, nie stek... (7)
- 33 1
-
2022-03-28 19:58
Może zaczniemy wkurzać wegetarian/wegan np. (6)
Leczo z powietrza 32 zł za porcję (0 gram)
albo
Sałatka na niby 18 zł za porcję (0 gram)
a na deser
Shake za 15 zł w 100% z wody- 13 2
-
2022-03-28 20:15
mikromózg przy klawiaturze (1)
bezcenny
- 2 11
-
2022-03-30 09:25
To od wegańskiej diety...
- 2 0
-
2022-03-29 19:31
A czym ciebie ci źli weganie wkurzyli, że chcesz się mścić?
- 0 4
-
2022-03-28 21:39
Mój hit to jednak kabanosy roślinne, chyba na drzewie rosły... (2)
- 7 1
-
2022-03-28 22:04
(1)
No tak, wszak drobiowe kabanosy juz sa ok XD
- 2 6
-
2022-03-29 16:49
Sojowe lepsze ?
- 4 0
-
2022-03-28 14:15
Kolejna promocja jedzenia zwierząt. A wieczorkiem na spacerek z ukochanym pieskiem .... (6)
- 16 37
-
2022-03-28 14:45
(3)
A ukochanego pieska to też należałoby karmić vegańską pashą?
- 15 6
-
2022-03-28 17:20
Tak. Akurat psy sa wszystkozerne (2)
(W przeciwienstwie do np. kotow)
- 7 10
-
2022-03-30 09:24
Pochodzą od wilka
A wilk jak wiadomo uwielbia marchewki
- 2 1
-
2022-03-28 19:43
I dlatego że są wszyskożerne a nie roślinożerne muszą jeść mięso żeby być zdrowe.
- 6 3
-
2022-03-29 20:31
Obrońcy zwierząt...
bywa nawet że na spacer ze świnką !.
- 1 0
-
2022-03-28 14:22
haha....
troll czy tylko zwykły pe....sta ?
- 12 7
-
2022-03-30 05:22
Pracuś
Oni sobie jedzą, a tu niekatolicko ludzie pracują w pocie czoła w kuchni krazy buczera w Niedzielę!!!
- 1 1
-
2022-03-30 00:25
W 2 stowkach
By sie zmiescil laske mozna zabrac na Dzien kobiet jako prezent
- 3 0
-
2022-03-29 10:02
15 zł za ziemniaki? (1)
Dodatki... dodatkowo płatne? Więcej takich miejsc to już nikogo nie będzie stać na kulinarne wyjścia
- 9 1
-
2022-03-29 19:39
Mów za siebie.
Knajpa z porządnym jedzeniem nie może być tania. Jadam tam i chwałę sobie. A 2 czy 3 wyjścia w miesiącu mnie nie zubożą.
- 0 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.