• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: azjatycki Ping Pong

Agnieszka Haponiuk
3 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Makaron pad thai (28 zł) Makaron pad thai (28 zł)

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty w recenzowanym lokalu. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ping Pong w Gdańsku, za dwa tygodnie w środę ocenimy Aleję 40 w Gdyni. Liczymy, że ten nowy cykl Agnieszki Haponiuk z powodzeniem zastąpi cieszący się dużym zainteresowaniem cykl Test Smaku.



Ni hao. Głodni? Zapraszamy - tak wita mnie Ping Pong, azjatyckie bistro na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu. Wnętrze urządzone skromnie, prosto i bez zadęcia - jak typowy azjatycki bar z filmu Wong Kar Wai'a, bez wszędobylskich czerwonych latarenek, rzeźbionych smoków i kamiennych fontann, które wg feng shui mają przyciągać klientów, a wraz z nimi pieniądze.

Kuchnia jest otwarta, więc zaglądam i widzę uśmiechniętego od ucha do ucha szefa YeWei Quan'a (na polskiej ziemi zwanego Dawidem), odwzajemniam uśmiech i zaczynam wypytywać o wszystkie dania po kolei. Większość z nich znam i ciekawa jestem ich smaku w Ping Pongu. Swoje zamówienie składam na żółtej kartce z menu, stawiając krzyżyki ołówkiem przy wybranych potrawach - tak właśnie zamawia się w barach w Azji.

  • Ping Pong we Wrzeszczu.
  • Ping Pong we Wrzeszczu.
  • Ping Pong we Wrzeszczu.
  • Ping Pong we Wrzeszczu.
Wybieramy z przyjaciółkami:

Zamawiam i karteczkę oddaję kelnerce. Na przeczekanie dostaję marynowaną białą rzepę z prażonym sezamem. Pyszna, zrobię sobie taką w domu. Czasami podają dobrze ukiszoną i ostrą kapustę, czyli kimchi. Jest to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Kimchi w Ping Pongu jest jednym z lepszych, jakie miałam okazję jeść w Trójmieście.

Marynowana biała rzepa z prażonym sezamem. Marynowana biała rzepa z prażonym sezamem.
Przystawka edamame (6 zł), czyli strączki młodej soi z anyżem i cynamonem, wjeżdża jako pierwsza. Nie przepadam za soją, jednak byłam ciekawa, jak tym razem będzie mi smakować. Edamame jest przyjemne w smaku, ale dla mnie odrobinę zbyt mdłe.

Przystawka edamame (6 zł), strączki młodej soi z anyżem i cynamonem. Przystawka edamame (6 zł), strączki młodej soi z anyżem i cynamonem.
Pierwsza łyżka zupy wonton (13 zł) i pierwszy kęs pierożka powodują, że rozpływam się... Pierożki przepyszne, dobrze nadziane mięsem wieprzowym, rosół delikatny, bo o taki prosiłam - to ważne, że możesz zaznaczyć, czy chcesz zjeść na ostro czy łagodnie. Ubolewam nad małą ilością pierożków, gdyż jestem wielbicielką wonton.

Zupa wonton (13 zł). Zupa wonton (13 zł).
Po chwili pojawiają się sago (10 zł) - tapiokowe kulki wypełnione orzechami, krewetkami i kurczakiem, gotowane na parze w ratanowym koszyczku, w którym też są podawane. Wyglądają jak piłeczki do gry w ping ponga. Po pierwszym kęsie moje kubki smakowe szaleją, a do mózgu dopływa sygnał "o Boże! Jakie to dobre!". Nie jestem w stanie opisać tego smaku, tej delikatności tapioki, chrupkości orzechów, smaku krewetek, słodkości i ostrości. Wiem jedno: dwie kulki to za mało.

Sago (10 zł), tapiokowe kulki wypełnione orzechami, krewetkami i kurczakiem. Sago (10 zł), tapiokowe kulki wypełnione orzechami, krewetkami i kurczakiem.
Tymczasem na stole ląduje makaron pad thai (28 zł) - to tajska klasyka, najpopularniejsza potrawa w Tajlandii, a wersji jest tyle, ile tajskich kucharek. Podstawą jest ryżowy makaron smażony z jajkiem, tofu, krewetkami lub kurczakiem, doprawiony sosem rybnym i ostrygowym, skropiony limonką, posypany szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung i orzeszkami. Jakie jest pad thai w Ping Pongu? Dobre, idealne połączenie słodkich, kwaśnych smaków, ale brakowało mi szczypiorku i wolałabym jednak wersję z suszonymi krewetkami i bardziej pikantną.

Makaron pad thai, (28 zł). Makaron pad thai, (28 zł).
Ramen Ping Pong (27 zł) to wielka micha zupy z dodatkami, którą je się chochelką i pałeczkami. Dla tych, co nie wiedzą - ramen to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Nie ma jednego przepisu na ramen, ilu szefów kuchni, tyle ramenów. Ramen Ping Pong jest sycący, smaczny i taki, jak sobie wyobrażałam. Dobry ramen na te paskudne zimowe dni. Aromatyczny rosół ma ten charakterystyczny azjatycki posmak, lekko wyczuwalną słodycz, idealną ostrość (w miseczce dodatkowo są podane przyprawy, aby doostrzyć wedle uznania), z posmakiem anyżu. Dużo, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach wołowiny, chrupiąca pak choi, słodkawe grzyby shitake i sprężysty makaron somen, który bez skrępowania siorbałam pałeczkami z dna michy, niczym prawdziwy Azjata. Ramen Ping Pong smakuje wybornie i zaspokoi nawet duży głód.

I na koniec bao Ping Pong (22 zł), chińska bułeczka gotowana na parze, nadziana pieczonym z czosnkiem i cynamonem, szarpanym boczkiem, a do tego chrupiące frytki z batatów. Całkiem smaczna, ale bardzo tłusta kanapka - brakowało mi czegoś na przełamanie słodyczy bułki i boczku, czegoś ostrego.

Bao Ping Pong (22 zł), chińska bułeczka gotowana na parze. Bao Ping Pong (22 zł), chińska bułeczka gotowana na parze.
Po takiej uczcie przyszedł czas na kawę po wietnamsku (10 zł) ze słodkim skondensowanym mlekiem. Pyszna, może zastąpić deser. O słodkościach w Ping Pongu opowiem innym razem. W karcie widnieją tylko dwa: gofry z Hong Kongu i lody wonton.

Ping Pong jest na pewno miejscem, które warto odwiedzić chociaż raz. Karta nie jest zbyt długa, ceny przystępne. Polecam tym, którzy lubią kulinarne podróże po smakach Azji i żałuję, że nie ma lunchowych zestawów, bo jadałabym tam częściej.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (138) ponad 20 zablokowanych

  • ramen (6)

    Tjaaa. Właśnie jadłam ramen w Ping Pongu. Smak mdławy, nijaki. Kawałków mięsa dwa lub trzy, najwięcej makaronu - no rzeczywiście można się zapchać, jeśli tego się szuka w knajpie.
    To była moja druga wizyta w tej restauracji i drugie rozczarowanie (w czasie pierwszej na ramen trzeba było czekać ponad 40 minut, więc zrezygnowałam).

    • 36 5

    • Dokladnie, ten ramen to sam bulion i makaron, tragedia

      • 0 0

    • mylisz bar z restauracją :-) (1)

      Dawniej były kategorie lokali gastronomicznych.Od kategorii S dla zagranicznych konsumentów przez I II III IV i V kategorię która to V kategoria była barem np przy parkingu czy stacji kolejowej i ty właśnie jadłeś w barze 5 kategorii a piszesz o restauracji S lub I kategorii. W Gdańsku nie ma takich lokali a najbliższy taki lokal jest w Olsztynie lub Toruniu.

      • 2 5

      • haha Olsztyn

        Kolorowa czy Różana kafeeee?

        • 2 0

    • Podzielam zdanie na temat ramenu w Ping Pongu,

      choć ten na zdjęciu w artykule wygląda dobrze i o niebo lepiej niż to co dostałem w Ping Pongu 1,5 miesiąca temu...

      • 2 0

    • ramen

      najgorszy, jaki w życia jadłem, okropny

      • 2 3

    • też jadlam

      Wielka micha makaronu lekko smierdzaca ,tłusta ,ble

      • 7 2

  • Jedzenie niezle, ale porcje żenua. Taki ramen powinien byc bogata zupa, a nie bylo w nim NIC. 5/10

    • 0 0

  • A mi się artykuł podoba, o! (1)

    ...i przykro mi czytać te hejty i frustracje niedorobionych pseudokrytyków kulinarnych pod artykułem... Potraficie lepiej napisać i zrobić lepsze zdjęcia? To trzeba było się zgłosić do portalu i samemu pisać artykuły o jedzeniu :)

    • 4 3

    • no cóż...przynajmniej jest równowaga,a to ważne;)

      jedni malkontenci,niedorobieńcy i frustraci piszą hejty pod wypocinami drugich niedorobionych pseudokrytyków kulinarnych,błehehehe i jest dobrze,cyrk się kręci,clownów nie brakuje.

      • 0 0

  • bardzo słabo!

    ciężko znaleźć jakiś pozytywny aspekt naszej wizyty. .przez takie , miejsca polska gastronomia wygląda jak wygląda.

    • 0 0

  • Boskie jedzonko

    Bylam wczoraj z corka i bardzo nam smakowalo jadlysmy makaron z wolowina i krewetkami palce lizac . Pozdrawiam kucharza oby tak dalej .

    • 0 0

  • Pad Thai (5)

    Pad Thai z krewetkami jadłem w Tajlandii za 5 zł nie za 28. 3 dychy za makaron to dużo ! Składniki nie są wcale drogie.

    • 26 7

    • No to zrób sobie w domu (1)

      Kup wszytskie składniki, dodaj media , zapłać sobie za robocze godzinę , pozmywaj i bądź szczesliwy

      • 11 2

      • robię w domu i jest lepszy :)

        • 0 0

    • Dodaj do potrawy

      Cenę biletu

      • 1 0

    • co trzeba miec w glowie by robic takie porownania z d....y

      • 3 2

    • bigos zobie zjedz

      z kimchi i shitake

      • 3 0

  • Blog kulinarny? (1)

    Ramen to nie rosół!

    • 2 0

    • Ramen

      japońskie danie składające się między innymi z ROSOŁU, makaronu i innych składników w zależności od receptury :)

      • 0 2

  • byliśmy zawiedzeni

    zamówiliśmy 3 dania w Ping Pongu i żadne z nich nie było smaczne.
    Za tą cenę jaką wydaliśmy na obiad (ok. 100 zł) można zjeść w wieeeelu restauracjach azjatyckich o niebo lepiej!

    • 4 1

  • Asia Haomny Piastowska (1)

    Asia Haomny na piastowskiej tam jest smacznie i potrawy wyglądają elegancko a smakują wybornie /jeśli ktoś lubi taka kuchnie/
    Polecam

    • 11 6

    • Byłam niedługo po otwarciu

      Jeśli nie zaczęli kombinować to potwierdzam

      • 1 0

  • Wymiotować mi się chce ... (5)

    ... gdy widzę kolejną subiektywną opinię z baru Ping Pong. Gdzie nie zajrzeć na kulinarne recenzje trójmiasto.pl to zawsze pojawia się Ping Pong jakby innych restauracji w mieście nie było.

    • 41 5

    • KOM109]

      • 0 0

    • To samo Aleja 40

      To juz kolejny artykul na trojmiasto o niej. Czy dobra knajpa musi sie az tak reklamowac?

      • 3 0

    • Bo takiej jak pong pong nie ma :(

      • 2 1

    • To jeszcze nie koniec. Pani Agnieszka zapowiedziała przecież kolejną niezapowiedzianą recenzję deserów w Ping Pongu.
      Z niecierpliwością czekamy na oddzielny artykuł o herbatach w Ping Pongu.

      • 23 1

    • Tajemniczy klient

      Pani autorka jest tak anonimowym i subiektywnym klientem ping ponga, że nawet wie jak dokladnie napisać imię i nazwisko azjatyckiego kucharza i jego polskie pseudo. Jedna wielka ściema. Trójmiasto ciągle łazi do tych samych zaprzyjaźnionych knajp. Dobru marketing nie jest zły. Nowy cykl to nowa okazja napchania się w tych samych lokalach

      • 32 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane