• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni

Agnieszka Haponiuk
24 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (101)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie.

Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625Mapka. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.

W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.


Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.

  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.

Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.

Wybrałyśmy:

  • rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
  • śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
  • domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
  • golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).


Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.

Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa. Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.

Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.

Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią. Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.

Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą. Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (101) ponad 20 zablokowanych

  • Bardzo mnie ciekawi

    Czy za gaz płacą?

    • 2 1

  • Kiedyś chodziliśmy tam cała rodziną...zawsze bardzo smacznie (1)

    Obecne ceny niestety to uniemożliwiają

    • 8 0

    • Sporo jest takich osób niestety ale to juz kompletnie inny temat

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Dobra Restauracja

    Są wielbiciele kuchni wegetariańskiej, wykwintnej itd i są ludzie którzy rozkoszują się kuchnią staropolską a taka właśnie oferuje Karczma Zagroda. Dania są smaczne a właściciel dba od wielu lat zeby klienci byli zadowoleni i wracali. I wracają nie raz nie dwa o czym świadczą liczne rezerwacje, imprezy rodzinne jak i firmowe . Rzeczywiście ten lokal został odbudowany po pożarze , brawo dla wlasciciela , czasy nie są łatwe

    • 44 3

  • Z tych opini widzę,

    że co niektórych skręca ze złości, jeśli ktoś kogoś pochwali. Jadam w "Zagrodzie" od 15 lat i za każdym razem bardzo mi smakuje. "Zagroda" to zdecydowanie nie jest propozycja dla wielbicieli dań wykwintnych albo kuchni świata. Niech gdzie indziej szukają swojej uczty podniebienia. Podziwiam tez właściciela za odbudowę restauracji po strasznym pożarze z kwietnia 2011 roku, kiedy to spłonęła ona doszczętnie.

    • 15 4

  • (3)

    za małą miseczkę rosołu 20 zl?
    za jednego gołąbka prawie 40?
    Do czego to doszło...

    • 15 8

    • Dwa gołabki (2)

      Czytaj ze zrozumieniem

      • 3 1

      • (1)

        na zdjęciu widać jednego...

        • 1 8

        • przypatrz się dokładnie

          na pierwszym planie w sosie kurkowym, a to czerwone z tyłu to w sosie pomidorowym

          • 5 0

  • szczery smak??? jprd

    • 13 0

  • Kolejna nachalna promocja jedzenia zabitych zwierzat (3)

    • 6 40

    • a jak z zabijaniem milionów pszczół dla Twojego awokado i migdałów? Pszczółka be a krowa cacy?

      • 7 2

    • A jak z zabijaniem robali?

      Rozumiem, że to też be.
      Oj, przestajemy być trendy, ostrzegam! :-)

      • 12 2

    • Nie jem mięsa ale nie pochwalam tego typu komentarzy

      Niech każdy je to co lubi.

      • 13 1

  • Obsługa miła i sympatyczna. Ale ->

    Bywałam w niej nie raz. Niestety ubogie menu nie zmieniane, do wszystkiego te same dodatki, słabo doprawione i mdłe w smaku. Raz można pójść i spróbować. Zdecydowałam się zjeść kaczkę. Sucha jak wiór, mdła w smaku. Nie smakowała zupełnie kaczką. Niestety więcej nie odwiedzę tego miejsca.

    • 7 14

  • (1)

    Gdzie serwują dobrą kartoflankę? Jeszcze nie trafiłem do knajpy która ma taką w menu.

    • 13 1

    • jeśli krem z ziemniaka to jeszcze kartoflanka

      to przepyszny jest w Marylin Barze w Straszynie, aczkolwiek do tanich ta przyjemność nie należy

      • 0 1

  • Ale te mieszanki kilku potraw (3)

    nie wpływają dobrze na kondycję układu pokarmowego.. Za duży bigos w żołądku i jelitkach Pani Agnieszko :-). Rosół, śledzie, gołąbki i golonka to dania obiadowe na kolejne minimum 2-3 dni a nie jeden posiłek. A i wątroba płacze przy okazji. Może należy przy okazji powiadomić o tym czytelników?

    • 25 44

    • tu nie chodzi o to, żeby to wszystko zjeść, tylko, żeby przedstawić nam, czytelnikom, czy warto, czy tez nie wybrać się do

      Trochę dietetyk nie rozumie idei tych artykułów :)

      • 8 4

    • Przecież to zwykły obiad

      może niech każdy je to, co uważa, w ilościach jakie lubi?

      • 8 4

    • ach te mieszanki narzekan nie wpływaja dobrze na ból dupu

      • 12 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane