• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zmiana na Morenie - kebab na duży głód

Agnieszka Haponiuk
30 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana.

Śmiem twierdzić, że kebab, tuż obok pizzy, cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Ten turecki fast-food na dobre zagościł w naszym kraju i jest najczęściej jadanym daniem przez młodych ludzi. Nie jestem fanką kebabu, ale potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa. W tym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Zmiana Kebap na MorenieMapka. Ostatnio testowałam Tavernę Zante, do której wróciłam po pięciu latach przerwy.



Gdzie zjeść w Trójmieście - najwyżej oceniane lokale



Zmiana Kebap na Morenie, a właściwie w dzielnicy Piecki-Migowo, określa się "rzemieślniczym kebabem". Inspiruje się słynnym, berlińskim "Mustafa's Gemüse Kebap", również podając smażone warzywa z serem bałkańskim czy własnego wyrobu sosy i mięsa. Na czym polega fenomen berlińskiej budki z kebabem? Każdy, kto tam jadł, musi się ze mną zgodzić, że jak zwykle diabeł tkwi w szczególe. W tym wypadku chodzi o jakość, świeżość i kompozycję przypraw oraz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chlebek pita. A jak jest w Zmiana Kebap? O tym poniżej.

Lokal mieści się w pawilonach usługowych przy ul. Amundsena 7cMapka. Zaglądam z dwójką znajomych pewnego niedzielnego popołudnia. Do środka wchodzi się po bielonych schodkach, a następnie bardzo wąskim i długim korytarzem dochodzimy do głównej, ale malutkiej sali, w której raptem stoi kilka stolików. Centralne miejsce zajmuje bar z dużą ladą chłodniczą wypełnioną warzywami i oczywiście pionowym grillem, na którym, na szpadzie, obraca się uformowane mięso. Wnętrze utrzymane jest w czarno-żółtej kolorystyce. Może i jest ono niewielkie, ale nadrabia sporych rozmiarów ogródkiem z leżakami, stołami i parasolami.

  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
Menu jest wypisane na tablicy wiszącej nad barem. Do wybory mamy mięso z kurczaka lub wołowo-baranie oraz falafel w wersji klasycznej ze świeżymi warzywami i wersji "gemüse" ze smażonymi warzywami i bałkańskim serem oraz kilka form podania: rollo (w pszennym placku), box, na talerzu i w bułce. Zmiana oferuje również limitowane kanapki "specjals", które są kombinacją smaków świata. Falafel oraz sosy są wyrabiane na miejscu.

Zamawiamy:

  • kebab gemüse talerz - mięso wołowo-baranie, frytki, smażone warzywa, ser bałkański, miks świeżych warzyw, sos ostry, sos mango (30 zł);
  • bułkę falafel - falafel (5 sztuk). miks sałat, świeże warzywa, macerowana czerwona kapusta, sos czosnkowy (22 zł);
  • specjals Americano rollo - pszenny placek, mięso z kurczaka, krążki cebulowe, bekon, pikle, prażona cebula, rukola, roszponka, sos BBQ (23 zł);
  • kebab gemüse rollo - mięso z kurczaka, smażone warzywa, miks sałat i świeżych warzyw, sos mango, sos ostry, pszenny placek (22 zł);

Przy barze od razu dokonujemy płatności i otrzymujemy "przywoływacz" z numerkiem.


Zaczynamy od talerza wypełnionego po brzegi paskami mięsa wołowo-baraniego, frytkami, porcją świeżych warzyw oraz smażonymi warzywami (marchewka, korzeń pietruszki, papryka, ziemniak, bakłażan, cukinia) i pokruszonym serem bałkańskim. Porcja jest przeogromna i z powodzeniem można ją podzielić między dwie osoby, chyba że ktoś jest bardzo głodny. Mięso niestety mnie rozczarowało - trafiło mi się wysuszone i gumowate zarazem. Oczekiwałam lepszego, szczególnie po zapewnieniach, że jest to kebab rzemieślniczy. Na plus uznaję dodatki: naprawdę świetne smażone warzywa z serem bałkańskim, doskonałe sosy, szczególnie łagodny mango i chrupiące frytki.

Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki. Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki.
Kolejne danie, falafel, okazał się strzałem w dziesiątkę. Młodzież zakrzyknęłaby pewnie, że to "sztos" i ja się z nią zgodzę. Po pierwsze: był to świetnie doprawiony falafel, bez przesady i dominacji kuminu, po drugie soczysty, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Wspaniały i niepowtarzalny smak. Czuć, że jest robiony na miejscu i to przez kogoś, kto te falafelki musi kochać i wie, jak je przyrządzać. Do tego smaczny sos czosnkowy; pyszny, lekko słodkawy chlebek pita, który na zewnątrz przyjemnie chrupał, a w środku był mięciutki. No i oczywiście świeże, chrupkie warzywa. Fenomenalny zestaw, którym można się najeść.

Bułka pita z falafelami i dodatkami. Bułka pita z falafelami i dodatkami.
"Spcjals Americano" skrywał w sobie kawałki mięsa kurczaka, pikle, bekon, cebulowy krążek, sałaty, a to wszystko było zawinięte w pszenny placek. Coś w tym daniu poszło nie tak, bo sos BBQ całkowicie przykrył pozostałe składniki. Miał dymny, słodki posmak, ale kompletnie nie pasował do mięsa, które było przyprawione kuminem. Bekon nie był dobrze wypieczony, krążków cebulowych tyle, co na lekarstwo, a pszenny placek nie został podpieczony, wiec był gumowy. Jak dla mnie było to nietrafione połączenie smaków.

Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki. Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki.
Kebab kurczak gemüse rollo okazał się znacznie lepszy od poprzedniego dania. W końcu czuć było smak mięsa, które było soczyste i świetnie doprawione orientalnymi przyprawami. Do tego smakowite smażone warzywa, ser i doskonałe sosy mango i ostry, a gdyby tak jeszcze przypiec ten pszenny placek, to byłoby idealnie.

Kebab kurczak gemüse rollo. Kebab kurczak gemüse rollo.
Podsumowanie: jako że Zmiana Kebap jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny. W tego typu daniach ulicznych ważne jest zachowanie balansu smakowego oraz odpowiedniej różnorodności tekstur i rzecz jasna świeżości. W ten balans został zachowany i mam tu na myśli świetny falafel oraz zestaw gemuse z kurczakiem. Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje. Na minus gumowate tortille i przekombinowany "specjals Americano" oraz brak wentylacji. Jeśli miałabym tu wrócić, to na pewno na "falafelki" w picie z czosnkowym sosem. W kategorii fast-food Zmiana Kebap otrzymuje ode mnie ocenę 4 z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • Jasien

    Kebab lamh na jasieniu jest spoko smaczny

    • 1 2

  • mikrobiologia (12)

    Kto mi powie, jak to jest!?
    Mięso na kebab leży cały dzień, niejednokrotnie kilka dni poza lodówką w temperaturze pokojowej i nie gnije?
    Może jednak gnije!!!?

    • 7 21

    • a kto powiedział, że poza lodówką kilka dni? (10)

      na koniec dnia lalkę się zawija w folię i do chłodni, czy co tam mają akurat. A "cały" dzień się kręci na "ogniu". Jem kebaby regularnie całe dorosłe życie i nie byłem chory. Chory byłem kiedyś od zapiekanki z XL burgera.

      • 20 0

      • (7)

        W temperaturze pokojowej, bakterie rozmnażają się w szybkim tempie na mięsie oczywiście poprzez dobra obróbkę termiczną można zabić bakterie, ale te zabite nie pozostaną obojętne dla zdrowia- zostawią po sobie toksyny!

        • 0 14

        • Toksyny sa niepalne, mikroorganizmy odparowuja, toksyny zostaja. To powszechna wiedza. (4)

          • 0 8

          • Bakterie są niemal wszędzie. (3)

            Więc albo jesz bakterie z toksynami, albo same toksyny po eliminacji bakterii. A najlepiej spożywaj energię kosmosu, to najdoskonalszy pokarm dla wszelkich paranoików.

            • 8 1

            • A ktory jest wlasciwy dla i**otow? Co jadasz? (2)

              • 0 4

              • Jeszcze nic, ale chętnie poczekam na twą rekomendację. (1)

                Jako bardziej w tym zakresie doświadczonego.

                • 4 0

              • Ale sie odgryzles, jak na istote niezdolna do rozpoznawania chocby najprostrszej ironii niezle Ci nawet wyszlo.

                • 0 2

        • ale tam nie ma temperatury pokojowej bo on się cały dzień obraca na ogniu

          • 7 1

        • No to nie jedz miesa

          I warzyw nie jedz bo pestycydy. Kaszy też nie bo też chemii do suszenia używają. W ogóle to nic nie jedz

          • 14 1

      • Krzysztof z XL robil najlepsze hot dogi.... (1)

        Pozdrawiamy.

        • 1 0

        • Najlepsze na pewno nie.

          Hot dog w tej budzie smakował jedynie po melanżu, gdy raz zamówiłem na trzeźwo, to był niemal niejadalny.

          • 3 1

    • Chopie, on ma tyle E w sobie

      Że kwas siarkowy go nie rozpuści.

      • 5 1

  • Pomyśleć, że w centrum Berlina kupuję rollo kebaba za 3 EUR (2)

    a tu za śmieciowe żarcie, streetfood, zapchajkichę, chcą zapłaty jak za restaurację z gwiazdkami Michelin

    • 23 6

    • (1)

      chyba dawno nie byłes w Berlinie. 7 euro już

      • 7 0

      • 7 euro to kosztowal 13 lat temu, nie w Berlinie, w Ciney w Belgii.

        • 0 0

  • Najlepsze były placki ziemniaczane z włosem :D

    ah wspomnienia ;D

    • 2 0

  • potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa

    Ze niby co? Sami świnie hodują? Żenada tekst

    • 6 0

  • świetny kebab, jeden z lepszych w Gdańsku (6)

    Niestety przestałem chodzic ze wzgledu na wentylację. Po każdym pobycie 15 minut w środku, wszystkie ciuchy do prania nasiąknięte zapachem frytury.

    • 35 18

    • A dla mnie drwal na przymorzu

      • 1 1

    • (4)

      dobry kebab jest na podwalu - Jeruzalem - pan bierze "worek " zwany naleśnikiem widać ,że samemu robiony , reszta korzysta z tortilli biedronkowych , i do worka wrzuca sporo mięska dobry sosy i zieleninę o ile reflektujesz -pyyycha ... no chyba że dawno tam bylem

      • 0 14

      • czyli dawno jadłem ... dzięki za uaktualnienie informacji, sorki ale Kebab King to dla mnie też syf

        • 4 0

      • Jezu, przecież Jeruzalem to buda z żarciem dla najmniej wymagających

        albo najbardziej pijanych.

        • 15 0

      • O boze

        Jeden z najgorszych

        • 2 0

      • Jesli mówisz ze jerusalem jest dobry to szapo ba

        Kiedyś wiele lat temu może i był, teraz jest kiepski. Dobry kebab jest w Kebab Kingu, a najlepszy był w Azmirze na deptaku na Żabiance. Żaden sie do niego nie umywał, niestety został zlikwidowany

        • 1 3

  • (4)

    najlepszy kebab to w Mrągowie :) ten niczego sobie. ciekawy dodatek sosu żurawinowego.

    • 1 3

    • (3)

      Który w Mrągowie?

      • 0 0

      • (2)

        kebab KoGo przy Warszawskiej

        • 1 0

        • (1)

          dzięki :)

          • 1 0

          • smacznego :)

            • 1 0

  • Kilka razy dawałem szansę i odpuściliśmy.

    Mięsko mają dobre ale cała reszta słabiutko w szczególności powtarzalność, wygląd i dostawa. Zamawiałem w tygodniu i nie wyobrażam sobie co się tam odstawia w weekendy. Na dodatek te niby większe ważyły niemalże tyle samo co regularne. Sos czasem dużo, innym razem śladowe ilości. Redaktor dostał porcje na pokaz.

    • 3 0

  • Brak wolności słowa VOL.2

    Kolejny raz zablokowali mi opinie bo napisałem że to reklama.Jeszcze raz napisze bo tutaj cenzura jak w putinowskiej rosji! Kebab jest po prostu słaby,przemoczony rozpadający się placek.

    • 9 0

  • (1)

    Zasada jest prosta. Nie jada się kebabów tam gdzie serwują go ludzie nie mający pojęcia o tym co robią(czytaj biali). Jak nie ma rodowitego mieszkańca ich kultury nie wchodzę.

    • 7 5

    • Ta.... na pewno

      Wstawią Turasa za ladę i już kebab jest zarąbisty ? Niezły tok rozumowania,

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane