• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zmiana na Morenie - kebab na duży głód

Agnieszka Haponiuk
30 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana.

Śmiem twierdzić, że kebab, tuż obok pizzy, cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Ten turecki fast-food na dobre zagościł w naszym kraju i jest najczęściej jadanym daniem przez młodych ludzi. Nie jestem fanką kebabu, ale potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa. W tym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Zmiana Kebap na MorenieMapka. Ostatnio testowałam Tavernę Zante, do której wróciłam po pięciu latach przerwy.



Gdzie zjeść w Trójmieście - najwyżej oceniane lokale



Zmiana Kebap na Morenie, a właściwie w dzielnicy Piecki-Migowo, określa się "rzemieślniczym kebabem". Inspiruje się słynnym, berlińskim "Mustafa's Gemüse Kebap", również podając smażone warzywa z serem bałkańskim czy własnego wyrobu sosy i mięsa. Na czym polega fenomen berlińskiej budki z kebabem? Każdy, kto tam jadł, musi się ze mną zgodzić, że jak zwykle diabeł tkwi w szczególe. W tym wypadku chodzi o jakość, świeżość i kompozycję przypraw oraz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chlebek pita. A jak jest w Zmiana Kebap? O tym poniżej.

Lokal mieści się w pawilonach usługowych przy ul. Amundsena 7cMapka. Zaglądam z dwójką znajomych pewnego niedzielnego popołudnia. Do środka wchodzi się po bielonych schodkach, a następnie bardzo wąskim i długim korytarzem dochodzimy do głównej, ale malutkiej sali, w której raptem stoi kilka stolików. Centralne miejsce zajmuje bar z dużą ladą chłodniczą wypełnioną warzywami i oczywiście pionowym grillem, na którym, na szpadzie, obraca się uformowane mięso. Wnętrze utrzymane jest w czarno-żółtej kolorystyce. Może i jest ono niewielkie, ale nadrabia sporych rozmiarów ogródkiem z leżakami, stołami i parasolami.

  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
Menu jest wypisane na tablicy wiszącej nad barem. Do wybory mamy mięso z kurczaka lub wołowo-baranie oraz falafel w wersji klasycznej ze świeżymi warzywami i wersji "gemüse" ze smażonymi warzywami i bałkańskim serem oraz kilka form podania: rollo (w pszennym placku), box, na talerzu i w bułce. Zmiana oferuje również limitowane kanapki "specjals", które są kombinacją smaków świata. Falafel oraz sosy są wyrabiane na miejscu.

Zamawiamy:

  • kebab gemüse talerz - mięso wołowo-baranie, frytki, smażone warzywa, ser bałkański, miks świeżych warzyw, sos ostry, sos mango (30 zł);
  • bułkę falafel - falafel (5 sztuk). miks sałat, świeże warzywa, macerowana czerwona kapusta, sos czosnkowy (22 zł);
  • specjals Americano rollo - pszenny placek, mięso z kurczaka, krążki cebulowe, bekon, pikle, prażona cebula, rukola, roszponka, sos BBQ (23 zł);
  • kebab gemüse rollo - mięso z kurczaka, smażone warzywa, miks sałat i świeżych warzyw, sos mango, sos ostry, pszenny placek (22 zł);

Przy barze od razu dokonujemy płatności i otrzymujemy "przywoływacz" z numerkiem.


Zaczynamy od talerza wypełnionego po brzegi paskami mięsa wołowo-baraniego, frytkami, porcją świeżych warzyw oraz smażonymi warzywami (marchewka, korzeń pietruszki, papryka, ziemniak, bakłażan, cukinia) i pokruszonym serem bałkańskim. Porcja jest przeogromna i z powodzeniem można ją podzielić między dwie osoby, chyba że ktoś jest bardzo głodny. Mięso niestety mnie rozczarowało - trafiło mi się wysuszone i gumowate zarazem. Oczekiwałam lepszego, szczególnie po zapewnieniach, że jest to kebab rzemieślniczy. Na plus uznaję dodatki: naprawdę świetne smażone warzywa z serem bałkańskim, doskonałe sosy, szczególnie łagodny mango i chrupiące frytki.

Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki. Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki.
Kolejne danie, falafel, okazał się strzałem w dziesiątkę. Młodzież zakrzyknęłaby pewnie, że to "sztos" i ja się z nią zgodzę. Po pierwsze: był to świetnie doprawiony falafel, bez przesady i dominacji kuminu, po drugie soczysty, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Wspaniały i niepowtarzalny smak. Czuć, że jest robiony na miejscu i to przez kogoś, kto te falafelki musi kochać i wie, jak je przyrządzać. Do tego smaczny sos czosnkowy; pyszny, lekko słodkawy chlebek pita, który na zewnątrz przyjemnie chrupał, a w środku był mięciutki. No i oczywiście świeże, chrupkie warzywa. Fenomenalny zestaw, którym można się najeść.

Bułka pita z falafelami i dodatkami. Bułka pita z falafelami i dodatkami.
"Spcjals Americano" skrywał w sobie kawałki mięsa kurczaka, pikle, bekon, cebulowy krążek, sałaty, a to wszystko było zawinięte w pszenny placek. Coś w tym daniu poszło nie tak, bo sos BBQ całkowicie przykrył pozostałe składniki. Miał dymny, słodki posmak, ale kompletnie nie pasował do mięsa, które było przyprawione kuminem. Bekon nie był dobrze wypieczony, krążków cebulowych tyle, co na lekarstwo, a pszenny placek nie został podpieczony, wiec był gumowy. Jak dla mnie było to nietrafione połączenie smaków.

Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki. Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki.
Kebab kurczak gemüse rollo okazał się znacznie lepszy od poprzedniego dania. W końcu czuć było smak mięsa, które było soczyste i świetnie doprawione orientalnymi przyprawami. Do tego smakowite smażone warzywa, ser i doskonałe sosy mango i ostry, a gdyby tak jeszcze przypiec ten pszenny placek, to byłoby idealnie.

Kebab kurczak gemüse rollo. Kebab kurczak gemüse rollo.
Podsumowanie: jako że Zmiana Kebap jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny. W tego typu daniach ulicznych ważne jest zachowanie balansu smakowego oraz odpowiedniej różnorodności tekstur i rzecz jasna świeżości. W ten balans został zachowany i mam tu na myśli świetny falafel oraz zestaw gemuse z kurczakiem. Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje. Na minus gumowate tortille i przekombinowany "specjals Americano" oraz brak wentylacji. Jeśli miałabym tu wrócić, to na pewno na "falafelki" w picie z czosnkowym sosem. W kategorii fast-food Zmiana Kebap otrzymuje ode mnie ocenę 4 z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Często zamawiam ze Zmiany i uważam, że ich Kebap jest dobry. (4)

    Mają ciekawe nietuzinkowe smaki. Jednakże zauważyłem, że wszystko zależy jaki kucharz go robi. Raz jest bardzo dobry a raz tylko dostateczny. No i niestety albo stety polecam zamówić z dodatkową porcją mięsa bo ten w standardzie ma go nie za dużo a wiadomo, że chcielibyśmy się nim w miarę najeść.

    • 27 33

    • To po co Ci jakiekolwiek dodatki, jedz wylacznie mieso, skoro wylacznie miesem jestes w stanie sie najesc.

      Tak mozna i nawet niektorzy probuja udowadniac, ze tak jest zdrowo. Moze wlasnie Ty jestes jednym z ludzi, ktorym taka dieta by sluzyla?

      • 1 15

    • Zamawiałem raz jednego zwykłego i jednego z dodatkową porcją

      mięsa i dostałem oba z taką samą ilością.

      • 9 0

    • (1)

      Mięso nie jest ścinane na bieżąco. Ścinają je wcześniej i póżniej odgrzewaja. Nie maja pojęcia o kebabach tak jak Bafra

      • 5 4

      • bafra ?to jest kibel dopiero

        • 0 0

  • Dla mnie średnio (2)

    Mało miesa.. srednio warzyw za to duzo sosu. Żadna kebabownia w trojmiescie nie daje tyle miesa co piszą w menu...

    • 26 3

    • Nie zgodzę się

      W Gdańsku Berlin Döner Kebap na Szczęśliwej. Najlepszy kebap. Tylko nie mylić z tym w Medisonie, bo tam żałują mięsa i jest zawsze słabszy.

      • 5 5

    • Bar Mleczny

      Syrena.To tam jest pysznie

      • 0 0

  • mikrobiologia (12)

    Kto mi powie, jak to jest!?
    Mięso na kebab leży cały dzień, niejednokrotnie kilka dni poza lodówką w temperaturze pokojowej i nie gnije?
    Może jednak gnije!!!?

    • 7 21

    • a kto powiedział, że poza lodówką kilka dni? (10)

      na koniec dnia lalkę się zawija w folię i do chłodni, czy co tam mają akurat. A "cały" dzień się kręci na "ogniu". Jem kebaby regularnie całe dorosłe życie i nie byłem chory. Chory byłem kiedyś od zapiekanki z XL burgera.

      • 20 0

      • (7)

        W temperaturze pokojowej, bakterie rozmnażają się w szybkim tempie na mięsie oczywiście poprzez dobra obróbkę termiczną można zabić bakterie, ale te zabite nie pozostaną obojętne dla zdrowia- zostawią po sobie toksyny!

        • 0 14

        • No to nie jedz miesa

          I warzyw nie jedz bo pestycydy. Kaszy też nie bo też chemii do suszenia używają. W ogóle to nic nie jedz

          • 14 1

        • ale tam nie ma temperatury pokojowej bo on się cały dzień obraca na ogniu

          • 7 1

        • Toksyny sa niepalne, mikroorganizmy odparowuja, toksyny zostaja. To powszechna wiedza. (4)

          • 0 8

          • Bakterie są niemal wszędzie. (3)

            Więc albo jesz bakterie z toksynami, albo same toksyny po eliminacji bakterii. A najlepiej spożywaj energię kosmosu, to najdoskonalszy pokarm dla wszelkich paranoików.

            • 8 1

            • A ktory jest wlasciwy dla i**otow? Co jadasz? (2)

              • 0 4

              • Jeszcze nic, ale chętnie poczekam na twą rekomendację. (1)

                Jako bardziej w tym zakresie doświadczonego.

                • 4 0

              • Ale sie odgryzles, jak na istote niezdolna do rozpoznawania chocby najprostrszej ironii niezle Ci nawet wyszlo.

                • 0 2

      • Krzysztof z XL robil najlepsze hot dogi.... (1)

        Pozdrawiamy.

        • 1 0

        • Najlepsze na pewno nie.

          Hot dog w tej budzie smakował jedynie po melanżu, gdy raz zamówiłem na trzeźwo, to był niemal niejadalny.

          • 3 1

    • Chopie, on ma tyle E w sobie

      Że kwas siarkowy go nie rozpuści.

      • 5 1

  • (2)

    Nie ma gorszego kebsa, jak zamowilem rollo to bylo przygniecione, do tego wszystko w srodku bylo gorace, dobry kebab to nie tylko mieso i surowki/frytki lecz takze umiejetnosc skladania go.

    • 31 4

    • (1)

      Oczywiscie mieso ma byc gorace, ale mi chodzilo o to ze surowka i sosy byly tez gorace. Gdzie w innych kebabach nigdy sie z tym nie spotkalem.

      • 5 1

      • Zabawne, bo ja mialem odwrotne odczucia. Zamowilem bulke na wynos (to byly jeszcze czasy pandemiczne), poszedlem do samochodu, zaczalem jesc i...wszystko bylo zimne. Lodowate warzywa wyssaly resztki ciepla z miesa i calosc smakowala jakbym ja wozil przez 30 min. A akurat ja jestem fanem jak wszystko jest tak cieple jak sie da, czesto nawet biore kebaby na wynos i w domu podgrzewam w piekarniku.

        • 4 0

  • Pani Haponiuk (6)

    Jest pani prawdziwą ostoją polonistyki oraz logiki. W pani nadzieja.

    • 28 3

    • W punkt!

      • 25 1

    • Inni dziennikarze mogliby do niej chodzić na korki (3)

      • 11 1

      • i na paznokcie.

        • 16 0

      • i w korkach

        • 8 0

      • Ale nie mogliby chodzić do niej na kolację

        Bo po figurze widać, że nie dzieli się jedzeniem.

        • 12 0

    • Najpierw odmiana słowa kebap przez przypadki.

      W języku polskim nie istnieje słowo kebap.
      Jest za to słowo Kebab.
      I również prawdziwie turecki jest Kebab.
      Smacznego.

      • 6 4

  • Słaby kebap

    Byłem aż 3 krotnie. Za każdym razem dawałem szansę. Niestety wszystkie wizyty nie zakończyły się pomyslnie. Kebap bardzo drogi i ubogi zarazem.
    Wystrój lokalu fatalny.
    Menager nie powinien siedziec z laptopem i telefonem przy uchu załatwiać biznesowe sprawy przy klientach.

    • 38 2

  • ??? (1)

    Kebab czy kebap? W tekście wymieniony bohater występuje w różnych wersjach...

    • 14 6

    • Jest pluralizm? Jest.

      • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    Kebap nie jest zły jeśli (10)

    1. Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną
    2. Nie ocieka starym tłuszczem roślinnym
    3. Mięso nie jest wysoko przetworzone i pełne dodatków
    Niestety o taki trudno w dzisiejszych czasach.
    Polecam artykuł o tym, jak w jednej z kabapowni znaleziono martwą kozę "halo bagiety, w kebsie jest świeże mięso!" - "jadziem!" haha :)

    • 19 73

    • kolejny q.... znaffca

      • 18 0

    • Czy może ociekać starym tłuszczem zwierzęcym? (1)

      • 8 0

      • sadłem bobra

        • 7 0

    • a teraz po padline do lidella

      • 2 0

    • (1)

      "Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną" cooo ? jprdl

      • 29 0

      • bez kitu

        siostro piąteczka Relanium dla tego pana od kaszy

        • 21 0

    • (1)

      kto je to padło jest i**otą i biedakiem

      • 1 8

      • W porównaniu do wielu innych fast foodów kebab jest zdrowy. Zawiera mięso, które jest źródłem białka, żelaza i witamin. Oprócz tego w jego skład wchodzą surówki. Jeśli są one przygotowywane przez kucharza na chwilę przed podaniem i nie zawierają cukru, za to stanowią cenne źródło witamin oraz antyutleniaczy.

        • 10 2

    • Szurostwo uwielbia kaszę gryczaną i proste mięso. (1)

      • 2 1

      • wolałem władzę od ośmiorniczek a nie od miski ryżu

        • 3 1

  • Ze smutkiem wyznam, że w Polsce jest niesłychanie trudno o wspaniałego kebaba :( (5)

    Aż się dziwię, że się z tą myślą uzewnętrzniłem... :)

    • 33 2

    • to zależy od gustu, przecież to bardzo subiektywne (3)

      mi kebab king bardzo pasuje. Powiem więcej. Smakuje mi nawet rollo z Tip topa mimo że to typowo polski kebap. No bo gdzie w tureckim uświadczymy ogórka kiszonego... Jest jeszcze kilka innych punktów w Gdańsku

      • 3 3

      • Dlatego właśnie ja się wypowiadałem w imieniu własnym :)

        Nie negując przy tym subiektywizmu...

        • 3 0

      • (1)

        To że kubki smakowe masz pewnie zaorane od sosów w tych kebabach to nie znaczy że są one smaczne. A prawda jest taka że 99% lokalów serwujących w Polsce kiebsa to poprawnego kiebsa nawet na oczy nie widzieli. I co to za kebabownia która serwuje kurczak i mieszankę wołowiny z baranina gdzie baraniny nawet 30% nie ma

        • 2 1

        • Ty masz z cala pewnoscia zaorane, ale nie kubki smakowe.

          • 2 0

    • w trojmiescie jest lipa, o dziwo jadać w polske można zjeśc lepszego

      • 0 1

  • Restauracje dla biednych (7)

    ktoś kojarzy może jakąś ?

    • 15 0

    • McDonald's

      • 8 1

    • Na swiecie to MC Donalds i KFC. U nas tanich brak

      • 15 0

    • Bar mleczny

      • 5 2

    • jadłodajnia brata Alberta

      • 9 0

    • Idź do Maka, jak radzą przedmówcy. (1)

      W Stanach w tych barach stołuje się tylko największa biedota i bezdomni.

      • 3 1

      • Bredzisz

        Widać, że nigdy nie byłeś w Ameryce Północnej. Zarówno w USA jak i Kanadzie, w "knajpach" typu Mcd, kfc, bk, taco Bell. Arby's, Harvey's White Castle itd. stołuje się ogromny przekrój społeczeństwa. Od bezdomnych, po pracowników korpo wysokiego szczebla.

        • 0 1

    • Zapraszam do baru Polonia w Gdyni

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane