• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zmiana na Morenie - kebab na duży głód

Agnieszka Haponiuk
30 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana.

Śmiem twierdzić, że kebab, tuż obok pizzy, cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Ten turecki fast-food na dobre zagościł w naszym kraju i jest najczęściej jadanym daniem przez młodych ludzi. Nie jestem fanką kebabu, ale potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa. W tym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Zmiana Kebap na MorenieMapka. Ostatnio testowałam Tavernę Zante, do której wróciłam po pięciu latach przerwy.



Gdzie zjeść w Trójmieście - najwyżej oceniane lokale



Zmiana Kebap na Morenie, a właściwie w dzielnicy Piecki-Migowo, określa się "rzemieślniczym kebabem". Inspiruje się słynnym, berlińskim "Mustafa's Gemüse Kebap", również podając smażone warzywa z serem bałkańskim czy własnego wyrobu sosy i mięsa. Na czym polega fenomen berlińskiej budki z kebabem? Każdy, kto tam jadł, musi się ze mną zgodzić, że jak zwykle diabeł tkwi w szczególe. W tym wypadku chodzi o jakość, świeżość i kompozycję przypraw oraz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chlebek pita. A jak jest w Zmiana Kebap? O tym poniżej.

Lokal mieści się w pawilonach usługowych przy ul. Amundsena 7cMapka. Zaglądam z dwójką znajomych pewnego niedzielnego popołudnia. Do środka wchodzi się po bielonych schodkach, a następnie bardzo wąskim i długim korytarzem dochodzimy do głównej, ale malutkiej sali, w której raptem stoi kilka stolików. Centralne miejsce zajmuje bar z dużą ladą chłodniczą wypełnioną warzywami i oczywiście pionowym grillem, na którym, na szpadzie, obraca się uformowane mięso. Wnętrze utrzymane jest w czarno-żółtej kolorystyce. Może i jest ono niewielkie, ale nadrabia sporych rozmiarów ogródkiem z leżakami, stołami i parasolami.

  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
Menu jest wypisane na tablicy wiszącej nad barem. Do wybory mamy mięso z kurczaka lub wołowo-baranie oraz falafel w wersji klasycznej ze świeżymi warzywami i wersji "gemüse" ze smażonymi warzywami i bałkańskim serem oraz kilka form podania: rollo (w pszennym placku), box, na talerzu i w bułce. Zmiana oferuje również limitowane kanapki "specjals", które są kombinacją smaków świata. Falafel oraz sosy są wyrabiane na miejscu.

Zamawiamy:

  • kebab gemüse talerz - mięso wołowo-baranie, frytki, smażone warzywa, ser bałkański, miks świeżych warzyw, sos ostry, sos mango (30 zł);
  • bułkę falafel - falafel (5 sztuk). miks sałat, świeże warzywa, macerowana czerwona kapusta, sos czosnkowy (22 zł);
  • specjals Americano rollo - pszenny placek, mięso z kurczaka, krążki cebulowe, bekon, pikle, prażona cebula, rukola, roszponka, sos BBQ (23 zł);
  • kebab gemüse rollo - mięso z kurczaka, smażone warzywa, miks sałat i świeżych warzyw, sos mango, sos ostry, pszenny placek (22 zł);

Przy barze od razu dokonujemy płatności i otrzymujemy "przywoływacz" z numerkiem.


Zaczynamy od talerza wypełnionego po brzegi paskami mięsa wołowo-baraniego, frytkami, porcją świeżych warzyw oraz smażonymi warzywami (marchewka, korzeń pietruszki, papryka, ziemniak, bakłażan, cukinia) i pokruszonym serem bałkańskim. Porcja jest przeogromna i z powodzeniem można ją podzielić między dwie osoby, chyba że ktoś jest bardzo głodny. Mięso niestety mnie rozczarowało - trafiło mi się wysuszone i gumowate zarazem. Oczekiwałam lepszego, szczególnie po zapewnieniach, że jest to kebab rzemieślniczy. Na plus uznaję dodatki: naprawdę świetne smażone warzywa z serem bałkańskim, doskonałe sosy, szczególnie łagodny mango i chrupiące frytki.

Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki. Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki.
Kolejne danie, falafel, okazał się strzałem w dziesiątkę. Młodzież zakrzyknęłaby pewnie, że to "sztos" i ja się z nią zgodzę. Po pierwsze: był to świetnie doprawiony falafel, bez przesady i dominacji kuminu, po drugie soczysty, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Wspaniały i niepowtarzalny smak. Czuć, że jest robiony na miejscu i to przez kogoś, kto te falafelki musi kochać i wie, jak je przyrządzać. Do tego smaczny sos czosnkowy; pyszny, lekko słodkawy chlebek pita, który na zewnątrz przyjemnie chrupał, a w środku był mięciutki. No i oczywiście świeże, chrupkie warzywa. Fenomenalny zestaw, którym można się najeść.

Bułka pita z falafelami i dodatkami. Bułka pita z falafelami i dodatkami.
"Spcjals Americano" skrywał w sobie kawałki mięsa kurczaka, pikle, bekon, cebulowy krążek, sałaty, a to wszystko było zawinięte w pszenny placek. Coś w tym daniu poszło nie tak, bo sos BBQ całkowicie przykrył pozostałe składniki. Miał dymny, słodki posmak, ale kompletnie nie pasował do mięsa, które było przyprawione kuminem. Bekon nie był dobrze wypieczony, krążków cebulowych tyle, co na lekarstwo, a pszenny placek nie został podpieczony, wiec był gumowy. Jak dla mnie było to nietrafione połączenie smaków.

Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki. Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki.
Kebab kurczak gemüse rollo okazał się znacznie lepszy od poprzedniego dania. W końcu czuć było smak mięsa, które było soczyste i świetnie doprawione orientalnymi przyprawami. Do tego smakowite smażone warzywa, ser i doskonałe sosy mango i ostry, a gdyby tak jeszcze przypiec ten pszenny placek, to byłoby idealnie.

Kebab kurczak gemüse rollo. Kebab kurczak gemüse rollo.
Podsumowanie: jako że Zmiana Kebap jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny. W tego typu daniach ulicznych ważne jest zachowanie balansu smakowego oraz odpowiedniej różnorodności tekstur i rzecz jasna świeżości. W ten balans został zachowany i mam tu na myśli świetny falafel oraz zestaw gemuse z kurczakiem. Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje. Na minus gumowate tortille i przekombinowany "specjals Americano" oraz brak wentylacji. Jeśli miałabym tu wrócić, to na pewno na "falafelki" w picie z czosnkowym sosem. W kategorii fast-food Zmiana Kebap otrzymuje ode mnie ocenę 4 z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • Sluchajta. (1)

    Kebab kebabem Ale ja chce gyros ,jak w japie kiedys. Jest gdzies?

    • 0 1

    • w jape to możesz dostać

      • 0 0

  • W zmianie, z miesiąca na miesiąc, porcje niestety maleją.

    Teraz ta z dodatkowym mięsem, wygląda jak normalna sprzed 2 miesięcy.
    Zacząłem chodzić do "Berlina". Tam jest waga i widzisz przynajmniej, czy nikt nie robi cię w konia.

    • 2 0

  • zamawiałem ale przestałem

    kilka razy zamawiałem i byłem bardzo zadowolony, bo te warzywa i sos i w ogóle. wszystko to zmieniło się pewnej niedzieli, gdy w kebsie znaleźliśmy jakiś element, który wyglądał niczym kurzy naplet. Od tego momentu moja kobieta nawet nie chce słyszeć o tym kebabie. zapewne błędem było zamawiać w niedzielę, no ale cóż.

    • 1 0

  • Te śmieci z pierwszego zdjęcia nazywacie jedzeniem? To w najlepszym razie jest fast food.

    • 1 0

  • Smaczny ale szkoda, że nie chrupiący

    Wiedziony pozytywną oceną i mając wolną chwilę, postanowiłem skusić się na kebab. Faktycznie większość z opisu się potwierdziła ale jest małe ale. Mięso na ruszcie wyglada apetycznie i widać, że jest chrupiące ale cóż z tego, skoro miła Pani "skrawa" go i wkłada do bemaru. W rezultacie staje się one "uparowane" jak pastrami i traci na smaku. Szkoda. Poza tym, brak jest czytelnej informacji, że w niektóre dni, zamiast wołowiny jest karkówka. Dwie osoby w mojej obecności były rozczarowane. Podsumowując, rozumiem, że przy mniejszym ruchu mięso się przepieka ale bemar "zabija" efekt. Poza tym, polecam.

    • 1 0

  • Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje.

    Slucham???

    • 1 0

  • Pawcio

    W zmianie stosuje się represje wobec pracowników, sam dostałem karę 500 złotych za bezpodstawne opuszczenie miejsca pracy będąc zatrudniony na czarno, gdyż jeden Z pracowników groził mi. Mówię o Maćku ;) podro

    • 1 0

  • podniecanie się daniem, w ktorym glowny skladnik jest wysoce przetworzoną masą mięsną i robienie z tego artykuł jest co

    podniecanie się daniem, w ktorym glowny skladnik jest wysoce przetworzoną masą mięsną i robienie z tego artykuł jest co najmniej nie na miejscu; autor stołuje się chyba po McDonaldach albo budach dworcowych....

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane