• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Mai Tai - niezła kuchnia azjatycka

Agnieszka Haponiuk
16 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

Jeszcze niedawno w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22 mieściła się Stacja Deluxe i była jednym z ważniejszych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po wielu latach zmieniła właściciela, przeszła lifting wnętrza i zmieniała się w Radiostację. A teraz w tym miejscu otworzyła się restauracja z kuchnią azjatycką - Mai Tai. Jakość tej kuchni postanowiłam przybliżyć czytelnikom w tekście z cyklu "Jemy na mieście". A już za dwa tygodnie recenzja Mami Sushi na wrzeszczańskim Garnizonie.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Jedynym śladem dawnego wystroju i niejako pamiątką po dawnych czasach jest stary, czerwony motocykl pod fragmentem szklanej podłogi. Wnętrze Mai TaiMapka jest przestronne. W wystroju dominuje prostota, ozdobą są tutaj industrialne okna, metalowo-szklane przepierzenia i mnóstwo zielonych roślin, co delikatnie nawiązuje do azjatyckiej dżungli i nadaje wnętrzu lekkości i przytulności. Z sufitu zwisają ażurowe rattanowe lampy. Mocnym akcentem jest jedna ze ścian we wnęce z tapetą w ogromne różowe flamingi i duże zielone liście. Wygląda to bardzo efektownie i również nawiązuje do azjatyckich klimatów.

W menu Mai Tai znajdziemy klasyczne i najbardziej popularne w Europie dania kuchni tajskiej i indyjskiej. Do Mai Tai wybrałam się z przyjaciółmi, którzy są wielbicielami tej pierwszej i zdecydowaną większość naszego zamówienia stanowiły dania tajskie. Warto nadmienić, że szefami kuchni w Mai Tai są: Jasmer Singh, który pochodzi z Delhi i gotował w indyjskich restauracjach na całym świecie oraz Sudip Shrestha, który pochodzi z Nepalu, gdzie zakochał się w kuchni tajskiej, a gotował, między innymi, w słynnej Chulo w Warszawie.

Zamawiamy dania tajskie:

  • Tom Kha Kai/ zupa z kurczakiem na mleku kokosowym/ makaron sojowy/ grzyby słomiane/ trawa cytrynowa/ limonka/ galangal/ świeża kolendra - 18 zł
  • Green curry/ kurczak w sosie curry/ pędy bambusa/ groszek cukrowy/ czerwona cebula/ marchewka/ galangal/ papryka/ cukinia/ bakłażan/ mleko kokosowe - 32 zł
  • Pad Thai Kai/ kurczak/ makaron ryżowy/ sos z tamaryndowca/ kiełki fasoli mung/ marchewka/ fasolka/ szczypior/ limonka/ orzechy/ płatki chili - 30 zł
  • Danie indyjskie:
  • Rohan Josh/ baranina w aromatycznym sosie/ cebula - 34 zł



Do każdego dania głównego podany jest ryż basmati. Zanim zamówienie trafiło na nasz stół uraczono nas miętowym raitas (indyjski dip) z pysznymi, chrupiącymi i lekkimi jak piórko indyjskimi chipsami Papad. Smakowita przekąska.

Tom Kha Kai to aksamitna zupa pełna aromatu. Są w tej zupie najbardziej charakterystyczne smaki kuchni tajskiej - świeżość trawy cytrynowej, aromat liści kafiru, którego nie da się z niczym porównać, słodycz mleka kokosowego i grzybów słomkowych oraz pieprzowa ostrość galangalu. Jednym słowem, znakomita zupa.

Smak Green Curry nie był taki oczywisty. Składał się niejako z kilku warstw. Momentami było ono słodkie i łagodne, by za chwilę palić delikatną ostrością. Czasem przeważał słodki smak kokosa, a za chwilę świeżość trawy cytrynowej i limonki. Do tego chrupkie warzywa i mięciutki kurczak. To było świetne curry z głębią smaku.

Pad Thai Kai to tajska klasyka, najpopularniejsze danie w Tajlandii, które można zjeść na każdym rogu Bangkoku, a wersji tego dania jest tyle, ile kucharek i kucharzy. Pad Thai z kurczakiem w wykonaniu Mai Tai jest poprawny. Ma lekki i łagodny smak. Nie przebija się w nim za bardzo kwaśno-słodka nuta tamaryndowca. Nawet po dokładnym wymieszaniu z sokiem limonki, płatkami chili i orzeszkami było dla mnie mało wyraziste. Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że było niesmaczne. Dla wielbicieli łagodnych smaków to będzie Pad Thai idealny.

Rohan Josh to tradycyjne danie z baraniny kuchni indyjskiej. Może nie wygląda apetycznie, ale jest przepyszne. Baranina doskonale uduszona, nie za tłusta, jest krucha i smaczna. Zanurzona w gęstym sosie maślano-jogurtowym z dodatkiem pełnych aromatu przypraw. Co ważne, przyprawy nie przykrywają charakterystycznego posmaku baraniny, a wręcz go wydobywają. Naprawdę doskonałe danie, mimo niezbyt obiecującego wyglądu.

Podsumowanie będzie krótkie. Może te smaki mnie nie zaskoczyły, bo są to klasyki obu kuchni i często serwowane w różnych mniej lub bardziej azjatyckich restauracjach, ale ich wykonanie w Mai Tai jest autentyczne i naprawdę smaczne, co oznacza ni mniej ni więcej, a ocenę bardzo dobrą, zgodnie przyznaną przez wszystkich czterech biesiadników.
5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Mai Tai Gdańsk, al. Grunwaldzka 22

Opinie (75) ponad 10 zablokowanych

  • Dlaczego wstydzimy się naszej polskiej kuchni, bigos, gołąbki, schabowy, placki ziemniaczane??? (2)

    • 5 7

    • Bo to zwykle jadasz w domu.

      • 0 0

    • Zarzucasz kucharzowi z Indii ze wstydzi sie polskiej kuchni?

      • 8 0

  • Po takim żarciu (1)

    Myślę o miłosnym zwarciu

    • 15 0

    • Można jedno z drugim połączyć...

      Tak już w klimacie Azji pozostając...

      • 1 0

  • bedziemy jedli (9)

    jeśli będą tam miejsca parkingowe dla gości, bezpłatne. Inaczej nie ma możliwości.

    • 24 20

    • Czyli jadasz tylko w McDonaldzie (4)

      Gratuluję.

      • 12 7

      • (3)

        W Białym Króliku można zjeść dość smacznie i niedrogo i można tam stanąć.

        • 1 2

        • To prawda, mi też udaje się stanąć w białym króliku. Żona zachwycona. (1)

          • 8 2

          • Potwierdzam

            Piszczała z radości

            • 1 0

        • ile razy zatem ci stawał w tym białym króliku?

          • 7 1

    • tzreba zarabiac na tyle, by mieszkać w mieście

      i podjechac pare przystanków tramwajem, ktory ma sie pod domem. Ahh, dobrze nie być biednym i nie mieszkac za obwodnicą

      • 3 1

    • "darmowe obiady nie istnieją"

      miejsca parkingowe również. Albo zabulisz w parkomacie albo restaurator posiadający miejsca parkingowe uwzględni cenę parkingu w zamówieniu. To jest dodatkowy koszt prowadzenia działalności gospodarczej.

      • 11 0

    • Przyjedź tramwajem

      • 12 0

    • A gdzie ty masz tam płatne miejsca??

      • 0 0

  • Thai Thai

    Jedyna godna uwagi kuchnia tajska w Trojmiescie to Thai Thai Sopot. W Gdańsku już Thai Thai niestety gorzej.

    • 2 2

  • Dobre jedzenie

    Świetnie ze odradzają się dobre restauracje, polecam nowootwarte restauracje Yoko w galerii Klif w Gdyni

    • 0 2

  • Bardzo dobra kuchnia (1)

    Byłem ostatnio, makaron ryżowy po tajsku na ostro naprawdę na ostro, ale smaki dalej wyczuwalne, dużo warzyw, przepyszne. Sajgonki co prawda w menu jako przystawka 2 sztuki ale dla dziecka porcja w sam raz. W środku rolki dużo się dzieje i wszystko bardzo dobre. Kura w sosie maślanym też świetna. Koktajl ze świeżych owoców podbił i tak już bardzo dobre kulinarne doznania. Jedynie tluste placki jako przekąska takie se. No ale takie są papadamy. Stosunek jakości do ceny wybitny jak na polskie realia. Wracamy tam w weekend, zapraszamy tez rodzinę. Doczekać się nie mogę, bo choć karta niezbyt długa to pare rzeczy chętnie spróbuje

    • 8 14

    • Kura, makaron z warzywami, sajgonki.

      Raczej nie po to ide do restauracji, co nie znaczy, ze widze w tym cos zdroznego :)

      • 0 1

  • Asia Hoanmy lepsza (1)

    To samo zje się do 25 ,zeta A zupa po 8 ziko. Tutaj cuda wianki restauracja i 2 razy drożej...

    • 6 0

    • I lyzka glutaminian dosypuja. Smaczne moze i w efekcie jest, ale to ponoc nie jest zbyt zdrowe.

      • 1 0

  • Kolejne restauracja z serii gdzieś byłem, coś widziałem. Jednak kopia tego mega słaba.

    • 5 5

  • Byłem tam i Tajlandii, to co tam podają koło tajskiej kuchni nawet nie leżało

    • 3 1

  • Zupa 18 zł to chyba jakiś żart??

    Szukają naiwnych.

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane