- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (30 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jemy na mieście: Mai Tai - niezła kuchnia azjatycka
Jeszcze niedawno w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22 mieściła się Stacja Deluxe i była jednym z ważniejszych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po wielu latach zmieniła właściciela, przeszła lifting wnętrza i zmieniała się w Radiostację. A teraz w tym miejscu otworzyła się restauracja z kuchnią azjatycką - Mai Tai. Jakość tej kuchni postanowiłam przybliżyć czytelnikom w tekście z cyklu "Jemy na mieście". A już za dwa tygodnie recenzja Mami Sushi na wrzeszczańskim Garnizonie.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Jedynym śladem dawnego wystroju i niejako pamiątką po dawnych czasach jest stary, czerwony motocykl pod fragmentem szklanej podłogi. Wnętrze Mai Tai jest przestronne. W wystroju dominuje prostota, ozdobą są tutaj industrialne okna, metalowo-szklane przepierzenia i mnóstwo zielonych roślin, co delikatnie nawiązuje do azjatyckiej dżungli i nadaje wnętrzu lekkości i przytulności. Z sufitu zwisają ażurowe rattanowe lampy. Mocnym akcentem jest jedna ze ścian we wnęce z tapetą w ogromne różowe flamingi i duże zielone liście. Wygląda to bardzo efektownie i również nawiązuje do azjatyckich klimatów.
W menu Mai Tai znajdziemy klasyczne i najbardziej popularne w Europie dania kuchni tajskiej i indyjskiej. Do Mai Tai wybrałam się z przyjaciółmi, którzy są wielbicielami tej pierwszej i zdecydowaną większość naszego zamówienia stanowiły dania tajskie. Warto nadmienić, że szefami kuchni w Mai Tai są: Jasmer Singh, który pochodzi z Delhi i gotował w indyjskich restauracjach na całym świecie oraz Sudip Shrestha, który pochodzi z Nepalu, gdzie zakochał się w kuchni tajskiej, a gotował, między innymi, w słynnej Chulo w Warszawie.
Zamawiamy dania tajskie:
- Tom Kha Kai/ zupa z kurczakiem na mleku kokosowym/ makaron sojowy/ grzyby słomiane/ trawa cytrynowa/ limonka/ galangal/ świeża kolendra - 18 zł
- Green curry/ kurczak w sosie curry/ pędy bambusa/ groszek cukrowy/ czerwona cebula/ marchewka/ galangal/ papryka/ cukinia/ bakłażan/ mleko kokosowe - 32 zł
- Pad Thai Kai/ kurczak/ makaron ryżowy/ sos z tamaryndowca/ kiełki fasoli mung/ marchewka/ fasolka/ szczypior/ limonka/ orzechy/ płatki chili - 30 zł Danie indyjskie:
- Rohan Josh/ baranina w aromatycznym sosie/ cebula - 34 zł
Do każdego dania głównego podany jest ryż basmati. Zanim zamówienie trafiło na nasz stół uraczono nas miętowym raitas (indyjski dip) z pysznymi, chrupiącymi i lekkimi jak piórko indyjskimi chipsami Papad. Smakowita przekąska.
Tom Kha Kai to aksamitna zupa pełna aromatu. Są w tej zupie najbardziej charakterystyczne smaki kuchni tajskiej - świeżość trawy cytrynowej, aromat liści kafiru, którego nie da się z niczym porównać, słodycz mleka kokosowego i grzybów słomkowych oraz pieprzowa ostrość galangalu. Jednym słowem, znakomita zupa.
Smak Green Curry nie był taki oczywisty. Składał się niejako z kilku warstw. Momentami było ono słodkie i łagodne, by za chwilę palić delikatną ostrością. Czasem przeważał słodki smak kokosa, a za chwilę świeżość trawy cytrynowej i limonki. Do tego chrupkie warzywa i mięciutki kurczak. To było świetne curry z głębią smaku.
Pad Thai Kai to tajska klasyka, najpopularniejsze danie w Tajlandii, które można zjeść na każdym rogu Bangkoku, a wersji tego dania jest tyle, ile kucharek i kucharzy. Pad Thai z kurczakiem w wykonaniu Mai Tai jest poprawny. Ma lekki i łagodny smak. Nie przebija się w nim za bardzo kwaśno-słodka nuta tamaryndowca. Nawet po dokładnym wymieszaniu z sokiem limonki, płatkami chili i orzeszkami było dla mnie mało wyraziste. Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że było niesmaczne. Dla wielbicieli łagodnych smaków to będzie Pad Thai idealny.
Rohan Josh to tradycyjne danie z baraniny kuchni indyjskiej. Może nie wygląda apetycznie, ale jest przepyszne. Baranina doskonale uduszona, nie za tłusta, jest krucha i smaczna. Zanurzona w gęstym sosie maślano-jogurtowym z dodatkiem pełnych aromatu przypraw. Co ważne, przyprawy nie przykrywają charakterystycznego posmaku baraniny, a wręcz go wydobywają. Naprawdę doskonałe danie, mimo niezbyt obiecującego wyglądu.
Podsumowanie będzie krótkie. Może te smaki mnie nie zaskoczyły, bo są to klasyki obu kuchni i często serwowane w różnych mniej lub bardziej azjatyckich restauracjach, ale ich wykonanie w Mai Tai jest autentyczne i naprawdę smaczne, co oznacza ni mniej ni więcej, a ocenę bardzo dobrą, zgodnie przyznaną przez wszystkich czterech biesiadników.
O autorze
Miejsca
Opinie (75) ponad 10 zablokowanych
-
2021-09-16 22:12
Po takim żarciu (1)
Myślę o miłosnym zwarciu
- 15 0
-
2021-09-18 09:35
Można jedno z drugim połączyć...
Tak już w klimacie Azji pozostając...
- 1 0
-
2021-09-17 04:58
Jak krytyk kulinarny (2)
Może użyć sformułowania danie poprawne? Czyli jakie? Czyli jak Nepalczyk z Hindusem robią kuchnie tajską, a jeden z nich pracował w Warszawie to jest poprawnie. Ok. A zupa za 18 PLN to jest zrzutka na ratę na Q7 nowego właściciela. Recenzja bez zarzutu.
- 24 5
-
2021-09-17 07:49
w punkt
- 11 0
-
2021-09-17 11:22
Autorka nie jest krytykiem kulinarym tylko blogerką
tyle w temacie, stąd "poprawne" dania :)
- 7 1
-
2021-09-17 05:50
bedziemy jedli (9)
jeśli będą tam miejsca parkingowe dla gości, bezpłatne. Inaczej nie ma możliwości.
- 24 20
-
2021-09-17 07:52
Czyli jadasz tylko w McDonaldzie (4)
Gratuluję.
- 12 7
-
2021-09-17 11:15
(3)
W Białym Króliku można zjeść dość smacznie i niedrogo i można tam stanąć.
- 1 2
-
2021-09-17 12:13
To prawda, mi też udaje się stanąć w białym króliku. Żona zachwycona. (1)
- 8 2
-
2021-09-18 08:03
Potwierdzam
Piszczała z radości
- 1 0
-
2021-09-17 12:44
ile razy zatem ci stawał w tym białym króliku?
- 7 1
-
2021-09-17 07:53
A gdzie ty masz tam płatne miejsca??
- 0 0
-
2021-09-17 11:41
Przyjedź tramwajem
- 12 0
-
2021-09-17 12:19
"darmowe obiady nie istnieją"
miejsca parkingowe również. Albo zabulisz w parkomacie albo restaurator posiadający miejsca parkingowe uwzględni cenę parkingu w zamówieniu. To jest dodatkowy koszt prowadzenia działalności gospodarczej.
- 11 0
-
2021-09-17 14:11
tzreba zarabiac na tyle, by mieszkać w mieście
i podjechac pare przystanków tramwajem, ktory ma sie pod domem. Ahh, dobrze nie być biednym i nie mieszkac za obwodnicą
- 3 1
-
2021-09-17 07:05
Ciekawe
Po słomianych grzybach przestałam czytać. Niby nic wielkiego ale brak pojęcia o czym się pisze zniechęca.
- 20 2
-
2021-09-17 08:22
(2)
To indyjskie danie nazywa się RoGan Josh. Pytanie czy tylko, czy rohan josh było w menu, czy pani Autorka źle przepisała.
- 13 0
-
2021-09-17 11:21
W menu jest Rogan Josh (1)
potwierdzenie na ich stronie internetowej.
Autorce niestety często zdarzają się buble- 10 0
-
2021-09-17 12:20
Orla Perć czy Orla Prypeć
dooooobra
- 7 0
-
2021-09-17 11:22
Niestety nie mogę pojść do tajskiej restauracji (1)
Albowiem nie znam ani nepalskiego, ani hindi.
- 17 2
-
2021-09-17 12:46
wystarczy, że kilka słów po ukraińsku zapamiętasz i będziesz traktowany jak w domu, tj. w Tajlandii.
- 12 0
-
2021-09-17 11:53
ale fatalne zdjęcia, balans bieli skompany, wezcie fotografa ze sobą
- 8 1
-
2021-09-17 12:55
Kocham orientalną kuchnię
za smaki,za lekkość,za rozmaitość.Przestałam chodzić do orientalnych,szeroko pojętych azjatyckich knajpek od kiedy kupiłam te..x i te wszystkie cudowności robię sama za parę groszy:))
- 2 3
-
2021-09-17 13:34
Asia Hoanmy lepsza (1)
To samo zje się do 25 ,zeta A zupa po 8 ziko. Tutaj cuda wianki restauracja i 2 razy drożej...
- 6 0
-
2021-09-17 17:06
I lyzka glutaminian dosypuja. Smaczne moze i w efekcie jest, ale to ponoc nie jest zbyt zdrowe.
- 1 0
-
2021-09-17 13:44
32zl za curry to gruba przesada, to jest tanie proste danie
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.