• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Serio w Gdyni - dobra włoska kuchnia

Agnieszka Haponiuk
20 października 2023, godz. 07:00 
Opinie (81)
Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńską restaurację Serio. Na zdjęciu: pizza n'duja. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńską restaurację Serio. Na zdjęciu: pizza n'duja.

Nie rozumiem, dlaczego w trakcie moich licznych kulinarnych poszukiwań dopiero teraz trafiłam do restauracji Serio. To miejsce mieści się w samym sercu Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka, a działa od dobrych 7 lat. Do Serio wpadłam z moimi dwiema koleżankami, żeby sprawdzić, co mają do zaoferowania i czy dobrze karmią. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o restauracji Hewelke we Wrzeszczu. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w restauracji Stara Kuchnia na Dolnym Mieście (już tam byłam).



Restaurację widać już z daleka dzięki czerwonemu szyldowi zbudowanemu ze świecących lampek. Po wejściu do środka pierwsze, co rzuca nam się oczy, to piec opalany drewnem. Nie bez powodu został specjalnie sprowadzony z pracowni Stefano Ferrara Forni w Neapolu - specjalnością restauracji jest pizza neapolitańska.



Wnętrze Serio jest przestronne, z dużymi przeszkleniami. Wystrój jest surowy, ale jednocześnie przytulny, a jego główne elementy to drewno, metal, skóra, beton i cegły. Duży bar jest obity blachą falistą, z sufitu zwisają fikuśne lampy wykonane z metalu i szklanych butelek. Drewniane krzesła z czerwonymi siedziskami przypominają styl lat 60. lub 70. Wszystkie te szczegóły harmonijnie współgrają ze sobą, tworząc przyjemną atmosferę.

  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
W menu Serio odnajdziemy pełen repertuar włoskich smaków: antipasti, czyli przystawki; primi, czyli makarony; secondi, czyli dania mięsne i rybne, oraz szeroki wybór pizzy w stylu neapolitańskim.

Zamawiamy:

  • atipasti melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy (29 zł);
  • primi linguine gorgonzola - gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano (38 zł);
  • secondi porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace (52 zł);
  • pizzę Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula (39 zł).




Na dobry początek, zanim podano nam nasze zamówienie, otrzymaliśmy koszyczek z własnoręcznie wyrabianą focaccią i miseczkę z domową ricottą. To było bardzo smakowite preludium.

Poczęstunek na czas oczekiwania na zamówienie. Focaccia i ricotta. Poczęstunek na czas oczekiwania na zamówienie. Focaccia i ricotta.
Melanzana, czyli jedna z najbardziej popularnych włoskich zapiekanek, sama w sobie jest bardzo prosta. Składa się ze smażonych plastrów bakłażana, którego poszczególne warstwy są przekładane serem i sosem pomidorowym. W wykonaniu Serio była bardzo smaczna: miała bogaty w smaku sos pomidorowy z wyczuwalną nutą słodyczy, mięsiste i dobre bakłażany oraz pyszny, ciągnący się ser o przyjemnym kremowym posmaku.

  • Przystawka: melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy.
  • Przystawka: melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy.
Linguine gorgonzola to... milion boskich kalorii. To z pozoru proste i banalne danie, ale w smaku fenomenalne. Łagodny, kremowy sos śmietankowy połączony z słodyczą gruszki wspaniale kontrastuje z intensywnością i ostrością gorgonzoli. To typowe "comfort food", po którego zjedzeniu uśmiech nie znika z twarzy.

Makaron linguine gorgonzola: gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano. Makaron linguine gorgonzola: gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano.
Porchetta to solidna porcja idealnie upieczonej wieprzowiny. Mięso jest nadzwyczaj kruche, gdzieniegdzie z tłuszczykiem, który uwydatniał smak ziół użytych do jego przyprawienia. Można było wyczuć nuty tymianku i rozmarynu, ale bardzo delikatnie. Całości smaku dodają glazurowane słodkie marchewki, kawałki buraka, sos demi glace o lekko grzybowym i dymnym aromacie oraz aksamitne puree ziemniaczane.

Porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace. Porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace.
Pizza n'duja należy do moich ulubionych i dość często ją zamawiam. Tutaj w wersji neapolitańskiej, a więc ciasto było cienkie i wilgotne pośrodku, a brzegi były nieregularne, puchate i z osmolonymi bąblami.

Ten rodzaj pizzy zazwyczaj je się nożem i widelcem, zaczynając od środka, więc byłam zaskoczona, gdy okazało się, że nasza pizza została pokrojona w trójkąty. Niemniej jednak to nie wpłynęło negatywnie na jej smak, ale jedzenie jej rękoma było niemożliwe. W smaku dominowała ostra n'duja, którą delikatnie złagodziła ricotta. Ser pięknie się ciągnął, a sos miał intensywny smak pomidorów. To naprawdę smakowity placek, który docenią wielbiciele ostrych potraw.

Pizza Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula. Pizza Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula.
Podsumowanie: jedzenie w Serio jest uczciwe, smaki dobrze skomponowane, a w każdym kęsie można poczuć, że używa się wysokiej jakości składników. Jedyną niedogodnością była obsługa, choć nie mam wielu zastrzeżeń, wydawała się być nieco zagubiona. Być może była to nowa osoba, która jeszcze nie była w pełni zaznajomiona z obsługą dużej liczby klientów i zamówień.

W każdym razie, jeśli jesteście miłośnikami dobrej, włoskiej kuchni, zwłaszcza pizzy w stylu neapolitańskim i domowych makaronów, to koniecznie odwiedźcie Serio. Z pełnym przekonaniem przyznaję restauracji Serio ocenę bardzo dobrą - szczerze na nią zasługują.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • Proste i banalne - pleonazm. (1)

    • 9 4

    • Otóż nie.

      • 0 1

  • (13)

    Mnie dziwi jedno...taka sama pizza w neapolu koszt 4,5 euro..czyli jakieś 20zł,u nas 40zł...czy my zarabiamy 2xwiecej niż Włosi?

    • 41 11

    • tak

      • 5 1

    • Najtańsza w Mediolanie na uboczu to Ok 8-10e (1)

      Wiec nie wiem co miałeś za 4,5e? Może focaccie :)

      • 12 8

      • Mediolan jest bardzo drogi.

        to jak byś porównywał Zakopane z Brenną

        • 1 0

    • (2)

      Piszesz jak prawdę objawioną, a my też jeździmy po świecie... w Neapolu za 4 euro to może marinara w małej budzie bistro na przedmieściach, a nie w restauracji w centrum z obsługą kelnerską!

      • 9 3

      • (1)

        w triescie zaczynaja sie od 4,5euro na 18 euro konczac , aczkolwiek ze wszystkich wloskich miast w triescie jest najlepsza

        • 0 3

        • za 5 euro to jadłem pizze w Bari, ale nie w restauracji, tylko barze street food, była pyszna

          • 0 0

    • (1)

      Teraz już taniej niż za 7 euro pizzy nie kupisz

      • 4 0

      • to wciąż taniej niż w Bulandzie

        • 8 3

    • Pl

      Nie ale jeśli robisz pizzę na włoskich składnikach to ktoś musi je tu przywieźc a to też kosztuje

      • 4 0

    • nasza jest 2x lepsza. Albo polak jest 2x głupszy

      • 6 0

    • co ty za bajki opowiadasz

      chyba w 2007 za tyle pizze we włoszech jadłeś/

      • 5 1

    • tyle to może za kawałek 10x15cm

      • 1 0

    • Naprawde Cie to dziwi?

      Myślisz że przenica durum jest u nas dostępna? Wloskie pomidory? Burrata? Skąd się biorą tacy ludzie? Oczekujecie włoskiej pizzy z polskich składników, za polska cenę, śmiechu warte...

      • 1 0

  • Tekst sponsorowany (2)

    Tekst sponsorowany: "piec opalany drewnem. Nie bez powodu został specjalnie sprowadzony z pracowni Stefano Ferrara Forni w Neapolu"

    • 27 2

    • Jak wszystkie z tego cyklu (1)

      Na pewno ktoś pozwalałby chodzić po całej knajpie i robić obcym ludziom zdjęcia. :)

      • 12 1

      • I przypadkowo zawsze są pełne sale...

        Propaganda jak u gesler, ceny są duże to jakoś trzeba się promować

        • 9 1

  • (3)

    "Ten rodzaj pizzy zazwyczaj je się nożem i widelcem, zaczynając od środka, więc byłam zaskoczona, gdy okazało się, że nasza pizza została pokrojona w trójkąty. "

    Wciąż mimo pokrojenia można było ją tak zjeść. I z tym zazwyczaj to tak też nie do końca, to że mówią to poradniki etykiety oraz pewna knajpka w centrum, którą recenzentka już opisywała, nie znaczy że tak jest zazwyczaj. Równie często, jak nie częściej nawet można spotkać Włochów, którzy "napletanę" kroją sztućcami a potem biorą w dłonie, zawijają i jedzą.

    A co do samej knajpy, kolejna, enta włoska knajpa w Gdańsku, łącznie z Neapolitaną, która zdominowała trójmiejskie pizzerie, niestety.

    • 7 3

    • To w Gdyni (1)

      • 4 0

      • Miało byś w trójmieście, jednak traumy gdańskich pizzeri serwujących głównie miękkie flaki weszły za mocno.

        • 1 0

    • Gdyńska

      • 0 0

  • artykuł sponsorowany ;) (1)

    Bywam, jest poprawnie, ale nie widzę powodów do aż takich zachwytów...do prawdziwego włoskiego jedzenia jest niestety bardzo daleko.

    • 39 5

    • dzięki specjalisto

      • 2 3

  • Niestety nie dowiedzialem sie z tekstu co to jest n'duja....... (5)

    • 13 2

    • Nie jest to wielka tajemna wiedza, zawsze zostaje też google.

      • 6 4

    • Ostra kiełbasa, ale tekst powinien zawierać tą informację:) (1)

      • 9 0

      • Po co tak w zasadzie? Czy musi też tłumaczyć czym jest salami?

        • 1 5

    • ostre salami z Kalabrii, miękkie, dojrzewające, grube

      • 2 1

    • bo to nie jest artykuł o kiełbasach

      • 1 5

  • Czy, podobnie jak w każdej włoskiej knajpie we Włoszech, espresso kosztuje tu 1-1,20 EUR ??

    • 12 1

  • Dlaczego mnie blokujcie (4)

    Skoro pisze że ktoś składniki musi dowieźć z Włoch zmagazynować dostarczyć do lokalu często np alko oclić to te koszta rosną ale można kupić pl pizza na krakowskiej, Pudliszkach, i goudzie i będzie za pół ceny każdy ma prawo wyboru, choć nie bo cena finalna będzie pewnie podobna

    • 16 19

    • Przecież te wszystkie produkty włoskie są dostępne u nas w hurtowniach/sklepach branżowych (3)

      Nie trzeba tego specjalnie samemu sprowadzać, ale jak ktoś chce włoskie salami od Francesco spod Neapolu, który robi to salami raz do roku bo kocha osiołki. To taka pizzeria kupuje to później kroi na mega cienkie plasterki, które się przypalają jak są w piecu i końcowi klient za to płaci krocie a praktycznie tego nie czuje w smaku. Według mnie w pizzy najważniejsze jest ciasto, bo to jest bazą a reszta to dodatki, najlepsi są ci co biorą pizzę niewiadomo z czym i później walą pełno sosu czosnkowego i mówią jakie to tam są super składniki, których de facto nie wyczuwają...

      • 12 1

      • Ale w knajpie z pizzą neapolitańską, czy w ogóle z dobrą włoską pizzą (2)

        Nie dostaniesz nigdy sosu czosnkowego.

        • 9 0

        • Poważne niedopatrzenie (1)

          Dlatego tylko pitca z Da Grasso

          • 3 0

          • Hm?

            Pitca? Może ptica?

            • 1 2

  • (3)

    Potwierdzam, to fajne miejsce na spotkanie ze znajomymi przy dobrym jedzeniu i piwie. Uwaga, w weekendy bywa ciężko o miejsce przy stoliku.

    • 6 5

    • A pod stolikiem są wolne miejsca? (2)

      • 4 1

      • Zapraszam Romeczku

        • 1 1

      • Jak lubisz jeść z psem to pewnie da radę. Ja pisałem o miejscu przy stoliku, bo w Serio są jeszcze miejsca siedzące przy taz ladzie wzdłuż witryny okiennej.

        • 2 0

  • (6)

    Nie, tam nie jest pysznie. Obiektywnie, 4/10, czasem 5. W samym centrum Gdyni, lepsza pizzę zjesz w conajmniej kilku lokalach. Natomiast jeśli chodzi o pozostałe menu, tym bardziej w okolicy są lepsze knajpy.

    • 44 12

    • Pysznie

      Nam Bardzo smakuje! Mimo, iż już nie mieszkamy w Gdyni, staramy się w weekend właśnie tam napełnić smacznie brzuszki. I nie tylko pizze tam są pyszne.

      • 5 20

    • (3)

      Podaj jakieś namiary, proszę.

      • 1 0

      • (2)

        Jeśli chodzi o samą Pizzę to obok jest Czerwony Piec, na Abrahama Francesco, na Świętojańskiej Mąka i Kawa.

        • 9 2

        • Francesco jest faktycznie wyborna.

          Czerwony Piec oraz Mąka i Kawa już oczko niżej. Ale naprawdę doskonałą serwuje również Truflowa.

          • 2 2

        • podobny poziom jedzenia, ale czerwony czy mąka to format bistro, więc ciężko o porównanie tych knajp

          • 4 0

    • Każdy ma swoje gusta. Ja pizzy tam nie jadłem, ale resztą menu bardzo smaczna. Polecam.

      • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane