- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (52 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (247 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.
To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.
W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.
Zamawiamy:
- Antipasti/ przystawki:
- Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
- Le paste/ makarony:
- Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
- Secondi piatti/ dania główne:
- Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
- Pizza:
- Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
- Dolci Della Casa/ desery:
- Meringata/ beza - 25 zł
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.
Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.
W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.
Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.
Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).
Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75
O autorze
Miejsca
Opinie (81) 7 zablokowanych
-
2022-04-29 08:31
pizza (1)
która stanowi większość menu jest taka sobie
- 17 6
-
2022-04-30 15:39
Mam inne zdanie, pizza jest fantastyczna
- 0 0
-
2022-04-30 11:31
Byłem 3 razy
Jedzenie dobre, ceny średnie, porcje małe. Obsługa i wystrój lokalu przyjemne. Warto pójść choć raz, żeby samemu ocenić.
- 2 1
-
2022-04-29 22:36
Pyszne
Dlaczego wszystko do jedzenia musi być tylko i wyłącznie. pyszne? Przecież w języku polskim pyszne ma przeszło 80 synonimów.
- 6 0
-
2022-04-29 21:21
Nie czytałem, ale czy autorka napisała
Że jakieś danie było "w punkt"?
- 9 0
-
2022-04-29 07:42
Czy jest tam tez espresso za 1 - 1,20 euro, jak w kazdej wloskiej knajpce? (9)
- 56 4
-
2022-04-29 09:41
(6)
Chyba dawno nie byłeś we Włoszech :-( Cappuccino 4 euro, espresso 3 euro, najprostsza pizza 12-15 euro, tak samo jak makarony, kanapka 5-6 euro. I co ceny nie z centrum Rzymu tylko z prowincjonalnych miast :-(
- 5 16
-
2022-04-29 12:11
Wrociłem 2 dni temu. Polecam. Pizza w centrum 7,50, espresso 1,20. Miasto powyzej 100 tys mieszkancow, (4)
Dodam tylko ze ul. Debinki to nie jest centrum.
- 18 2
-
2022-04-29 12:49
To napisz jeszcze co to za miejscowość i gdzie w niej zjadłeś. (1)
Aż dziw bierze, że ciągle piszecie o włoskiej kawie za 1 Euro, bo kawa jest tam lepem na klientów i cała reszta kosztuje już bez żadnej litości. Ta sama kawa też nie kosztuje 1 Euro jak usiądziesz przy stoliku. Pizza za 7.5 to najprawdopodobniej jeden kawałek, a na pewno nie rozmiar pizzy jaki znamy z polskiego rynku. I także bez ceny obsługi.
Dajcie więc spokój z tymi Włochami w centrum za pól darmo, bo to jest po prostu nieprawda.- 3 4
-
2022-04-29 21:19
Szkoda ze nie mozna tu dodawac zdjec, mam jeszcze paragony, powyciagalem z kieszeni przed praniem...
Jezeli jecie w knajpach dla turystow na glownej ulicy, to owszem, pizza potrafi byc i po 12 E
- 2 0
-
2022-04-29 12:23
Dodaj jeszcze, że piszesz tylko po to żeby się przyczepić. (1)
Porównywanie cen, w żadną stronę, się nie sprawdza, bo mają na nie wpływ inne czynniki poza zarobkami.
- 1 6
-
2022-04-29 12:33
Niczego sie nie czepiam. Zwyczajnie odpowiadam na post powyzej. Takie są ceny. Nie dyskutuje o "innych czynnikach".
- 8 0
-
2022-04-29 13:45
Również wróciłam dosłownie parę dni temu, miejscowość średniej wielkości. Ceny naprawdę przyzwoite, a i była również kawa w niskiej cenie. O różnicy w cenie przy zajęciu miejsca przy stoliku nie ma co wspominać, zasada znana temu, kto choć raz tam był. Może przejedź się tam najpierw, a potem pisz komentarze :)
- 5 0
-
2022-04-29 09:56
Jest. (1)
z tym, że w naparstku.
- 0 3
-
2022-04-29 12:04
Na tym polega espresso
- 5 0
-
2022-04-29 20:51
a coś po Polsku ?
- 4 2
-
2022-04-29 08:22
Tam chodzą tylko (1)
lekarze z GUMedu, nikogo więcej nie stać.
- 32 14
-
2022-04-29 19:31
Mnie jako pacjenta było stać. Byłem tam po wizycie u lekarza. I szczerze polecam!
- 5 0
-
2022-04-29 17:49
Jadłem tam kilka razy, ostatnio rok temu
Z racji pobliskiej pracy, byłem tam kilka razy I było "średnio", absolutnie niczym się ta knajpa nie wyróżnia. Nie było jednej potrawy dla której by człowiek chciał tam bywać częściej. Kolejny raz nierzetelny artykuł i rozpływanie się nad średnimi potrawami. Cały czas oceny 5 i 6. To nie ma sensu. Autorka nie jest krytykiem kulinarnym, nie jest obiektywna i dosłownie każda "wizyta" kończy się ochami i achami jakby pierwszy raz jadła coś w restauracji.
- 12 5
-
2022-04-29 11:10
(1)
Wygląd, talerze, menu - wszystko rodem z generatora włoskiej knajpki w Gdańsku.
- 6 4
-
2022-04-29 17:40
tylko ta knajpka istnieje dłużej, niż jakikolwiek generator.
- 2 2
-
2022-04-29 17:06
Hehe
Dobra beza to jest, ale z naszej recenzentki
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.