• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Włoszczyzna - dobra pizza, ale też lekki niedosyt

Agnieszka Haponiuk
29 grudnia 2023, godz. 07:00 
Opinie (116)
Krem z pomidorów z mascarpone i focaccią Krem z pomidorów z mascarpone i focaccią

W grudniu postanowiłam odwiedzić pizzerię Włoszczyzna na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu. Wieść gminna niesie, że serwowana pizza jest tam tak dobra, że czasami trzeba stać w kolejce. Miałam szczęście, bo tego dnia weszłam bez oczekiwania. A jak mi smakowało? O tym poniżej. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Starowiejska Bistro w Gdyni, a za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w restauracji Manna68 w Gdańsku.



Pizzeria mieści się przy ul. Antoniego Słonimskiego 6Mapka, w miejscu, w którym działało już kilka różnych restauracji. Lokal jest w kształcie litery L i mimo że nie jest ogromny, to sprawia wrażenie przestronnego.



Wystrój wykracza poza standardy włoskiej pizzerii, chociaż nie brakuje subtelnych akcentów nawiązujących do kuchni włoskiej, takich jak wielkie puszki z włoskimi specjałami - pomidorami, oliwą czy też artystyczne ryciny przedstawiające plany włoskich miast. Na ścianie można też dostrzec stare drewniane łopaty służące do wkładania i wyjmowania pizzy z pieca, a na półkach elegancko ustawione tygielki na kawę i sita do przesiewania mąki.

Szare ściany, ciemne drewno, nietuzinkowe oświetlenie dające miłe światło czynią to wnętrze dość przytulnym. Komfortowe kanapowe siedziska ciągną się pod dużymi oknami. W centrum znajduje się duży złoty bar, za którym widać piec do pizzy. Pewnym zaskoczeniem jest to, że nie jest opalany drewnem.

  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • Pizzeria Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon)
  • W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" opisuję wizytę w pizzerii Włoszczyzna we Wrzeszczu (Garnizon). Na zdjęciu: pizza prosciutto e mirtilli.

Do Włoszczyzny wybrałam się w towarzystwie dwóch wielbicieli pizzy. W karcie znaleźliśmy różne rodzaje pizzy, ale po głębszym przestudiowaniu zauważyłam, że wydają się do siebie... podobne. Część pizz oferuje te same dodatki, ale w różnych kombinacjach, a to spowodowało, że wybór pizzy był wyzwaniem.

W sumie dostępnych jest 16 rodzajów pizzy, a na tablicach przepiętych do baru widnieją jeszcze propozycje miesiąca oraz inne specjalne pozycje spoza standardowej karty. Menu oferuje także krem z pomidorów, deskę włoskich przysmaków i klasyczne włoskie desery.

Nie mogłam przeoczyć cen, które wydały mi się zaskakująco przystępne, biorąc pod uwagę lokalizację.

Zamówiliśmy:

  • krem z pomidorów - podawany z mozzarellą lub mascarpone i kawałkiem focaccii (16 zł);
  • pizzę spinaci - szpinak, czosnek, gorgonzola, suszone pomidory (30 zł);
  • pizzę spiniata e mascarpone - salami piccante, mascarpone, rukola (31 zł);
  • pizzę prosciutto e mirtilli - prosciutto crudo, sero kozi, rukola, konfitura z borówek (35 zł);
  • deser tiramisu (12 zł).

Dodatkowo, do każdego deseru oferowana jest kawa lub herbata w atrakcyjnej cenie 5 zł. Bardzo sympatyczny gest.

Krem z pomidorów zaskoczył mnie swoim wyjątkowo przyjemnym smakiem. Może nie był tak doskonale aksamitny, jak się spodziewałam, ale okazał się delikatny i gęsty z charakterystyczną słodko-kwaśną nutą pomidora. W smaku czasami przebijały się akcenty włoskich ziół. Kremowy serek mascarpone wprowadził do tej kompozycji nutę maślanej słodyczy i przełamał intensywność smaku pomidorów. Podana do zupy focaccia była cienka i niezwykle chrupiąca - w stylu focacci di Camogli. Nie była puchata.

Pizza spinaci Pizza spinaci
Pizza spinaci przypadła mi do gustu. Po pierwsze, ciasto było doskonale wypieczone - cienkie, chrupiące, z delikatnie puchatymi, ale niezbyt miękkimi rantami. Osobiście uwielbiam takie właśnie brzegi i z przyjemnością maczałam je w oliwie.



Jeśli zaś chodzi o składniki, były one świetnie skomponowane i doskonale ze sobą współgrały. Wiodącą rolę odegrał świeży szpinak, ale też perfekcyjnie uprażone, cieniutkie plasterki czosnku oraz wyrazista, aromatyczna gorgonzola, która jednak zbytnio się nie narzucała. Jedynie nadmiar suszonych pomidorów nieco zakłócił tę harmonię, jednak mimo to uważam, że to była naprawdę smaczna pizza.

Pizza prosciutto e mirtilli Pizza prosciutto e mirtilli
Pizza z pikantnym salami spiniata najbardziej nam zasmakowała. Podobnie jak w poprzednim placku ciasto było perfekcyjnie wypieczone i chrupiące. Tutaj główną grał łagodny sos pomidorowy, tworząc dobrze wyważoną bazę. Solidne plastry aromatycznego i umiarkowanie pikantnego salami spianata wspaniale komponowały się z delikatnie słodkim i kremowym mascarpone. Całość dopełniał kopiec rukoli i choć jej obfitość na wydawała się nadmiarowa, to uważam, że ta pizza była wzorowa.

Pod nazwą prosciutto e mirtilli kryje się pizza z dodatkiem prosciutto crudo, koziego sera, konfitury z borówek i rukoli. Ta pizza, choć zasługuje na uznanie, nie przypadła mi do gustu. Nie chcę powiedzieć, że była zła - zupełnie nie. Jednakże połączenie intensywnego, lecz niezbyt dobrego sera koziego z całkiem smaczną słodkawą szynką i bardzo słodką konfiturą z borówek oraz rukolą wydawało się nieco niespójne. W moim przekonaniu nie pasowała tu szynka.

Mocny smak koziego sera zazwyczaj świetnie współgra z elementami o słodkim charakterze, takimi jak konfitura i tyle naprawdę by wystarczyło. Można jeszcze dorzucić garść prażonych orzechów zamiast tej nieszczęsnej rukoli. Jednak co kto lubi. Być może komuś taka kompozycja smaków odpowiada. Ja mówię pass.

Deser tiramisu Deser tiramisu
Tiramisu podane w niedużym słoiczku uważam za idealną wielkość porcji dla tych, którzy tak jak ja mają ochotę na małą słodycz po obfitym obiedzie. Było przyjemne w smaku, kremowe, z przewagą mascarpone, ale zdecydowanie było za słodkie. Na szczęście czarna kawa przełamała tę intensywną słodycz.

Pizza spiniata e mascarpone Pizza spiniata e mascarpone
Podsumowanie: We Włoszczyźnie możemy zjeść dobrą, smaczną pizzę na cienkim, chrupiącym cieście w przystępnej cenie, ale... czuję lekki niedosyt. Osobiście preferuję bardziej kreatywne i niecodzienne kompozycje smaków i tego mi właśnie tu zabrakło. Poza tym jednak jakość składników, wykonanie i klimat były bez zarzutu. Według mnie Włoszczyzna zasługuje na ocenę bardzo dobrą z minusem (za brak zaskakujących połączeń).

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (116) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Te pizze to juz nudne się zrobiły.
    Wszędzie to samo i robienie otoczki jakie to wyszukane jedzenie.

    • 41 2

  • (2)

    Wszystko na jedno kopyto.Nic nowego.Nuda.A ceny jak we Włoszech, tyle że zarobki 3x mniejsze.

    • 28 11

    • Widać, że we Włoszech byłeś tylko palcem po mapie

      A jak masz za mało urozmaiceń to sobie placek smalcem z dżemem posmaruj

      • 8 6

    • I jak tam na nartach, no pochwal sie

      • 6 0

  • Po deserze w słoiku czekam na deser w pudełku po śledziach. (3)

    • 40 10

    • Zrób sobie, kto ci broni?

      • 4 9

    • To bedzie kraftowe. Cena x2

      • 13 0

    • Takie cuda tylko w Gdyni

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Moim zdaniem najlepsza pizzeria w Gdańsku. A ich pizza truflowa to mistrzostwo świata.
    Świetna obsługa, którą wystarczy poprosić a zamieni składniki wedle życzenia - wystarczyło tylko zapytać.

    • 75 55

    • Jestem (2)

      pewien, że masz insta profil z trzema zdjęciami...

      • 25 11

      • Chyba trzema na godzinę

        • 5 0

      • co ma piernik do wiatraka?

        • 0 0

    • Pełna zgoda

      • 6 4

    • Założę się, że nie zrobią pizzy z mandarynkami i bitą śmietaną.

      • 1 1

  • (4)

    W Gdańsku pizza droższa niż we Włoszech.

    • 40 3

    • jeśli jest ze składników importowanych z Włoch to jaka ma być? (3)

      • 0 15

      • Tak, tak, wierzysz w bajki.

        akurat z Włoch składniki importują.

        • 14 1

      • (1)

        A co powiesz na to, że w 2017 roku w Asdzie w Aberdeen polskie parówki wyprodukowane w Polsce były minimalnie tańsze niż te same polskie parówki w Polsce w Biedrze?

        Autentyk. Mam zdjęcie.

        • 5 1

        • No ale po terminie

          • 0 1

  • (2)

    Czemu ludzie godzą się na bylejakosc i chodzą na tak slabo wyglądające placki. Jak widzę ilość składników... Dwie szynki, trzy oliwki i zielenina hehhe. 40zl? Fi ile? 25?

    • 32 8

    • Za mało paszy na placku dla Janusza

      • 2 6

    • Dlatego lubię margaritę.

      • 0 0

  • Zdecydowanie najlepsze w Gdańsku (włoszczyzna na Morenie). Bywam tu stale i słabo rozumiem rozterki autorki. (7)

    No, ale może w Garnizonie jest nieco inaczej. Była jeszcze w centrum Oliwa do Ognia, ale to historia.

    • 66 21

    • XXX (1)

      Oliwa do ognia to nieporozumienie , słabej jakości składniki i mało na placku . Nie polecam .

      • 9 2

      • Co ty pi**zisz, Oliwa we Wrzeszczu jest bardzo dobra.

        • 0 0

    • odwiedź inne (2)

      Husak, Ostro, ale też Panie Janie czy Palec do Budki pokonują taką Włoszczyznę bez zająknięcia

      • 6 16

      • Żartujesz. Te mokre placki w palec do budki?

        • 9 1

      • Oprócz husak to te pizzerie bardziej ig hype niż smak

        • 2 0

    • Na Morenie

      To kozy same mleko przynoszą

      • 2 0

    • Oliwa do ognia jest już od dłuższego czasu we Wrzeszczu i jest petardzioszka.

      • 0 0

  • I ciasto (5)

    Z gotowych kulek. No dajcie spokój.

    • 16 13

    • nie chcę Ci burzyć światopoglądu... (3)

      ale ciasto na pizzę przygotowuje się z wyprzedzeniem - czasem nawet więcej niż jednodniowym, jeśli robimy je na zakwasie zamiast drożdży.

      • 16 2

      • (2)

        Skąd on ma to wiedzieć? zwykle jada donatello z biedronki.

        • 16 4

        • Zorientowany jesteś w temacie. (1)

          Zapewne sam też konsumujesz tą biedronkową . Pewnie trzy z biedronki w cenie jednej w knajpie.

          • 4 2

          • Tak, właśnie zaraz idę kupić.

            • 2 1

    • Dla Ciebie mogą zrobić z sześcianów.

      • 2 1

  • 5 złotych to atrakcyjna cena za herbatę? (10)

    Policzmy. Paczka herbaty(20 saszetek) kosztuje 6 zł więc jedna saszetka kosztuje 30 groszy.
    Koszt herbaty to 30 groszy plus woda. 5 złotych to nie jest atrakcyjna cena.

    • 14 31

    • (2)

      Zaraz cie zjedzą heheh. Plus masę prądu przecież o i pensja, ZUS...

      • 19 2

      • na pizzy też bicie 700 procent (1)

        szef przecież nie może jeździć rowerem

        • 14 4

        • Może. Musi . Rendz rowerem.

          • 10 1

    • To se rób herbatkę w domu.

      za 40 gr. Bez doliczania kosztów odsetek za kredyt na 30 lat. Wyjdziesz wtedy na minus haha.

      • 5 9

    • Za 6 złotych to jest 80 torebek . A jak kupisz dwie paczki w promocji to może wyjść nawet po 4,50 zł za 80 torebek.

      Tą herbatę to by mogli w gratisie dawać a nie zdzierać 5 zeta i wciskać nam że to okazja.

      • 15 2

    • A obsługa a stolik (2)

      Przy którym siedzisz a rachunek za prąd a serwetki ,naczynia kto je będzie mył ty ? W twoją herbatkę te wszystkie koszty są wliczone jak nie rozumie niech herbatkę pije w domu

      • 8 8

      • Pewnie, że nie rozumie. Jeszcze powinni w rękę pocałować za te pięć zeta.

        • 2 8

      • Przecież zapłaciłem dobrze za pizzę i deser

        Dlaczego we Włoszech woda jest gratis? U nas promocja na małą herbatkę to 5 złotych

        • 11 0

    • (1)

      niestety niezbyt dobre i trafne wyliczenie; gdzie podgrzanie wody; woda do umycia kubka; obsługa np sprzątnięcie stolika; vat, zus itp itd

      • 4 5

      • To wszystko wliczone w cenę pizzy i deseru

        • 10 0

  • Opinia wyróżniona

    Zdarzyło się. (2)

    Kilka razy zdarzyło się tam zjeść i powiem można powiedzieć, że pizza jest po prostu dobra, jeżeli ludzie stoją specjalnie po to by ją zjeść to nie zbyt to rozumiem.

    • 61 7

    • (1)

      W dobrym tonie i modne jest odstać swoje :)

      • 16 8

      • No chyba, że tak na to patrzymy to OK.

        • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane