• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Starowiejska Bistro - duże porcje i przystępne ceny

Agnieszka Haponiuk
15 grudnia 2023, godz. 07:00 
Opinie (96)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Starowiejska Bistro w Gdyni. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Starowiejska Bistro w Gdyni.

Starowiejska Bistro, jak sama nazwa wskazuje, mieści się przy ul. Starowiejskiej pod numerem 28 w GdyniMapka. Postanowiłam sprawdzić, czy znajdę tu ciekawą, choć nieskomplikowaną kuchnię polską. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Bistro Młyn w Gdańsku. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w pizzerii Włoszczyzna w Garnizonie (już tam byłam).



Aktualizacja, godz. 17



W krótkim czasie, który minął od naszej wizyty, restauracaja zawiesiła działalność.
Starowiejska Bistro to kameralny lokal ciągnący się w głąb kamienicy z równo ustawionymi stolikami wzdłuż ścian, przy których ustawione są pluszowe siedziska. Wystrój wnętrza jest skromny i schludny, o stonowanej kolorystyce, a to, co przyciąga moją uwagę, to urocze repliki fotografii ukazujące przedwojenną Gdynię. Tu i ówdzie ze ściany zwisają sztuczne pnącza bluszczu, ale wyglądają bardzo naturalnie, są też podłużne spore lustra, które optycznie powiększają wąską przestrzeń.

  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
  • Starowiejska Bistro w Gdyni
Do Bistro udałam się w sobotnie popołudnie wraz z koleżanką. W karcie znalazły się przede wszystkim dania kuchni polskiej od przystawek, po zupy i dania główne.

Zamówiłyśmy:

  • tatar wołowy (80 g) - marynowane grzybki, ogórek konserwowy, cebula szalotka, majonez truflowy, masło, pieczywo (32 zł);
  • zupę rybną - kawałki ryb morskich (dorsz, łosoś), podaną z pieczywem (25 zł);
  • polędwicę z dorsza (200 g) - z ziemniakami opiekanymi z rozmarynem, miks sałat
    (49 zł);
  • żeberka w sosie sojowo-miodowym z chilli - z puree ziemniaczanym, buraczkami (44 zł).




Tatar wołowy został podany w klasycznej, najprostszej formie. Zawierał standardowe dodatki, takie jak drobno posiekana cebula, ogórek konserwowy oraz marynowane grzybki. Do tego w koszyczku wylądowało pszenne, zwykłe pieczywo, ale niestety bez masła. Mięso zostało dokładnie zmielone na gładką konsystencję, co utrudniało mieszanie z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi o smak, był on zadowalający, wręcz całkiem dobry. Bardzo delikatny. Osobiście jednak wolę, gdy tatar jest drobno posiekany, a nie mielony. Majonezu truflowego się nie dopatrzyłam ani też nie wyczułam jego smaku.

Tatar wołowy z dodatkami Tatar wołowy z dodatkami
Ogromna porcja zupy rybnej zaskoczyła nas, co być może wynikało z naszego przyzwyczajenia do tego, że większość restauracji podaje zupy w mniejszych miseczkach. Charakteryzowała się przyjemnym, delikatnie pomidorowym smakiem. Była pełna dużych kawałków ryby i różnorodnych warzyw. Znalazłam w tej zupie dobrze zrównoważone smaki: kwaśne i słodkie z charakterystycznym rybnym posmakiem. Bardzo nam ta zupa zasmakowała.

Zupa rybna z kawałkami ryb morskich Zupa rybna z kawałkami ryb morskich
Polędwica z dorsza prezentowała się apetycznie, lecz niestety jej smak i wykonanie były rozczarowujące. Dorsz był przesuszony. Miał dziwny posmak, prawdopodobnie spowodowany nadmiarem wina, które całkowicie zabiło smak delikatnej ryby. W tym daniu najsmaczniejsze okazały się dodatki: opiekane ziemniaczki, chrupiące na zewnątrz z kremowym środkiem, oraz bardzo świeży miks chrupkich warzyw i sałaty z sosem vinegret. Fajnie zagrała tutaj rzodkiewka i surowa cukinia, które dodały lekkości i świeżości.

Polędwica z dorsza z dodatkami Polędwica z dorsza z dodatkami
Porcja żeberek była równie imponująca co porcja zupy. Mięso było chudziutkie, dość delikatne i kruche. W smaku zdecydowanie dominował sos sojowy, któremu towarzyszyła pikantna nuta chilli, a z kolei nieco zabrakło mi słodyczy miodu. Żeberka komponowały się z pysznym, kremowym ziemniaczanym puree i zwykłymi, ale smacznymi gotowanymi burakami, które rzekomo były marynowane, ale ja wyczułam jedynie przyjemną słodycz buraka.

Żeberka w sosie sojowo-miodowym z chilli i dodatkami Żeberka w sosie sojowo-miodowym z chilli i dodatkami
Podsumowanie: Starowiejska Bistro to miejsce, gdzie można zjeść solidne porcje dań prostej kuchni polskiej bez pudrów z grzybów i nowoczesnych twistów. Potrawy są utrzymane w duchu znanych i tradycyjnych smaków. Być może warto byłoby nieco dopracować polędwiczki z dorsza i żeberka. W kategorii bistro wystawiam ocenę dobrą z małym minusem.

4.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (96)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane