• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zurna to miejsce z potencjałem

Agnieszka Haponiuk
21 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Zurnie jest smacznie, choć warto jeszcze dopracować menu, np. szaszłyki z baraniny (na zdjęciu). W Zurnie jest smacznie, choć warto jeszcze dopracować menu, np. szaszłyki z baraniny (na zdjęciu).

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy kaukaską restaurację Zurna w Oliwie. W poprzednim odcinku jedliśmy w Po prostu Bistro w Gdyni, które nas nie oczarowało. Za dwa tygodnie w środę ocenimy Kociołek Konesera w Gdyni - już tam byliśmy.



Zurna to na Kaukazie symbol szczęścia i wesołości, czyli też wspólne ucztowanie. Zurna to też nazwa niewielkiego bistro w Oliwie przy ul. Czyżewskiego 16a zobacz na mapie Gdańska (w pawilonach po schodkach), które serwuje dania kuchni kaukaskiej. Jest to bardzo aromatyczna i różnorodna kuchnia, pełna ziół, ostrej papryki, kopru, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni, szczególnie w Gruzji, nie brakuje dobrych serów.

Ciekawa kaukaskich smaków, wybrałam się z siostrą do Zurny na obiad. Restauracja zajęła niewielki lokal po dawnej pizzerii. Bistro urządzone jest skromnie, w kolorach bieli i brązu. Na ścianach wiszą zdjęcia potraw oraz kaukaskie pejzaże. Na stołach położono ciężkie kwieciste bieżniki. W jednym z rogów mieści się niewielki bar.

Zobacz wszystkie recenzje w cyklu Jemy na mieście

  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
W tle rozbrzmiewała nieco zbyt głośna muzyka, więc poprosiłyśmy o ściszenie, żeby móc swobodnie porozmawiać. Zaś w karcie dań znalazłyśmy popularne dania kuchni kaukaskiej, takie jak chaczapuri, baranie szaszłyki czy chinkali.

Wybieramy kolejno:

- dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną (14 zł);
- chaczapuri z serem żółtym (22 zł);
- roladki z bakłażana z farszem orzechowym (20 zł);
- zupa charczo (12 zł);
- szaszłyk z baraniny (30 zł);
- zestaw chinkali (rosół z baraniny, pierogi i ser żółty oraz sosy) - (20 zł);
- do picia ajran (5 zł).

Czeburieki to sporych rozmiarów pierogi smażone na głębokim oleju.
Jest to danie dosyć popularne także w kuchni tatarskiej. W Zurnie czeburieki były naprawdę duże i dobrze nadziane: farsz z mięsa wołowego był intensywnie doprawiony, mięso soczyste, a ciasto chrupiące i niestety... bardzo tłuste, z lekkim posmakiem starego oleju. Za to nadzienie twarogowe było smaczne, z dużą ilością koperku.

Zobacz także: cykl Okiem dietetyka. Kulinaria w zdrowym wydaniu

Dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną Dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną
Roladki z bakłażana trochę mnie rozczarowały, bo sam farsz orzechowy był przepyszny, z lekko czosnkową nutą, ale bakłażany niestety okazały się być gorzkie. To danie warto dopracować.

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Zupa charczo była gęsta, o konsystencji gulaszu, z idealnie ugotowanymi miękkimi kawałkami wołowiny i dobrze przyrządzonym, czyli nierozgotowanym ryżem. Była jednak, jak na typową charczo, zbyt delikatna, zupełnie nieostra i przez to za mało wyrazista w smaku.

Zupa charczo Zupa charczo
Na szaszłyk z baraniny cieszyłam się najbardziej, gdyż baraninę uwielbiam, ale też wiem, że trudno jest ją dobrze przygotować. To było... nieporozumienie: kawałki baraniny były tak twarde, że w zasadzie nie dało się ich pogryźć, a więc trudno mi opisać ich smak. Za to pieczone warzywa, surówka i sosy były należycie przygotowane, świeże i bardzo smaczne.

Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


Szaszłyk z baraniny Szaszłyk z baraniny
Chinkal to zestaw składający się z pierogów z baraniną posypanych żółtym serem, szklanki baraniego rosołu, białego i zielonego sosu na bazie jogurtu. Pierogi, a właściwie nadzienie z baraniny, były świetne. Mięso było uczciwie doprawione, intensywne w smaku, pikantne i pełne aromatycznych ziół, choć ciasto było dla mnie odrobinę za grube. Natomiast rosół barani niestety nie do przyjęcia: rozwodniony i zupełnie bez smaku.

Zestaw chinkali: rosół z baraniny, pierogi, ser żółty oraz sosy Zestaw chinkali: rosół z baraniny, pierogi, ser żółty oraz sosy
Na koniec otrzymaliśmy chaczapuri. Typowe kaukaskie chaczapuri to placek z ciasta chlebowego nadziewany serem twarogowym lub solankowym, wypiekany w piecu lub w specjalnym żeliwnym/glinianym naczyniu. W Zurnie otrzymałyśmy dość tłusty placek nadziany, jak podano w menu, żółtym serem, przez co chaczapuri było nijakie. Ser był mdły, bez wyrazu. Ciasto poprawne, ale zdecydowanie za tłuste.

Chaczapuri z serem żółtym
Chaczapuri z serem żółtym
Duży plus za pyszny ajran. Świetnie gasił pragnienie i pasował do serwowanych dań.

Ajran Ajran
Zurna to miejsce z potencjałem. Myślę, że gdy poszczególne dania zostaną dopracowane, będzie to jedno ze smaczniejszych miejsc na kulinarnej mapie Trójmiasta. Moim zdaniem wystarczy dodać nieco więcej kaukaskich smaków, a więc nie bać się ostrych i aromatycznych przypraw, tak bardzo charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Ważna jest także baranina: oby było jej jak najwięcej i jak najlepiej przyrządzonej. Ostatecznie Zurna otrzymuje ode mnie czwórkę z małym minusem.

4.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (97) ponad 20 zablokowanych

  • W Zurnie smacznie!

    Uwielbiam Zurne! Pysznie jedzenie, inne smaki. Dobrze przyprawione, powracam tam chętnie!!

    • 2 2

  • Zapytanie (2)

    Kto Panią Haponiuk upoważni do publikacji zdjęć gości restauracji?

    • 8 0

    • (1)

      A skąd wiesz że nie ma zezwolenia.

      • 0 4

      • Może ma może nie ma, stąd pytanie KTO

        • 6 0

  • Rodo

    Jestem jedną ze sfotografowanych osób, rozumiem że jak przyjdę do Was z prawnikiem, pokażecie mi zgodę na wykorzystywanie mojego wizerunku, której nigdy nie podpisywalem?

    • 8 0

  • Nigdy więcej (1)

    Byłam raz kilka miesięcy temu. Chinkali okropne - ciasto grube, twarde, rosołu w środku prawie brak (w 4 sztukach na 2 porcje), a na pytanie jak to jeść, pan podający danie odparł, że normalnie, czyli wiedział, że rosołu nie ma. Danie z bakłażanem (nazwy nie pamiętam) gorące z zewnątrz, w środku zimne (mikrofalówka nie rozgrzała). Kawa po "ichnemu" nie do wypicia i nie chodzi mi o sposób parzenia, ale o smak, a raczej gatunek kawy.
    Nigdy więcej!

    • 0 0

    • Chinkali z Małej Syberii rządzą!

      • 1 0

  • Zurna broń Boże

    Byłem raz i już na pewno nie wrócę, jedzenie kiepskiej jakości, ciasto na pierogach za twarde i za grube, farszu tyle co kot napłakał ciasto na chlebkach za tłuste waliło starym olejem, mógłbym wymieniać jeszcze długo braki i niedociągnięcia w jakości ale nie dobija się leżącego. Ogólnie słabo
    2 z minusem i nie więcej a szkoda. Jak na taką jakość, wystrój miejsca to ceny wzięte lekko z kosmosu.
    Szkoda
    2 z - i koniec

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane