- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jemy na mieście: Zurna to miejsce z potencjałem
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy kaukaską restaurację Zurna w Oliwie. W poprzednim odcinku jedliśmy w Po prostu Bistro w Gdyni, które nas nie oczarowało. Za dwa tygodnie w środę ocenimy Kociołek Konesera w Gdyni - już tam byliśmy.
Zurna to na Kaukazie symbol szczęścia i wesołości, czyli też wspólne ucztowanie. Zurna to też nazwa niewielkiego bistro w Oliwie przy ul. Czyżewskiego 16a (w pawilonach po schodkach), które serwuje dania kuchni kaukaskiej. Jest to bardzo aromatyczna i różnorodna kuchnia, pełna ziół, ostrej papryki, kopru, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni, szczególnie w Gruzji, nie brakuje dobrych serów.
Ciekawa kaukaskich smaków, wybrałam się z siostrą do Zurny na obiad. Restauracja zajęła niewielki lokal po dawnej pizzerii. Bistro urządzone jest skromnie, w kolorach bieli i brązu. Na ścianach wiszą zdjęcia potraw oraz kaukaskie pejzaże. Na stołach położono ciężkie kwieciste bieżniki. W jednym z rogów mieści się niewielki bar.
Zobacz wszystkie recenzje w cyklu Jemy na mieście
W tle rozbrzmiewała nieco zbyt głośna muzyka, więc poprosiłyśmy o ściszenie, żeby móc swobodnie porozmawiać. Zaś w karcie dań znalazłyśmy popularne dania kuchni kaukaskiej, takie jak chaczapuri, baranie szaszłyki czy chinkali.
Wybieramy kolejno:
- dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną (14 zł);
- chaczapuri z serem żółtym (22 zł);
- roladki z bakłażana z farszem orzechowym (20 zł);
- zupa charczo (12 zł);
- szaszłyk z baraniny (30 zł);
- zestaw chinkali (rosół z baraniny, pierogi i ser żółty oraz sosy) - (20 zł);
- do picia ajran (5 zł).
Czeburieki to sporych rozmiarów pierogi smażone na głębokim oleju. Jest to danie dosyć popularne także w kuchni tatarskiej. W Zurnie czeburieki były naprawdę duże i dobrze nadziane: farsz z mięsa wołowego był intensywnie doprawiony, mięso soczyste, a ciasto chrupiące i niestety... bardzo tłuste, z lekkim posmakiem starego oleju. Za to nadzienie twarogowe było smaczne, z dużą ilością koperku.
Zobacz także: cykl Okiem dietetyka. Kulinaria w zdrowym wydaniu
Roladki z bakłażana trochę mnie rozczarowały, bo sam farsz orzechowy był przepyszny, z lekko czosnkową nutą, ale bakłażany niestety okazały się być gorzkie. To danie warto dopracować.
Zupa charczo była gęsta, o konsystencji gulaszu, z idealnie ugotowanymi miękkimi kawałkami wołowiny i dobrze przyrządzonym, czyli nierozgotowanym ryżem. Była jednak, jak na typową charczo, zbyt delikatna, zupełnie nieostra i przez to za mało wyrazista w smaku.
Na szaszłyk z baraniny cieszyłam się najbardziej, gdyż baraninę uwielbiam, ale też wiem, że trudno jest ją dobrze przygotować. To było... nieporozumienie: kawałki baraniny były tak twarde, że w zasadzie nie dało się ich pogryźć, a więc trudno mi opisać ich smak. Za to pieczone warzywa, surówka i sosy były należycie przygotowane, świeże i bardzo smaczne.
Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować
Chinkal to zestaw składający się z pierogów z baraniną posypanych żółtym serem, szklanki baraniego rosołu, białego i zielonego sosu na bazie jogurtu. Pierogi, a właściwie nadzienie z baraniny, były świetne. Mięso było uczciwie doprawione, intensywne w smaku, pikantne i pełne aromatycznych ziół, choć ciasto było dla mnie odrobinę za grube. Natomiast rosół barani niestety nie do przyjęcia: rozwodniony i zupełnie bez smaku.
Na koniec otrzymaliśmy chaczapuri. Typowe kaukaskie chaczapuri to placek z ciasta chlebowego nadziewany serem twarogowym lub solankowym, wypiekany w piecu lub w specjalnym żeliwnym/glinianym naczyniu. W Zurnie otrzymałyśmy dość tłusty placek nadziany, jak podano w menu, żółtym serem, przez co chaczapuri było nijakie. Ser był mdły, bez wyrazu. Ciasto poprawne, ale zdecydowanie za tłuste.
Duży plus za pyszny ajran. Świetnie gasił pragnienie i pasował do serwowanych dań.
Zurna to miejsce z potencjałem. Myślę, że gdy poszczególne dania zostaną dopracowane, będzie to jedno ze smaczniejszych miejsc na kulinarnej mapie Trójmiasta. Moim zdaniem wystarczy dodać nieco więcej kaukaskich smaków, a więc nie bać się ostrych i aromatycznych przypraw, tak bardzo charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Ważna jest także baranina: oby było jej jak najwięcej i jak najlepiej przyrządzonej. Ostatecznie Zurna otrzymuje ode mnie czwórkę z małym minusem.
O autorze
Miejsca
-
Zurna Gdańsk, Józefa Czyżewskiego 16A
Opinie (97) ponad 20 zablokowanych
-
2018-11-21 09:50
Dobrze proszę teraz napisać (1)
Ile kosztuje 4/6 ? Otworzę knajpe ziemniak w kawalerce po studentach, ale spokojnie dla Pani też coś wpadnie ( pieniądze za ocenę)
- 33 1
-
2018-11-21 10:30
Ty to se możesz klapę od kibla otworzyć jedynie
- 2 11
-
2018-11-21 08:19
xxx (3)
Śmieszny jest ten system ocen. Kiedy wszystko jest wyśmienite ocena 5/6, kiedy większość dań nie smakuje i jest źle zrobiona - 4/6. To co trzeba zrobić żeby dostać 3/6? zamknąć lokal czy podać pusty talerz?
- 83 1
-
2018-11-21 09:12
To proste (1)
Oceniałby Bar Mleczny, to pała lub dwója byłaby jeszcze przed wejściem.
- 7 0
-
2018-11-21 10:28
Nie dziwię się...
Menele w środku, a jedzenie z najtańszych produktów
Tak jest w barach mlecznych- 2 8
-
2018-11-21 09:27
Żeby otrzymać 3/6 wystarczy nie reklamować się poprzez cykliczne wzmianki na tym portalu. Od razu 2 stopnie w dół, z automatu. Dzisiaj pani była nader łaskawa - większość dań skaszaniona, a ona mimo to pozytywnie podsumowała. Ale o tej Zurnie to już wiele razy czytałem na trojmiasto.pl.
Gdybym robił w tej branży, wydrukowałbym powiększone foto p. Agnieszki, powiesił na zapleczu i pouczył personel, że na jej widok mają mówić słowa: Awaria, zamknięte, skończyło się, zamykamy, niestety nie.- 13 0
-
2018-11-21 10:08
Chaczapuri z serem żółtym?
Jaja sobie robią?
- 19 1
-
2018-11-21 09:43
Tak jak lubię czytać powyższe artykuły
to zaskoczyła mnie taka ocena przy takim opisie.
- 36 0
-
2018-11-21 09:12
Błagam przestań pisać!
- 59 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.