- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jemy na mieście: nowe smaki w Bagażowni
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy sopocką restaurację Bagażownia. Poprzednio byliśmy w Punkt Gdynia , a za dwa tygodnie opiszemy oliwskie Tu Można Marzyć, gdzie wróciliśmy po zmianie menu.
W zabytkowym budynku po dawnej bagażowni na dworcu w Sopocie (a dokładniej kompleksu dworcowego Sopot Centrum) mieści się restauracja, która serwuje dawną kuchnię Żydów polskich.
W niewielkim, ale za to bardzo wysokim wnętrzu znajduje się raptem kilka stolików. Białe, szydełkowe obrusy na każdym ze stołów, krzesła z okrągłymi siedziskami wyściełanymi czarnym aksamitem z białymi lamówkami zakończonymi pomponikami przywodzą nieco klimat przedwojennych restauracyjek. W wystroju wnętrza nie brakuje elementów nawiązujących do podróży (stare walizki) czy historii Żydów - wiszący chałat, menory czy obrazy. Z głośników sączą się piosenki śpiewane między innymi w jidysz.
Menu lokalu opiera się na kulinarnych tradycjach polskich Żydów, jednak nie jest to restauracja z potrawami koszernymi. Dominują potrawy ze śledzia, wołowiny, cielęciny czy gęsiny. Karta jest stosunkowo krótka, a z uwagi na niedużą kuchnię niektóre dania, takie jak: czulent, gefilte fish czy szpik kostny należy zamawiać minimum trzy dni wcześniej. Niestety tej informacji nie znalazłam w menu zamieszczonym w internecie, czego bardzo żałuję, bo czulent jagnięcy czy gefilte fish, to jedne z moim ulubionych potraw kuchni żydowskiej.
Zanim przejdziemy do dań, których spróbowałam w Bagażowni, warto napisać kilka zdań o popularnych daniach kuchni żydowskiej, niegdyś w Polsce bardzo powszechnej. Zacznijmy od gefilte fish - to kulki z siekanej ryby (karpia albo innej słodkowodnej) z przyprawami i macą. Przyrządzane jest zarówno na słodko z rodzynkami i migdałami, jak i w wersji pikantnej.
Kuchni żydowskiej nie ma bez czulentu jadanego w szabat. To danie jednogarnkowe, które najczęściej zawierało jagnięcinę lub mięso wołowe, fasolę, ziemniaki, cebulę, korzenne przyprawy. W szabat nie wolno gotować ani rozpalać ognia, więc garnek z czulentem zanoszono do pobliskiego piekarza, który wstawiał go na noc do pieca.
Latkes to nic innego jak placki ziemniaczane. Jedna z teorii głosi, że do kuchni polskiej weszły właśnie dzięki kuchni żydowskiej. Cymes z kolei jest nazwą słodkich potraw, zarówno mięsnych, jak i deserów. Potoczne to coś pysznego, rarytas. Kugel to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, ewentualnie z dodatkiem kaszy, ryżu, kapusty, wypiekanej w piecu. W wersji deserowej dochodził makaron i owoce.
W Bagażowni na początek zamawiamy dwie przystawki:
- gęsi pipek (24 zł);
- wątróbka gęsia w malinach (28 zł).
Z zup oczywiście wybór padł na:
- rosół po żydowsku (18 zł).
Jako danie główne wybraliśmy klasyk:
- ozory wołowe w sosie chrzanowym.
A na deser:
- sernik paschalny (21 zł);
- lody chałwowe z musem malinowym (20 zł).
Gęsi pipek to potrawa z faszerowanej i pieczonej skórki z gęsiej szyi. Najczęściej szyję nadziewano farszem z ziemniaków z cebulą, czasami także mięsem. Nasz gęsi pipek był nadziany cielęciną i wątróbka gęsią i podany został w towarzystwie chrzanu i kiszonych ogórków. Był wyborny. Z wierzchu lekko chrupiąca skórka, a w środku bardzo delikatny mięsny farsz, którego smak podbijał chrzan i kiszone ogórki. To prawdziwy rarytas.
Wątróbka gęsia w malinach sprawiła, że rozpłynęliśmy się w zachwytach. Po pierwsze była pierwszorzędnie przyrządzona, miękka w środku, a z zewnątrz leciutko zrumieniona. Wyrazista i przyjemna w smaku, ale bez tego cierpkiego posmaku krwi, który jest charakterystyczny dla wątróbki kurzej. Delikatna słodycz malin równoważyła mocny smak wątróbki, a czosnek z kolei łagodził słodycz malin. Naprawdę przepyszna gęsia wątróbka.
Rosół po żydowsku również był przepyszny. Bardzo aromatyczny, mocno doprawiony świeżo zmielonym pieprzem, rozgrzewający i bogaty w smaku. A że rosół gotowany był na piwie, pojawiła się w nim także lekka nuta goryczki. Zamiast makaronu podano roztrzepane jajo oraz niemałą ilość miękkich pasków kurczaka (dokładnie piersi kurczaka), a do tego pokrojoną w cienkie słupki włoszczyznę. Bardzo pożywny rosół i zupełnie inny od wszystkich znanych mi rosołów. Jedyną jego wadą było to, że nie był gotowany na kurze.
Ozory w sosie chrzanowym w towarzystwie pieczonych ziemniaków i buraczków na ciepło to dość solidna porcja. Danie może i nie wygląda apetycznie, ale smakuje bardzo dobrze. Skupię się przede wszystkim na ozorach, bo zarówno ziemniaki jak i buraczki na ciepło były poprawne, ale niczym szczególnym się nie wyróżniały. Mięso było za to pierwszorzędnie przyrządzone, delikatne, mięciutkie, lekko słodkawe i doskonale współgrało z bardzo ostrym sosem chrzanowym.
Sernik paschalny okazał się być lekko kakaowym, bardzo słodkim sernikiem i jak dla mnie ze zbyt małą ilością bakalii, ale mimo to całkiem przyjemny w smaku i świetnie komponował się z mocną czarną kawą.
Robione na miejscu lody chałwowe były gęste, maślane z drobnymi kawałkami migdałów i z bardzo subtelnym posmakiem prażonego sezamu. Nie były zbyt słodkie, ale za to gęste i maślane, co powodowało, że po jednej gałce było się nasyconym.
Moje podsumowanie będzie krótkie. W sopockiej Bagażowni jest smacznie, jest przytulnie i ma się tam ochotę wrócić jak nie na rosół, to na pewno na genialną gęsią wątróbkę, która skradła moje kulinarne serce. Po prostu cymes. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam Bagażowni ocenę bardzo dobrą z minusem za paschę.
O autorze
Miejsca
Opinie (73) ponad 20 zablokowanych
-
2019-08-14 13:29
wątróbka wygląda mało apetycznie
- 6 6
-
2019-08-14 12:38
Mile spędzony czas (1)
Fantastyczne, klimatyczne miejsce. Potrawy które rozpływają się w ustach oraz - co najważniejsze, ciepła, rodzinna atmosfera sprawia że będziemy tam wracać jak tylko będziemy w Sopocie.
- 4 15
-
2019-08-14 13:17
Kolejnemu pracownikowi również dziękujemy za opinię.
- 10 1
-
2019-08-14 08:50
w Tel Awiwie taniej no ale Polaków stać my jesteśmy bogaci. (2)
rozumiem ze na zdjęciach to porcje z menu dla dzieci.
- 29 14
-
2019-08-14 12:50
porcje są stosowne
a ty zawsze możesz poprosić matkę, żeby nalała ci do korytka
- 4 5
-
2019-08-14 08:54
chyba nie byles w tel aviv
- 10 1
-
2019-08-14 08:15
do autorki (6)
używanie zwrotów, że to czy tamto było "poprawne, ale bez zachwytu", jest:
1. kiepską kalką z anglojęzycznych programów kulinarnych
2. nadętym, protekcjonalnym stwierdzeniem sąsiadującym z chamstwem
Gdybym ja był szefem kuchni z wieloletnim doświadczeniem, to poczułbym się po prostu źle czytając jak ktoś, kto być może w życiu sam nic nie ugotował wydaje oceny i przyznaje mi punkty. niech Pani nie pisze "poprawne", jesli na dole artykulu nie ma ramki z wyjasnieniem, jakie są cechy poprawnego sznycla. Niech Pani skonczy z bufonadą i napisze "mi nie smakowało", bo w obecnej formie to się kiepsko czyta.- 129 7
-
2019-08-14 08:17
(2)
raz uzyla zwrotu i juz sie czepiasz. odezwal sie arystokrata wladajacy piekną polszczyzną
- 4 33
-
2019-08-14 08:18
w kazdym artykule jest ten tekst (1)
albo inny - o wypieczeniu w punkt :) Aga ma dzis na rano czy na popoludnie?
- 48 0
-
2019-08-14 12:48
a jak inaczej chcesz żeby skrypt do generowania artykułów działał?
masz lepszy to się podziel
- 10 2
-
2019-08-14 10:25
Ja lubię rubryczkę "O autorze":
"Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu" - jak każdy przeciętny kowalski, więc to nie jest coś nadzwyczajnego ;)- 31 0
-
2019-08-14 09:51
Dokładnie! Autorka we wstępie chwali się, że pisze lekko, szczerze i unika nadmiernej pretensjonalności, a czytając jej artykuły za każdym razem mam wrażenie, że właśnie tej pretensjonalności jest zdecydowanie w nadmiarze...
- 38 2
-
2019-08-14 08:28
Lepiej bym tego nie wyraził!
- 12 1
-
2019-08-14 08:14
Bylem, bardzo fajna knajpka (3)
Nie wiem tylko, że nie ma wieprzowiny w menu (albo nie bylo). Troszkę dyskryminacja, ale i tak fajnie.
- 5 33
-
2019-08-14 11:49
Trudno zeby (1)
W kuchni zydowskiej byla wieprzowina :)
- 4 3
-
2019-08-14 12:47
w kuchni żydowskiej jest wieprzowina
to w kuchni antarktydzkiej nie ma wieprzowiny
- 5 1
-
2019-08-14 10:57
a jest koszerna goloneczka
podobnie jak salceson - taka ryba
- 4 3
-
2019-08-14 08:13
jestem na restrykcyjnej diecie 1000 kalori więc porcje są dla mnie w sam raz :) (1)
- 26 8
-
2019-08-14 12:46
dorosła samica osła, taka jak Ty, potrzebuje znacznie mniej kalorii
więc jest to za dużo dla ciebie
- 5 5
-
2019-08-14 10:17
(1)
Rosol 18 zl. Konec swiata
- 24 4
-
2019-08-14 12:05
Zmień pracę. Weź kredyt.
- 7 2
-
2019-08-14 10:18
Dwie galki lodow 20zl. Ja pie#$%&@
- 35 4
-
2019-08-14 09:41
tatar ze śledzia
Mają pyszny tatar ze śledzia :)
- 10 6
-
2019-08-14 07:48
Świetnie że w tej restauracji nic się nie marnuje (1)
Szyję gęsi nadziejemy wątrobą i zapieczemy. Język i mózg krowy też nie idzie na marne :)
- 33 11
-
2019-08-14 08:59
I bardzo dobrze
Serio
- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.