- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (48 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?
Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.
Od nosa do ogona
Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.
- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.
Czipsy z uszu
Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.
- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.
Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (72) ponad 10 zablokowanych
-
2018-02-20 18:30
Nowatorska polewka
Wywar ze świnskich zębów ze startym kozim kopytem ala briżą fransuła ulala..
- 3 4
-
2018-02-20 13:06
(1)
zapraszam najpierw do rzeźni albo zwykłej kurzelni, a potem możecie robić papu....
- 15 7
-
2018-02-20 18:04
Nie strasz bo się zes.asz.
- 5 7
-
2018-02-20 16:35
Cynaderki Omomomo
- 3 1
-
2018-02-20 15:12
A Czarnina, czernina..
Smacznego..
- 3 2
-
2018-02-20 12:15
Napiszcie nastepnym razem ze to reklama wydarzenia
a nie artykul o czyms. Z tego, co tu jest napisane nie wynika absolutnie nic. Zenada.
- 38 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.