• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?

Łukasz Stafiej
20 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej. Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej.

Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.



Podroby:

- W kuchni francuskiej podroby uważane są za rarytas. Serce zwierzę ma jedno, zwykłego mięsa - kilogramy. W Polsce dziwnym trafem rzeźnicy, a co za tym idzie i restauratorzy, a więc także przeciętni konsumenci, traktują je po macoszemu. Przez wielu uważane są za pseudo-odpady, które można wrzucić co najwyżej albo do parówek, albo do mięsa mielonego - tłumaczy Kamil Sadkowski, kucharz i szef akademii kulinarnej K5, w której w środę odbędą się warsztaty pod hasłem "Nietypowe przysmaki".

Od nosa do ogona



Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.

- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.

Czipsy z uszu



Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.

- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.

Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe

Wydarzenia

Nietypowe przysmaki

260 zł
warsztaty

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • Brakuje jaja bawoła....

    • 0 0

  • (1)

    nie jeść :)

    • 3 3

    • a czemu?

      • 0 0

  • nie "jak", tylko "po co"? (2)

    • 4 3

    • wbrew powszechnemu przekonaniu tak zwane "podroby" posiadają więcej wartości odżywczych niż mięso

      • 0 0

    • nie jesz, tracisz

      • 1 2

  • dlaczego dania z podrobów są niewspółmiernie drogie? (5)

    tani składnik a gotowe danie o średniej wartości odżywczej kilkadziesiąt złotych,

    • 46 4

    • podroby mają więdej wartości odżywczych niż mięso

      • 0 0

    • bo

      a) janusz ma kosmos marze
      b) bo państwo ma kosmos marze
      c) najemca janusz tez ma kosmos marze
      wiec nawet chleb se smalcem bedzie po 40pln w tych restauracjach.

      • 7 0

    • bo trudno je kupić, wszystke jesz w parówkach

      • 3 2

    • Bo nie potrzeba do nich ulepszaczy

      • 3 1

    • Spokojnie, następne będą kopyta.

      Już ciężko zejść niżej niż 'wykwintne' restauracje.

      • 6 6

  • serce

    z ceną to poniosła fantazja ułańska :) pozdrawiam

    • 0 0

  • Fe

    Najlepiej nie jeść. Spójrzcie ludzie na swoje psy koty. One się nie różnią od zjadanych przez mięsozercow zwierzaków. Świnia krowa kaczka kurczak tez czują....

    • 2 3

  • Jakie "pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt"? Po za tym, wydaje mi się, że to już nie te czasy żeby się (2)

    powoływać na to co lubią francuzi... Polacy już w dużej mierze wyrośli z kompleksów wmawianych im przez lata.

    • 17 3

    • Patriotyczne uniesienia

      A tymczasem ozorki, serca, czy żołądki to tradycyjne składniki w kuchni polskiej.

      • 0 0

    • Nawet

      Widelec ów nie znali prostaki

      • 2 1

  • Odpady poubojowe w roli dań ?? (8)

    Kiedyś to się psom pod budę takie rzeczy wywalało albo w ostateczności jakiś dodatek do pasztetu czy coś.. Uszy świńskie są zresztą suszone w sklepach ZOO jako żujka dla psów...
    Aż dziw że nikt nie jeszcze serwuje kiszki stolcowej z czipsem z topinamburu, kawiorem, sosem hollandaise i celbulką marynowaną w porto...

    • 40 14

    • nie masz pojęcia o smaku (5)

      nie masz pojęcia mój drogi

      • 2 6

      • o czyim smaku? (4)

        Bo o własnym - doskonałe!
        Nie śmiałabym swojemu Mężowi podsunąć czipsów ze świńskich uszu, czy dania z wołowego serca. A co dopiero gościom... Kuchnia rodem z "czworaków" (familioków, czy jak je zwać) raczej nie podbije serc współczesnych, mięsożernych Polaków. Może kiedyś, w ramach eksperymentu, skosztuję tych "specjałów", ale na pewno nie wejdą do codziennego menu naszej rodziny.

        • 5 7

        • Oczywiście że byś nie śmiała

          Postawisz na stole coś innego niż schabowy i będzie wpie**ol.

          • 2 1

        • a ja lubię. tylko po co pisać ,, nie śmiałabym"... to gorsze? kwestia wyboru. i tyle.

          • 1 0

        • ale bida

          lepiej się schowaj pod ziemię

          • 5 1

        • Widać żeś wielka pani. Mąż musi czuć się jak te króle! Co niedziela schabowy, a w tygodniu mielone. Brawo ty!

          • 7 4

    • nie wiesz co dobre...

      • 2 4

    • akurat kiszka nie jest zła, o ile masz zawartość inna niż oryginalna

      • 4 1

  • Wnetrznosci sa obrzydliwe (5)

    Temu nikt tego nie je

    • 15 32

    • Dobrze przyrządzone serca bądź ozory albo chrupiące skórki są dobre

      • 4 1

    • A zupa flaczkowa to pychotka.

      • 9 1

    • Heh (1)

      Nie od dzis wiadomo ze jedyne co francuzom wychodzi to muzyka elektroniczna. Z kuchni sio.

      • 11 10

      • No nie, omlety robią dobre ;)

        • 1 2

    • uszy

      to nie wnętrzności :)

      • 18 1

  • Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego spozywacie swinie, krowy czy kury a oburzacie się że inni (6)

    jedzą psy albo koty? Czy życie krowy jest gorsze od życia kota?

    • 16 8

    • Mój dziadek

      kiedyś przejechał na kocie całą drogę z Kijowa do Berlina, nawet nie myślał, żeby go zjeść.
      Trochę szacunku!

      • 0 3

    • To są normy społeczne, ziomek...

      "Wszyscy" tak robią "od wieków", więc mało kto się nad tym zastanawia.
      Powiem więcej - nikt nie chce się nad tym zastanawiać, bo wniosek jest jeden, a nikt z "pysznego mięska" rezygnować nie chce.

      • 0 0

    • po prostu psy i koty trzyma się w domu (3)

      i działa tu bariera psychologiczna. zresztą ich mięso jest łykowate. krowy i świnie OD WIEKÓW są spożywane bo są smaczne.

      • 8 4

      • Ja tez mam bariere psychologiczna i nie jem zadnych zwierzat.

        Twoja bariera zas jest wybiorcza, nie jesz tych ktore sa puszate i machaja jak sie zagwizda ogonkiem.

        • 3 3

      • (1)

        Ja mam w domu królika. Jest kofany:) ale w niedzielę zjemy go wspolnie na obiad w śmietanie .

        • 5 1

        • To pozbieraj bobki króliczka

          I na śniadanko zrób z nich chokapic :) pychotka.

          • 1 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane