• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?

Łukasz Stafiej
20 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej. Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej.

Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.



Podroby:

- W kuchni francuskiej podroby uważane są za rarytas. Serce zwierzę ma jedno, zwykłego mięsa - kilogramy. W Polsce dziwnym trafem rzeźnicy, a co za tym idzie i restauratorzy, a więc także przeciętni konsumenci, traktują je po macoszemu. Przez wielu uważane są za pseudo-odpady, które można wrzucić co najwyżej albo do parówek, albo do mięsa mielonego - tłumaczy Kamil Sadkowski, kucharz i szef akademii kulinarnej K5, w której w środę odbędą się warsztaty pod hasłem "Nietypowe przysmaki".

Od nosa do ogona



Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.

- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.

Czipsy z uszu



Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.

- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.

Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe

Wydarzenia

Nietypowe przysmaki

260 zł
warsztaty

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • Jakie "pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt"? Po za tym, wydaje mi się, że to już nie te czasy żeby się (2)

    powoływać na to co lubią francuzi... Polacy już w dużej mierze wyrośli z kompleksów wmawianych im przez lata.

    • 17 3

    • Nawet

      Widelec ów nie znali prostaki

      • 2 1

    • Patriotyczne uniesienia

      A tymczasem ozorki, serca, czy żołądki to tradycyjne składniki w kuchni polskiej.

      • 0 0

  • Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego spozywacie swinie, krowy czy kury a oburzacie się że inni (6)

    jedzą psy albo koty? Czy życie krowy jest gorsze od życia kota?

    • 16 8

    • po prostu psy i koty trzyma się w domu (3)

      i działa tu bariera psychologiczna. zresztą ich mięso jest łykowate. krowy i świnie OD WIEKÓW są spożywane bo są smaczne.

      • 8 4

      • (1)

        Ja mam w domu królika. Jest kofany:) ale w niedzielę zjemy go wspolnie na obiad w śmietanie .

        • 5 1

        • To pozbieraj bobki króliczka

          I na śniadanko zrób z nich chokapic :) pychotka.

          • 1 7

      • Ja tez mam bariere psychologiczna i nie jem zadnych zwierzat.

        Twoja bariera zas jest wybiorcza, nie jesz tych ktore sa puszate i machaja jak sie zagwizda ogonkiem.

        • 3 3

    • To są normy społeczne, ziomek...

      "Wszyscy" tak robią "od wieków", więc mało kto się nad tym zastanawia.
      Powiem więcej - nikt nie chce się nad tym zastanawiać, bo wniosek jest jeden, a nikt z "pysznego mięska" rezygnować nie chce.

      • 0 0

    • Mój dziadek

      kiedyś przejechał na kocie całą drogę z Kijowa do Berlina, nawet nie myślał, żeby go zjeść.
      Trochę szacunku!

      • 0 3

  • A Czarnina, czernina..

    Smacznego..

    • 3 2

  • Cynaderki Omomomo

    • 3 1

  • Nowatorska polewka

    Wywar ze świnskich zębów ze startym kozim kopytem ala briżą fransuła ulala..

    • 3 4

  • kaczy jęzor w potrawce jak to brzmi (1)

    • 3 2

    • Kaczy jęzor otuliny pierzynką zepsutych zębów, w akompaniamencie mlaskobełkotu.

      • 0 2

  • Mocno upieczony wiejski pasztet, to jest to

    • 1 0

  • (1)

    wbrew pozorom serca są dobre

    • 2 1

    • Mnb

      Te z kamienia

      • 0 2

  • Nie wybrzydzajmy, nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy jak najwięcej.

    • 2 2

  • Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody, produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż 50 000 litrów wody. (3)

    Aby uzyskać 1 kg pszenicy potrzeba 190 litrów wody.
    To tak na marginesie, gdyby okazalo sie ze artykul czyta jakis ecofriendly smakosz świnskich uszek.

    • 4 6

    • A ile potrzeba litrów wody,żeby wyprodukować litr wody? (1)

      • 5 4

      • W sytuacji kiedy np. w takim Kapsztadzie zaczyna brakowac wody i jest dozowana

        w ilosci 50 litrow / dzien / mieszkanca to nie jest już smiesznie. Wyprodukowanie kilograma wołowiny to dla mieszkanca Kapsztadu 1000 dni wody.

        • 2 3

    • "ecofriendly smakosz świnskich uszek"

      Toć to oksymoron.
      (Z naciskiem na "moron" :P )

      Pozdro z jasnej strony mocy.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane